Skocz do zawartości
crazy-j

SUBWOOFER do kina domowego – jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupić w bardzo dobrej cenie leciwy subwoofer firmy Velodyne CHT-12R (10lat). Po drugiej stronie też w bardzo dobrej cenie nowy Klipsch R-112SW. Co kuźwa byście wybrali? Bardzo stary Velodyne w super stanie czy nówka Klipsch?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam amplituner Denon AVR-X 1400H plus głośniki Wilson Viper. Chciałem dokupić do tego zestawu subwoofer. Jest to zestaw budżetowy. Słucham dużo radia i muzyki klubowej :) Mój pokój to 25 m2. Zastanowiam się nad Jamo J12 , Klipsch R10sw , R12sw. Może ktoś ma inny pomysł co do suba ? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na taki metraż bierz 12" - SVS1000 lub Klipsch R-120SW (nowy model który zastąpił R-12SW - tego już nie dostaniesz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.02.2019 o 14:04, musti napisał:

nowy model który zastąpił R-12SW - tego już nie dostaniesz

Dostanie bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ze wisi w internetach nie znaczy, ze dostanie. Może ktoś ma na ekspozycji...

Ostatnio ktoś szukał centralnego i surroundów z tej serii - w sieci są ale fizycznie zero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zestaw kina Yamaha rx-v485 plus głośniki także Yamaha obecnie w formacie 5.0. chciałbym dokupić subwoofer i tutaj pytanie jaki. Raczej budżetowo do max koło 1000pln.  Myślałem o Jamo s810 lub Yamaha NS-SW200. Jamo z racji w miarę dobrych opinii a Yamaha bo Yamaha . Ale może coś innego poradzicie?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam prośbę o pomoc przy wyborze subwoofera. Aktualna konfiguracja Yamaha RX-V485 + Taga V606, pomieszczenie ok 35m2. Przeznaczenie w 90% kino domowe. Myślałem o Taga TSW-212 lub Klipsch R-120SW. Chyba że polecacie coś lepszego w podobnej cenie. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Xisiek napisał:

Klipsch

Krótko i na temat ;)

Dzięki Xisiek, będzie Klipsch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, _Pawel napisał:

Krótko i na temat ;)

Dzięki Xisiek, będzie Klipsch.

Prosze Cie uprzejmie. Mysle, ze powinnienes byc calkiem zadowolony :)Taga tylka nigdy nie urywala, ale byla w zamian rozsadnie wyceniona, natomiast obecnie ktos puscil wodze fantazji i metkuje te produkty juz wysoko, nieadekwatnie wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie Rel Quake może ktoś miał doczynienia? chętnie posłuchałbym wszelkich komentarzy. To już dość stary model czy warto w ogóle się w niego pakować? oczywiście używany bo nowych nie ma.
Zastosowanie tylko do kina atmos. Wygląda że LFE ma, co myślicie?

https://allegro.pl/oferta/rel-quake-100w-klasyka-9598407975

i REL Q 150E opinie?
https://allegro.pl/oferta/subwoofer-rel-q-150e-9566555491

Czy w tak stare konstrukcje (bo pewnie z 15 lat? ) warto jeszcze wchodzić?
Współczense nowe modele zagrają lepiej?

Edytowane przez Fanek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Fanek napisał:

Czy w tak stare konstrukcje (bo pewnie z 15 lat? ) warto jeszcze wchodzić?

Współczense nowe modele zagrają lepiej?

Jesli sprzedawca oferuje w pelni sprawne i da jakas gwarancje "rozruchowa" to naturalnie warto. A czy nowy zagra lepiej, kwestia ile doplacic chcesz do ceny tych uzywek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Xisiek napisał:

Jesli sprzedawca oferuje w pelni sprawne i da jakas gwarancje "rozruchowa" to naturalnie warto. A czy nowy zagra lepiej, kwestia ile doplacic chcesz do ceny tych uzywek.

Gwarancje daje 1msc, ma być wszystko sprawne, po zdjęciach wygląda jak nowy.
Kwestia czy te konstrukcje sprzed 15lat nie ustępują nowym czy wciąż super to gra? hmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Fanek napisał:

Kwestia czy te konstrukcje sprzed 15lat nie ustępują nowym czy wciąż super to gra? hmmm

A nie widziales co Ci napisalem w drugim zdaniu wyzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Fanek napisał:

Gwarancje daje 1msc, ma być wszystko sprawne, po zdjęciach wygląda jak nowy.

Ja kupiłem do swojego kina 2 szt ponad 10-oletnie suby Velodyne. Nowe kosztują majątek i nie jestem pewien, czy grają lepiej ;)

Długo ich szukałem i jestem baaaardzo zadowolony :)

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.
Temat jest bardzo obszerny, a ja mam tylko jedno pytanie. Jaki jest zakres częstotliwości tonów w dzisiejszych kinowych formatach audio?
Teoretycznie przyjmuje się, że nie potrzebuję subwoofera, który poprawnie (-3db) odtworzy poniżej 20Hz. Jak to jest natomiast w praktyce?
Sprawa taka, że mogę śmiało zrobić obudowę z -3db dla 20, 18, a nawet 15Hz, ale wiadomo, że im niżej pociągnę, tym reszta parametrów gorsza, więc wolę uniknąć zbędnego powiększania obudowy, która tak czy siak będzie miała powyżej 200L
Niestety linki z pierwszego postu nie działają, bo pewnie rozwiałyby moje wątpliwości, ale jednak...
Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, jeszcze jedno pytanie. Jaki SPL powinien osiągać subwoofer? 110-112db@20Hz wystarczy? Czy powinien iść bliżej 120? Podkreślam, że to dla 20Hz, a nie maks gdzieś powyżej,

Edytowane przez Erill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.03.2024 o 18:26, Xisiek napisał:

Budujesz sam suba?

No tak. Nic nadzwyczajnego jeśli znasz swoje oczekiwania. Stąd moje pytanie o zakres częstotliwości i wymagany SPL. Niby zwykłe głośniki mogą mieć 105, a sub powinien ciągnąć do 115db + zapas 3db. Wychodzi że 120db z metra 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki budzet planujesz?

Jakieś typy w ogóle co do bebechow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.03.2024 o 19:31, Xisiek napisał:

A jaki budzet planujesz?

Jakieś typy w ogóle co do bebechow?

Jakich bebechów? Skrzynka z 22-26mm MDF z krzyżem w środku i to tyle, bo na 90% będzie BR. 

Znasz odpowiedź na moje pytania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Erill napisał:

Jakich bebechów? Skrzynka z 22-26mm MDF z krzyżem w środku i to tyle, bo na 90% będzie BR. 

Znasz odpowiedź na moje pytania?

Tak o mdf się pytałem 🙈Jakiś wzmacniacz i głośnik potrzebny raczej …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.03.2024 o 10:37, Xisiek napisał:

Tak o mdf się pytałem 🙈Jakiś wzmacniacz i głośnik potrzebny raczej …

Jak odpowiesz na moje pytania, to będę wiedział co Tobie odpisać 🤷 Szkoda pisać skoro założeń nie spełni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi