Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C9 | TEST | Nowy telewizor premium na 2019 rok

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Tomasz Wolpe napisał:

Drogo, bo 2 tygodnie temu w nocnej promocji w MM kosztował 4999 zł + 400 zł w bonach.

Wiem bo udało mi się kupić 😁

Cyk, w euro w nocnej promocji jest za 4890, trochę tylko się boję brać z tego sklepu bo tam robią zawsze cyrki w przypadki wymiany lub zwrotu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W dniu 22.12.2019 o 12:48, kamcyk26 napisał:

A czy uzywasz napisow? Jesli tak to w jakim kolorze?

Tam gdzie lektor jest angielski np seriale Apple TV, niektóre gry, mam włączone napisy, zwykle są białe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wrzucić do tego tematu, a przez przypadek wrzuciłem do pierwszych wrażeń. Dla tych co nie widzieli daję linka do moich wrażeń z C9 w porównaniu do Q9FN.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/48479-testujemy-nowy-lg-oled-c9-pierwsze-wrażenia/?do=findComment&comment=507857

Edytowane przez Tomasz Wolpe
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Chciałem podzielić się swoimi subiektywnymi spostrzeżeniami z użytkowania 65C9. Dopiero 3 tygodnie ale to wystarczająco 
aby móc ocenić w najistotniejszych aspektach. Tak na prawdę TV ma bardzo wiele zalet i bardzo niewiele wad ale 
za to poważnych.
Od około 15 lat byłem użytkownikiem wszystkich generacji plazm Panasonica, w międzyczasie testowałem również Pioneera i inne modele tv,
w różnych technologiach. Przesiadłem się z Panasonica 50ST60, odległość to 2,7m .
Materiały , które oglądam to kablówka UPC (5%) , VOD - Netflix, Amazon , HBO (45%), USB (UHD 2160p z HDR) 45% , Blu-ray 5%.

Plusy:
- dobra plastyka obrazu
- kontrast i czerń 
- HDR , szeroka paleta , łagodne przejścia tonalne (zminimalizowana posteryzacja)
- brak widocznych problemów z bandingiem czy nierównomiernym świeceniem ekranu
- doskonałe multimedia - od serwisów VOD, przez odtwarzanie z USB, wyjście optyczne z DD i DTS

Minusy:
- nie do końca satysfakcjonująca ostrość w ruchu. Bardziej widoczne w grach, sporcie, aniżeli w kontencie film/serial
- lekkie smużenie, poświata wokół poruszających się obiektów na jasnym tle
- jak dla mnie nieco przekombinowane Menu obrazu ale idzie się przyzwyczaić
- napisy w Netlfix i Amazon Prime w HDR ( pewnie bardziej pretensja do właścicieli tychże) - strasznie walą po gałach :)
- przy źródle z HDR menu jest również bardzo jasne

Największą wadą tego TV jest tragicznie działający , nieprzewidywalny system TruMotion. Niestety ale wysypuje się 
w wielu scenach, w wielu filmach, niezależnie od tego czy De-judder ustawimy na 1/10 czy 10/10. Zarówno z USB jak i VOD
Oczywiście sama płynność wzrasta, tak na oko przy 6-7/10 zaczyna się efekt opery i dla mnie są to graniczne wartości dla poprawy 
skaczącego obrazu. Ilość artefaktów potrafi być taka sama przy 1/10 jak i 10/10. TV zupełnie nie radzi sobie w przypadku włączonej tej 
funkcji z wyświetlaniem płomieni, migoczących powierzchni, padającego/odbijającego się światła, pary , kurzu , tła o nieco bardziej
skomplikowanej teksturze (np. ogrodzenie - popularna siatka) , zobacznie na fragment filmu poniżej.

Aż mi się nie chce wierzyć w tak niedopracowany produkt, jeżeli to nie jest wada a właściwość tego TV to jestem mocno zawiedziony.
W Panasonicu nie było idealnie ale nie było aż takich kwiatków! Uważam ,że test działania tej funkcji powinien być zawarty w tego typu teście.
Sam nie wiem co o tym myśleć, czy w Oledach od Sony/Panasa/Philipsa będzie lepiej ? Panas u mnie odpadł bo nie puszcza DTS/DD po optyku a amplitunera 
nie chcę zmieniać żeby wszystko po HDMI szło. No i Sony/Panas to sporo wyższe ceny...Czy ktoś podziela moją opinię i ma tak samo? Jakieś rozwiązanie?

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Romanoff napisał:

Witajcie,

Chciałem podzielić się swoimi subiektywnymi spostrzeżeniami z użytkowania 65C9. Dopiero 3 tygodnie ale to wystarczająco 
aby móc ocenić w najistotniejszych aspektach. Tak na prawdę TV ma bardzo wiele zalet i bardzo niewiele wad ale 
za to poważnych.
Od około 15 lat byłem użytkownikiem wszystkich generacji plazm Panasonica, w międzyczasie testowałem również Pioneera i inne modele tv,
w różnych technologiach. Przesiadłem się z Panasonica 50ST60, odległość to 2,7m .
Materiały , które oglądam to kablówka UPC (5%) , VOD - Netflix, Amazon , HBO (45%), USB (UHD 2160p z HDR) 45% , Blu-ray 5%.

Plusy:
- dobra plastyka obrazu
- kontrast i czerń 
- HDR , szeroka paleta , łagodne przejścia tonalne (zminimalizowana posteryzacja)
- brak widocznych problemów z bandingiem czy nierównomiernym świeceniem ekranu
- doskonałe multimedia - od serwisów VOD, przez odtwarzanie z USB, wyjście optyczne z DD i DTS

Minusy:
- nie do końca satysfakcjonująca ostrość w ruchu. Bardziej widoczne w grach, sporcie, aniżeli w kontencie film/serial
- lekkie smużenie, poświata wokół poruszających się obiektów na jasnym tle
- jak dla mnie nieco przekombinowane Menu obrazu ale idzie się przyzwyczaić
- napisy w Netlfix i Amazon Prime w HDR ( pewnie bardziej pretensja do właścicieli tychże) - strasznie walą po gałach :)
- przy źródle z HDR menu jest również bardzo jasne

Największą wadą tego TV jest tragicznie działający , nieprzewidywalny system TruMotion. Niestety ale wysypuje się 
w wielu scenach, w wielu filmach, niezależnie od tego czy De-judder ustawimy na 1/10 czy 10/10. Zarówno z USB jak i VOD
Oczywiście sama płynność wzrasta, tak na oko przy 6-7/10 zaczyna się efekt opery i dla mnie są to graniczne wartości dla poprawy 
skaczącego obrazu. Ilość artefaktów potrafi być taka sama przy 1/10 jak i 10/10. TV zupełnie nie radzi sobie w przypadku włączonej tej 
funkcji z wyświetlaniem płomieni, migoczących powierzchni, padającego/odbijającego się światła, pary , kurzu , tła o nieco bardziej
skomplikowanej teksturze (np. ogrodzenie - popularna siatka) , zobacznie na fragment filmu poniżej.

Aż mi się nie chce wierzyć w tak niedopracowany produkt, jeżeli to nie jest wada a właściwość tego TV to jestem mocno zawiedziony.
W Panasonicu nie było idealnie ale nie było aż takich kwiatków! Uważam ,że test działania tej funkcji powinien być zawarty w tego typu teście.
Sam nie wiem co o tym myśleć, czy w Oledach od Sony/Panasa/Philipsa będzie lepiej ? Panas u mnie odpadł bo nie puszcza DTS/DD po optyku a amplitunera 
nie chcę zmieniać żeby wszystko po HDMI szło. No i Sony/Panas to sporo wyższe ceny...Czy ktoś podziela moją opinię i ma tak samo? Jakieś rozwiązanie?

Podaj, proszę, tytuł filmu i czas tej sceny - sprawdzę tę siatkę na serii 7 i 8.

Trochę się dziwię, że wybrałeś akurat markę LG w Oled, jeśli upłynniacze są dla ciebie tak ważne. Od lat dużo pisze się na temat, że LG, porównaniu do innych producentów, traktuje tę kwestię po macoszemu.

Dla mnie włączenie upłynniacza (w dowolnym tv) w najmniejszym choćby stopniu jest co najmniej irytujące.

Ale są gusta i guściki :)

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Film to Terminator Dark Fate 53minuta z sekundami. Powiem Ci ,że u kolegi na 55C8 obejrzałem kilka filmów i było spoko - taki Blade Runner czy kilka odcinków różnych seriali na Netflix, były jakieś drobne artefakty ale do przeżycia na ustawieniu 5/10. Tymczasem wczoraj obejrzałem Terminatora i jeszcze 12 Strong z Hemsworthem i tam był pokaz nędzy i rozpaczy w wielu scenach. O dziwo w niektórych filmach, wydawałoby się że w takich gdzie artefakty się pojawią to prawie ich nie ma. Szybki i dynamiczny Pacific Rim (2013) praktycznie zero...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Rafał Bejszczuk napisał:

Upłynniacze są dla amatorów. Tyle w temacie.

Dziękuję za tą jakże cenną wypowiedź...Upłynniacze są w telewizorach od 20 lat i to czy ktoś z nich korzysta to kwestia indywidualnych preferencji.
Jeden da na maksa bo lubi ultra płynnie, inny jak ty wyłączy bo lubi jak wszystko skacze i migocze a ja chcę mieć po środku. Tyle w temacie.

Edytowane przez Romanoff
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Romanoff napisał:

Sam nie wiem co o tym myśleć, czy w Oledach od Sony/Panasa/Philipsa będzie lepiej ?

Jak porównywałem C8, FZ800 i AF9 (oledy z 2018), to faktycznie w Panasonic'ku i Sony było lepiej w tym temacie.

Osobiście używam upłynniacza max do poz.3 w 10pkt. skali (czasami wył. a najczęściej poz. 1-2) i uważam, że jednak często się przydaje zapewniając lepszą płynność i ostrość w ruchu. Powyżej 3 (no może 4 ;) )już nie dla mnie - "efekt teatru" mnie rozprasza. Choć na pewno znajdą się osoby które to lubią, bo jest super płynnie i do poz. 7 praktycznie bez artefaktów (w FZ800).

W Twoim przypadku weź jeszcze pod uwagę materiał źródłowy. Jeżeli odtwarzasz ten film z jakiegoś pliku, coś może być "nie tak"...

p.s.

u mnie z siatką nic się nie dzieje. Jest super. 53min i 29sec. Upłynniacz na 2

Edytowane przez Groszek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :)

Od pewnego czasu myślę o kupnie tego telewizora ale im więcej informacji zbieram tym bardziej zaczynam się wahać. O ile kwestie wypalania biorę jako "ryzyko zawodowe" tej technologi to post Barnaby już mnie mocno zaniepokoił. Pogrzebałem po internecie, youtubie i widzę, że ludzie zgłaszają problemy z płynnością i artefaktami w tym TV. To co zobaczyłem jest w zasadzie dla mnie dyskwalifikujące. Co mi z super jakości obrazu, świetnego kontrastu jeżeli oglądając film będę obserwował jakieś dziwne artefakty lub przycięcia. Użytkownicy tego TV powiedzcie jak to w końcu z tym jest. Czy są to jakieś odosobnione przypadki czy po prostu ten typ tak ma? Ten telewizor ma mi służyć zarówno do oglądania zwykłej TV z UPC w tym sport (piłka nożna, skoki narciarskie). Jak on się zachowuje w sporcie? Ponad to Netflix i filmy z plików z Nvidia Shield (zarówno 4K jak i fullhd). Do tego podpięty będzie Xbox one X. Jak on się sprawuje w grach? Obecnie mam Samusnga 55MU7002. Upłynniacz ustawiony  mam w pozycjach 10 i 5. Obraz jest płynny ale bez efektu teatru. W grach też jest ok w trybie gry. Po prostu jest normalnie. Jedynie co mi przeszkadza to rozświetlająca się matryca przy napisach w ciemnych scenach. Plan jest taki żeby ten TV poszedł do sypialni a w salonie pojawił się C9. No tylko pytanie jak on w końcu działa? Czy mówiąc kolokwialnie działa normalnie, czy wydając 5tyś będą problemy z obrazem.

Edytowane przez Andykrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Romanoff

U mnie na C9 na siatce w Terminatorze był identyczny efekt, ale tylko za drugim razem 😅 Dejudder na 2. 

Apropo ognii to samsungowy (Q9FN) upłynniacz w takich warunkach wykładał się podobnie jak ten w LG. To samo było jak ktoś świecił latarką. W jednym i drugim TV było słabo.

W dłuższej perspektywie stwierdzam, że system w LG działa tylko minimalnie gorzej niż w ww. Samsungu. 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Andykrk napisał:

Cześć :)

Od pewnego czasu myślę o kupnie tego telewizora ale im więcej informacji zbieram tym bardziej zaczynam się wahać. O ile kwestie wypalania biorę jako "ryzyko zawodowe" tej technologi to post Barnaby już mnie mocno zaniepokoił. Pogrzebałem po internecie, youtubie i widzę, że ludzie zgłaszają problemy z płynnością i artefaktami w tym TV. To co zobaczyłem jest w zasadzie dla mnie dyskwalifikujące. Co mi z super jakości obrazu, świetnego kontrastu jeżeli oglądając film będę obserwował jakieś dziwne artefakty lub przycięcia. Użytkownicy tego TV powiedzcie jak to w końcu z tym jest. Czy są to jakieś odosobnione przypadki czy po prostu ten typ tak ma? Ten telewizor ma mi służyć zarówno do oglądania zwykłej TV z UPC w tym sport (piłka nożna, skoki narciarskie). Jak on się zachowuje w sporcie? Ponad to Netflix i filmy z plików z Nvidia Shield (zarówno 4K jak i fullhd). Do tego podpięty będzie Xbox one X. Jak on się sprawuje w grach? Obecnie mam Samusnga 55MU7002. Upłynniacz ustawiony  mam w pozycjach 10 i 5. Obraz jest płynny ale bez efektu teatru. W grach też jest ok w trybie gry. Po prostu jest normalnie. Jedynie co mi przeszkadza to rozświetlająca się matryca przy napisach w ciemnych scenach. Plan jest taki żeby ten TV poszedł do sypialni a w salonie pojawił się C9. No tylko pytanie jak on w końcu działa? Czy mówiąc kolokwialnie działa normalnie, czy wydając 5tyś będą problemy z obrazem.

Jezeli wylaczysz wszystkie uplynniacze nie ma zadnych przeciec ani artefaktow. Zartowno Netflix z TV, netflix z PC, kanaly sat dzialaja plynnie. Jedyny problem wtedy to naturalny judder przy materialach 24p (mi on nie przeszkadza) i spadek ostrosci w szybkim ruchu (sport). Sam mialem wczesniej Panasonic st60 i tam wcale nie bylo idealnie. Ustawienia uplyniacza na min juz powodawaly ,z np pilka w ruchu sie rozdwajala. Przy ustawieniach srednich bylo sporo artefaktow. Natomiast w LG oprocz aretefaktow jest taki afekt szarpniec (zmiany tempa) obrazu przy wlaczonych uplynniaczach i to juz bardziej przeszkadza.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, kamcyk26 napisał:

Jezeli wylaczysz wszystkie uplynniacze nie ma zadnych przeciec ani artefaktow. Zartowno Netflix z TV, netflix z PC, kanaly sat dzialaja plynnie.

No niestety, ale nie działają płynnie. Przynajmniej na LG C8. I bardzo łatwo to sprawdzić. Ostatnio oglądałem u znajomego Wiedźmina (Netflix, bitrate 15.25, apka z tv). Jest tego sporo, np. w odcinku 1 coś przy 10min. Moment kiedy Wiedźmin przychodzi do Stregobora, jest najazd kamery na drzewo i ruch z dołu do góry. Obraz bez upłynniacza jest bardzo szarpany. Włączenie upłynniacza pomaga, choć w LG (C8) w tym temacie nie jest najlepiej...

p.s.

Oczywiście nie mówie też, że jest żle, tragicznie, itd. ;) Tylk ojak ktoś jest wrażliwy na tym punkcie, może dla spokoju sumienia sprawdzić jak w tym temacie daje sobie radę Sony czy Panasonic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Romanoff napisał:

Minusy:

Zmien napisy na przezroczyste w opcjach Netflixa/Amozona. Jesli beda za malo widoczne, dodaj cień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam 55 C9 od kilku dni. Pooglądałem trochę filmów w HDR i Dolby Vision, zgłębiłem ustawienia obrazu. W tych trybach zostawiam domyślne ustawienia oświetlenia oled i kontrastu ustawione na 100. Moja wypowiedź dotyczy tylko i wyłącznie oglądania telewizora w nocy czy w zaciemnionym pomieszczeniu.

Jestem ciekawy czy macie włączone wymienione poniżej ustawienia i co o nich sądzicie. Jeśli mam ustawienia błędne to proszę o info w tym zakresie.

1. super rozdzielczość. - podobno wyostrza ciemne i rozmyte obrazy. Ustawiłem na ON ale nie widzę specjalnej różnicy w obrazie.
  2. kolor dynamiczny, też włączyłem i również nie widzę specjalnej różnicy.
  3. maksymalna jasność - tu różnice są spore bo po włączeniu np. na "średnia" jasność HDR dramatycznie wzrasta i wali po oczach. Ja na razie ustawiłem na średnią, ale napiszcie, czy to dobrze czy lepiej wyłączyć.
  4. regulacja jasności w celu ochrony oczu - nie wiem czy włączyć, czy nie , bo różnicy specjalnie nie widzę.
  5. lokalne przyciemnienie LED - jak wyżej.
  6. jasność AI - wyłączyłem, bo ta funkcja dramatycznie zmniejsza ogólną jasność obrazu i normalnie prawie nic nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, filolog napisał:
  • super rozdzielczość. - podobno wyostrza ciemne i rozmyte obrazy. Ustawiłem na ON ale nie widzę specjalnej różnicy w obrazie.
  • kolor dynamiczny, też włączyłem i również nie widzę specjalnej różnicy.
  • maksymalna jasność - tu różnice są spore bo po włączeniu np. na "średnia" jasność HDR dramatycznie wzrasta i wali po oczach. Ja na razie ustawiłem na średnią, ale napiszcie, czy to dobrze czy lepiej wyłączyć.
  • regulacja jasności w celu ochrony oczu - nie wiem czy włączyć, czy nie , bo różnicy specjalnie nie widzę.
  • lokalne przyciemnienie LED - jak wyżej.
  • jasność AI - wyłączyłem, bo ta funkcja dramatycznie zmniejsza ogólną jasność obrazu i normalnie prawie nic nie widać.

Wszystkie polepszacze generalnie najlepiej wyłączyć, szczególnie jeżeli oglądasz treści z dobrą jakością w HDR, co też z reguły oznacza 4K:

• super rozdzielczość - widać różnicę na 1080p - ja widzę delikatne wyostrzenie w niektórych grach na Nintendo Switch - tła na drugim, trzecim planie są ciut ostrzejsze
  • kolor dynamiczny - widziałem różnicę jak TV wyświetlał niebo, ale generalnie ta opcja może ingerować w kolory jak jej się podoba i lepiej sobie to podarować
  • maksymalna jasność - kaganiec na HDR. Tylko na maksimum uzyskasz pełną jasność panelu w HDR
  • ochrona oczu - to jest tak naprawdę filtr światła niebieskiego który się uaktywnia po zmroku - kolory są cieplejsze żeby nie męczyć oczu
  • lokalne przyciemnienie - zdaje się że to jest ochrona przed wypaleniami np dla loga stacji - jesteś w stanie to zauważyć jak dłużej będziesz oglądał jeden kanał - logo stacji powinno się ściemnić
  • jasność AI - to jakiś nowy wynalazek typu pic na wodę, nie wiem do czego to może się przydać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Romanoff napisał:

Hej,

Film to Terminator Dark Fate 53minuta z sekundami. Powiem Ci ,że u kolegi na 55C8 obejrzałem kilka filmów i było spoko - taki Blade Runner czy kilka odcinków różnych seriali na Netflix, były jakieś drobne artefakty ale do przeżycia na ustawieniu 5/10. Tymczasem wczoraj obejrzałem Terminatora i jeszcze 12 Strong z Hemsworthem i tam był pokaz nędzy i rozpaczy w wielu scenach. O dziwo w niektórych filmach, wydawałoby się że w takich gdzie artefakty się pojawią to prawie ich nie ma. Szybki i dynamiczny Pacific Rim (2013) praktycznie zero...

Sprawdziłem na klonie Oppo ten film w wersji UHD z Dolby Vision i rzeczywiście siatka ogrodzeniowa robi magiczne rzeczy, jak się włączy upłynniacze.

Hmm, nawet to pasuje do tematyki filmu ;)

TV to 65B7

Edytowane przez Barnaba
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, efel napisał:

Wszystkie polepszacze generalnie najlepiej wyłączyć, szczególnie jeżeli oglądasz treści z dobrą jakością w HDR, co też z reguły oznacza 4K:

• super rozdzielczość - widać różnicę na 1080p - ja widzę delikatne wyostrzenie w niektórych grach na Nintendo Switch - tła na drugim, trzecim planie są ciut ostrzejsze
  • kolor dynamiczny - widziałem różnicę jak TV wyświetlał niebo, ale generalnie ta opcja może ingerować w kolory jak jej się podoba i lepiej sobie to podarować
  • maksymalna jasność - kaganiec na HDR. Tylko na maksimum uzyskasz pełną jasność panelu w HDR
  • ochrona oczu - to jest tak naprawdę filtr światła niebieskiego który się uaktywnia po zmroku - kolory są cieplejsze żeby nie męczyć oczu
  • lokalne przyciemnienie - zdaje się że to jest ochrona przed wypaleniami np dla loga stacji - jesteś w stanie to zauważyć jak dłużej będziesz oglądał jeden kanał - logo stacji powinno się ściemnić
  • jasność AI - to jakiś nowy wynalazek typu pic na wodę, nie wiem do czego to może się przydać 

Dzięki za info.

Zauważyłem, że:

• filtr światła niebieskiego to "tryb komfortowy dla oczu" a nie "ochrona oczu".
  • "lokalne przyciemnienie" to nie jest funkcja odn. logo, bo od logo jest "regulacja luminancji w logo"
  • "dynamiczne mapowanie tonów" - nie wiem czy włączać, czy nie?

Tak więc nie wiem jeszcze jak poustawiać funkcje:

• ochrona oczu
  • lokalne przyciemnienie
  • dynamiczne mapowanie tonów
  • obraz AI- czy włączać to czy nie? Co to daje w perspektywie dłuższego używania, bo podobno telewizor się uczy ;)

Jakby ktoś mógł się odnieść to byłbym wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, filolog napisał:

"dynamiczne mapowanie tonów" - nie wiem czy włączać, czy nie?

Ja mogę odnośnie tego zasugerować. Proponuje włączenie tego, to głownie chodzi o HDR i wyciąganie detali z ciemnych scen,  ogólnie funkcja polepsza 😏 HDR10  coś na miarę HDR10+ 🙄

:::::Edit:::::

Było to wyjaśnienie przez @Gmeru w teście C8

Edytowane przez CeZaR83
coś mi sie przypomniało ;)
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, filolog napisał:

Dzięki za info.

Zauważyłem, że:

• filtr światła niebieskiego to "tryb komfortowy dla oczu" a nie "ochrona oczu".
  • "lokalne przyciemnienie" to nie jest funkcja odn. logo, bo od logo jest "regulacja luminancji w logo"
  • "dynamiczne mapowanie tonów" - nie wiem czy włączać, czy nie?

Tak więc nie wiem jeszcze jak poustawiać funkcje:

• ochrona oczu
  • lokalne przyciemnienie
  • dynamiczne mapowanie tonów
  • obraz AI- czy włączać to czy nie? Co to daje w perspektywie dłuższego używania, bo podobno telewizor się uczy ;)

Jakby ktoś mógł się odnieść to byłbym wdzięczny :)

- ochrona oczu wyłączona, bo ona mocno przyciemnia

- dynamiczne mapowanie to kolega wyżej już napisał

- obraz AI niby ma automatycznie regulować oświetlenie w zależności od jasności w pomieszczeniu, ale ja nie widzę za bardzo różnicy. Potestuj ta funkcję i daj znać za jakiś czas jakie masz wrażenie.

- lokalne przyciemnianie to nie kojarzę tej funkcji. Jak ona się dokładnie nazywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym "lokalnym przyciemnieniem" to trochę przegiąłem, bo w OLED go nie ma. Zmyliła mnie elektroniczna instrukcja obsługi 55 C9, którą przeglądałem i tam jest w opcjach obrazu funkcja "lokalne przyciemnienie LED". To jest pomyłka producenta, bowiem jest to funkcja obecna w telewizorach LCD a nie w OLED.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zmien napisy na przezroczyste w opcjach Netflixa/Amozona. Jesli beda za malo widoczne, dodaj cień.
Tak też od razu zrobiłem, w Netflix mam czarne napisy na szarym, lekko transparentnym tle, trochę półśrodek ale jakoś działa

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi