Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED E7 (OLED65E7V) Test telewizora 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Maciej Koper napisał:

Nadal najlepsze kąty miały telewizory CRT. Tam nawet jasność prawie się nie różniła patrząc z 45 stopni.

A mierzyłeś może jaki kontrast, jasność i czerń miały dobrej klasy telewizory CRT ? no i chyba się zgodzisz że CRT 50 hz miały najlepszą ostrość w ruchu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahał? Tylko między OLED a czym? Bo ten subtelny shift barw pod kątem jest jak ziarenko piasku w porównaniu przy tym jak wypacza się obraz na LCD Na plazmie tego nie było, to prawda, ale to wciąż mały niuans. Nadal najlepsze kąty miały telewizory CRT. Tam nawet jasność prawie się nie różniła patrząc z 45 stopni.

Kontast on off był silnie uzależniony od ustawienia suwaka "brightness". Przy optymalnej konfiguracji (by nie ginęły detale w czerniach i gamma była płaska) było to około 5000:1 na studyjnym BVM-A32E1. Kontrast był jednak silnie uzależniony od zawartości ekranu. Na planszy ANSI wielkokrotnie spadał przez odbicia wewnętrzne w kineskopie. Ostrośc ruchu wcale nie była taka dobra. Luminofor miał dosyć dużą bezwładność i smuży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wiesio, weź jeszcze pod uwagę że Twój OLED to dwie generacje matryc wstecz. Nawet na testach była mowa że kąty nie są idealne- głównie przez różne filtry i polaryzatory. W nowych konstrukcjach temat został znacznie poprawiony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pawelll napisał:

@wiesio, weź jeszcze pod uwagę że Twój OLED to dwie generacje matryc wstecz. Nawet na testach była mowa że kąty nie są idealne- głównie przez różne filtry i polaryzatory. W nowych konstrukcjach temat został znacznie poprawiony. 

Być może w nowych tegorocznych tego nie ma, ale do póki nie zobaczę to nie uwierzę a co do tego jaka jest alternatywa to Panasonic DX900 a tegorocznych Samsung QLED, oba na matrycach VA tyle ze nie ograniczało by mnie oglądnie programów z paskami info a kąty oczywiście trochę gorsze od OLED ale i na OLED nie takie jak bym oczekiwał, opinie na temat kątów  w tegorocznych modelach OLED proszę  tych którzy kupili a nie sugerują się tym co widzieli w sklepie, jeszcze dodam że podobno LG na ten rok wypuścił modele Direct Led takim podobno jest LG 65UJ634V i to byłby hit, zapewne wkrótce jakieś testy i się okaże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, wiesio napisał:

..., zapewne wkrótce jakieś testy i się okaże

Okaże się ... LCD = wymierająca technologia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie żaden lg led nie będzie,, hitem,, :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Darulok napisał:

Prawdopodobnie żaden lg led nie będzie,, hitem,, :))

Cena do jakości może być! gdybym dostał LED dobrych kątach  a takie są na matrycach IPS z LG, gdybym dostał TV pozbawiony możliwości powidoków i wypaleń a LED jest tego pozbawiony i gdybym dostał TV z solidnym kontrastem a taki być może oferuje LED z LG z podświetlaniem Direct Led z HDR to wszystko to w jednym daje nam hit uwzgledniając w tym cena do jakości! można? można!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, wiesio napisał:

Cena do jakości może być! gdybym dostał LED dobrych kątach  a takie są na matrycach IPS z LG, gdybym dostał TV pozbawiony możliwości powidoków i wypaleń a LED jest tego pozbawiony i gdybym dostał TV z solidnym kontrastem a taki być może oferuje LED z LG z podświetlaniem Direct Led z HDR to wszystko to w jednym daje nam hit uwzgledniając w tym cena do jakości! można? można!

Ty tak serio? Z tym kontrastem zwłaszcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, pmcomp napisał:

Okaże się ... LCD = wymierająca technologia.

Ciągle stanowiąca jakieś 95% rynku :D

14 godzin temu, wiesio napisał:

, opinie na temat kątów  w tegorocznych modelach OLED proszę  tych którzy kupili

w każdym  teście na tym portalu masz filmik, poza tym przeczytaj sobie dokładnie co napisał testujący pod sekcja o kątach E7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, wiesio napisał:

opinie na temat kątów  w tegorocznych modelach OLED proszę  tych którzy kupili

Ja kupiłem i kąty widzenia są świetne, biją LCD na głowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,
Dziękuję za podpowiedź. Tego się obawiałem, ponieważ czytam od dawna że producenci zaprzeczają wspierania 3D, co jest smutne dla kolekcjonerów takich jak ja mających dużą ilość filmów 3D. Czyli szukać w LG z poprzedniego roku. A co z oled z aktywnym 3D, jest coś sensownego?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

To nie masz zbyt dużego wyboru. Plazmy LG serii 6 powyżej B6. Czyli C6, E6 i wyżej.
Żaden OLED LG z 2017 czyli serii 7 nie obsługuje 3D.
Innych producentów pomijam, nie są interesujący cenowo. O specyfikacji technicznej nie wspominam.

Pozdro

Hej,
Dziękuję za podpowiedź. Tego się obawiałem, ponieważ czytam od dawna że producenci zaprzeczają wspierania 3D, co jest smutne dla kolekcjonerów takich jak ja mających dużą ilość filmów 3D. Czyli szukać w LG z poprzedniego roku. A co z oled z aktywnym 3D, jest coś sensownego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie ma OLEDa z aktywnym 3D. Chyba, że któryś z egzotycznych producentów typu LOEWE albo Chińczycy.

Poza tym na matrycy 4K aktywne 3D nie ma żadnych zalet. Pasywne 3D łączy na matrycy 4K zalety obu technologii eliminjąc ich wady.

Pozdro

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nic lepszego do komfortowego ogladania 3d niż oled 4k nie wymyslono.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Xisiek napisał:

Święte słowa.

Ale ... w domu. 

Bo nie ma lepszego 3D niż w IMAX w Warszawie na Stegnach :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Ok, ale czy modele z zeszłego roku spełnią oczekiwania użytkownika plazmy?

Jak najbardziej. Ja jestem przykładem :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem...Czyli trzeba rozbić świnkę szarlotkę ;) Dziękuję za rady, ale jeszcze ostatnie pytanie, prosty, czy zakrzywiony? U mnie generalnie oglądamy filmy na wprost telewizora, pokój 28 m2, odległość 3,5M.

*skarbonkę...;) ten podpowiadacz robi psikusy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" 11 godzin temu, Xisiek napisał:

Święte słowa.

Ale ... w domu. "

"Bo nie ma lepszego 3D niż w IMAX w Warszawie na Stegnach  ."

Tu się nie mogę zgodzić, przewagą jest wielkość ale głębia i plastyczność obrazu 3D bezsprzecznie po stronie OLED! 

Edytowane przez qazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, pmcomp said:

Święte słowa.

Ale ... w domu.

Bo nie ma lepszego 3D niż w IMAX w Warszawie na Stegnach :) .

Nie żartuj. Kolory, kontrast, ostrość nie umywają się do OLED-a. Poza tym trzeba optymalnie wybrać miejscówkę, bo inaczej 3D "ucieka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Qleks napisał:

Nie żartuj. Kolory, kontrast, ostrość nie umywają się do OLED-a. Poza tym trzeba optymalnie wybrać miejscówkę, bo inaczej 3D "ucieka".

Nic nie ucieka. Najprawdopodobniej twój mózg tak interpretuje.

Zakładam, że wielkość rzędu 20 metrów szerokości w podstawie nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszxze lepsza opcja od Imaxa - kino Dolby Vision.
Pasywne 3D (dzieki 2 setom kolorow), 4k z HDR (Dolby Vision). Do tego dzwiek w Dolby Atmos.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi