Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: Samsung JS8500 55" SUHD Ultra HD 4K 3D LED LCD Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, czyli każdy poleca inny tv ;) i co tu zrobić?

Co do BD to jak już się zdecyduję na tv to najpierw sprawdzę jak to działa z konsol Sony, a jak będzie źle to dopiero wtedy zakupię odtwarzacz BD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy kontrast ma ks7000 przynajmniej tak wychodzi z testów . Nie widzialem tego telewizora na oczy wiec powtarzam tylko to co przeczytalem. Moim zdaniem każdy bluray bez skalowania bedzie wygladal tak samo a to z prostej przyczyny że ostateczną obróbką i tak zajmuje się telewizor. Ja powiem Ci tak ze nie widzę różnicy między f7500 ze skalowaniem a PS bez skalowania. Filmy na ubu wyglądają nieziemsko.

Jesli chodzi o wybór to zauważ jadna sprawę ze kupując nowy model bedziesz mial dłużej wsparcie to raz a dwa zencena jest prawie taka sama a zyskujesz jeden cal. Zakrzywienie to taki bajer ktory na poczatku może i cieszy oko ale juz po paru dniach przestaje byc widoczne. Ja dlatego kupilem swojego JS bo kupilem go za 5900 czyli w bardzo dobrej cenie. Hdybym mial za niego zapłacić obecna cene rynkową absolutnie nie wisial by u mnie na scianie

Decyzję musisz podjąć sam ale przemysł dokładnie czy wygląd telewizora ma az takie znaczenie

Wysłane z mojego SM-N910C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten tegoroczny model też ma nanokryształy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak

Każdy SUHD jest na nono krysztalach quantum dots czy jak to nazywają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze się nie zdecydowałem na konkretny model tv ale zastanawiam się, czy inwestować przy okazji w bardzo dobry odtwarzacz BD, czyli w Oppo BDP-103D. Czy ten odtwarzacz dobrze współpracuje z tv 4K/UHD i czy widać różnicę pomiędzy nim, a np. takim PS3/PS4? Tym bardziej, że on zapewne mi przy ziarnie w starszych filmach, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh temat oppo qdeo to temat rzeka

Ja napiszę Ci tak

Jakość oppo widać ale czy zobaczysz to na 55 calach tego nie wiem. W ślepym teście chyba bym polegl jesli5 mial bym okreslic czy działa Oppo czy np player za 1000 zl

Jest jednak jedna przewaga na rzutniku ok 110 cali różnice widzieliśmy i to nawet osoby które nie miały pojecia co i znczego oglądają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach z testów widać różnice, tyle że to były testy w FHD, a nie w 4K i nie wiem, jak on sobie radzi ze skalowaniem do UHD? Wiem jednak, że oprócz skalowaniu BD odtwarzacz świetnie radzi sobue z treściami HD, SD, DVD, a nawet z materiałami z sieci, a poza tym jest to też świetny odtwarzacz CD audio, który odtwarza min. DVD Audio (czego nie robi mój sprzęt audio Yamahy), więc i do tego się nadaje. Zastanawiam się tylko, jak sprzęt radzi sobie z tym skalowaniem do 4K i czy robi to lepiej niż procesor tv? Bo technologia DVB to inna kwestia i na pewno daje przewagę nad takim PS4/PS3.

Aha, i nie 55 a 49 cali ;)

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma robic lepiej skoro skaler telewizora i tak ma ostatnie zdanie w tym temacie. Nie będę Ci tytaj nic sugerował ale wydawanie kupy kasy na BR do telewizora 49 cali to jak dla mnie nieporozumienie. Zdecydowanie wolał bym kupić playera UHD plus bardzo dobry CD i pewnie by jeszcze zostalo grosza

Ale oczywiscie to Twój wybór . Dla mnie osobiście kupowanie BR w obecnym czasie droższego niz 1000 zl mija sie z celem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest tak, że jak podłączam pod tv sprzęt, który sam w sobie ma skaler do UHD to zwalniam procesor tv z tego zadania? Bo jeżeli nie, to jak podłączę doń odtwarzacz UHDBD to tv też będzie za niego skalował do 4K? Czyli radziłbyś ten odtwarzacz UHDBD od Samsunga? (w sumie to innego nie ma).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpytaj a to Macieja

Mi sie wydaje ze kiedyś Maciej o tym wspominał ze skaler w telewizorze pracuje non stop nie mamy na niego żadnego wplywu. Za to skalowanie w BR dziala na zasadzie włącz wyłącz

Jeśli chodzi o player to też wolał bym sie na razie nie wypowiadać bo wszystko co wiem to z testów przeczytanych w internecie

Edytowane przez Piteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze odnośnie tv, UHD i jakości obrazu: znalazłem u Was test tego odtwarzacza UHDBD Samsunga i tam testowali go na najwyższym modelu SUHD Samsunga z ub. roku i z tego - SUHD JS9500 (tzw. Full LED) i KS9000 i twierdzą tam, że model zeszłoroczny ma znacznie lepszą czerń niż tegoroczny ze względu na strefowe podświetlenie ekranu, gdzie model zeszłoroczny ma "tylko" kilka stref pionowych, które wygaszają się w zależności od tego co dzieje się na ekranie, jak pisze autor tekstu. Jak to wygląda w praktyce? Bo jeśli jest tak, jak pisze, to jednak JS8500 byłby lepszym wyborem niż KS7000.

http://hdtvpolska.com/topic/37166-nastepca-formatu-blu-ray-samsung-ultra-hd-blu-ray-ubd-k8500-test-wrazenia-opinie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale js 8500 tez ma podświetlenie krawędziowe tak jak ks8000. Z tym ze w JS strefy sa poziome nie pionowe JS9500 ma podświetlenie tylne i tam podświetla sie dana cześć ekranu np sam narożnik czy sam środek bez podświetlenia reszty ekranu. U mnie w JS8500 jak zapodam na czarnym tle pauze (lewy gorny róg ) to podświetla sie pasek od lewej do prawej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest tak, że jak podłączam pod tv sprzęt, który sam w sobie ma skaler do UHD to zwalniam procesor tv z tego zadania? Bo jeżeli nie, to jak podłączę doń odtwarzacz UHDBD to tv też będzie za niego skalował do 4K? Czyli radziłbyś ten odtwarzacz UHDBD od Samsunga? (w sumie to innego nie ma).

Skalowanie to po prostu zmiana wymiarów obrazu (w pikselach). Jeżeli podasz do telewizora obraz w rozdzielczości natywnej (takiej jak matryca) to logicznym jest, że nie będzie już skalowany. W każdym innym przypadku będzie, bo inaczej nie wypełni całego ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o płyty BD - czy jak puszczę film z BD na odtwarzaczu UHDBD to skalowaniem zajmie się odtwarzacz, nie tv? Jeżeli puszczę film, np. z PS4 to wtedy skalowaniem zajmie się procesor tv.

Który z tych dwóch tv lepiej ogląda się w nocy przy zgaszonym świetle? Chodzi mi o to, żeby czerń nie była fioletowa 9jak na moim obecnym Samsungu) i żeby nie dominowała ona nad resztą obrazu, nie "wylewała się' na resztę obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pojawilo sie duzo js ow z niemiec i tu mamy odpowiednik js 8590, czym on sie rozni od "naszej" wersji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepię się pod temat, żeby nie zakładać nowego:

Mam od pół roku telewizor z tego wątku (JS8500 55" SUHD Ultra HD 4K 3D LED LCD Tizen) i zaczęły się dziać dziwne rzeczy jak wraz z nadejściem pierwszych burz odłączam telewizor od prądu i odłączam przewód antenowy. Otóż po ponownym podłączeniu telewizor potrzebuje ok. 20 minut (!!) na ponowne złapanie sygnału - wcześniej jest tylko pikseloza (lub różowy ekran lub napis że słaby sygnał). Po tych ok 20 minutach wszystko śmiga jak należy.

Wcześniej (odłączałem jak wyjeżdżałem na święta) nie było takich problemów, nie było również żadnych zmian w instalacji TV (mieszkam w domku i mam antenę na dachu i sygnał DVB-T). Prosiłbym o wskazanie informacji, co może być przyczyną - ja jestem laikiem w tym temacie i nie mam nawet pomysłu w czym może być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście sporo waży. Zainstalowałem i na razie nie widzę jakiś fajerwerków.

Edytowane przez slawkor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź. Szybkosc dzialania smart i przeglądarki. Szybkość parowania urządzeń bluetotch (klawiatura okulary)

Szczerze to myślałem ze przy tej wadze aktualizacji ze będzie to juz Tizen 2016,ale niestety

Mam też doniesienia że możliwe jest zaktualizowane funkcji HDR. Widzisz jakąś różnice?bo ja niestety nie

Edytowane przez Piteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie smart chodzi tak samo. Ja też myślałem o Tizenie 2016... :(

Parowanie sprawdzę może jutro bo czekam na mojego Note4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie smart a przede wszystkim przeglądarka zdecydowanie przyspieszyla

No no note4. To teraz bedziesz mial JS androidem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli system prawie doskonały ;)

Edytowane przez slawkor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten tv mam na myśli ue55js8500 na chwilę obecną obsługuje HDR? Jeśli tak to jak to uaktywnić?

Edytowane przez slawkor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ta chwilę obsługuje
HDR sie nie włącza ani nie uaktywnia. Po wykryciu odpowiednich metadanych telewizor sam ustawia parametry obrazu. Jak to uzyskać ,podpiąć player UHD z filmem.zakodowanym w HDR,lub ściągnąć demo np
http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=144

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi