Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B9 | TEST | Następca kultowego cenowo telewizora OLED na 2019 rok

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, dragonosi napisał:

Ja 3 dni temu zakupiłem 65 LG B9 i jestem mega zadowolony. Rok temu kupiłem 65 XF 9005. Powiem krótko LG zjada soniacza na śniadanie, dzień do nocy. Jak ktoś ma dylematy  oled czy górna półka LCD to niech się nie zastanawia i bierze najtańszego oleda. Te tv dzieli przepaść, poza tym też miałem dylemat nad C9. Ale 200 nitów za 2 tyś dopłaty nie jest tego warte, chyba że ten tv posłuży z 5 lat, ja wymieniam  co 1,5 roku max 2 lata. Wiec raczej nie było sensu  C9 kupować.

Pytanie, kto ogląda film w HDR w maksymalnej jasności. Przecież to spawarka dla oczu. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.05.2020 o 20:29, aerofan napisał:

Regulaminy promocji nie mogą być niezgodne z zapisami w KC, więc nawet jeśli takowe są, to są niezgodne z prawem i tyle. Nawet jeśli na paragonie mam tysiąc pozycji, to mogę oddzielnie reklamować każdą z nich. 

Oczywiście że regulamin nie może być sprzeczny z KC, to jest oczywiście jasne. Ale KC mówi że szczegóły każdej promocji określa regulamin, dlatego on musi być. Oczywiście że możesz reklamować każdą rzecz osobno. Kluczowa kwestia to sposób reklamacji (gwarancja/rękojmia) i Twoje żądania co do sposobu jej rozwiązania.

W dniu 22.05.2020 o 20:29, aerofan napisał:

Zwracając telewizor w ciągu 2 tygodni naturalnie musiałbym zwrócić też kupiony telefon, lub dopłacić do jego ceny niepromocyjnej, no ale to jest logiczne. 

Nie pisałem o zwrocie w ciągu 14 dni. To jest logiczne że musisz oddać wszystko i raczej wszystko jeszcze masz nieużywane i możesz oddać. Pisałem o sytuacji że po 1.5 roku psuje Ci się jedna rzecz dwukrotnie, reklamujesz ją na rękojmi i żądasz odstąpienia od umowy bo nie masz zamiaru dalej użerać się z dziadostwem. W tym przypadku zgodnie z regulaminem promocji, a więc również zgodnie z przepisami prawa musisz najczęściej oddać wszystko, albo zapłacić za rzeczy których nie masz albo zużyłeś. Logiczne że nie będziesz chciał tego zrobić, bo to jest kompletnie nieopłacalne i zgodzisz się na naprawę sprzętu lub wymianę go na inny sprawny egzemplarz. Dlatego pisałem że w praktyce taka promocja to pozbawienie się prawa odstąpienia od umowy po czasie.

21 godzin temu, aerofan napisał:

Pytanie, kto ogląda film w HDR w maksymalnej jasności

Hmm, każdy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, efel napisał:

Hmm, każdy?

No chyba nie każdy jednak. Wolę dbać o wzrok i o panel OLED. 

Tak z ciekawości, bo akurat mam Avatara w SDR i HDR porównanie, te same parametry naświetlania w aparacie:

góra - SDR, Technicolor po kalibracji (oszczędzanie energii: minimum, podświetlenie OLED: 49, kontrast: 85)

dół - HDR, Technicolor HDR wszystko domyślnie na max. 

Na zdjęciu co prawda tego nie widać, ale jasne partie walą po oczach + ewidentny zanik detali. No ale kto co lubi. 

oled.jpg

1 godzinę temu, efel napisał:

Nie pisałem o zwrocie w ciągu 14 dni. To jest logiczne że musisz oddać wszystko i raczej wszystko jeszcze masz nieużywane i możesz oddać. Pisałem o sytuacji że po 1.5 roku psuje Ci się jedna rzecz dwukrotnie, reklamujesz ją na rękojmi i żądasz odstąpienia od umowy bo nie masz zamiaru dalej użerać się z dziadostwem. W tym przypadku zgodnie z regulaminem promocji, a więc również zgodnie z przepisami prawa musisz najczęściej oddać wszystko, albo zapłacić za rzeczy których nie masz albo zużyłeś. 

Nie ma czegoś takiego w regulaminie promocji. Jest tylko to o czym pisałęm, czy ograniczenia co do odstąpienia od takiej umowy, a o gwarancji i rękojmi nie ma nic. 

"5. Częściowe lub całkowite odstąpienie przez Uczestnika od umowy może powodować utratę rabatów lub przywilejów przyznanych Uczestnikowi tytułem udziału w promocji.". 

Edytowane przez aerofan
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, aerofan napisał:

Tak z ciekawości, bo akurat mam Avatara w SDR i HDR porównanie, te same parametry naświetlania w aparacie

Nie kojarzę żeby Avatar wyszedł w HDR. Jeżeli masz skądś taką kopię to jest to 'fake HDR'. Wyciąganie jakikolwiek wniosków na takim materiale jest delikatnie mówiąc z góry skazane na porażkę w dyskusji :).

30 minut temu, aerofan napisał:

5. Częściowe lub całkowite odstąpienie przez Uczestnika od umowy może powodować utratę rabatów lub przywilejów przyznanych Uczestnikowi tytułem udziału w promocji.

To jest właśnie to. Odstąpienie od umowy to nie tylko zwrot 14 dniowy, ale również odstąpienie po rękojmi. Przerabiałem to w Media Markt. Pan kierownik sklepu mi to bardzo dosadnie 'wyłożył', łącznie z przepisami prawa związanymi z tematem. Dlatego ostrzegam innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, efel napisał:

Nie kojarzę żeby Avatar wyszedł w HDR. Jeżeli masz skądś taką kopię to jest to 'fake HDR'. Wyciąganie jakikolwiek wniosków na takim materiale jest delikatnie mówiąc z góry skazane na porażkę w dyskusji :).

dokładnie, jak na razie nie ma Avatara 4k i HDR, a na pewno nie ma na plycie UHD 4K, od dawna w sieci można znalesc avatara 4k SDR, ten avatar hdr to albo tak jak piszesz fake hdr zrobiony przez kogos tak jak "wersja 4K" albo może gdzieś bardzo niedawno pojawiła się wersja online i to jest web-dl rip z "hdr", i to tez będzie pytanie czy to jest hdr czy może wlaczone dynamiczne hdr, albo jekies inne polepszacze z tv i zgrane do pliku

tak samo legion samobójców edycja rozszerzona jest do ściągnięcia w wersji 4k w sdr, mimo ze nie ma wydania 4k wersji rozszerzonej tego filmu,

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem, czy  to fake, czy nie fejk aczkolwiek posłużyłem się akurat przykładem Avatara, bo mam w 2 wersjach. Tyle, że na innych treściach HDR mam dokładnie takie samo wrażenie - spawarka na ustawieniach domyślnych, zwłaszcza jak oglądam w nocy.  Np. Jurassic World 2 już na pewno jest oryginalnie w HDR. 

Co do odstąpienia to tu przyznam rację, aczkolwiek nie myślałem o odstępowaniu od umowy a jedynie o korzystaniu z wymiany panelu na nowy w razie czego w ramach zwykłej gwarancji LG. Aczkolwiek jeśli wada by się pojawiła ponownie to mogę odstąpić od umowy i wtedy mogą sobie potrącić te 200 zł zrabatowane na telefonie.  Należy tylko pamiętać o tym, że przy reklamowaniu pierwszy raz produktu nie korzystamy z gwarancji, tylko z rękojmi wobec sklepu, bo  inaczej odstąpienie od umowy przy drugiej awarii nie będzie skuteczne. 

Edytowane przez aerofan
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, aerofan napisał:

Aczkolwiek jeśli wada by się pojawiła ponownie to mogę odstąpić od umowy i wtedy mogą sobie potrącić te 200 zł zrabatowane na telefonie.

Nie licz na 200 zł. Jeżeli kupowałeś telefon razem z TV to w takim scenariuszu będziesz musiał oddać razem z TV nieużywany telefon, albo jego wartość rynkową (bez rabatu) w momencie zakupu TV .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, efel napisał:

Nie licz na 200 zł. Jeżeli kupowałeś telefon razem z TV to w takim scenariuszu będziesz musiał oddać razem z TV nieużywany telefon, albo jego wartość rynkową (bez rabatu) w momencie zakupu TV .

To już jest Twoja nadinterpretacja, z regulaminu wynika że "może skutkować utratą rabatów". Ni mniej ni więcej. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, aerofan napisał:

Nie wiem, czy  to fake, czy nie fejk aczkolwiek posłużyłem się akurat przykładem Avatara, bo mam w 2 wersjach. Tyle, że na innych treściach HDR mam dokładnie takie samo wrażenie - spawarka na ustawieniach domyślnych, zwłaszcza jak oglądam w nocy.  Np. Jurassic World 2 już na pewno jest oryginalnie w HDR. 

w przypadku 4k i HDR to avatar jest niezbyt dobrym przykładem, delikatnie mówiąc... jeśli chodzi o UHD 4K, to jak rozumiem opierasz się na treściach z nc+ i ripach, czy mówisz o wrażeniach z oglądania filmów z odtwarzacza UHD 4K i płyt 4k uhd? i bez włączonych jakichś dodatkowych dynamicznych hdr (które tv sam sobie generuje) i tak dalej,

przy okazji pisałeś o kalibracji, co masz na myśli mówiąc o kalibracji?

jak dla mnie filmy 4K w HDR są zawsze ciut za ciemne, nawet jeśli to jest środek nocy, im jaśniejszy tv tym lepszy efekt hdr, ale może to być tez problem indywidualnej wrażliwości na światło, w końcu są np. osoby, które chodzą cały czas w ciemnych okularach

patrząc na zdjęcia, które zamieściłeś, to bym powiedział, ze to górne to jest z HDR-em a dolne bez, tak na pierwszy rzut oka :) 

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, aerofan napisał:

To już jest Twoja nadinterpretacja, z regulaminu wynika że "może skutkować utratą rabatów". Ni mniej ni więcej. 

Być może tak jest w tym konkretnym przypadku, nie mi to rozstrzygać.

W pierwszym swoim poście na ten temat pisałem ogólnie o tego rodzaju promocjach - warto zajrzeć do regulaminu takiej promocji, bo można się później srogo zdziwić.

46 minut temu, Nygus napisał:

patrząc na zdjęcia, które zamieściłeś, to bym powiedział, ze to górne to jest z HDR-em a dolne bez, tak na pierwszy rzut oka

bo tak powinno być w prawidłowym materiale HDR. To co widać na tych zdjęciach to jest 'zmasakrowanie' materiału. W HDR - widać mniej detali niż w SDR, a tylko TV świeci bezsensownie jaśniej. Po co? To jest całkowite zaprzeczenie idei HDR, która powinna dawać obraz bliższy rzeczywistości i z większą ilością detali niż w SDR.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobra, już bez zdjęć, ale włączyłęm sobie Uncharted w HDR i SDR i efekt jest podobny. Ale to samo miałem też w Samsungu - w HDR jest dużo prześwietleń i obraz wyglądał bardzo spłaszczony poprzez wyciągnięcie ciemnych partii obrazu. W SDR wygląda i gra mi się dużo przyjemniej. I nawet to samo pisano na tym forum w wątku Samsungowym o HDR na PS4.

Aczkolwiek muszę przyznać, że niektóre programy w C+ 4K wyglądają naprawdę fajnie, zwłaszcza te przyrodnicze. Ale jak już wspomniałem, nie mam przy HDR na 100, no chyba, ze w ciągu dnia, ale w nocy to jest za duża dawka światła i mam przy SDR 45%,  HDR 90% i oszczędzanie na min. włączone, więc jednak ta luminancja jest niższa. 

Edytowane przez aerofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 minut temu, aerofan napisał:

Dobra, już bez zdjęć, ale włączyłęm sobie Uncharted w HDR i SDR i efekt jest podobny. Ale to samo miałem też w Samsungu - w HDR jest dużo prześwietleń i obraz wyglądał bardzo spłaszczony poprzez wyciągnięcie ciemnych partii obrazu. W SDR wygląda i gra mi się dużo przyjemniej. I nawet to samo pisano na tym forum w wątku Samsungowym o HDR na PS4.

Aczkolwiek muszę przyznać, że niektóre programy w C+ 4K wyglądają naprawdę fajnie, zwłaszcza te przyrodnicze. Ale jak już wspomniałem, nie mam przy HDR na 100, no chyba, ze w ciągu dnia, ale w nocy to jest za duża dawka światła i mam przy SDR 45%,  HDR 90% i oszczędzanie na min. włączone, więc jednak ta luminancja jest niższa. 

Masz w zasadzie dwa problemy, po pierwsze potrzebna jest treść 4K z HDRem (NC+ 4K to nie jest to, jak pisałem tam nie wiadomo co jest a co nie jest, po prostu cala treść ma włączona flagę hdr), gry to już troszkę lepiej... Druga sprawa to ustawienia tv, masz coś pokombinowane z ustawieniami , ja mam np. SDR 25% a HDR100% (oczywiście nie musisz mieć tak sam, nie o to chodzi, bo to jest tylko jeden z wielu parametrów :)), wszystkie polepszacze powyłączane, oszczędzanie wył. itd. Poszukaj zalecanych ustawień dla B9 na hdtvpolska albo np. na rtings, a najlepiej zamów prawdziwą kalibracje swojego tv, zobaczysz kolosalna różnicę w stosunku do tego co masz teraz, bo teraz na 1000% cos jest nie w porządku.

Generalnie, jeśli tylko jakiś film jest dostępny w 4K HDR to jego oglądanie to jest przyjemność, w sdr to tak jakbyś... ??? oglądał stare wyblakłe, wypłowiałe obrazy, po prostu brzydkie, jakieś takie biedne i nieciekawe wizualnie, różnicę widać z kilometra...

np. takie przyrodnicze filmy wyglądają ??? niesamowicie

Planet Earth

Planet Earth II

Seven Worlds One Planet

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, Nygus napisał:

ja mam np. SDR 25% a HDR100% 

Ale masz pewnie oszczędzanie wyłączone ? Jak ja wyłączę oszczędzanie to też SDR będzie w okolicach 30, ale HDR pewnie koło 70 , zaznaczam przy oglądaniu zupełnie w nocy, bo ja w ciągu dnia to do TV nie podchodzę. Zresztą nie po to kupiłem OLED żeby w ciągu dnia oglądać, dla mnie najistotniejsza różnica jest w kontraście i czerni, w ciągu dnia to się lekko zaciera. 

Edytowane przez aerofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, oszczędzanie wyłączone, :) nie jestem sam wiec tv gra nie tylko w nocy, ja oglądam najczęściej po 21

w treści testów oleda znajdziesz zalecane ustawienia dla tv (nie jest to oczywiście kalibracja), warto je sprawdzić,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, aerofan napisał:

Dobra, już bez zdjęć, ale włączyłęm sobie Uncharted w HDR i SDR i efekt jest podobny. Ale to samo miałem też w Samsungu - w HDR jest dużo prześwietleń i obraz wyglądał bardzo spłaszczony poprzez wyciągnięcie ciemnych partii obrazu

Strzelam że masz nieprawidłowo ustawiony Poziom czerni w HDR dla źródła z PS4. 

SDR i HDR mają osobne profile ustawień i trzeba każdy z nich skonfigurować osobno. Dodatkowo aby obraz w HDR nie był spłaszczony nie spłaszczaj go sam ograniczając podświetlenie matrycy. Po to ma być ustawione na 100% żeby TV miał możliwość wyświetlenia tego co najjaśniejsze na maks swoich możliwości. Skręcając to w dół tylko sobie szkodzisz. Dodatkowo włącz sobie 'Dynamic Tone Mapping' na źródle z PS4 w HDR. 

Może być też tak, że trafiłeś na kiepski egzemplarz B9 (aczkolwiek to wątpliwe) i ma niższą maksymalną jasność niż większość innych egzemplarzy. Wtedy HDR faktycznie może nie robić szału.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem LG OLED B9 55 cali i mam pytanie związane z jedną z opcji w menu ustawień obrazu. Chodzi o "Dynamic Tone Mapping". Mam problem żeby znaleźć tę funkcję w menu TV. Poszukałem w instrukcji na stronie LG http://kr.eguide.lgappstv.com/manual/w19_mr/dvb/Apps/w4.5_mr_e02_c/e_pol/settings.html wg której ta opcja powinna znajdować się w zakładce "Sterowanie zaawansowane". 

W związku z tym moje pytanie czy ta opcja pojawia się pod warunkiem włączenia innego trybu obrazu np. HDR? Czy jest kompletnie gdzie indziej. 

Z góry dziękuję za wskazówki. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Victorino napisał:

Witam, 

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem LG OLED B9 55 cali i mam pytanie związane z jedną z opcji w menu ustawień obrazu. Chodzi o "Dynamic Tone Mapping". Mam problem żeby znaleźć tę funkcję w menu TV. Poszukałem w instrukcji na stronie LG http://kr.eguide.lgappstv.com/manual/w19_mr/dvb/Apps/w4.5_mr_e02_c/e_pol/settings.html wg której ta opcja powinna znajdować się w zakładce "Sterowanie zaawansowane". 

W związku z tym moje pytanie czy ta opcja pojawia się pod warunkiem włączenia innego trybu obrazu np. HDR? Czy jest kompletnie gdzie indziej. 

Z góry dziękuję za wskazówki. 

Pozdrawiam

Ta opcja dotyczy wyłącznie treści HDR więc podejrzewam że musisz odpalić coś w HDR i wejść w opcje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wersja PLA posiadała, ale skoro powycinali DTSa w wypustach na 2020, to być może w SLA też wycięli... Wg. displayspecifications DTSa nie ma w tej wersji, ale nie wiem czy to prawdziwa informacja. 

image.png.114b413b375d8f84d0b1bb8806b89587.png
Próbowałeś pisać do LG zamiast czytać specki w necie, gdzie każdy może wpisać co chce? :) Podpowiem: ja się kontaktowałem i mój SLA nie różni się niczym od PLA :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No po 2-3 latach będą już wypalenia. Sama elektronika może nie padnie ale ekran będzie już mocno "zmeczony"

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno mniej "zmeczony" niż ja czytając bzdury które piszesz.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"OLED się nie wypala i tylko pierwsze modele na to cierpiały a teraz są co raz lepsze zabezpiecza i takie tv będą działać nawet 50 lat"

Powtarzać mantrę do skutku!

Fakty są inne ale to tym gorzej dla faktów. 

Technologia OLED na tym polega, że się element organiczny zużywa! 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Alwyn napisał:

No po 2-3 latach będą już wypalenia.

tylko jak będzie się męczyć kanały informacyjne lub grać w jedną grę

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"OLED się nie wypala i tylko pierwsze modele na to cierpiały a teraz są co raz lepsze zabezpiecza i takie tv będą działać nawet 50 lat"
Powtarzać mantrę do skutku!

Fakty są inne ale to tym gorzej dla faktów. 
Technologia OLED na tym polega, że się element organiczny zużywa! 
Po co tworzysz jakąś alternatywną rzeczywistość? Kto twierdzi że oleda nie można wypalić? Wręcz przeciwnie. Większość użytkowników oleda na tym forum zgadza się, że może to nastąpić. Sam mam oleda i wiem, że gdybym go używał jak poprzednią plazmę i informacyjne byłyby po kilka godzin w tle, wypaliłbym go szybko. Teraz info leci max godzinę, głównie HBO ,Netflix i normalna TV i wypaleń się nie boję. Takich użytkowników jest mnóstwo na tym forum. Mój Sony po 9 miesiącach nie ma śladów wypaleń. Wiem że to krótki okres, ale jakoś jestem spokojny. Mam za to perfekcyjny obraz z którym żaden LCD raczej nie wygra w najbliższym czasie.
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o to mi chodzi co sam przyznałeś właśnie,  że nie możesz tak używać tego tv jak używa telewizora zapewne bardzo duża ilość ludzi (a może większość ), tzn. w kółko te same programy (np. info albo z bajkami dla dzieci). W takim wypadku niemal pewne są wypalenia na matrycy. Masz super tv i świetnie, wiem że obraz to klasa, tylko stajesz się zakładnikiem tego sprzętu i musisz używać tak jak zechciał jego producent. Ty zdajesz sobie z tego sprawę i to akceptujesz ale przeciętny nabywca raczej sobie z tego sprawy nie zdaje bo komu by do głowy przyszło aby pilnować sposobu użytkowania tv. Skoro poprzednie (kineskop, LCD) się nie psuly po prostu od normalnego używania. Wielu ludzi ogląda głównie jeden ulubiony kanał i nagle ma przestać bo kupili nowy najlepszy obrazowo tv?

Chodzi tylko o względy praktyczne. 

Edytowane przez LV426
  • Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi