Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: Samsung JS8500 55" SUHD Ultra HD 4K 3D LED LCD Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

dema Sony Samsung

obraz bez względu na preselekcje czy to film czy standardowy sam ustawia się w max podświetlenie i w max kontrast

20160515-174202.jpg

20160515-174845.jpg

No bo to ma być laserem, wróć "HDR-em" po oczach i tyle, klient robi się bardziej "plastyczny" po zakupie ...taki HDR forever.

TV-BAZYLISZEK. .. ;)

Jak kupisz "skamieniejesz" z zachwytu. ;) (Żartuję)

-->>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to będzie wyglądało w filmach na BR ale to co jest na demach to sorry. Może dlatego że lubię mroczniejsze klimaty a nie walenie po oczach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

nie wiem jak to będzie wyglądało w filmach na BR ale to co jest na demach to sorry. Może dlatego że lubię mroczniejsze klimaty a nie walenie po oczach

Powymyślali te HDRY bo lepszej czerni nie mogli ;):D

Edytowane przez Slawko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 3 latach ogladania hdru degeneracja plamki zoltej gwarantowana :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oczu i matrycy. Widziałem ostatnio parę JSów i Sony po roku świecenia w sklepie rtv. Wiadomo, chodzą nonstop na max podświetleniu w trybie dynamicznym. Przepalone matryce na brzegach. Czym się objawia? Smuga przebijającego, dość mocnego światła. To nie wygląda jak clouding, bo to jest chmura, raczej jak ledowe światło biegnące od brzegu do środka w linii prostej szerokości ok 1cm a długości 5-10cm...

Osobiście mam dość ograniczony optymizm co do hdr. Kalibrując tv ustawiamy nocne podświetlenie np. na 7 (ja osobiśxie na 5, bo po całym dniu moje oczy mają dość) a tu nagle [beeep] po oczach...

Wysłane z mojego Galaxy S7 za pomocą Tapatalka

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mafiozo

O tym właśnie pisałem

Wlasne dla testów zapodalem przed momentem demo hdr i po 2 minutach mam dosyć. Nie przesadzam jednak jak to będzie jak wejdą filmy z tą technologią. Mnie osobiście zastanawia tylko jedno czy hdr jest nagrywany przez kamery czy dopiero na etapie posprodukcji jest to podkręcanie. Bo jeśli to drugie to można to uznac za dopalacz podobny do kontrastu dynamicznego czy innych takich. Ale tuto pewnie Maciek coś ciekawego napisze

Ja ze swojej strony napiszę jedno zdecydowanie bardziej jestem zadowolony z 3D i szerokiego gamutu niż z hdr

Dzisiaj zacząłem w końcu bawić się w pseudokalibracje. I wiem jedno ustawienie w miarę zwykłego lcd to pikuś w.porownaniu z kropami kwantowymi

Co do reszty to

Clouding na poziomie bardzo dobrym tzn widać po prawej stronie delikatna chmurkę wielkosci ok 4 cm ale wygaszanie skuteczne ja maskuje. Co najwaznejsze dse brak. Co do ekranu.na beczce prostowanego to jesli ktos ma po bokach okna to zdecydowanie odradzam. Na wprost jest ok ale delikatne zejście z osi i z telewizora robi sie lusterko

Wysłane z mojego SM-N910C

Edytowane przez Piteron
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Miałeś 2 krotnie H7000. Jak porównasz go z JS8500 jeśli chodzi o zwykłą tv. Chodzi mi o upscall do 4k. Pomijając, że JS jest krzywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to z mojej odległości nie widzę różnicy. Ale jak podejde na ok 1.5 metra to już różnica jest na korzyść uhd

Potrzebny jest tez dobry materiał bo np z tv polonia to mydło jest. Najlepiej uhd jak na razie sprawdza sie na zdjeciach. Naprawde taka rozdzielczosc plus 10bitowy kolor robi robotę. Największą różnicą jest szeroki gamut. To naprawdę widać. Kolory nie sa przejaskrawione ale bardzo wysycone. To mi się naprawdę podoba

Na minus mozna zaliczyc Tizena jest jeszcze nie dopracowany,np odtwarzacz nie pyta sie czy wznowić odtwarzanie od ostatniej sceny czy od poczatku

Zawsze zaczyna od ostatniej sceny

Wolniej tez laduje material z.hdd. Pokaz slajdow z.przejsciami strasznie laguje.

Mam nadzieje ze poprawią te mankamenty

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piteron mam wrażenie, że zapomniałeś o jednym drobnym fakcie. HDR to technologia pozwalająca lepiej odwzorować rzeczywistość. By the way, topowe kamery rejestrują około 12 f-stopów dynamiki, więc większość tego efektu jest przenoszona bezpośrednio, bez sztucznego wykręcania na postprodukcji. Wracają jednak do sedna HDR i rzeczywistość. Spróbuj spojrzeć w naturze na słońce w tak bezchmurne niebo jak pokazałeś na kadrze. Uda się w ogóle? :) Nie. Nie dziw się więc, że bolą oczy jeśli oglądasz słońce na ekranie, a to jest demo, nastawione na takie ujęcia przez cały czas. W filmach tego typu ujęcia są chwilowe i bardzo okazyjne, albo nie ma ich wcale. Nie ma możliwości by jakiś artysta w zaciemnionym studio chciał przekazać widzowi coś co męczy fizycznie.

P.S. Twój H7000 miał równie 10 bitową matrycę co JS8500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maćku

Dlatego pisałem ze poczekam az format sie upowszechni i zobaczę film nie demo

Jednak teraz jedynie na czym możemy ocenić to wlasnie dema ktore w.sklepie wyglądają ok w.domu w dzień również ale wieczorem to jakac pomyłka

Wiem ze.h7000 mialo 10 bit ale wydaje mi sie ze w JS gradacja koloru jest zdecydowanie plynniejsza

Kiedy test serii KS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli mam rozumieć, że posiadając H7000 będę miał 10bit kolor czyli więcej na nim zobaczę niż ktoś kto ma np. JU7000 z 8 bitową matrycą?

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zobaczysz tyle samo. Ale ważne jak zobaczysz

8-bitowa paleta kolorów daje 16.7 mln odcieni kolorów 8^8

10-bitowa paleta kolorów daje 1.1 mld odcieni kolorów 8^10. Im wieksza paleta barw tym łagodniejsze przejscie miedzy kolorami i odcieniami

Ale teraz ja sie zapytam, oko z naszym komputerem jest w stanie odroznic ok 128 kolorow i ok 570 odcieni . Wiec pytam sie po co te wszystkie bity. Jedynym wytłumaczeniem jest banding koloru/jasności. Tu to fajnie pokazane

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Banding_koloru

W tv fajnie to widac jak caly ekran jest ciemny i mamy np zachód słońca . Sony w swoich tv kiedys stosowała taki myk ktory nazywal sie chyba "lagodny gradient"a dawało to podobny efekt jakby zastosować 10 bitową matrycę

Z tym ze obsłużyć 10 bitowy kolor a 8 bitowy to juz jest spore zadanie dla procesora w tv

Przy okazji mam pytanie do Macieja. Chodzi mi o wyłączenie opcji czysty obraz cyfrowy. W każdym teście jest aby to wyłączyć. Zawsze tak robilem ale dzisiaj postanowiłem trochę pokombinować

Z tego.co zauważyłem to funkcja ta redukuje zaklocenia typu mrówki na ekranie i o ile w h6400 czyli fhd załączenie tej opcji fakt redukuje zakłócenia ale powoduje powielanie krawędzi szczególnie przy szybszym ruchu o tyle w uhd moim zdaniem krawędzie sa ładnie zachowane nie wystepuje efekt powielania a.mam nawet wrażenie ze obraz jest plastyczniejszy. Wiem że to jest sztuczny dopalcz ale w mojej kablowce tego typu zakłócenia to norma a ustawienie tej funkcji daje naprawdę fajne rezultaty

Możesz Maćku napisać co ta funkcja psuje i dlaczego z niej nie korzystać

Edytowane przez Piteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich posiadaczy JS8500 i całą resztę :)

Mam u siebie od nie dawna EU48JS8500 zakupiony w MM w okazyjnej cenie 4799. Zastanawialem sie wczesniej nad JU7000 ale nie mogłem przjść obojętnie obok takiej promocji :D

Dodatkowo na 'testy 14dniowe' wziąłem Philipsa PUS7600 ale po paru godzinach juz mam go dosyc porownujac go do Samsunga. Nie ten obraz, nie ten SW, ogolnie nie to. Philips broni sie jedynie dobrym i ładnym wykonaniem oraz Ambilite'm. ALe do rzeczy..

Chciałem sie z wami podzielić czernią mojego TV oraz cloudingiem. Zastanawiam sie czy nie wziac drugiej sztuki i zostawić sobie lepszy bo z tego co zauwazylem kazda matryca inaczej swieci.

Tutaj 3 zdjęcia robione trybem manual (200ISO i 1 sek naświetlania). Z daleka clouding jest lepiej zauważalny:

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4dDFrTExQNWxMZVU

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4UGhtbC1qLXJqeVE

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4Zm8yaUw4SlEwTUk

Te robiłem w trybie auto i tak to wygląda w rzeczywistosci. Jak widać zauważalne są 2 wieksze chmurki na dole i do gory blizej prawego narożnika:

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4ZEpZOEV3X0ZSRzQ

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4UTdvV2ZmTENud2s

Nie ma tego za dużo ale tak czy siak mnie to boli :) i chciałbym wiedziećczy warto bawić się w wymienianie na inną sztukę.

Co do ustawień obrazu to jest tak:

Obraz -> Opcje obrazu -> Diody Smart LED -> Maksimum
Obraz -> Opcje obrazu -> Czerń Kinowa -> Włączony

i cała reszta z 1 posta.

Dodatkowo chciałbym zapytać czy to normalne ze obraz (czerń) się podświetla przy wyświetlaniu białych napisów. Mozna to zauwazyc na napisach końcowych: U mnie jest tak:

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4RTZrLWxtQWh2Nzg

https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4Tm1FcC13TlJnT3c

Tutaj wrzucilem wszystkie powyzsze fotki i film pokazyjący jak się podświetla matryca przy napisach: https://drive.google.com/open?id=0B7hxWQHQbzA4Y0hib0VIN2xpUTg

Co o tym sądzicie? Gdyby nie to że chmurki są widoczne podczac normalengo ogladania filmów kinowych (z pasami) to bym nie nie przejmował to jak widać są one trochę irytujące.

Pozdrawiam

TB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moim zdaniem warto wymienić. Ja co prawda mam 55 cali i tez mam clouding ale.zdecydowanie mniejszy. Dzisiaj postaram sie wrzucic fotki

Diody smart led ustaw na standardowy nie bedziesz wtedy podbijal bieli tylko wygaszal samą czerń

To ze podświetla czerń przy napisach to norma tak niestety działa wygaszanie strefowe

Edytowane przez Piteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piteron byłbym wbardzo wdzięczny gdybys napisał czy aby JS8500 obsługiwał HDR to potrzeba sciągać jakis update softu , czy może cos włączyć w ustawieniach ? Zastanawiam się też nad twoim opisem działania tego HDRu bo skoro js8500 ma 600nitów i tak wali po oczach że dłużej się nie da tego oglądać , to jaki jest efekt tego przy 1000nitów lub więcej i jaki jest tego plus (większe oslepienie widza?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie musisz ściągać instalowac itp. Jak tv wykryje sygnal hdr sam ustawi parametry

Co do oslepiania przeczytaj post Maćka. To że teraz mamy dostęp tylko do dem moze powodować to ze jest tak jak napisalem. Demo ma pokazać zalety technologii lub nawet je przejaskrawić aby pokazac o co w tym wszystkim chodzi

Jak to będzie na filmach ne wiem ale swoją ostateczną opinię pozostawiam do momentu az takowy film obejrzę. A kiedy to będzie ..............ciężko powiedzieć. Na tą chwilę po obejrzeniu kilku dem jestem sceptycznie nastawiony do tej technologii ale jej nie przekreślam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem warto wymienić. Ja co prawda mam 55 cali i tez mam clouding ale.zdecydowanie mniejszy. Dzisiaj postaram sie wrzucic fotki

Diody smart led ustaw na standardowy nie bedziesz wtedy podbijal bieli tylko wygaszal samą czerń

To ze podświetla czerń przy napisach to norma tak niestety działa wygaszanie strefowe

Ok, to czekam na fotki. W czasach gdzie mozna oddac towar bez problemów wole kupic 2 i wybrac w domu. Oby ten 2 był lepszy... Na szczescie w Saturnie jeszcze jeden znalazłem :D

Czy taki clouding mozna ew. reklamowac? Gdzies przeczytalem ze nie podlega on gwarancji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie można. Nawet jeden kolega z tego tematu reklamował. Ale jak znam serwisy to powiedza ze tak w tej technologii jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do HDRa..

Wczoraj pobrałem 2 takie same dema jedno w HDR drugie w SDR (http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=144)

Ustawiłem telewizor w trybie dynamicznym (porównanie w tym trybie wydawało mi sie odpowiednie) i włączałem jedne za drugim sprawdzając różnicę.

Różnica jest ale czy jakaś mega zauważalna? .

Zdjecia ktore zrobilem (na szybko) za dużo nie pokaża ale podziele sie: https://drive.google.com/folderview?id=0B7hxWQHQbzA4X0UwclpSdnNfOHc&usp=sharing

Co myślicie? Jak dla mnie słońce w 4K bardziej daje po gałach :D ale kolory i realizm jest lepszy w HDR.

Po tym spektaklu ciezko mi bylo zaraz zasnąć od tej jasności w ciemności :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t0ma5h zapodany przez ciebie materiał daje do myslenia. Różnica jest widoczna ale [beeep]y nie urywa , wstrzymywałem się z kupnem js8500 własnie ze względu na ten 'nie pełny HDR' ale widze że chyba nie ma co czekac i przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac dokladne na to samo demo to mam wrażenie ze aby spełnić realizm to producenci powinni dodawać za free okulary przeciwsloneczne razem z hdr1000

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac dokladne na to samo demo to mam wrażenie ze aby spełnić realizm to producenci powinni dodawać za free okulary przeciwsloneczne razem z hdr1000

I olejek do opalania z filtrem "UV" ;)

-->>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak jak obiecałem trochę fotek

wszystko robione z reki przy zerowym oświetleniu zastanym czyli jedynym źródłem światła był telewizor

parametry iso 100/200,F5,6 czasy podane przy fotkach

1 sek

1-sek.jpg

1,2 sek

1.jpg

1,3 sek

1-3-sek.jpg

2 sek

2-sek.jpg

3,5 sek

3-5-sek.jpg

1 sek

-dsc4927.jpg

1 sek

-dsc4926.jpg

1 sek-podswietlenie biały

-dsc4923.jpg

kilka przypadkowych fotek z telefonu.Automat chyba najlepiej oddaje to co widać

20160517-221752-cr.jpg

20160517-235019-cr.jpg

Geometria pogiętego ekranu

20160517-234654-cr.jpg

20160517-234923-cr.jpg

Jak widać czerń jest jaka jest.clouding występuje ale tylko na planszach na filmach fo nie widać.Powiem szczerze że zeszłoroczna seria H a szczególnie H6400 rozwaliła mi system i wszystkie LCD teraz porównuje do niego.Moim zdaniem nie ma co porównywać .H6400 zjada wszystkie obecne(oprócz JS9500) na śniadanie i to bez popijania

czy kupił bym jeszcze raz JS8500.Za ta kwotę która zapłaciłem czyli 5900 tak,ale za ta która obecnie jest w sieci zdecydowanie NIE.Wolał bym dorzucić ok 400 zl i kupić 65h6400.UHD z mojej odległości nie widać,HDR to śpiewka przyszłości i nadal nie jestem przekonany czy mnie zachwyci.Jedynie szeroki gamut koloru jest na plus.ale juz czerń ,kontrast i przede wszystkim wielkość przemawia za innym wyborem

Jeśli chodzi o zakrzywiony ekran to jeśli ktoś się go boi to zapewniam że będzie go widać przez kilka dni.teraz naprawdę nie zwracam na to uwagi.Na pewno nie wpływa na marketingową głębie ekranu czy inne takie bla bla bla

Edytowane przez Piteron
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piteron, dzięki za podzielenie się ale albo nie widze u Ciebie cloudingu i słabej czerni albo u mnie jest tak źle..

Czy móglbyś podzielić się oryginalnymi obrazami ktore wyświetlałeś?

Co do kupna JS8500 to jak jak pisałem 48' mozna kupic/kupiłem za 4800zł. Czy nadal bylbys za H6400? fakt 55' mozna dostac juz za 3000zł ale 65' skacze juz do 6000zł!! 2x droższe?! Masakra!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi