Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie można zaktualizować artykuł 

https://hdtvpolska.com/telewizory-z-hdmi-2-1-do-konsol-i-pc-aktualizowana-lista-sierpien-2020/

Vincent z HDTVTest ma bardzo dobre informacje dla posiadaczy LG CX czekających na nowe konsole  

Xbox Series X HDMI 2.1 Chip is 40Gbps - Relief for LG CX Owners!

40Gbps dla HDMI2.1 nie będzie realnym problemem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że to nie problem. Ale to już kilka razy było na forum o tym... To jest po prostu odnotowany fakt bo wiele osób zwracało uwagę, że jest "tylko" 40. Ale realnie nie ma to znaczenia. No niby gdzie to wykorzystać obecnie - na pewno nie z konsolą 😜

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio myślałem nad cx ale mam na przodzie tv soundbar samsunga który ma 5,5cm wysokości. Ile lg cx ma przerwy między szafka a ekranem jak stoi na swojej podstawce? Z tego co widze w recenzjach to bardzo nisko jest ten tv w podstawce i będzie problem z soundbarem bo będzie nachodził na ekran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, madhunt3r napisał:

Ostatnio myślałem nad cx ale mam na przodzie tv soundbar samsunga który ma 5,5cm wysokości. Ile lg cx ma przerwy między szafka a ekranem jak stoi na swojej podstawce? Z tego co widze w recenzjach to bardzo nisko jest ten tv w podstawce i będzie problem z soundbarem bo będzie nachodził na ekran emoji20.png

Jeśli soundbar będzie stał na dolnej "listwie" pod TV to będzie ciasno (zasłania sensor). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zaraz przy tej podstawce metalowej na przodzie tv. Troche słabo a są w ogóle takie soundbary które zmieszczą się tam przed tv? Nie będę wymieniał specjalnie soundbara i przez to troche nie bardzo uśmiecha mi się kupno cx. Zawsze soundbar u mnie przed tv stał a tutaj ten prześwit jest za mały.

Jeśli soundbar będzie stał na dolnej "listwie" pod TV to będzie ciasno (zasłania sensor). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie da się zamontować po prostu podstawki pod VESA? Wpisałem na szybko w allegro i na amazonie i pełno tego od 100zł / 25 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, madhunt3r napisał:

Tak zaraz przy tej podstawce metalowej na przodzie tv. Troche słabo a są w ogóle takie soundbary które zmieszczą się tam przed tv? Nie będę wymieniał specjalnie soundbara i przez to troche nie bardzo uśmiecha mi się kupno cx. Zawsze soundbar u mnie przed tv stał a tutaj ten prześwit jest za mały.

Wydaje mi się że każdy soundbar będzie problematyczny przy takim ustawieniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, madhunt3r napisał:

Troche nie przemyśleli projektując tv, gdzie nawet ich soundbary nachodzą na ekran.

Przemyśleli. Ta "listwa" jest tam specjalnie żeby poprawić dźwięk z wbudowanych głośników (dźwięk ma się od niej odbijać). Soundbar trzeba ustawić niżej żeby nie zasłaniać sensora. Zgodzę się natomiast że jest to problematyczne i wymaga kombinowania. W B9 jest lepsza podstawka pod soundbar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteście ciekawi jak wygląda granie na LG OLED i nowych RTX'ach ? NVIDIA właśnie się pochwaliła materiałem dla graczy

https://hdtvpolska.com/nvidia-z-nowa-linia-kart-graficznych-geforce-ampere-hdmi-2-1-w-koncu-wykorzystamy-telewizory-8k60fps-i-4k120fps/

8K i 60k/s lub 4K i 120Hz brzmi jak spełnienie marzeń 

Już nie mogę się doczekać nowych testów na HDTVPolska co to będzie za rok ile nas czeka potencjalnie ciekawych artykułów. Od lat nie było już takich emicji ostatnie wielkie BOOM to było 4K i HDR a teraz Panowie mamy to wszystko + nowe bajery VRR, RT, HDMI2.1, Next-Geny i GPU. Oby Redakcja miała plany na ciekawe teksty i testy bo żal byłoby to wszystko zmarnować.

Edytowane przez azgan
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to jeszcze emocje nie opadły. 2021 będzie gruby. Oj gruby. W końcu na dobre się ruszy z lepszą jakością (8K, 4K120 itd.) bo od paru lat mamy względny spokój i stabilną sytuację;). Z moich przecieków wynika, że w telewizorach też będzie ciekawie. Chyba, że korona znowu popsuje wszystko szczególnie, że CES w Vegas nie ma. Zobaczymy. Ale nowych kart i konsol nikt nie anuluje 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2020 o 14:54, madhunt3r napisał:

Ostatnio myślałem nad cx ale mam na przodzie tv soundbar samsunga który ma 5,5cm wysokości. Ile lg cx ma przerwy między szafka a ekranem jak stoi na swojej podstawce? Z tego co widze w recenzjach to bardzo nisko jest ten tv w podstawce i będzie problem z soundbarem bo będzie nachodził na ekran emoji20.png

Tak żeby Soundbar nic nie zasłaniał w tym przypadku to nie da rady, nawet jeśli to byłby Soundbar niski. Zakładając oczywiście, że mówimy o patrzeniu na wprost / lekko od dołu, a nie stojąc od góry.

Ja się poratowałem w przypadku LG C9 + HW-K950 (8.2 cm wysokości!) dodatkową półeczką, na której nieco wyżej TV stoi. W ten sposób ekran idzie o 1 cm wyżej niż Soundbar i czujka też nie jest zasłonięta, normalnie pilotem operuję z pozycji, w której siedzę/leżę nieco odsunięty.
Ud2rVKH.jpg
FcbbcnJ.jpg

Godzinę temu, Gmeru napisał:

(...)Ale nowych kart i konsol nikt nie anuluje 😜

Nvidia mnie zaskoczyła mocno i wyceną i wydajnością. Kupię RTXa 3080 i OLED będzie jeszcze bardziej w użyciu do gier nawet niż teraz xD

Ciekawe będzie poszukiwanie pewnego kabla HDMI 2.1, bo potrzebuję 7m. :D 

Się może okazać, że tanio nie będzie z tym. PS5 też siądzie, ale do Exów jednak tylko na to wychodzi. :D 

Edytowane przez Fjubens
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2020 o 13:37, Gmeru napisał:

Oczywiście, że to nie problem. Ale to już kilka razy było na forum o tym... To jest po prostu odnotowany fakt bo wiele osób zwracało uwagę, że jest "tylko" 40. Ale realnie nie ma to znaczenia. No niby gdzie to wykorzystać obecnie - na pewno nie z konsolą 😜

Zmienia tylko to że te obawy o brak pełnych 48Gbps dla portu HDMI2.1 w nowoczesnych TV (ekranach/monitorach) były nieuzasadnione bo chip w GPU konsoli (XSX/PS5) od AMD też będzie miał ograniczoną przepustowośc do tych 40Gbps (prawdopodobnie w nowych RTX'ach od NVIDII też tak będzie). Na obawach się skończyło, a cała "afera" https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2020/05/04/lgs-2020-4k-oled-and-lcd-tvs-dont-support-full-hdmi-21/

okazała się kapiszonem. Teraz przy wyborze odbiornika absolutnie nie ma co postrzegać tego jako wady (minusa) tylko brać sprzęt zgodnie z tym co rynek dyktuje i logika podpowiada 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja poszukuję dobrego kabla hdmi 2.1, 3m i nie mogę znaleźć lub źle szukam do tego TV. Może ktoś z Was już taki zakupił

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, czenka napisał:

A ja poszukuję dobrego kabla hdmi 2.1, 3m i nie mogę znaleźć lub źle szukam do tego TV. Może ktoś z Was już taki zakupił

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Mam dwa takie https://www.amazon.com/48Gbps-Compatible-Netflix-Playstation-Samsung/dp/B07S196T4Z/ref=mp_s_a_1_3?dchild=1&keywords=hdmi+2.1+cable+3m&qid=1599078952&sprefix=hdmi+2.1+cable+3m&sr=8-3 

i mogę polecić. Świetna jakość wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Gmeru napisał:

U mnie to jeszcze emocje nie opadły. 2021 będzie gruby. Oj gruby. W końcu na dobre się ruszy z lepszą jakością (8K, 4K120 itd.) bo od paru lat mamy względny spokój i stabilną sytuację;). Z moich przecieków wynika, że w telewizorach też będzie ciekawie. Chyba, że korona znowu popsuje wszystko szczególnie, że CES w Vegas nie ma. Zobaczymy. Ale nowych kart i konsol nikt nie anuluje 😜

Emocje nie mogą powoli opaść tylko będą teraz wzrastać. A te przecieki o których nie możesz mówić to pewnie dotyczące Samsunga który  rezygnuje z produkcji LCD czyli tz. QLED i przechodzi na swój OLED (QD-OLED) mało tego sprzedali fabrykę TLC w chińskim Zushou. QD-OLED Samsunga to wyświetlacze OLED z warstwą kropek kwantowych. Tą technologią zainteresowany jest nie tylko Samsung, ale też Sony i Panasonic – firmy, które aktualnie korzystają z OLED-ów dostarczanych przez LG Display.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

niestety starsze modele nie posiadają w opcjach możliwości włączenia tzn. "smooth gradation" i często menu w grach, a także niektóre sceny w filmach wyświetlają brzydki color banding, tak jak na zrzucie ekranu poniżej.

Zastanawiam się jak to wygląda w nowszych modelach, czy ktoś z Was może się odnieść to tego, ew. wrzucić jakieś foto dla porównania.

Dzięki.

menu.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nowe RTX'y będą miały 48Gbps

Gmeru będzie miał co sprawdzać i na czym 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi na to, że jednak są jakieś benefity w obrazie 12 bitów mimo, iż panel jest 10 bitowy?

Edytowane przez basket4rap
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nvidia mnie zaskoczyła mocno i wyceną i wydajnością. Kupię RTXa 3080 i OLED będzie jeszcze bardziej w użyciu do gier nawet niż teraz xD
Ciekawe będzie poszukiwanie pewnego kabla HDMI 2.1, bo potrzebuję 7m.  
Się może okazać, że tanio nie będzie z tym. PS5 też siądzie, ale do Exów jednak tylko na to wychodzi.  

Mógłbyś wymierzyć ile jest cm prześwitu między stolikiem a dolna ramka tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ogólnie polecacie ten model? już nie wiem co wybrać i jakby nie patrzeć oled chyba najlepszy będzie, choć nadal obawiam wypalen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś wypalił się już cx? Wydaje mi się ze ten ostatni model jest już wystarczająco zabezpieczony i chyba w necie nie ma jeszcze przypadków wypalen. W poprzednich modelach chyba już coś się pojawiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi