Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A Xbox One S (jak już odtworzy UHD) jest jakiś ułomny ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.02.2017 o 23:45, Fjubens napisał:

Zdecydowałem się na zakup Goodfellas, jako, że to jeden z moich ulubionych filmów, więc ta odświeżona wersja BD UHD HDR mnie kusiła. Dzisiaj płyta dotarła i...jestem okropnie zawiedziony beznadziejną jakością obrazu. Żeby to ująć krótko, ale dosadnie: kablówka momentami wygląda lepiej niż ta wersja Chłopców z Ferajny. Nie wiem czego to przyczyna, ale sprawdziłem u znajomego na innym TV 4K i taka sama sytuacja.

Odtwarzacz: Xbox One S (wyszedłem oczywiście z trybu 'Gra', wszystko w 'Film', tradycyjne ustawienia dla HDR: Backlight 20, Brightness: 45, Smart LED: High, Sharpness: 0, Contrast: 100 etc., klasyka)

Telewizor mój: Samsung KS7000

W ustawieniach Xbox One S nie widzę niczego specjalnego co by należało ustawić, a tego nie zrobiłem. Wszystkie znaczki w teście XONE S oczywiście na plus (ptaszek), zresztą gram na tej konsoli i taka Forza Horizon 3 np. wygląda świetnie w HDRze.

Czy to możliwe, że tak zachwalany super Digital 4K oceniany na różnych serwisach maksymalną notą (chodzi o obraz; nie o film) 5/5 może tak beznadziejnie wyglądać?

Czuję się szczerze mówiąc trochę jak [beeep], bo dałem 140 zł w sumie za film, który wygląda gorzej niż normalny Blu-Ray albo wersja z Netflixa. O___o

Wszędzie piszą, że obraz zachwyca i jest to jeden z najlepszych filmów do ukazania UHD BR.

http://realorfake4k.com/my-product/goodfellas/

"REAL 4K

This is the real deal. Everything was digitally shot in 4K or the original 35/70mm film negative was scanned in 4K and all the mastering/editing was done in 4K. "

http://whysoblu.com/goodfellas-4k-uhd-blu-ray-review/

Video - 5/5

http://redvdit.com/reviews/goodfellas-4k/

"The Video (5/5)

Goodfellas looks unbelievable in 4K UHD"

PS. Jeśli ktoś to traktuje jako nie na temat (nie chciałem nowego zakładać, a widzę tu dyskusje niekoniecznie na temat języka filmu BR UHD tylko), to ogłaszam wszem i wobec, że Chłopcy z Ferajny mają dostępnego lektora PL!

Dlatego że ten film nie został nakręcony odpowiednimi Kamerami 4K.

Tylko to jest po prostu zwykły  upscaling z 1080p.

Większość filmów na nośnikach 4K UHD Blu-ray tak są że tak powiem odświeżane.

Ten format dopiero raczkuję dużo wody upłynie w wiśle jak to wszystko osiądzie w 100% czytaj prawdziwe 4K.

Odsprzedaj szybko ten film może nie stracisz 50% wartości jego ceny, bo jak masz się tak czuć jak napisałeś i film ma leżeć na półce i co chwilę Ci przypominać stratę 140,- to nie za fajnie. 

@ Gmeru kiedyś napisał że oglądając Film już nie pamiętam jaki to był tytuł (musiał bym się przekopać przez setki postów jak nie więcej :wacko: żeby dotrzeć do tego posta) że oglądając film na Blu-ray potem po jakimś czasie na Canal+ HD Sat. nC+   nie odczuł praktycznie żadnych większych różnic w obrazie. 

Ale też prawda że C+ Film trzyma wysoko poziom jeśli chodzi o obraz w Filmach...

18 godzin temu, Bingooo napisał:

A Xbox One S (jak już odtworzy UHD) jest jakiś ułomny ? ;)

Ułomny może nie ale pół środek tak. ;)

Konstrukcja, mechanika, zainstalowane bebechy. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał:

Ułomny może nie ale pół środek tak. ;)

Konstrukcja, mechanika, zainstalowane bebechy. 

ten "półśrodek" ma  jakiś negatywny wpływ na wyświetlany obraz na wyjściu hdmi? bo jak nie to jest tak samo dobry co wypasiony UHD BD za 3kzł

53 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał:

@ Gmeru kiedyś napisał że oglądając Film już nie pamiętam jaki to był tytuł (musiał bym się przekopać przez setki postów jak nie więcej :wacko: żeby dotrzeć do tego posta) że oglądając film na Blu-ray potem po jakimś czasie na Canal+ HD Sat. nC+   nie odczuł praktycznie żadnych większych różnic w obrazie. 

Ale też prawda że C+ Film trzyma wysoko poziom jeśli chodzi o obraz w Filmach...

pewnie oglądał na plaźmie - ona łagodzi syfy z kompresji

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie o to mi chodziło. Ale trochę czasu minęło już od tamtych wniosków i wiele rzeczy się zmieniło. Wystarczyło wczoraj obejrzeć Zjawę na C+ ;) Widać, że to nówka sztuka bo na Ultra HD Blu-ray, który posiadam jak to się mówi "ryje beret" więc na tv, który teraz mam na ścianie w dużym pokoju KS9000 78" też wyglądał miazga nawet w Full HD ;-) Jakość była top. Oczywiście w tym trybie na moim ST60 byłoby pewnie jeszcze lepiej ;-) ale schowałem go póki co na rzecz dużego rozmiaru bo on mi jest dużo bardziej potrzebny. 5-6m robi swoje ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Robert_1988_KrK napisał:

Dlatego że ten film nie został nakręcony odpowiednimi Kamerami 4K.

Został, można spokojnie założyć że taśma filmowa 35 mm ma rozdzielczość wystarczającą do transferu na 4K. Skan 4K ze wzorcowej taśmy w przypadku starszych filmów powinien dać bardzo dobry efekt. W przypadku nowszych filmów nie będzie już tak dobrze bo były obrabiane cyfrowo w 2K, więc dla idealnej jakości należałoby powtórzyć montaż i efekty specjalne na skanie 4K.

I w końcu co z tym Xboksem? Bo kilka osób sugeruje że jest gorszy, a nikt nie wyjaśnił dlaczego albo nie podrzucił jakichś testów. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raus napisał:

w końcu co z tym Xboksem? Bo kilka osób sugeruje że jest gorszy, a nikt nie wyjaśnił dlaczego albo nie podrzucił jakichś testów. :P

Bo pewno nikt nie wie :P

He,he,he

3 godziny temu, Robert_1988_KrK napisał:

Ten format dopiero raczkuję dużo wody upłynie w wiśle jak to wszystko osiądzie w 100% czytaj prawdziwe 4K.

To nie tak. Kamera nie jest wąskim gardłem, bardziej chodzi o to co dzieje się potem w procesingu. Jako ciekawostkę mozna podać kamery dobrze już dobrze znanego systemu IMax (Nolan kręcił nimi fragmenty np. Batmanów) jeśli chodzi o jakość obrazu jest to szczyt - ponoć to co uzyskać można z ich 70mm kliszy (nie wiem jak z sensorem) odpowiada jakości ponad 10K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w końcu co z tym Xboksem? Bo kilka osób sugeruje że jest gorszy, a nikt nie wyjaśnił dlaczego albo nie podrzucił jakichś testów.

No np taki tekst byl juz tu podpinany.
http://www.hdtvtest.co.uk/news/dmpub700-201612114390.htm

Jesli pomni jakosci obrazu starej PS3, jako odtwarzcza BD, myslicie ze to bez znaczenia na czym odtwarzacie plyte, bo obraz zawsze jest taki sam, to powtarzam jeszcze raz. Nic bardziej mylnego. Obrazy z roznych odtwarzaczy wygladaja roznie i mamy do czynienia z cala paleta efektow ktore moga sie uwidaczniac w mniejszym, lub wiekszym stopniu, w zalenoaci od dolaczonwgo wyswietlacza i ustawien. Roznice w ostrosci obrazu, posteryzacja, black crush, artefakty, mrowienie, mikroprzyciecia, to efekty nagminnie wskazywane i udokumentowane przez uzytkownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, binary napisał:

Jesli pomni jakosci obrazu starej PS3, jako odtwarzcza BD, myslicie ze to bez znaczenia na czym odtwarzacie plyte, bo obraz zawsze jest taki sam, to powtarzam jeszcze raz. Nic bardziej mylnego. Obrazy z roznych odtwarzaczy wygladaja roznie i mamy do czynienia z cala paleta efektow ktore moga sie uwidaczniac w mniejszym, lub wiekszym stopniu, w zalenoaci od dolaczonwgo wyswietlacza i ustawien. Roznice w ostrosci obrazu, posteryzacja, black crush, artefakty, mrowienie, mikroprzyciecia, to efekty nagminnie wskazywane i udokumentowane przez uzytkownikow.

To w takim razie nie będę dalej próbować szczęścia nawet z Lucy czy Zjawą. W sumie to dla mnie to wszystko jest zaskoczeniem, począwszy od tego, że technologia dopiero 'raczkuje', bo nagonka producentów na to już od dawna jest widoczna aż do odtwarzacza jak się okazuje najtańszego sensownego za 2K.

Szkoda, myślałem, że XONE S i Goodfellas oznaczony jako super 4K we wspomnianych recenzjach wystarczą żeby się przekonać o co halo. Widać jednak nie bardzo. Sporo mi rozjaśniły temat wpisy tutaj teraz. Jakiekolwiek kwestie w tym temacie zostawię sobie na +2 lata przynajmniej. ;X

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, że jak byliśmy w fabryce Panasonica nie tak dawno (ten temat) to rzeczywiście inżynierowie pokazywali nam różnice między K8500, Xem S i np. UB400. Dobry film do tego to był "Pan". którego m.in specjalnie nabyłem w vegas do testów. Tam są takie momenty z HDR, że różnice są i film się wykłada na konkretnych playerach. Na razie mam wrażenie, że tylko inżynierowie z Panasonica to kontrolują - bardzo zwracali na to uwagę, stąd chociażby ten tryb o którym mowa w linku, który podałem na początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Fjubens napisał:
To w takim razie nie będę dalej próbować szczęścia nawet z Lucy czy Zjawą.

Oba to filmy wygladaja jak demo na kazdym sprzecie, wlacznie z BD.

Mysle, ze podchodzisz do tego ze zlej strony, bo prawdziwa przewaga nowego formatu najbardziej doatrzezesz wlasnie na tych mniej spektakularnych pod wzgledem jakosci obrazu filmach, ktore dzieki wydaniu HDR, wraz z wieksza iloscia detali, kolorow i swiatla, dostaja nowego zycia. Podejrzewam iz druga generacja odtwarzaczy BDUH, bedzie jesli nie wolna od wad, to lepsza niz pierwsza. Jesli masz odpowiedni wyswietlacz, tj 10bit. HDR (to jest sprawa kluczowa), to nic nic nie przeszkadza w tym, aby zaczac przygode z UHD juz dzis, albo jeszcze w tym roku, z jednym z nowych, zapowiedzianych na 2017 r odtwarzaczy.

Masz racje, piszac iz w tej materii panuje chaos, brak Dolby Vision i prawdziwych realizacji 4k rozczarowuje, ale czekanie przez 2 lata jest o tyle niebezpieczne, ze kiedy uplynie ten czas, mozesz dojsc do wniosku, ze chcesz przeczekac kolejne 2 lata ze wzgledu na majaczacy na horyzoncie upgrade technologii.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, binary napisał:

Jeśli MS nie oleje sprawy to w Xboksie pewnie najłatwiej będzie poprawić takie błędy, mam też cichą nadzieję, że kompatybilność z telewizorami też będzie korygowana na bieżąco.

Fajnie byłoby zobaczyć test wierności odtwarzanego obrazu taki jak przy "starych" odtwarzaczach BD, ale pewnie cena analizatora HDMI 2 jest jeszcze zaporowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiemy w sumie dlaczego ten Xbox jest gorszy? Czy ma zle napisany soft czy zle dobrane bebechy czy cus innego jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrocmy na chwle do glownego watku.

Dojechaly 2 czesci  Snow Withe and the Huntsman z Wloch.(Universal)

Ladne, glossy slipcase\y. Niestety wszystie printy  wlacznie z brzegami okladek po wlosku.

Zadna z plyt UHD  NIE ZAWIERA polskiej wersji jezykowej. Plyta BD drugiej czesci filmu ZAWIERA polskiego lektora (DTS 5.1 ) oraz napisy.

20170206_125420_zpsvfnyap4l.jpg

{/URL]

20170206_123952_zpsp2f1cyge.jpg

20170206_124016_zpsemocw5pl.jpg

20170206_124130_zpsr6iooc6s.jpg

20170206_125523_zps1kdesdmq.jpg

20170206_130008_zpsa8b5n5yp.jpg

20170206_125454_zpse6mecdcl.jpg

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za kilka dni napiszę coś więcej na temat Xone S jako odtwarzacza, bo właśnie rozmawiałem z kolegą posiadającym 55KS8000 i odtwarzacz UB700 i umówiliśmy się, że wpadnę z konsolą na szybkie porównanie;)

Swoją drogą to czy Lucy, Niepamięć albo Zjawa są gdziekolwiek dostępnę w UHD z polskimi napisami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dzisiejszy z tego forum,Binary jest chyba osobą,która ma najwięcej do czynienia z różnymi filmami UHD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bingooo.

Chlopie klekaj i przepraszaj Slawka Porala.

Mozesz chyba odroznic Jego pasje i misje, od mojej sezonowej zachcianki.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie widzę osobistych opinii,zdań i porównań,tylko bardziej coś wrzucone przez robota ;)

Edytowane przez Bingooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bingooo napisał:

No właśnie nie widzę osobistych opinii,zdań i porównań,tylko bardziej coś wrzucone przez robota ;)

To jak lubisz "z pasja'" i uczuciem,  to masz unboxing ( warning:  R-Rated)

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, binary napisał:

To jak lubisz "z pasja'" i uczuciem,  to masz unboxing ( warning:  R-Rated)

Lepiej późno niż wcale ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piramida.
Ale wiesz ze to nie ja? Nie podejrzewasz mnie chyba o lizanie plyty?! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że nie Ty, takie dłonie beż kłaczka, to nie są Twoje dłonie. :D;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, binary napisał:

Ale wiesz ze to nie ja? Nie podejrzewasz mnie chyba o lizanie plyty?! ;)

Jak nie Ty ? Poznałem Cie na innym filmiku z tego samego kanału :D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi