binary 741 Napisano 19 Maja 2017 Przepraszam ale nie jestem w stanie poprawic bledow, ktore wkradly sie podczas pospiesznego pisania. Moj tezaurus nie pilnuje tego bo nie jest przyuczony do j.polskiego.Moze wartoby wydluzyc troszke czas w ktorym dopuszczalna jest edycja. W dzisiejszych czasach coraz wiecej osob pisze pospiesznie przy pomocy telefonu, a warunki oswietleniowe w lecie beda coraz mniej optymalne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr125 4 Napisano 20 Maja 2017 4 godziny temu, binary napisał: Zmiana ustawien regionalnych nie ma zadnego wplywu na pobierany update. Ten zalezy od modelu telewizora i jego lokalizacji. Natomiast, nie ma znaczenia, przynajmniej na chwile obecna, czy ten tv jest przeznaczony na rynek UK (i na terenie UK), bo aplikacja YT zainstalowana w modelec E6 nie obsluguje YT HDR. Sa 2 opcje: albo obraz zostanie zdekodowany na zewnetrznym urzadzeniu ktrora dekoduje tresci YT w HDR (np Chromcast Ultra, PS4, LG UP970) albo telewizor wymusi taki tryb. Nie wiem wprawdzie, czy jest to mozliwe w tym konkretnym przypadku, ale pamietam, ze wkrotce po kupieniu 55KS7000, podczas intensywnych testow, w ktorych odtwarzalem naprzemiennie dema i materialy 4k 10 bit SDR z HDR kilkukrotnie zdarzylo mi, ze telewizor wymuszal tryb HDR, zapalajac prsy tym znaczek HDR, na 10-bitowym video SDR, zgaduje ze bkednie, rozpoznajac tylko flage BT2020. Jednak dotyczylo to wylacznie odtwarzania przy pomocy wbudowanego w TV odtwarzacza multimediow (nie potrafie powiedziec USB albo LAN), a nie aplikacji YT. Od tego czasu bylo kilka updatow i ten blad prawdopodobnie zostal usuniety. Nie musi to wiec byc koniecznie fake, bo moze istnieja takie okolocznosci, ze TV wymusi tryb HDR podczas ogladania YT. Jednak dla mnie nie jest to dowod na poparcie tezy o wyswietlaniu video z YT w HDR, poprzez zainstalowana na E6 aplikacje YT. Nie macie w LG takiej funkcjonalnosci jak w w tv Panasonica ktory pokazuje media info i statystyki polaczenia? Czy to fake czy nie fake... Niech każdy oceni sam, tym bardziej że wystarczy poczytać moje wpisy i to : co ,kto i jak na nie odpowiada. Okazuje się że wystarczy niewiele ponad 24 godziny i malutka prowokacja (pierwotnie całkowicie przypadkowa i nieświadoma) aby obudzić demony i poznać prawdziwe twarze tego forum. W tej chwili jestem pewien że głównym jego celem nie jest fajna wymiana informacji między uczestnikami, tak bez napinki, lansu i kultu własnego ego, tylko zarabianie kasy... No bo bez kalibracji się nie.da ... Na zakończenie żegnam się z wami machając białą różą.... No to panowie : lincz.. blokada... usuniecie konta - nie bedzie burak mieszał w interesie. PS. Podziękowania i szacunek dla Fjubens za styl i klasę wypowiedzi oraz dla Binary za wiedzę i profeske. A wszystkich których być może oburzył mój wpis -Przepraszam 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 20 Maja 2017 (edytowane) Pa. Nikt ci krzywdy robić nie będzie. Mieszanie w interesie? W UK? Edytowane 20 Maja 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 20 Maja 2017 9 godzin temu, piotr125 napisał: (...) jestem pewien że głównym jego celem nie jest fajna wymiana informacji między uczestnikami, tak bez napinki, lansu i kultu własnego ego, tylko zarabianie kasy... No bo bez kalibracji się nie.da ... chyba przesadzasz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dickus 13 Napisano 20 Maja 2017 Dnia 19.05.2017 o 10:16, piotr125 napisał: Właśnie.... mityczna.... wręcz mistyczna kalibracja , wiedza dla wybranych ... ( w moich warunkach to koszt około 300 GBP ) Myślisz ze warto ? a może to zwykłe żyłowanie forsy do maluczkich .. takich jak ja ? Widziałeś jakiekolwiek tv przed i po tym niemal magicznym zabiegu ? Miłego Dnia ..... Pozdrawiam . Przyznaję, że nie widziałem obrazu ze skalibrowanego telewizora. Forum zacząłem regularnie czytać kilka miesięcy temu przed wyborem nowego tv i opinie były różne, wręcz skrajne. Przez całe życie oglądałem obraz nieskalibrowany i nigdy mnie nic nie raziło, nie widziałem żółtych albo niebieskich twarzy - chyba że niebieskie w Avatarze To jest chyba sprawa bardzo indywidualna, każdy widzi trochę inaczej i lubi inne kolory czy jasność lub ostrość obrazu. Być może wmawia się trochę, że jak ktoś ogląda obraz nieskalibrowany to jest "gorszy" i się nie zna. Odpowiadając na twoje pytanie - jak ci odpowiada obraz jaki widzisz aktualnie to nie wiem po co kalibrować. Jak chcesz spróbować i ocenić samemu czy warto, a nie szkoda ci tych kilkuset PLN czy GBP, dlaczego nie. Ja spróbuję z ciekawości - nie z konieczności. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 20 Maja 2017 8 minut temu, dickus napisał: Przyznaję, że nie widziałem obrazu ze skalibrowanego telewizora. Forum zacząłem regularnie czytać kilka miesięcy temu przed wyborem nowego tv i opinie były różne, wręcz skrajne. Przez całe życie oglądałem obraz nieskalibrowany i nigdy mnie nic nie raziło, nie widziałem żółtych albo niebieskich twarzy - chyba że niebieskie w Avatarze To jest chyba sprawa bardzo indywidualna, każdy widzi trochę inaczej i lubi inne kolory czy jasność lub ostrość obrazu. Być może wmawia się trochę, że jak ktoś ogląda obraz nieskalibrowany to jest "gorszy" i się nie zna. Odpowiadając na twoje pytanie - jak ci odpowiada obraz jaki widzisz aktualnie to nie wiem po co kalibrować. Jak chcesz spróbować i ocenić samemu czy warto, a nie szkoda ci tych kilkuset PLN czy GBP, dlaczego nie. Ja spróbuję z ciekawości - nie z konieczności. Tak, jak mówisz, mają osoby, które nigdy nie widziały jednoczasowo tego samego obrazu przed i po kalibracji. Wydaje Ci się, że jest ok, bo nie masz punktu odniesienia. Ale to tylko moje zdanie, mogę się nie znać 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 20 Maja 2017 18 minut temu, kobolko napisał: Tak, jak mówisz, mają osoby, które nigdy nie widziały jednoczasowo tego samego obrazu przed i po kalibracji. Wydaje Ci się, że jest ok, bo nie masz punktu odniesienia. Ale to tylko moje zdanie, mogę się nie znać To jest bardzo trafna uwaga i nie tylko Twoje zdanie. Bez punktu odniesienia wszak ciężko mówić o tym czy kolor jest dobry/zły/prawdziwy/zafałszowany/dobrze/źle wysycony, bo niby do czego go odnieść - do własnego wyobrażenia ?? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 20 Maja 2017 (edytowane) @dickus @kobolko Wiecie, bardzo duże grono np. ogląda filmy na głośnikach z telewizora tylko, które o ile w niektórych modelach nawet wypadają nieźle (np. tam gdzie jest listwa dodatkowa), o tyle w całej reszcie grają bardzo płasko i niewyraźnie. Dokupienie zewnętrznego źródła dźwięku, zwłaszcza w większych pieniądzach przynosi bardzo duże efekty dźwiękowe na plus. Trochę podobnie jest z kalibracją. Da się oglądać bez tego? Jak najbardziej, ale jeśli komuś zależy na wyciśnięciu maksimum ze swojego obrazu w TV (rozumianego nie jako włączenie wszystkich ustawień na maxa, a zbliżeniu do tego co powinien wyświetlać) to jednak myślę, że warto na kalibrację się zdecydować. Osobiście i tak oglądałem wszystko, jak i grałem na ciepłych kolorach, dosyć niskim podświetleniu, bez jakichś kontrastów dynamicznych, podbić kolorów itd., więc nie musiałem się przestawiać z zimnego obrazu ze wszystkimi wspomagaczami. Tak jak wspominałem, o ile tło zmienia się na plus względem tego co miałem ustawione i jest to zmiana widoczna, z tym, że nie w żaden sposób 'przełomowa', to jednak jak wracam na swój stary profil i widzę co się dzieje z twarzami na tym co oglądałem dotychczas, to jest to dramat. Zdjęcia przekłamują zwłaszcza, że nie mam żadnej lustrzanki więc musiałbym z telefonu robić, dlatego raczej nie ma sensu żebym coś tutaj wrzucał do porównania. Generalnie u mnie ten balans bieli był bardzo dziwny, ustawienia 2P i 10P nie przypominają w niczym żadnej z dostępnych kalibracji w necie. Ustawienia 10P WP Balance u mnie to odejmowanie na każdym % ogromnej ilości czerwieni między -13, a -27 nawet. A kalibracje KSa w necie robią wręcz odwrotnie, dodają jeszcze czerwieni. Dlatego od początku coś mi nie grało w tych z internetu (AVForums, AVS, NeoGAF, Darko Calibration, CNET etc.) I dlatego też wpisanie ustawień z neta tylko Was zniechęci do kalibracji, bo zobaczycie efekt niepożądany i pomyślicie, że kalibracja jest do tyłka. U mnie do tego dochodziła ta kwestia, że potrzebna mi była kalibracja nie tylko standardowa (Film), ale również do gier, i SDR oraz HDR było w jednej cenie czyli +150 zł już razem, i w sumie z uwagi na to się zdecydowałem, bo wspomaganie na wszystkich źródłach. Swój TV wszak wykorzystuję nawet w większym % do gier niż do filmów. Edytowane 20 Maja 2017 przez Fjubens 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 20 Maja 2017 13 minut temu, Fjubens napisał: @dickus @kobolko Wiecie, bardzo duże grono np. ogląda filmy na głośnikach z telewizora tylko, które o ile w niektórych modelach nawet wypadają nieźle (np. tam gdzie jest listwa dodatkowa), o tyle w całej reszcie grają bardzo płasko i niewyraźnie. Dokupienie zewnętrznego źródła dźwięku, zwłaszcza w większych pieniądzach przynosi bardzo duże efekty dźwiękowe na plus. Trochę podobnie jest z kalibracją. Da się oglądać bez tego? Jak najbardziej, ale jeśli komuś zależy na wyciśnięciu maksimum ze swojego obrazu w TV (rozumianego nie jako włączenie wszystkich ustawień na maxa, a zbliżeniu do tego co powinien wyświetlać) to jednak myślę, że warto na kalibrację się zdecydować. Tak jak wspominałem, o ile tło zmienia się na plus względem tego co miałem ustawione i jest to zmiana widoczna, z tym, że nie w żaden sposób 'przełomowa', to jednak jak wracam na swój stary profil i widzę co się dzieje z twarzami na tym co oglądałem dotychczas, to jest to dramat. Zdjęcia przekłamują zwłaszcza, że nie mam żadnej lustrzanki więc musiałbym z telefonu robić, dlatego raczej nie ma sensu żebym coś tutaj wrzucał do porównania. Generalnie u mnie ten balans bieli był bardzo dziwny, ustawienia 2P i 10P nie przypominają w niczym żadnej z dostępnych kalibracji w necie. Ustawienia 10P WP Balance u mnie to odejmowanie na każdym % ogromnej ilości czerwieni między -13, a -27 nawet. A kalibracje KSa w necie robią wręcz odwrotnie, dodają jeszcze czerwieni. Dlatego od początku coś mi nie grało w tych z internetu (AVForums, AVS, NeoGAF, Darko Calibration, CNET etc.) I dlatego też wpisanie ustawień z neta tylko Was zniechęci do kalibracji, bo zobaczycie efekt niepożądany i pomyślicie, że kalibracja jest do tyłka. U mnie do tego dochodziła ta kwestia, że potrzebna mi była kalibracja nie tylko standardowa (Film), ale również do gier, i SDR oraz HDR było w jednej cenie czyli +150 zł już razem, i w sumie z uwagi na to się zdecydowałem, bo wspomaganie na wszystkich źródłach. Swój TV wszak wykorzystuję nawet w większym % do gier niż do filmów. Oczywiście, można oglądać film i na smartfonie, jednak trudno o głęboką immersję w takim przypadku (którą daje jak największy ekran, kontrast, prawidłowe oddanie kolorów, gradacji szarości i temperatury, a także - a może może nawet bardziej - odpowiednie audio) Ale to tylko moje zdanie, mogę się nie znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 20 Maja 2017 1 godzinę temu, kobolko napisał: ... a także - a może może nawet bardziej - odpowiednie audio) O czym w pogoni za obrazem się zapomina. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 20 Maja 2017 5 godzin temu, pmcomp napisał: O czym w pogoni za obrazem się zapomina. Pozdro Współczuję tym, którzy zapomnieli. To tak, jak iść do kina w słuchawkach przemysłowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 20 Maja 2017 DTS:X albo Atmos czyli 11.2 ... rządzi . Kto nie wie ten ... traci ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 21 Maja 2017 No, to kwestia metrażu. Czasem musi wystarczyć 7.1, bo więcej i tak nie miałoby sensu. Dobrze, że przynajmniej formaty są. I w miarę dobre tąpnięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleck 7 Napisano 21 Maja 2017 dorzucam swoją opinię o kalibracji dla statystyki, bo ktoś niezdecydowany powinien chyba bazować na statystyce. W panasonnicu (plazma) zdecydowanie na plus. W lg będę wiedział we wtorek. Oczywiście nie uwzględniałbym opinii osób które nie wykonały kalibracji. Jeszcze jedna ważna sprawa. Nie pamiętam czy to Maciek, ale któraś z firm przeprowadzających kalibrację gwarantuje poprawę jakości obrazu. Jeśli nie będziesz zadowolony - zwrot kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 21 Maja 2017 19 minut temu, Aleck napisał: dorzucam swoją opinię o kalibracji dla statystyki, bo ktoś niezdecydowany powinien chyba bazować na statystyce. W panasonnicu (plazma) zdecydowanie na plus. Jeśli chodzi o statystyki, również potwierdzam "in plus" zarówno ostatnia seria Panasonic plazma, jak i oled LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 21 Maja 2017 Witam. Od kilku dni posiadam E6V , zauważyłem że w niektórych ciemniejszych scenach pojawia się tzw. "kasza" i to mocno widoczna szczególnie podczas oglądania wieczorem, a także zdarzają się makrobloki. Dotyczy to głównie scen gdzie na ciemnym tle pojawiają się smugi światła, dymu mgły itp. Czy w swoich egzemplarzach zauważyliście podobne zjawiska i czy jest to normalne w oledach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 21 Maja 2017 Na jakim sygnale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) W 99% przypadków takich zjawisk wina leży po stronie materiału źródłowego (słabe kodowanie). Wyjątkiem były plazmy, gdzie banding był wyjątkowo dotkliwy. W OLEDzie ten problem raczej nie występuje. Pozostały 1% można podciągnąć kalibracją (u mnie np gubienie detali w czerniach) PS. Tylko żebym nie został źle zrozumiany: pełna kalibracja to nieco więcej, niż 1% uzysku Edytowane 21 Maja 2017 przez kobolko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 21 Maja 2017 5 godzin temu, pmcomp napisał: Na jakim sygnale? Np. sygnał z dysku 1080p, 720p formaty mkv, ale też podczas odtwarzania z bluray - choć w mniejszym stopniu i raczej tylko kaszka. Pytam, bo wcześniej korzystałem z LCD UHD i nie zauważyłem tego na tych samych dobrze mi znanych materiałach. Najbardziej widoczne jest to na koncertach, gdzie pojawia się dużo źródeł światła, dym na scenie - wygląda to tak jakby telewizor nie radził sobie z obróbką obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 21 Maja 2017 Na materiałach z blu-raya nie mam takich przypadłości. Podobnie z nc+. Innych nie oglądam. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 21 Maja 2017 @tommor Makrobloki są spowodowane zapewne kiepskiej jakości sygnałem - taki urok po prostu kodowania MPEGiem. Co do "kaszki", to najlepiej byłoby jakbyś wysłał dobrej jakości zdjęcie z tym problemem, bo każdy może sobie taką "kaszkę" inaczej wyobrazić 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobolko 33 Napisano 21 Maja 2017 7 godzin temu, tommor napisał: ...w niektórych ciemniejszych scenach pojawia się tzw. "kasza" i to mocno widoczna szczególnie podczas oglądania wieczorem, a także zdarzają się makrobloki. Dotyczy to głównie scen gdzie na ciemnym tle pojawiają się smugi światła, dymu mgły itp. Czy w swoich egzemplarzach zauważyliście podobne zjawiska i czy jest to normalne w oledach? Ale jedno trzeba powiedzieć, choć trudno nazwać to wadą OLEDa: ta technologia znacznie mniej niż LCD czy PDP, wybacza słabemu materiałowi. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tonik74 0 Napisano 23 Maja 2017 Na stornie LG pojawiło się nowe oprogramowanie tv ver. 04.31.05 nie wiem czy jest widoczne w samym tv bo jeszcze nie sprawdzałem. http://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-OLED55E6V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleck 7 Napisano 23 Maja 2017 kalibracja w LG zdecydowanie na plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommor 70 Napisano 23 Maja 2017 Z tymi makroblokami to fałszywy alarm, to samo obejrzałem na telewizorze lcd i też się pojawiają - a więc to wina materiału (wcześniej tego jakoś nie zauważyłem). Co do "kaszki" czy też "ziarna" to rzeczywiście jest bardziej widoczne niż na lcd. Widać, taki urok oleda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach