Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B9 | TEST | Następca kultowego cenowo telewizora OLED na 2019 rok

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, R Junk napisał:

Przy streamach z Player .pl (Canal+/Eleven) i Ipli raczej średnio przez niską ilość klatek (<30). Smużenia nie ma, ale masz klatkowanie, bo przy oledzie przy niskim FPS i ruchu jest ogólnie kicha. Nie ma tragedii może, da się oglądać, ale gorzej niż moja poprzednia 5 letnia Bravia FHD. Próbowałem wyjątkowo włączać upłynniacz, ale wtedy nie dość, że artefaktów w cholerę to jeszcze piłka dosłownie miga, nie da się na to patrzeć. Przypuszczam za to, że w 60fps mogło by być super, nie wiem są takie źródła w PL z jakichś dekoderów. Szkoda, że Polsat dał streamy 4k przez IPLE ligi mistrzów, ja bym wolał 60fps dla Sportu, ale wiadomo 4k lepiej się sprzedaje.

EDIT: Przypomniało mi się, ja włączyłem Oled Motion, tzn Black Frame Insertion to było dużo lepiej, ale ciemno i odczuwalne migotanie całego ekranu.

Cytat z testu:

• Matryca 120Hz z doskonałym upłynniaczem (TruMotion) – idealna do sportu np. na EURO 2020 w 4K

Jak zwykle, testy mają się nijak do rzeczywistości. Wszędzie gdzie czytam opinie to narzekają, że upłynniacz w LG to lipa, stąd moje pytanie. 

Moje obecne źródła to dekoder upc horizon i iptv, ale tam raczej nie ma 60kl/s. 

Wszystkie oledy mają problem ze sportem czy to tylko bolączka LG? 

BTW. Czy w webos są jakieś aplikacje do obslugi IPTV? (Siptv lub Tivimate) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do osób, które posiadają ten TV i mają Canal+ 4k. Chodzi mi o HDR na meczach. Jak ustawianie wtedy obraz przy HDR HLG? Przy standardowym moim zdaniem jest mega jaskrawo (próbowałem na razie jeden mecz ekstraklasy i jeden PL). Wygląda najlepiej (zaznaczam, przy meczach, filmów nie oglądałem) na trybie Gra. Jak wygląda u was?

Ps. Jeszcze jedno pytanie - mam dekoder i konsole podłączona do amplitunera Denon AVR-x2500. Jeżeli ustawie tryb HDR przy grze na PS4 na tryb Gra to włącza się on automatycznie, gdy oglądam coś z HDR na dekoderze. Nie mogę ustawić osobnych ustawienia obrazu dla konsoli i dekodera. Macie też tak lub ewentualnie macie rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyć jedno z urządzeń bezpośrednio do TV. Teraz masz je pod jednym HDMI (tym pod które jest podłączony amplituner) a telewizor zapewne pozwala na różne ustawienia, dla różnych wejść HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy implementacja kodeku AV1 w tegorocznych modelach X ma jakiekolwiek znaczenie w przyszłości odnośnie działalności wyświetlanego obrazu w telewizyjnych aplikacjach pokroju YouTube, Netflix czy VP9 dalej będzie wspierany, a być może aktualizacja AV1 będzie dostępna dla modeli 9. Czy AV1 ma jakieś sprzętowe ograniczenie niczym Dolby Vision?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko ja mam takie "czarne plamy" podczas oglądania meczów na Canal+4k?  Czarna obwódka pojawia się po ok 30-40 sekundach od włączenia kanału. 

Odpowiada za to funkcja "Regulacja luminacji w logo"  (mam ustawione niska). 

Na Canal+sport HD efekt luminacji logo jest o wiele mniej dostrzegalny.  Kanał C+4k jest nadawany w HLG HDR i pewnie dlatego jest to tak widoczne. Można wyłączyć HDR w modelu B9? Nie widzę takiej opcji w menu...

Na drugim zdjęciu widać jak znika logo i tv nie wyrabia z rozjaśnieniem obrazu. Całość wygląda delikatnie mówiąc słabo... 

IMG_20201002_211725.jpg

IMG_20201002_211607.jpg

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie kiepsko to wygląda. A jakbyś w czasie transmisji pokombinował z trybami obrazu, wybrał rodzaj  standardowy?

Ale to chyba wygląda na jakieś uszkodzenie. Sprawdzam i nigdzie takich cyrków przy żadnym logo nie mam (co prawda nie mam Canal plus 4K).

Edytowane przez marciniozo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niech mnie ktoś przekona, że ten oled wygląda lepiej z tymi "ochronkami przed wypaleniami" od telewizora LED. BUHAHA gdyby takie kupy mi się pojawiły na ekranie to cały czas by mnie to dekoncentrowało...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, marciniozo napisał:

No faktycznie kiepsko to wygląda. A jakbyś w czasie transmisji pokombinował z trybami obrazu, wybrał rodzaj  standardowy?

Ale to chyba wygląda na jakieś uszkodzenie. Sprawdzam i nigdzie takich cyrków przy żadnym logo nie mam (co prawda nie mam Canal plus 4K).

Oglądam na dostosowanym pod siebie trybie kino. Na innych ustawieniach jest podobnie.

Uszkodzenie matrycy wykluczam. Sprawdzałem clouding i banding i jest ok. Poza tym tak widoczny problem występuje tylko na Canal+4k podczas meczów. Inne treści na C+4k i kanały są ok, nawet te 4k które są w HLG HDR (Insight UHD). 

47 minut temu, Dawid Pawica napisał:

Mam tak samo przy HDR i trybie kino. Przy trybie Gra wygląda to dużo lepiej.

U mnie w trybie gra obraz jest zbyt jaskrawy, poza tym nie można włączyć upłynniacza więc odpada. 

39 minut temu, Alwyn napisał:

I niech mnie ktoś przekona, że ten oled wygląda lepiej z tymi "ochronkami przed wypaleniami" od telewizora LED. BUHAHA gdyby takie kupy mi się pojawiły na ekranie to cały czas by mnie to dekoncentrowało...

Jak wyżej pisałem, problem dotyczy tylko jednego kanału podczas meczów. Jeśli "kupy" byłby na każdym kanale to zwróciłbym TV. Ale do filmów i tv OLED jest na wypasie 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam dużo filmów w 4K z HDR i żadnych "kup" nie mam. Obraz super. Zresztą po to kupiłem taki TV, żeby cieszyć się super obrazem w filmach. Telewizja z kablówki też jest OK. Ja na nic nie narzekam. 

Jak komuś Oled nie odpowiada, kupuje LCD i tyle w temacie.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, romeq napisał:

Czy tylko ja mam takie "czarne plamy" podczas oglądania meczów na Canal+4k?  Czarna obwódka pojawia się po ok 30-40 sekundach od włączenia kanału. 

Odpowiada za to funkcja "Regulacja luminacji w logo"  (mam ustawione niska). 

Na Canal+sport HD efekt luminacji logo jest o wiele mniej dostrzegalny.  Kanał C+4k jest nadawany w HLG HDR i pewnie dlatego jest to tak widoczne. Można wyłączyć HDR w modelu B9? Nie widzę takiej opcji w menu...

Na drugim zdjęciu widać jak znika logo i tv nie wyrabia z rozjaśnieniem obrazu. Całość wygląda delikatnie mówiąc słabo... 

IMG_20201002_211725.jpg

IMG_20201002_211607.jpg

Na każdym  oledzie Lg wygaszanie loga wygląda podobnie , proponuje wyłącznie  tej funkcji podczas oglądania meczów lub zmiana ustawień  hdr tzn zmniejszenie  jasności np do 80 kontrastu 85  . Jak jasność  jest ustawiona na max funkcja luminacja loga działa  agresywniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Proszę o poradę. Telewizor oled LG 55cali B9 kupiony tydzień temu, oglądany niewiele pojawił się czerwony cienki, pionowy pasek, wąski, z prawej strony (szerokość jeden piksel). Widoczny cały czas. Nie był od początku, pojawił się po około tygodniu. Co z tym robić? Reklamować, czy to się jeszcze może 'zmienić'? Pozdrawiam.

download_20201020_205932.jpg

Edytowane przez Lukas1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Lukas1 napisał:

Dzień dobry,

Proszę o poradę. Telewizor oled LG 55cali B9 kupiony tydzień temu, oglądany niewiele pojawił się czerwony cienki, pionowy pasek, wąski, z prawej strony (szerokość jeden piksel). Widoczny cały czas. Nie był od początku, pojawił się po około tygodniu. Co z tym robić? Reklamować, czy to się jeszcze może 'zmienić'? Pozdrawiam.

download_20201020_205932.jpg

Oczywiście - reklamować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identycznie to samo po niecałym tyg tylko z lewej strony. Zgłoszone na serwis. Czekałem chyba dwa dni. Chłopaki przyjechali,włączyli i sprawdzili i zabrali. Po 3 dniach wrócił z nową matrycą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie z innej beczki. Obraz AI macie włączony czy to tylko efekt placebo? Bo w sumie sam nie wiem czy jest jakaś różnica. 

Bardziej mnie denerwuje w niektórych scenach mała płynność obrazu. Oglądałem ostatnio filmy przyrodnicze. I jak są sceny np z drona lub helikoptera z biegającymi w oddali zwierzętami to widać na nich szarpany obraz. Bawiłem się True Motion i za uja nie idzie ustawić tak żeby zniwelować ten efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też.

Po paru miesiącach jestem już przyzwyczajony do szarpania na OLEDach. Cały czas zauważam, trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko przeszkadza w takich scenach. Nie oglądam spoconych zniewieściałych chłopaczków biegających za kawałkiem nadmuchanej skóry. 

Ale oglądając właśnie szybko biegające stwory widać 😕 Na szczęście oglądając normalnie tv lub filmy tego nie widać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś tutaj z obecnych zakupił xboxa series x i udało mu się bez problemu uruchomić tryb 120 hz ? TV ma problem albo wyświetla kawałek czarnego pasa albo co chwilę brak sygnału pomaga wyłączenie i włączenie telewizora ale tylko na chwilę. czy tam po internet także nie tylko ten model ma ten problem co lepsze w ustawieniach mam oprogramowanie 04.80.02 spędzając aktualizacje telewizor oznajmia że brak aktualizacji podczas gdy na stronie internetowej widzę nowszą z nowszymi numerami, teraz nie wiem czy aktualizować ręcznie czy cholera wie co.

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ktoś tutaj z obecnych zakupił xboxa series x i udało mu się bez problemu uruchomić tryb 120 hz ? TV ma problem albo wyświetla kawałek czarnego pasa albo co chwilę brak sygnału pomaga wyłączenie i włączenie telewizora ale tylko na chwilę. czy tam po internet także nie tylko ten model ma ten problem co lepsze w ustawieniach mam oprogramowanie 04.80.02 spędzając aktualizacje telewizor oznajmia że brak aktualizacji podczas gdy na stronie internetowej widzę nowszą z nowszymi numerami, teraz nie wiem czy aktualizować ręcznie czy cholera wie co.

Temat rozwiazany trzeba bylo zaciagnac update z pendrive, swoja drogsa dlaczego tv nie sciaga Sam z netu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Wam po aktualizacji też gorzej działa pilot uniwersalny? U mnie nie potrafi teraz sterować dekoderem Polsatu ani Xboxem One X (można włączyć, ale nie da się już nawigować). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie aktualizacja zrobiona z netu ( z małym problemem, musiałem ręcznie bo wyskoczył komunikat, że się nie powiodło, ale po wejściu w menu ręcznie wszystko poszło).

bomel91

Co do pilota chodzi Ci o pilota od TV, czy masz swój uniwersalny?  Ja mam do wszystkich urządzeń pilota logitech harmony 350 i wszystko działa OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzisiaj zauwazylem ciekawa przypadlosc. Mozecie sprawdzic to na swoich modelach?

Jak dodaje glosnosc pojawia mi sie +/i - bez suwaka bo mam do kina domowego podlaczone glosniki. W momencie kiedy doaje + lub - jest "pikniecie" ekranu - czyli sie na sekunde sciemnia lub sciemniaja gorna i dolna jego czasc, czasami mruga delikatnie caly ekran. Mozecie to zweryfikowac u sebie? Trzeba kilka razy sprawdzic bo nie zawsze to wystepuje. 

Mam: OLED65B9SLA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi