Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C9 | TEST | Nowy telewizor premium na 2019 rok

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał, ale ten model ma skopaną implementację Dolby Vision po HDMI - brak czarnego koloru, zamiast niego jest szarość. Mogę potwierdzić, że dzieje się tak na moim egzemplarzu (55C9).

LG wie o problemie i raczej nie kwapi się do naprawy, a ich aktualne rozwiązanie to półśrodek - obniżenie jasności obrazu co jednocześnie powoduje gubienie detali w ciemnych scenach. Innych posiadaczy tego modelu też to dotyka, jest to szczegółowo opisane w tym wątku na reedit: https://www.reddit.com/r/OLED/comments/ekvpgy/please_help_dolby_vision_on_lg_c9_has_raised

Edytowane przez jar3czek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy ktoś już o tym wspominał, ale ten model ma skopaną implementację Dolby Vision po HDMI - brak czarnego koloru, zamiast niego jest szarość. Mogę potwierdzić, że dzieje się tak na moim egzemplarzu (55C9).

LG wie o problemie i raczej nie kwapi się do naprawy, a ich aktualne rozwiązanie to półśrodek - obniżenie jasności obrazu co jednocześnie powoduje gubienie detali w ciemnych scenach. Innych posiadaczy tego modelu też to dotyka, jest to szczegółowo opisane w tym wątku na reedit: https://www.reddit.com/r/OLED/comments/ekvpgy/please_help_dolby_vision_on_lg_c9_has_raised

Problem leży po stronie ATV. I na C8 i na C9 mam ten problem. Nvidia Shield Pro wyświetla DV na C9 bez problemu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda więc na to, że problem leży gdzieś na styku ATV -> Dolby -> LG skoro przy podłączeniu innych urządzeń do TV jest ok, a przy podłączeniu ATV do innych TV też nie ma problemu(poprawcie mnie jeśli problem jednak występuje na telewizorach innych producentów, ale nie spotkałem się z tym).

Eh kupiłem Apple TV specjalnie dla całkiem sporej ilości filmów w 4K i DV do kupienia/wypożyczenia jako alternatywa dla Bluray, mogłem sprawdzić dokładniej ten temat przed zakupem 😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow! Dziwna sprawa z tym połączeniem Apple tv z telewizorami LG. Sam się zastanawiałem nad kupnem Apple tv 4k do TV OLED LGC65. Czy to oznacza, że wszystkie stacjonarne Apple Tv będą miały ten sam problem z przesyłem Dolby Vision przez HDMI, czy to dotyczy tylko niektórych urządzeń? Podobno poprzez AirPlay 2 można przesłać Dolby Vision z Apple TV, ale na razie nie można Dolby Atmos - też lipa. Chyba trzeba czekać na dodanie aplikacji Apple TV do telewizorów LG OLED z rocznika 2019. Tylko ciekawe kiedy to nastąpi? Czy słyszeliście może o innych urządzeniach np. odtwarzaczach Blu ray 4k UHD Panasonica, które miałyby ten sam problem z połączeniem przez HDMI co Apple TV? Czy jednak ten problem dotyczy tylko połączenia z Apple tv 4K?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Apple tv podlaczony bezposrednio do Denona i nie mam zadnych problemow z czerniami w DV zarowno z filmami od Apple jak i Amazon Prime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podłączony ATV 4K do LG 65B7 przez ampli Denon i również nie było żadnych problemów z czernią.

Może to problem serii "9"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy są jeszcze osoby, które mogą potwierdzić, że w bezpośrednim połączeniu Apple Tv 4k przez HDMI do TV OLED LG C9 występują problemy z czernią w Dolby Vision? Mam jeszcze pytanie odnośnie Airplay 2! Czy rzeczywiście przez połączenie Iphonea np. z LG C9 przez Airplay 2 nie działa Dolby Atmos?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, zauważyłem u siebie wczoraj na C9 55' problem opisywany po ang jako flickering/macroblocking. Problem polega na tym że tam gdzie są czernie występuje mryganie i przeskakiwanie szarych bloków. Występuje to na YT, netflixie a także oglądając zwykła TV. Jest to mocno widoczne. Czytałem że podobno problem dotyczył modeli z 2018 i został rozwiązany softowo. Jak widać dotyka to również nowszych modeli - jestem także na najnowszym sofcie. Zdjęcie dla zobrazowania sytuacji wrzucę wieczorem. Pytanie, co można w takiej sytuacji zrobić? Pisać do LG na gwarancję?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisanie do LG nic tu nie da bo poprawiają to może ale bardzo powoli, małymi kroczkami - podobnie jak jest z upłynniaczem ruchu u nich. 

A że podobno naprawiono problem to taki sam tekst zawsze jest w temacie wypaleń. Niby jest lepiej ale nadal się zdarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, pojawił się u mnie wczoraj problem z wybieraniem głosowym, wyskakuje komunikat że wybieranie głosowe będzie dostępne wkrótce, internet działa, ( 55c9).Co proponujecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zamiast do pilota, to mówić do ludzi. Ewentualnie przywrócić ustawienia fabryczne.

Edytowane przez Rafał Bejszczuk
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak obiecałem, wstawiam fotki, jak to u mnie wygląda. Powiem szczerze, że nawet na moim 15-letnim starym samsungu wygląda to lepiej. Dzieje się to w przypadku gdy jasność jest ustawiona na 50 i wyżej.

IMG_20200127_194148.jpg

IMG_20200127_194152.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Egzek napisał:

Tak jak obiecałem, wstawiam fotki, jak to u mnie wygląda. Powiem szczerze, że nawet na moim 15-letnim starym samsungu wygląda to lepiej. Dzieje się to w przypadku gdy jasność jest ustawiona na 50 i wyżej.

IMG_20200127_194148.jpg

IMG_20200127_194152.jpg

Używasz magnetowidu i kaset ze straganu? ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za material, jakie zrodlo? Generalnie cos takiego moze sie zdrazyc na bardzo mocno skompresowanym materiale, ale tez masz tu chyba jakis problem z ustawieniem jasnosci. Jaki tryb obrazu? Wylaczone wszystkie "ulepszacze"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulepszacze wyłączone, tryb isf expert dark, przy jasności 50. Te akurat zdjęcia pochodzą z YT a konkretnie z tego klipu: https://youtu.be/Sc97AUImI04

Warto dodać że zarówno na PC, starym TV jak i telefonie, na tym klipie nie występują takie rzeczy jak na C9.

Zrobiłem na tym bo akurat najłatwiej jest mi zobrazować o co chodzi. Natomiast to zjawisko występuje także na netflixie, co prawda w mniejszym stopniu, ale nadal zauważalnie - przykładowo w serialu the End of the fucking world albo na HBO Westworld.

Edytowane przez Egzek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😏Trzeba pamiętać też o tym że matryce OLED bardziej uwydatniają niedoskonałości słabej jakości materiałów (stad przekonanie że na PC, tablecie, innym Tv itp ten sam material jest lepiej wyświetlany)  i nawet procesory odpowiedzialne ze poprawę jakości sobie nie radzą, oczywiście pomijam poprawną konfiguracje ustawień, bo to podstawa.  🙄

Edytowane przez CeZaR83
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, CeZaR83 napisał:

😏Trzeba pamiętać też o tym że matryce OLED bardziej uwydatniają niedoskonałości słabej jakości materiałów (stad przekonanie że na PC, tablecie, innym Tv itp ten sam material jest lepiej wyświetlany)  i nawet procesory odpowiedzialne ze poprawę jakości sobie nie radzą, oczywiście pomijam poprawną konfiguracje ustawień, bo to podstawa.  🙄

Oczywiśćie zdaję sobie sprawę że mogą uwydatniać niedoskonałości, natomiast to jest ewidentnie bug, szeroko opisany chociażby na avforums. Co dziwne to to, że problem występował na seriach c8/b8 a nie ma doniesień o takim samym problemie w c9. Czyli pytanie czy poprostu nie trafiłem na jakiś felerny egzemplarz.

kamcyk26 - zobaczę wieczorem i dam znać.

Edytowane przez Egzek
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez potestuje aczkolwiek wstepnie tylko napisze ze ten TV (LG C9)  lepiej sobie radzi z takimi ciemnymi, przekompresowanymi scenami niz np plazma panasnic ST60. Efekt, ktory widzisz to tez nie do konca ten bug, o ktorym wspomniales (tam chodzilo o takie chwilowe, intensywne rozblyski).

Edytowane przez kamcyk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem troche testow na roznych urzadzeniach i sprawa wyglada tak:

*na LG C9 widac ten efekt, ale nie w takim stopniu jak na twoich zdjeciach. Z normalnej odleglosci ogladania nie rzuca sie to w oczy.

*na telefonie LG G6 wyglada to bardzo podobnie

*na laptopie poczatkowo nie bylo widac tego efektu, ale okazalo sie, ze domyslne ustawienia obrazu powoduja gubienie detali w czerniach. PO skorygowaniu jasnosci aby widoczne byly paski 17,18 (poczatkowo migaly paski >=19) efekt pojawil sie rowniez na laptopie.

Wnioski: nie jest to wina TV tylko zbyt duzej kompresji materialu zrodlowego. Jesli nie chchesz widziec tego efektu obniz jasnosc o 2-3 kreski (ale zgubisz detale w czerniach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.01.2020 o 20:26, konrado75 napisał:

Ja mam Apple tv podlaczony bezposrednio do Denona i nie mam zadnych problemow z czerniami w DV zarowno z filmami od Apple jak i Amazon Prime

U mnie zarówno i przy podlączeniu Apple TV bezpośrednio i przez amplituner (Yamaha RX-V685 zarówno w trybie passthrough jak i process) jest to samo - czerń jest szara i muszę zbijać jasność w ustawieniach z 50 na 48, przez co gubi też część detali w ciemnych scenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Czy któryś z was kto posiada LG C9 55 cali i ma Netflixa był by w stanie nagrać mi pierwsze 50 sekund filmu 6 Underground z wyłączonym upłynniaczem?

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Andykrk napisał:

Hej. Czy któryś z was kto posiada LG C9 55 cali i ma Netflixa był by w stanie nagrać mi pierwsze 50 sekund filmu 6 Underground z wyłączonym upłynniaczem?

Bez sensu taki test. Komórka nagrywa w 60 albo 30 fps, a film z Netflixa ma 24 klatki. W takim przypadku dostaniesz filmik na którym widać że obraz przycina co parę klatek, mimo że naocznie tego na TV nie widać.

Edytowane przez efel
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie ma to większego sensu. Na słowo musisz wierzyć, że jest judder, szkoda, że Netflix nie nadaje w 60kl. Po obejrzeniu mocno średniawego Gemini Man ze Smithem w 4k60 już nic nie będzie takie samo ( Choć jestem zdania, że obraz w tym filmie był zbyt naturalny i zbyt klarowny, zero filtrów).

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi