Skocz do zawartości
Gmeru

Jaki telewizor dla gracza? Przegląd wyświetlaczy 2016 do konsoli Ultra HD (4K, HDR, szeroka paleta barw)?

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam nieco inne pytanie. Jako że wszyscy strasznie polecają KU6000 jako budżetowca do grania odbyłem wycieczkę do sklepu by go przetestować. O ile do kolorów i czerni nie mogę się przyczepić tak ewidentnie tv nie radzi sobie z ruchem. Oczywiście nie grzebałem w ustawieniach a materiałem źródłowym był tylko YT ale obraz skakał nawet w FHD. Czy są może jakieś starsze modele TV (jeszcze dostępne) np w Fullhd które poradzą sobie z tym lepiej ? Niestety samsung jedyne co podaje to jakieś śmiechu warte PQI i ciężko doszukać się jakichś konkretnych informacji na temat TV. Najchętniej przygarnąłbym tv 100hz z input lagiem na poziomie 50ms.

A dlaczego input ma być na poziomie 50ms? To raczej dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo chodzi o używanie TV do grania w 100hz a więc raczej tryb "GRA" odpada. Poza tym input lag na poziomie 50ms będzie nieodczuwalny a zmiana w płynności z pewnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50ms input lag w strzelankach typu Battlefield 1 do dużo, o wiele za dużo i na pewno będzie w nich już odczuwalny. Do takich gier input lag nie powinien być większy niż ok. 20ms, max 30 ms. Przy 120Hz masz klatki odświeżane co ok. 8ms, przy 60Hz co 16ms, więc różnica w input lag między telewizorem 50ms a 20ms jest jak widać bardzo duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko wolę płynny obraz niż niski input lag. Gram na toshibie sprzed wielu lat. Nie jest nawet ustawiona w trybie gra i nie odczuwam żadnego laga. Nie gram w fpsy a nawet jak grałem to nie czułem żadnego problemu. Jeśli TV będzie miał zbyt duży input lag to go wymienie na inny, Po prostu szukam czegoś po omacku bo szczerze mówiąc większość testów pomija gamingowe kryteria telewizorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.06.2017 o 17:02, Mr.Hankey napisał:

Mnie to zawsze zastanawia, że w dobie takiej łatwości wyszukiwania informacji, ludzie jeszcze dają się naciągać temu oszustowi... Ale jak to mówią, każdy swój rozum ma.

Witam ciekawa dyskusja jest na https://www.facebook.com/TCLPL/ gdzie gwiazdor dał linka do swojego pseudo-testu , a później napisał że to nie jest test .Sam czytałem tamto forum gdy stałem przed zakupem TV w 2007 (na szczęście wtedy TCL i Philips nie królowały wśród najlepszych TV na rynku :) )

593e9ccf9c5fc_Zrzutekranu(1).thumb.jpg.d2a1f6c8800722b7dbfd40be5fe395fe.jpg

Edytowane przez ar2d4
błąd
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o 4k w 65 calach, nie będzie bardziej widać pixeli niż np w 55 calach ? Mam teraz 55 cali ale 65 jest dużo wiekszy, zastanawiam się czy będzie różnica w obrazie. Czy występuje ks9500 w 55 calach?

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę edytować tego co napisałem wyżej, mam pytanie, jestem prawie zdecydowany na ks9500, ale zastanawiam się czy za podobne pieniądze 10k będzie coś podobnego równie top, lub za niewielką dopłatą? Jest to duży wydatek i nie chcę żałować że mogłem wybrać coś innego, lepszego? Obecnie mam 55hu8500 i obraz jest naprawdę dobry, ale brakuje HDR :) co prawda pozbywam sie opcji 3d, ale nie jest to duży problem. Wierzę że mimo dobrej jakości obrazu w hu8500 odczuje różnicę na korzyść np ks9500? :)
Mam pytanie też do właścicieli ks9500 czy też macie clouding? W hu8500 denerwuje mnie to strasznie.. Wiem że to przypadłość Samsunga i paneli LCD, ale może nowa technologia jakoś to niweluje? Proszę o dobre słowo przed dokonaniem zakupu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clouding to nie jest przypadłość Samsunga, tylko generalnie LCD LED, ale KS9500 to FALD i poza lekkim efektem halo powinno być naprawdę dobrze, zwłaszcza jeśli nie grasz w epickich ciemnościach, a z jakimś minimalnym nawet oświetleniem w pokoju.

Sony XE90 i XE93 to bardzo ciekawe propozycje na ten rok, ale XE93 w 65"  kosztuje znacznie więcej od KS9500 (KS9500 = 9600 zł; XE93 = 15000 zł), to jest prawie połowa telewizora zupełnie niepotrzebnie do wydania.

Na tym XE93 na rtings mimo wszystko dosyć mocno dolne rogi prześwitują:

x930e-uniformity-large.jpg

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.06.2017 o 14:41, Robert_1988_KrK napisał:

Wez pod lupę Sony XE93 :) 

Gdzie XE95 do KS9500, w ogóle nie ma co porównywać. Jedyna przewaga Sony to w tym wypadku prosty ekran, ale jeśli komuś nie przeszkadza krzywizna...

Dnia 15.06.2017 o 13:58, dragen napisał:

zastanawiam się czy za podobne pieniądze 10k będzie coś podobnego równie top, lub za niewielką dopłatą?

Jeśli chcesz jeszcze trochę dołożyć, to za ok. 12500 można kupić Panasonica DX900. Będzie lepszy niż KS9500, pytanie tylko czy chcesz dokładać taką kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ciągle myślę... Widziałem tą cenę, martwi mnie input lag w DX900. Czasami pogram w multi i to ma znaczenie jakie są opóźnienia . 3d też opisują jako kaszanka, chyba że poprawili softem.
Zastanawiam się czy dopłata 3tys do Dx900 będzie opłacalna z tytułu różnic względem ks9500, czy to będzie duża różnica? Czy marginalna? Nie widziałem tych tv. Ciężko mi porównać. Nie wiem jak zachowuje się soft i czy jest dostępność programów jak w Ks9500? Np Amazon tv i inne? Przewagą, jeśli tak można to potraktować dla Ks9500 jest 4 lata gwarancji. Czuję.... że powoli staję się impotentem decyzyjnym ;/ 3 kafle to nie mało jednak. Muszę poszukać jakiś porównań online tych tv. Najlepiej video.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za offtop !

Kiedyś widziałem ale nie mogę znowu znaleźć --> Jak najlepiej sprawdzić sprawność nowego TV ? W sensie martwe pixele, clouding itd. itp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, nabyłem PS4 Pro, teraz szukam do niej dobrego telewizora 4k, hdr do 4000zł. Co polecacie w tej cenie? Wielkość telewizora 49"-55". Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Do 4000 zl  Panasonic Panasonic TX-50EX700E  lub    TX-50EX703E. Panasonic TX-50EX703E posiada  tuner satelitarny,gdybys  chcial  w przyszlosci ogladac kanaly  satelitarne  4k z indywidualnej anteny satelitarnej  to lepiej kupic  EX703E.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dobrym HDR to niestety w tej kwocie nie dostaniesz, musiałbyś zwiększyć budżet o 500 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś pytał mnie wczoraj na twit. o tv do 4tys do konsoli i na allegro z dużego sklepu bardzo ciekawa wyprzedaż KS7000 w 49", który jak wiadomo nie ma tutaj konkurencji w tej cenie (3900zł) bo ma wszystko do Ultra HD a dodatkowo dość wysoką średnią jasność HDR i 120Hz: http://allegro.pl/tv-samsung-ue49ks7000-4k-2100hz-gratis-uchwyt-i6862252229.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie warto, choć to kwestia głównie tego ile ma tv nagrane, w jakim jest stanie zew., ile w dół zeszła cena + prywatnych preferencji kupujacego :)

PS. Warto generalnie kupować modele z minionego roku, ale (ważne słowo) fabrycznie zapakowane z magazynu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KS9500 tylko już ciężko kupić

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, trafiłem najpierw na te drugie forum gdzie już byłem gotów kupić od Kikiego Philipsa 49PUS6561 , poczytałem trochę na jego temat i generalnie widzę że to jest loteria , jedni chwalą inni narzekają, faktycznie to jest tak słaby tv? Mam do wydania max 3 tys zł, telewizor będzie służył głównie do grania na PS4 pro i oglądania filmów. Dotychczas użytkowałem 100hz Lg42LH4000 i Xboxa 360 , nic mu generalnie nie dolega,no ale chciałem poczuć przeskok na 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, radzix309 napisał:

Koledzy, trafiłem najpierw na te drugie forum gdzie już byłem gotów kupić od Kikiego Philipsa 49PUS6561 , poczytałem trochę na jego temat i generalnie widzę że to jest loteria

Ale jaka loteria, to jest obiektywnie bardzo słaby tv i tyle. A dlaczego - wejdź w odpowiedni wątek i/lub skorzystaj z wyszukiwarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi