Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: Samsung JS8500 55" SUHD Ultra HD 4K 3D LED LCD Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać Wszystkich.

Pytanie do naszych Szanownych Testerów. Jak wygląda sprawa HDR w JS8500 biorąc pod uwagę obecną  "metodologię" co do pomiaru jasności (plansza L20, skrawek ekranu etc.). W poprzednim roku to nie było badane bo nie było standardu UHD Premium. Jest możliwość sprawdzenia tego w tym modelu obecnie? Liczby mnie nie rajcują ale jako posiadacza js8500 interesuje mnie czy tegoroczne modele rzeczywiście zostawiły ubiegłoroczne pod tym względem daleko w tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie na tyle by był powód do zmiany, chyba, że z modelu egde led (niższy równy JS9000) na direct led (ks9500/9800).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś wartości liczbowe. Wiem ze to nie.liczby decydują ale gdyby byla taka możliwość to chętnie bym się dowiedział czy JS8500 załapał by sie na certyfikat

Wysłane z mojego SM-N910C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Wam po tym certyfikacie jak się ma nijak do jasności uzyskiwanych w filmach? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po certyfikacie to niby nic, ale warto by było wiedzieć czy wogóle jest szansa zobaczyć efekt hdr na tym tv w jakimś chociaż stopniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macieju
Tak jak pisałem nie podniecaja mnie cyferki. Po prostu z ciekawosci pytam czy JS8500 gdyby mial być certyfikowany to ten certyfikat by otrzymał
Osobiście kilka materiałów hdt odpalilem na tym tv efekt juz opisalem,czyli jaśniej i bardziej kontrastowo jest to prawda ale czy to już te magiczne hdr1000 z obecnej serii Samsunga?

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekaw jestem również czy w tegorocznej serii tv Samsung przy wyświetlanym sygnale HDR jasność ekranu w opcjach również jest automatycznie ustawiona na maxa ?

czy raczej jest efekt HDR ale przy zachowaniu swoich ustawień jasności/podświetlenia ?

46 minut temu, filipczarek80 napisał:

ciekaw jestem również czy w tegorocznej serii tv Samsung przy wyświetlanym sygnale HDR jasność ekranu w opcjach również jest automatycznie ustawiona na maxa ?

czy raczej jest efekt HDR ale przy zachowaniu swoich ustawień jasności/podświetlenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni jestem posiadaczem x box one S ,po przełączeniu w źródłach hdmi na hdmi uhd color wraz z przełączeniem w tryb gry konsola wykryła wszystkie aktywne ptaszki włącznie z HDR:) i pytanie do forumowiczów o dziwo włącząjąc Netflixa z konsoli serial Marco Polo (2 sezon)jakość obrazu dostępna jest w HDR,a w smarcie mam tylko możliwość UHD ,więc o co chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, to jest model z zeszłego roku. I nie działa ten HDR tak jak w tym. W sensie chodzi o implementację. Być może coś nie wyszło i z Netflix go nie ma... ale super, że pojawiła się taka możliwość z Netflixa. A jak odpalasz w ogóle coś w HDR do dostajesz w końcu obecnie komunikat, że sygnał jest w HDR? Jakieś info w menu? Bo w pewnym momencie po update tego nie było.

Ja mam wrażenie jednak, że np. na KS9000 z tego roku odpalam serial z HDR w Netflix z wewnętrznej apki a wcale go nie widzę bo nawet nie zapala się stosowna flaga. Ale muszę to jeszcze przećwiczyć.

22 godziny temu, filipczarek80 napisał:

czy raczej jest efekt HDR ale przy zachowaniu swoich ustawień jasności/podświetlenia ?

Ale ona musi być na maxa z podświetleniem w trybie HDR > tak powinien ustawić się każdy TV ale nie zawsze tak jest.

Dnia 27.09.2016 o 14:47, qbek78 napisał:

Powitać Wszystkich.

Pytanie do naszych Szanownych Testerów. Jak wygląda sprawa HDR w JS8500 biorąc pod uwagę obecną  "metodologię" co do pomiaru jasności (plansza L20, skrawek ekranu etc.). W poprzednim roku to nie było badane bo nie było standardu UHD Premium. Jest możliwość sprawdzenia tego w tym modelu obecnie? Liczby mnie nie rajcują ale jako posiadacza js8500 interesuje mnie czy tegoroczne modele rzeczywiście zostawiły ubiegłoroczne pod tym względem daleko w tyle.

Yh tych modeli nie ma już do testów :( Ja wziąłem jeszcze takiego JU6800 by z ciekawości zobaczyć ale niski jest. Myślę, że można się podeprzeć spokojnie rtings bo tam są jako takie pomiary i jasność jest taka sobie. Ale fajnie, że i tak dodali tego HDRa..

Cytat

The maximum luminosity of a 2% white window is 526.9 cd/m2, which is of course less bright than on the JS9500. You can also see a lot more blooming due to the edge lit local dimming.

Ale nie ma bata, żeby był certyfikat Ultra HD Premium. Pewnie tak z 50% brakuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Macieju
Tak jak pisałem nie podniecaja mnie cyferki. Po prostu z ciekawosci pytam czy JS8500 gdyby mial być certyfikowany to ten certyfikat by otrzymał
Osobiście kilka materiałów hdt odpalilem na tym tv efekt juz opisalem,czyli jaśniej i bardziej kontrastowo jest to prawda ale czy to już te magiczne hdr1000 z obecnej serii Samsunga?

Certyfikatu by raczej nie dostał, bo do tego potrzeba 1000cd/m2, ale cała seria JS z ubiegłego roku dawała aż 550-580cd/m2 na pełnej planszy. Na mniejszych strefach była jeszcze jaśniejsza, więc HDR działa i nie jest tylko kosmetycznym efektem ;)
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Maćku za odpowiedź
Czyli w JS HDR to tylko takie tam coś. Zastanawia mnje tylko jedno KS tez nie ma 1000 nitow na całej powieszchni ekranu . Dodatkowo z max jasnascia wytrzymuje max kilka sekund gdzie JS swieci non stop z taką samą jasnością. Z testu wynika ze te wartosci sa zbliżone. Więc znów mamy czekać na pelnoprawnego HDR w wykonaniu Samsunga czy lepiej szukać u innych producentow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełnoprawny, 100% HDR to tylko oled i lcd z fałd. Krawedziaki mają z hdr niewiele wspolnego, bez względu czy sobie wygeneruja 400 czy 700 nitów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym nie wiele to bym nie przesadzał. Cały czas mam KS9000 78" i HDR w grze jest bardzo mocny. Naparza tak ;-), że przy zgaszonym świetle naprawdę daje po oczach ale przecież to nie chodzi aż tak o dawanie po oczach ale o widoczne szczegóły itd.. Różnica względem SDR jest GIGANTYCZNA. Nie róbmy dramy... Dramę to możemy zrobić z poziomu czerni jaka na nim jest przy tak wielkiej powierzchni. Po ZT60 czy OLED miałem wizualne zderzenie ze ścianą ;) Ale nie z HDR, który daje mega radę.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Nie ma żadnego info o HDR czy jest włączony,w menu to samo,przy włączonych plikach w HDR jasność jak i kontrast wzrasta na max, Gmeru podłączałeś one S do tv z niższej półki np z serii JU i czy wykazywał obecność HDR-a??

Edytowane przez Mailo60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam TV JS8500. Mam problem z TV - zawiesza się podczas wychodzenia z youtube (nie zawsze, zazwyczaj jak jakiś film nie zostanie odtworzony co dziwne bo na komputerze materiał z youtube działa). Objaw jest taki - gdy nie odtwarza materiału z youtube chcę włączyć zwykłą TV naziemną ale obrazu ani dźwięku nie ma, tylko można przełączać kanały (informacja o przełączaniu wyświetla się w standardowy sposób) ale obrazu niema. Jedyne wyjście to wyłączyć i włączyć ponownie TV wtedy wszystko wraca do normy.

Posiadam najnowsze oprogramowanie. TV przywrócony do ustawień fabrycznych i wszystko na nowo ustawione.

Ma może ktoś podobny problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj wyłączyć antywirusa. U mnie taki motyw byl przed aktualizacją, po ostatniej wszystko działa ok ale wolniej niż w produktach samsunga bez Tizena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piteron napisał:

Spróbuj wyłączyć antywirusa. U mnie taki motyw byl przed aktualizacją, po ostatniej wszystko działa ok ale wolniej niż w produktach samsunga bez Tizena

Dzięki za rade - o tym nie pomyślałem. Jutro sprawdzę czy coś pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.09.2016 o 19:39, muzykcb napisał:

Dzięki za rade - o tym nie pomyślałem. Jutro sprawdzę czy coś pomogło.

Niestety, problem nadal istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli widać jak Tizen jest dopracowany
Powtarzam ja podobny problem mialem wychodząc z.jakiejkolwiek aplikacji ze smart huba. Wszystko dzialalo przełączanie glosniej ciszej menu tylko obrazu i dźwięku nie bylo. Po ostatniej aktualizacji jest ok
Wracając do aktualizacji starszy system dostal juz kilka poprawek,tizen jedną i nadal moim zdaniem jest systemem gorszym id starego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam się Forumowiczom.

W skrócie: chciałem Was, jako nowicjusz i amator, zapytać: Samsung UE65JS8500, Panasonic CX65DX780 czy coś innego?

Mam zamiar w najbliższych dniach kupić swój pierwszy telewizor ultra HD, wybrałem rozmiar 65 cali i tu ustępstw nie biorę pod uwagę. Od roku 2010 mam 42-calową plazmę Panasonica i uważam ją za telewizor bliski doskonałości, ale świat idzie do przodu, więc chcę dotrzymać mu kroku. Mój nieprzekraczalny budżet wynosi 9000 zł, ale płacił będę gotówką, więc może jestem w stanie stargować kilka stówek z wyższej ceny.

Precyzuję i wyjaśniam: w weekendy jestem przede wszystkim kibicem sportowym (futbol, siatkówka), a w tygodniu ze względów zawodowych dużo - praktycznie non stop - oglądam telewizji informacyjnych, wieczorem lubię obejrzeć jakiś film (w telewizji); preferuję żywe barwy i wyrazisty obraz, acz bez kiczowatej przesady, ponadto płynny ruch. W dzień oglądam TV w nasłonecznionym pokoju, wieczorem w oświetlonym.

W przedziale cenowym do 9000 z jako najlepszy upatrzyłem sobie telewizor Samsung UE65JS8500. Jestem jednak - ostatnio bardzo oczytanym w temacie, ale wciąż - laikiem, dlatego proszę o odpowiedź, czy dobrze wybieram lub o skorygowanie błędów w moim rozumowaniu:

Skłaniam się ku Samsungowi UE65JS8500, ponieważ liczę, że względem dotychczasowego telewizora plazmowego mnie nie rozczaruje, a być może spowoduje nawet efekt "wow" i to nie tylko ze względu na rozmiar oraz zakrzywienie matrycy.

W granicach moich możliwości finansowych są jeszcze tegoroczny Samsung UE65KS7500, ale on po kilku miesiącach kosztuje tyle, co wspomniany JS8500 po półtora roku na rynku, więc nie budzi mego zaufania. Czytałem o rozłażeniu się obudów i niskiej jakości matryc - z czegoś ten spadek ceny wynika, nie chcę na sobie samym sprawdzać z czego dokładnie.

Jeden ze sprzedawców, w dłuższej rozmowie telefonicznej, po wypytaniu o moje preferencje i zupełnie nienachalnie przyznał, że UE65JS8500 to wybór, który mnie oczaruje, ale na koniec rzucił: - Jeśli nie musi pan podejmować decyzji ad hoc, proszę rozważyć Panasonica TX-65DX780. Zdaniem sprzedawcy przesiadka z plazmy Panasonica na ten model telewizora 4K może być dla mnie jeszcze lepszym wyborem.

Niestety o Panasonicu TX-65DX780 znalazłem mało informacji, dlatego proszę, poradźcie, czy biorąc pod uwagę swój budżet, dotychczasowy telewizor, który siłą rzeczy jest dla mnie punktem odniesienia i preferencje jako telewidza, powinienem wybrać: UE65JS8500, TX-65XD780 czy może jeszcze jakiś inny model 65-calowego telewizora UHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem js8500 w.wersji 55 cali. Napisze Ci tak gdybym mial komukolwiek polecać ten model a szczególnie gdybym wiedział ze obecnie ten ktoś użytkuje plazme to ugryzl bym sie w język i zaczął rozmawiać o pogodzie
Nie jest to zły telewizor ale do polecania daleka droga
Co ja bym.zrobil na Twoim miejscu
Albo kupil na raty oleda albo (cholera pierwszy raz przyznaję racje sprzedawcy) skupił bym sie na Panasonicu
Co mogę jeszcze podpowiedzieć szukaj telewizorow z jak najwiekszym mozliwym kontrastem natywnym,absolutnie nie skupiaj sie na funkcjach lokalnego wygaszania które działają powiedzmy sobie szczerze tak sobie. Oczywiscie piszę tu o tv w założonym budżecie. Ja osobiście dozbieral bym ok 5 tys i kupił coś co naprawde spowoduje efekt wow po przesiadce z plazmy
I tak na koniec piszesz ze świat idzie do przodu...............w cyferkach i marketingu na pewno tak ale czy w.jakosci obrazu,tu można podyskutować

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram to na co zwrócił uwagę @Piteron czyli wybór telewizora z maksymalnie dużym natywnym kontrastem, osobiście używałem plazm Panasonica 50" i 55" przez 6 lat i matryca AUO w moim "biednym" już jak na współczesne czasy 55H6700 rozwaliła te plazmy w mak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi