Skocz do zawartości
Dariusz Kowalski

Przebarwienia/wypalenia ma matrycy OLED co w związku z tym ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawilo sie  kilka postow. Wroce  do   logo   kanalow telewizyjnych.Zacytuje   kolege z innego forum.

Sporo się przez te lata zmieniło, co również zawdzięczamy pisaniem listów do poszczególnych nadawców przez niezadowolonych widzów. Na początku funkcjonowania systemu w 2005 roku na niektórych kanałach oznaczenia wiekowe były tak wielkie i jaskrawe, że się prawie w ogóle nie dało oglądać. Teraz współcześnie większość nadawców "ucywilizowała" te znaki, więc da w miarę komfortowo oglądać. Pomimo, że sam jestem bardzo wielkim przeciwnikiem oznaczeń wiekowych wyświetlanych przez cały czas na ekranie, to muszę przyznać, że na takim TVP1 HD czy Stopklatce stosunkowo mało przeszkadzają.

Warto  tez   przypomnieć że   TVP 1, TVP2 zmieniło  logo na transparentne  14.09.2011.Zmiana logo nie byla przypadkowa.

http://www.hdtv.com.pl/forum/plazmy/33946-logo-stacji-tvp-25.html

Na   hdtvpolska tez byly niezadowolone osoby z logo.

przyklad

https://hdtvpolska.com/forum/topic/32079-uwazajcie-na-logo-tvp-sport-hd/

Edytowane przez grundig
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TVP (co y kto nie mówił o tej stacji) to od bardzo dawna ma dobre podejście do kwestii logo. Szkoda że inne stacje mają wywalone na to. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To  prawda na  tvp1 hd  tvp2 hd , tvp hd logo   jest bardzo dobre.Niestety nie mozna tego   powiedziec o  tvp info hd. Oprawa  graficzna  podobna jak na tvn 24 hd.

Mam  lepsze rozwiazanie.Wzrost ogladalnosci   programu gwarantowany.Kanal informacyjny nadaje  tylko paski informacyjne  o pelniej godzine  przez  10 minut   .Po  10 minutach  paski    znikaja  i logo zmienia sie na transparentne  .

Kanaly informacyjne czyli  tvn24 hd , tvp info hd to bardzo duze zagrozenie     dla telewizorow OLED.

Przyklad na zdjeciu nizej.Widac wszystko , bardzo mocny  powidok po  tvp info hd , tvn 24 hd  i paskach informacyjnych.

Zacytuje osobe z innego forum.

TVN24 to Killer Oledów. Kupując Oleda trzeba pożegnać się programami informacyjnymi ze słynnymi paskam na dole. Technologia ma swoje wady, ale jakość obrazu niesamowita.

http://www.hdtv.com.pl/forum/oled/145907-jaki-oled-65-do-8500-zl.html

OLED .jpg

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zrobić overscan i wyrzucić je poza pole wyświetlania. Ale to tylko w tv LG.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, LV426 napisał:

SONY ma taki monitor referencyjny oparty zarówno o OLED jak i LCD. Na rynek konsumencki mieli także Z9 i teraz też mają model chyba już 8K, a tu już cena to prawdziwe Ferrari a nie jakiś tam OLEDzik od LG;) Skoro już tak argumentujesz;)

u ciebie Ferrari oznacza  cenę a u mnie jakość obrazu

jakoś z9 w żadnym studiu nie jest używany jako ekran do masteringu - pewnie wiesz czemu - po prostu dużo lepsza jest w tym celu matryca oled bo daje po prostu lepszą jakość obrazu - jak w następcy z9 zrobią milion stref to może ktoś rozważy jego użycie jako zastępcę oleda

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co te przepychanki. Żaden komercyjny LCD nie dorównuje Oledowi i koniec kropka. Gdyby było inaczej Oled już dawno znikną by z rynku, może nawet by nigdy nie powstał. Plazmy przegrały z LCD tak jak LCD teraz przegrywa z Oledem i nic tego nie zmieni. Można pisać że się wypala, można pisać że ma inne problemy ale każdy kinomaniak chce mieć taki obraz w swoim domu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2020 o 16:23, maleko napisał:

zepsuło mi się Sony? No to kupuję inną markę, może gorszą? Nie szkodzi, w końcu wszyscy producenci bubli padną, bo niemal wszyscy klienci wylądują u producentów nie-bubli. Tyle teoria wolnego rynku, praktyka jest taka, że ludzie kupują bubla od tej samej firmy i nie ma ona nauczki.

Zupełnie zapomniałeś o jednej fundamentalnej rzeczy: nie istnieje obecnie żaden producent nie-bubli. Każdy telewizor który możesz obecnie kupić ma jakieś wady. Wybierając TV wybierasz między jednymi wadami a innymi. 

Tym sposobem Twoje rozumowanie po prostu nie ma sensu. Oczywiście również ubolewam nad tym, bo chciałbym żeby ten rynek działał tak jak powinien i tak jak napisałeś. Ale produkcja nie-bubli się po prostu w obecnych czasach nie opłaca i wszyscy, w każdej dziedzinie wolą produkować dziadostwo, żebyś cały czas musiał kupować nowe sprzęty. Dopóki planeta to wytrzyma, dopóty taka praktyka będzie stosowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdego producenta czy sprzedawcę można określić czy jest dobry w momencie przyjmowania reklamacji na wadliwy produkt.

Sami sobie odpowiedzcie, który z nich dokonuje wymiany matryc bez gadania i daje następne dwa lata na nią gwarancji?

Miałem do czynienia z LG i wiem, ze na telefon po wysłaniu zdjęć przyjechał serwis w ciągu tygodnia.

A jak Wasi producenci? Wymieniają matryce?

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem tylko LG. Reszta wypina się zwalając winę na użytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kKadajo napisał:

Z tego co wiem tylko LG. Reszta wypina się zwalając winę na użytkownika.

no to chyba wiadomo co kupować lub z czym zostać. I nie jest to żadna reklama bynajmniej :D 

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2020 o 22:38, LV426 napisał:

Tak tak, OLED to a tamto - ciągle ta sama mantra :D

dzieki za potwierdzenie że oled to Ferrari 

skoro tylko 31 calowiec za 30 tys funtów jako tako moze nawiazac walke z 20razy tanszym i 4razy wiekszym tv panasonica

a i tak poza ABL niczym nie imponuje - choć przy takim zużyciu prądu to osiąga to dzięki grubości na 15cm i baterii wentylatorów - bardzo odpustowy design :)

a w kluczowej kwestii perfekcyjnej czerni w SDR to nawet Kuro 2 (wersja Elite z końcówki produkcji) z roku 2009 miał ją 2 razy lepszą (0,0018)

Edytowane przez klaus71
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze LG wymienia matryce bo jest ich producentem więc może sobie na to pozwolić i ma do oceny  zużyte matryce  do prac rozwojowych.

Jak kupowałem 3 lata temu oled55c7 to też wszędzie trąbili że wypalanie pikseli to przeszłość i prze 10 lat można spokojnie używać, więc posiadacze c8 i C9 mają jeszcze czas żeby dojść do wniosku - nigdy więcej oled. Teraz mam telewizor za 8k z wypalonym paskiem TVN24. Pobór prądu też nie zachwyca w zależności od treści na ekranie 400 do 500W.  Jakość obrazu nie jest zła ale wymiana telewizora co trzy lata to lipa. Rozwój matryc będzie trwał do momentu aż skończą się reklamacje w czasie gwarancji.

• Plusik 2
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2020 o 19:59, LV426 napisał:

TVP (co y kto nie mówił o tej stacji) to od bardzo dawna ma dobre podejście do kwestii logo. 

Iluzorycznie. Na plazmie Panasa serii 60 wypalilo sie wlasnie logo tvp1 :D

9 godzin temu, Weteran8 napisał:

Po pierwsze LG wymienia matryce bo jest ich producentem więc może sobie na to pozwolić i ma do oceny  zużyte matryce  do prac rozwojowych.

Mysle, ze chlopcy z LG dobrze wiedza, gdzie lezy problem.

9 godzin temu, Weteran8 napisał:

Rozwój matryc będzie trwał do momentu aż skończą się reklamacje w czasie gwarancji.

Byloby dobrze, ale pytanie ile to by kosztowalo i czy chopaki z LG w ogole chca takiej perfekcji w masowej produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś przechodził już drogę i może podzielić się doświadczeniami czy sklep (MM) uznał gwarancję wypalonego OLEDA z tytułu Gwarancji Plus / Opieki Serwisowej? Czy pozostaje tylko opcja rękojmi? TV kupiony w grudniu 2017.

Edytowane przez Kapisz0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.08.2020 o 22:49, Xisiek napisał:

i czy chopaki z LG w ogole chca takiej perfekcji w masowej produkcji.

Przecież wypalające się matryce OLED tuż po okresie gwarancji najlepiej tak po 2.5-3 latach to dla LG najlepszy interes, nie muszą za darmo wymieniać nowej matrycy. A fanatycy OLED którym się wypalił OLED jeszcze będą go zachwalać na forach i polecą kupić nowy model co 3 lata. Życ nie umierać!

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Maił ktoś może ostatnio doświadczenia z wypaloną matrycą w 55b8? Dzisiaj zgłosiłem do serwisu w poniedziałek mają po niego przyjechać - teraz już nie robią na miejscu?

Pan powiedział że przyjadą zabiorą i podejmą decyzje o ew wymianie matrycy. Czy nadal wymienią matryce w B8 czy dają już nowsze modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jestem pierwszy raz na forum.

nosze się z zamiarem zakupu LG C9 lub ten nowy C10 albo DX.

z tego co czytam to same problemy z tym LG.

Do serwisu się dodzwonić nie można chciałem zakupić tylko uchwyt.

chyba serwisanci zajęci awarie TV?

Obsługa LG Polska słabo.

jaki tv warto aby choć trochę nacieszył oko.

szukane 75 cali 4K , 8 K.

Z opinii widzę oled się wypala , plazma pobiera b dużo prądu QLED i LED są klasy B i C co może odbić się na rachunkach za prąd.

To jaki Tv będzie mało pobierał prądu ?

Jaki pochodzi 10-lat czy wogole jeszcze takie są 😕?

Mamy mega problem z wyborem.

Sony tv to problemy z Android i zawieszają się.

Czy jest jakis model Tv co da satysfakcję zbliżona do efektu 8 K i nie trzeba wydawać ponad 20.000 Pln gdzie za 5-6 lat pójdzie matryca ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.12.2020 o 18:27, RobRoy77 napisał:

nosze się z zamiarem zakupu LG C9 lub ten nowy C10 albo DX.

z tego co czytam to same problemy z tym LG.

Forum daje trochę mylne wrażenie. Dużo problemów z LG na forach, bo najwięcej ludzi je kupuje ze względu na bezkonkurencyjny stosunek cena/jakość.

Do serwisu się dodzwonić nie można chciałem zakupić tylko uchwyt.

chyba serwisanci zajęci awarie TV?

W serwisie chcesz kupować uchwyt? Pierwsze słyszę żeby serwis coś sprzedawał. Zresztą na serwis można trafić różny - LG ma zakontraktowane wiele lokalnych serwisów. Są gorsze i lepsze po prostu. Najważniejsze że póki co LG nie robi większych problemów z wypaleniami w przeciwieństwie do konkurencji i stara się to jakoś rozwiązywać (z różnym skutkiem, ale nie zostajesz na lodzie przynajmniej)

Z opinii widzę oled się wypala , plazma pobiera b dużo prądu QLED i LED są klasy B i C co może odbić się na rachunkach za prąd.

Plazmę bierzesz pod uwagę? Przecież tego nie ma w sprzedaży już dobre 10 lat.

To jaki Tv będzie mało pobierał prądu ?

Chcesz wydać około minimum 10 tys na telewizor i interesują Cię wydatki na prąd, czyli w skali miesiąca pewnie z 10 zł? Co Ty jakiś ekoterrorysta jesteś?

Jaki pochodzi 10-lat czy wogole jeszcze takie są 😕?

Zależy jak bardzo będziesz katował sprzęt. Użytkując codziennie bite 6h na pewno żaden obecny nie dożyje do 10 lat. Telewizory są projektowane obecnie na maksymalnie 5 lat. Ale okazjonalnie godzinkę, dwie to pewnie nawet pierwszy lepszy OLED dociągnie do 10 lat. Oczywiście zapewne po 5 latach będziesz sam chciał kupić nowy, bo będzie miał nowe funkcje, lepszy obraz i będzie dużo większy za pół ceny którą obecnie zapłacisz.

Podsumowując, szybki poradnik zakupowy:

• OLEDy mają najlepszą jakość obrazu ale się wypalają. Nie jest to problemem jeżeli nie oglądasz kanałów info. Jeżeli oglądasz około 1-2h dziennie takie kanały to OLEDa odpuść
  • QLEDy to były kiedyś premium LCD Samsunga, obecnie to jest już półka średnia. W ogóle wszystkie LCD u każdego producenta, oprócz Samsunga, są pozycjonowane na półce średniej, bo topowa jest zarezerwowana na OLEDy. 
  • Jeżeli chodzi o rozmiar 75 cali to w normalnych pieniądzach (poniżej 10 tys) dostaniesz tylko LCD. 77 calowy OLED to wydatek około 15 tys
  • Jeżeli będziesz kupiwał LCD to celuj w matrycę VA a nie IPS. VA ma lepszy kontrast i w naszym kraju gdzie telewizję oglądasz częściej po zmroku takie ekrany się sprawdzają częściej (chociaż oczywiście są wyjątki które preferują IPS)
  • Jeżeli chodzi o marki:
    • Jeżeli szukasz najlepszego stosunku cena jakość to OLED LG. Dodatkowo jeżeli jesteś graczem to też LG. LCD od LG unikać jak ognia. LG ma najlepszy system smart (tak uważa bardzo wiele osób które miało okazję używać TV z webosem)
    • Sony jest najlepszy do oglądania sportu - ma najlepszy upłynniacz (dotyczy zarówno OLED i LCD). Dobrze się też nadaje do oglądania telewizji - czyli kiepskiego jakościowo źródła. Android to zło.
    • Panasonic - obraz najbardziej zbliżony do referencji (kolory), ale ich system smart jest bardzo ubogi. Chyba dobrze dla nich że w przyszłym roku powoli przechodzą na Androida, chociaż Android to zło. Dobrze też wyświetlają ruch.
    • Samsung - ostatni producent który nie ma OLEDów i sprzedaje LCD w premium cenach. Generalnie to są solidne telewizory w swoich półkach cenowych o ile rozważasz LCD. Samsung ma obraz oczoj.ebny, przesycony kolorami, ale niektórym takie podejście pasuje. Dobrze się też sprawdza dla graczy. No i się nie wypala. Dobry system smart.
    • Philips - szrot z zabugowanym softem (nawet modele premium mają karygodne błędy)
    • TCL, Xiaomi i inne chińskie wynalazki - kupujesz jak bardzo szczypiesz się z kasą, ale nie licz na porządny sprzęt ani na bezproblemowe działanie

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, efel napisał:

Podsumowując, szybki poradnik zakupowy:

• OLEDy mają najlepszą jakość obrazu ale się wypalają. Nie jest to problemem jeżeli nie oglądasz kanałów info. Jeżeli oglądasz około 1-2h dziennie takie kanały to OLEDa odpuść
  • QLEDy to były kiedyś premium LCD Samsunga, obecnie to jest już półka średnia. W ogóle wszystkie LCD u każdego producenta, oprócz Samsunga, są pozycjonowane na półce średniej, bo topowa jest zarezerwowana na OLEDy. 
  • Jeżeli chodzi o rozmiar 75 cali to w normalnych pieniądzach (poniżej 10 tys) dostaniesz tylko LCD. 77 calowy OLED to wydatek około 15 tys
  • Jeżeli będziesz kupiwał LCD to celuj w matrycę VA a nie IPS. VA ma lepszy kontrast i w naszym kraju gdzie telewizję oglądasz częściej po zmroku takie ekrany się sprawdzają częściej (chociaż oczywiście są wyjątki które preferują IPS)
  • Jeżeli chodzi o marki:
    • Jeżeli szukasz najlepszego stosunku cena jakość to OLED LG. Dodatkowo jeżeli jesteś graczem to też LG. LCD od LG unikać jak ognia. LG ma najlepszy system smart (tak uważa bardzo wiele osób które miało okazję używać TV z webosem)
    • Sony jest najlepszy do oglądania sportu - ma najlepszy upłynniacz (dotyczy zarówno OLED i LCD). Dobrze się też nadaje do oglądania telewizji - czyli kiepskiego jakościowo źródła. Android to zło.
    • Panasonic - obraz najbardziej zbliżony do referencji (kolory), ale ich system smart jest bardzo ubogi. Chyba dobrze dla nich że w przyszłym roku powoli przechodzą na Androida, chociaż Android to zło. Dobrze też wyświetlają ruch.
    • Samsung - ostatni producent który nie ma OLEDów i sprzedaje LCD w premium cenach. Generalnie to są solidne telewizory w swoich półkach cenowych o ile rozważasz LCD. Samsung ma obraz oczoj.ebny, przesycony kolorami, ale niektórym takie podejście pasuje. Dobrze się też sprawdza dla graczy. No i się nie wypala. Dobry system smart.
    • Philips - szrot z zabugowanym softem (nawet modele premium mają karygodne błędy)
    • TCL, Xiaomi i inne chińskie wynalazki - kupujesz jak bardzo szczypiesz się z kasą, ale nie licz na porządny sprzęt ani na bezproblemowe działanie

Bardzo trafne zestawienie :)

Mogę tylko dodać, że przedział 1 -2 godziny dziennie na paski jest raczej bezpieczny dla OLED. Bardzo często oglądam Szkło Kontaktowe, a i kilkanaście minut wiadomości (czasem dłużej - wiadomo, jak coś się dzieje) i po 3 latach spokój. Natomiast maniacy tych kanałów mogą spodziewać się śladów na matrycy już po roku, czasem dwóch.

Wszystko zależy od parametrów obrazu. Ja oglądam max na ustawieniach "kinowych", czyli raczej ciemniej niż oczo.ebnie :)

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Barnaba napisał:

Mogę tylko dodać, że przedział 1 -2 godziny dziennie na paski jest raczej bezpieczny dla OLED

Niby tak, ale w przedziale czasu w który celuje większość ludzi - czyli minimum 5 lat, ta 1-2h dziennie kanałów info raczej spowoduje wypalenia. 

14 godzin temu, Barnaba napisał:

Wszystko zależy od parametrów obrazu. Ja oglądam max na ustawieniach "kinowych"

Dokładnie, zapomniałem o tym napisać. Obniżenie jasności znacznie spowalnia proces wypalania się pasków info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych co już kupili OLED-a mam jedną genialną radę. Żałuję że nikt wcześniej na to nie wpadł bo tak bym właśnie zrobił. Jeżeli twój OLED jest jeszcze na gwarancji to sprawdź czy się gdzieś nie zgubiła i zrób tak miesiąc przed upływem gwarancji:

1. Włączasz TV na TVN24 i zostawiasz włączony na co najmniej 12 godzin i tak przez 3 dni.

2. Wchodzisz w menu robisz dwukrotnie reset pikseli i sprawdzasz czy są powidoki.

3. Jeżeli nie ma lub są słabe powtarzasz punkt 1 i 2 aż powidoki są dobrze widoczne.

4. Zgłaszasz do serwisu że matryca padła, serwis wymienia matrycę.

5. Dostajesz 2 lata gwarancji na nową matrycę i pilnujesz terminu do następnej wymiany.

Pozdrawiam.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Weteran8, zakładając nawet, że to zadziała (co nie jest na 100% pewne) to Ty tak na serio???  Dla Ciebie takie postępowanie jest ok??? Ehhhhh.... 🙁

Osobiście jak nic się nie dzieje z telewizorem, ciszyłbym się nim a nie kombinował.

W gratisie spojrzenie bez wstydu w swoje odbicie w lustrze.

• Plusik 4
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy uważasz że ponad 8000 zł za telewizor który spełnia parametry ze specyfikacji przez 2,5 roku to jest OK?

LG nie gra uczciwie więc ja też nie muszę.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Weteran8 napisał:

Czy uważasz że ponad 8000 zł za telewizor który spełnia parametry ze specyfikacji przez 2,5 roku to jest OK?

a czemu nie spełnia? skoro musisz go specjalnie  katować by się wypalił - to chyba nie jest źle?

szansa jest tylko taka że karma wróci - i na wymianę dostaniesz np. w....sty banding lub żółty zafarb "w prezencie"

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi