Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED E7 (OLED65E7V) Test telewizora 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Bardziej myślę o przypięciu takowego na stronie o OLED, a najlepiej na LG bo reszta to jakby nie patrzeć lepsze lub gorsze klony z rdzeniem od LG...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pawelll napisał:

@cureman

Jeśli już to spróbuj ponegocjować obniżkę ceny bez zwrotu. Zawsze odpada ryzyko że z nową sztuką będzie coś nie tak. A dla sklepu też to powinno być bardziej opłacalne. 

Próbowałem,dzwoniłem do Amazon ale powiedziano jeśli kupiłem w tej cenie to już nie dostanę różnicy. 

Telewizor poszedł do zwrotu za 1799euro ,kupiłem dziś w media Markt za 1499e więc pakowanie i wysyłka zajęła mi 30 minut a 300euro w kieszeni.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem dosc świeżym użytkownikiem Oled i czytając testy Oled LG przeczytałem że ta technologią jest wolna od ,,bandingu,,Ale właśnie na niemieckich stronach dużo ludzi pisze że właśnie posiada z tym problemy .

Więc jak jest u was ?

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, cureman napisał:

Jestem dosc świeżym użytkownikiem Oled i czytając testy Oled LG przeczytałem że ta technologią jest wolna od ,,bandingu,,Ale właśnie na niemieckich stronach dużo ludzi pisze że właśnie posiada z tym problemy .

Więc jak jest u was ?

Banding w obecnej generacji oledów (2017) występuje  w szarościach blisko czerni (plansze typu 5% gray, 10% gray). Praktycznie wszystkie egzemplarze mają ten problem, jedne większy inne mniejszy. Natomiast w ogóle to nie przeszkadza w czasie normalnego użytkowania TV bo tego po prostu nie widać, no chyba że trafisz na naprawdę kiepski egzemplarz, ale to rzadkość. Banding na LCD, który też występuje na części egzemplarzy jest widoczny prawie zawsze o ile wystąpił na danym egzemplarzu i przeszkadza podczas normalnego użytkowania.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest praktycznie dokładnie tak, jak napisał efel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, cureman napisał:

Więc jak jest u was ?

Kolego odpowiem inaczej. 

Zjawisko Bandingu jako takiego na TV Oled nie występuje. To co potocznie nazywamy Bandingiem to są pionowe pasma( smugi ) na ekranie OLED.

I zjawisko to występuję w większym lub mniejszym stopniu praktycznie na każdym OLED. Tych wolnych (jednolitych idealnie) praktycznie nie ma...

ALE!! Ale czym innym jest to czy zjawisko o którym mówimy ma miejsce w użytkowaniu codziennym i tu już bywa różnie:

- po pierwsze są specyficzne sceny w których takie zjawisko istnieje przykładowa legendarna scena to 3 odcinek 1 sezonu Marco Polo około 14 minuty.

- po drugie zjawisko to ma to do siebie, ze po cyklicznych czyszczeniach matrycy może się pojawiać z rożnym nasileniem, nawet na ekranach których pierwotnie prawie było nie widoczne, i analogicznie może zniknąć po jakimś czasie. Sadze że ma to związek z tym jak materiał organiczny jest nakładany na "panel" i jak sam materiał organiczny reaguje na czas i procesy czyszczące.

Z mojego jakze niewielkiego doświadczenia z 5 ekranów OLED jakiem miałem każdy po kilkaset godzin w domu zjawisko występowało na każdym z 5 TV, ale było widoczne we wszystkich w mniejszym lub sporym stopniu na planszach 3-4-5% ale na 2 ekranach nie miało to praktycznie przełożenia na treści oglądane w TV ,albo to "przełożenie" było tak marginalne ze można było to zaakceptować. na 3 było nie akceptowalne!

I tak masz kolego rację nie tylko w DE ale i w UK i USA itd, itd..., ten problem istnieje... ,ale jednostek które głoszą o tym "publicznie" jest promil, tym którym to rzeczywiście przeszkadza jeszcze mniejszy. Rynek w PL i informację o tym problemie to praktycznie tylko to forum i informację od kilku osób które się udzielają na tym forum. Tak ze to niestety nie odzwierciedla rzeczywistej skali problemu bo nie jesteśmy "próbką" reprezentatywną konsumentów OLED  a jedynie grupą "freaków" którzy chcą o tym pisać i się mniej lub więcej o tym spierać...

Jest jeszcze w tej grupie cześć osób dla których zakup OLED to Over The Top sukcesu życiowego i ci siła rzeczy nie zauważą żadnych wad tej technologi...bo "inwestycja" życia wad nie posiada...

Zachęcam do zerknięcia na forum:

http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting.html

Edytowane przez ma_ko
  • Lubię 2
  • Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak koledzy ale na moim egzemplarzu, jest to widoczne tylko na niektórych scenach i to tylko w trybie HDR 

Edytowane przez qazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie szybkie pytanie ,czy zalecacie oszczędzanie energii wyłączyć?  Macie wyłączone?Jeszcze jedno gdzie na pilocie sprawdzic jaki jest wyswietlany obraz ,Hdr, rozdzielczość?  Guzik info ?

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vincent z brytyjskiego HDTV przetestował E7 i omówił bardziej szczegółowo nowy tryb Technicolor: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy kolejny E7 przyszedł OK??...

No cóż napiszę tylko po 100H..., każdy kolejny gorszy od poprzedniego..., mam nadzieję ze już parę osób na forum które mnie obmawiały od czci i wiary, po tym co wrzuciło kilku urzytowników na forum w ostatnim czasie i jak to wygląda rozumie co czuję i przerabiam...

Ale nie poddaje się...

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E7  6 sztuka skutkuje tym ze TV z topowej serii kolejny przychodzi wadliwy nie zakrawa to na żart?,  Banding, Winieta, 2 BAD PIXEL...

Patrząc na sytuację rynkową dla LG po kilku wpisach z ostatnich tygodni z rynku Polskiego i Eu chyba LG ma problem...

"Gratis" do poprzedniego E7 dostałem winietę...

IMG_3857.jpg

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że warto abyś rozważył zwrot środków i zainwestował w nowy panel/tv sygnowany innym logo, ewentualnie zakup u niemieckich sąsiadów (nie wiem jak teraz, ale kiedyś na ten rynek trafiały "lekko" inne serie.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to nie takie proste, okazuję się ze zakup nawet w dużym Polskim sklepie może być zakupem z dystrybucji spoza Polski.. i wtedy zwrot kasy nie jest prosty...

by nie było ze tylko Marco Polo...

25139186_752810441596724_160188901_o.jpg

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.12.2017 o 16:42, ma_ko napisał:

E7  6 sztuka skutkuje tym ze TV z topowej serii kolejny przychodzi wadliwy nie zakrawa to na żart?,  Banding, Winieta, 2 BAD PIXEL...

Jak dla mnie banding na planszy 5% jest normie jak na OLEDa, oprócz tej winiety po prawej stronie która faktycznie już w normie nie jest. Warto tu zaznaczyć, że te zdjęcie ma taką ekspozycję, że zamiast koloru 5% oglądamy tu zdjęcie o jaśności ok 40% - sprawdziłem to w programie graficznym - kolory RGB mają wartość ok. 110, zamiast oczekiwanych 11-14 które znajdziemy w testach Macieja czy też na rtings. Czyli przesłane zdjęcie ma praktycznie 8 krotnie zawyżoną ekspozycję !

Podejrzewam, że te zdjęcie z gry powyżej ma podobnie masakrycznie zawyżoną ekspozycję i wtedy oczywiście coś takiego łatwiej wychodzi na zdjęciu, a inni myślą jaki to fatalny musi być ezgemplarz, skoro na takiej planszy o "średniej" jasności wychodzą takie kwiatki. A w rzeczywistości ta jasność wynosi pewnie te 5%... Więc warto się dwa razy zastanowić o jakiej skali problemu my tu rozmawiamy. Dla porównania poniżej zdjęcie 5% E7 z rtings - taką jasność powinny mieć wszystkie zdjęcia tu wysyłane. 

e7p-gray-5-percent-small.jpg.9419ffb2cb2ee864f95d5b21640a493c.jpg

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/e7-oled

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest Subman normalny do końca, bo pas przez środek widać w planszach powyżej 20% co już miejsca mieć nie powinno, a winieta jest dramatyczna choc przyznam ze gdyby nie winieta to moze i by ten ekran został...

Ale ja przypominam ze w pakiecie z kolejnym ekranem dostaję 2 bad pixel (czarny sub na czerwonym i zielonym) winiete i banding...

U mnie jasność OLed z trybu ciemnego zjechana jest z domyślnych chyba 80 do 40...

Zdjęcie z gry to mnie zmasakrowało, oczywiście scena sprzyja widoczności bandingu, ale tego nie powinno być widać...

Znów na siłę zaczynasz bronić LG i sugerować ze nie mia problemu..., serio może ty pracownikiem LG jesteś?

Bo z twojego opisu sytuacji wynika ze "naciągam" sytuację...

25189831_753431344867967_969954112_o.jpg

25139280_753431354867966_94597339_o.jpg

A w tym zdjęciu ostatnim sprawdź sobie ekspozycję, to tak wygląda w 90% na żywo...

25130163_753433284867773_45772918_o.jpg

Edytowane przez ma_ko
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie zdjęcie na podstawie losowego pomiaru wziętego ze środka ekranu: R:63. G:72, B:67.  W teście rtings/Macieja jasność takeij planszy wynosi: R:10, G: 12, B:11. Czyli wciąż 6 krotnie za wysoka ekspozycja, czyli można powiedzieć, że zamiast 5% oglądamy Twoje zdjęcie z jasnością 30%. Plansza 20% również ma taką ekspozycję, jakby była to plansza o jasności 65%.

Jeśli chodzi o zdjęcie z gry: R:191, G:99,B:110. Kolor czerwony jak widzisz na Twoim zdjęciu wynosi 75% maksymalnej wartości koloru czerwonego, zielonego: 39%, niebieskiego: 43% ! Nie ma możliwości, żeby przy tak wysokiej jasności występował wciąż banding. W rzeczywistości więc ta scena musi być wielokrotnie ciemniejsza, tak samo jak w przypadku planszy 5%.  I tylko na to chciałem zwrócić uwagę. Wysyłając takie zdjęcia sugerujesz innym (co widać w wypowiedzi Ary czy plasta), że egzemplasz jest w ogóle do d... bo nawet w tak jasnej scenie jak tej z gry, wychodzi banding. 

Przyjmuje się, że na planszy 20% powinno być już całkowicie czysto. U Ciebie na 20% planszy widać bardzo delikatnie tylko ten środkowy banding. Więc ten egzemplarz według mnie jest na granicy dolnej normy jeśli chodzi o sam banding, ale zupełnie fatalny to on według mnie nie jest (mówię tu teraz wyłącznie o bandingu). To co dyskwalifikuje natomiast egzemplarz, to winietowanie, szczególnie po prawej stronie, choć po lewej też nie jest najlepiej i z tym się zgadzam z Tobą. I jeszcze raz - to co nazywam normą, nie oznacza, że takie rzeczy w ogóle powinny występować na OLEDach. Nie powinny - wiadomo, ale takie są obecnie możliwości produkcji OLEDów. Możemy trafić na lepszy jak i na gorszy egzemplarz, ale obecnie zawsze jak wybierzemy odpowiednią scenę (jak tę z Marco Polo) to zobaczymy ten banding na OLEDzie. Może zdarzy się 1 sztuka na 100 ( na 1000 ?) która będzie prawie idealna i nie będzie widoczny banding w tej scenie, ale są to prawdziwe wyjątki. Jak się nie zgadzamy na taki banding w obecnych matrycach OLED to jest zawsze wybór - LCD, tylko z tego co sam podałeś nam nawet tak topowe modele jak DX900 również cierpią na problemy równomierności, ale wtedy nie jest to wyłącznie plansza 5%, 10% czy też nawet 20%, tylko również 100%. 

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman ja ci powiem więcej, ten egzemplarz ja bym zostawił, gdyby nie winieta, Marco wcale na nim źle nie wygląda/hehe (poza obramowaniem z winiety), ta "akcja" z Assasin Creed to tylko pokazanie ze nie tylko Marco może ukazać problem. 

Tylko ten kolejny E7 jak piszę nie dość ze ma 2 bad pixele (i tu choć z tego tytułu mogę oczekiwać zmiany bo większość z nas by to zrobiła po zakupię lub wogóle by tego nie wybrała)

Ma fatalną winietę , dawno takiej nie widziałem.

I banding który tak naprawdę oceniam i tak Ja siedząc przed TV bo żadnymi zdjęciami nikomu nie dogodzę...

Dla mnie,  cały system napraw gwarancyjnych w LG i jakości takowych to jakiś żart..., koszty jakie z tego tytułu ponosi Firma LG są spore, same wymiany, logistyka i zaangażowanie serwisu..., a kolejna sztuka przychodzi z jeszcze większa ilością wad niż poprzednia...

Po prostu DRAMAT. 

MAŁPA BY TO ZROBIŁA ZA 6 razem poprawnie...

A na koniec.

Z całym szacunkiem nie Wiem jak Ty ,ale ja mam coraz więcej zastrzeżeń do testów, a w zasadzie do tego co recenzenci dostają do "testów" od producentów z tego względu daleki bym był od tego by takimi "kopiuj wklej z ich recenzji" i opinii budować co powinno i jak powinno wyglądać, lub co jest reprezentatywne dla danej serii TV..

Edytowane przez ma_ko
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można z definicji założyć, że egzemplarze testowe są w stanie pokazać ogólne cechy produktu ale w wersji bez wad. Testy opon robione są zazwyczaj w ten sposób że są losowo kupowane opony w sklepach. W przypadku TV tak się pewnie nie da, chociaż teoretycznie można sobie wyobrazić zakup np. w Saturnie, testy a potem zwrot. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciej wspomniał o problemach z bandingiem na planszy 5% i były też nawet plansze pokazujące ten problem, choć stwierdził, że "wątpię by ktoś mógł jeszcze odebrać to jako realną wadę telewizora". O winietowaniu też wspomniał: "w zakresach jasności 0 – 5% pojawiały się winiety obrazu, lub inne problemy z jednorodnością". Problem jednak w testach jest taki, że oni testują 1 konkretny egzemplarz, a ten banding jest różny w każdym egzemplarzu, a winietowanie raz występuje, raz nie. Ja mam też banding na planszy 5%, ale według mnie mieści się w ogólnej średniej normie, może trochę powyżej średniej dla OLEDów, ale nie odczuwam to jako realną wadę telewizora, która by go przekreślała, bo wiem że obecnie nie ma na rynku nic lepszego. Miejmy nadzieję, że te drukarki OLEDowe faktycznie zupełnie poradzą sobie z tym problemem bandingu (wiele na to wskazuje), ale też nie wiemy kiedy pojawią się komercyjnie OLEDy w tej technologii.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy LG kiedykolwiek odniosło się do tej kwestii? Z czego to w ogóle wynika, z procesu produkcji? Ktoś coś wie na ten temat? :)

LG miało zacząć drukować matryce jeszcze w tym roku, pyyanie brzmi czy to jeszcze faza testów czy już faktyczna produkcja. (do przyszłorocznych modeli?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drukowanie powinno zapewnić lepszą powtarzalność i jednolitość nakładania materiału. Najwyraźniej napylanie nie jest na tyle powtarzalne, że nawet sąsiednie pasy mogą mieć inne parametry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi