Skocz do zawartości
crazy-j

SUBWOOFER do kina domowego – jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm z tego co widzę to jego ceny zaczynają sie od 2 tys zł

BTW czy to nie za wysoka półka w porównaniu do reszty zestawu ??

Moim zdaniem nie. Na ebay'u za 300 funtow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego moja 'pierdzaca skrzyneczka' z 2008 roku zerwalaby ci beret z glowy :D Wazy 52 kg, ma 12" glosnik i schodzi ponizej 20Hz bez problemu.

Nic sie nie zestarzala i nawet dzisiaj firma prodokuje nastepce tego modelu, w ktorym malo co zmienili :P

Poczytaj dokladnie w tym temacie to doczytasz o czym pisze ehhh.........

Kolega chyba sobie kpi ? Poniżej 20Hz na głośniku 12" ? Masakra . Jeśli komuś udało się tego dokonać to głośnik o takiej średnicy by zejść poniżej 20Hz "bez problemu " musiał by mieć skok około 100mm i do tego wzmacniacz o mocy 1000w w sinusie.

Oczywiście czysto teoretycznie jest to wykonalne z tym ,że efekt był by taki ,że Twój "trol" przebiegł by przez cały ekran a dopiero potem byś go usłyszał.

Trochę wyolbrzymiłem ale no niestety jest coś takiego jak fizyka i nie da się tego przeskoczyć "podobno".

Jedyny sub jaki miałem okazję słyszeć który pozwalał na takie osiągi czyli bezproblemowe (przy minimalnym spadku) zejście poniżej 20Hz ,został zbudowany przez inżyniera dźwięku na bazie czterech piętnasto calowych głośników ,każdy o mocy 500w i wnosiło go czterech rosłych mężczyzn,

I uwierz mi proszę na słowo ,że przy tej skrzynce na prawdę "spadł by Ci beret" i nie mam tu na myśli mocy... nie ile tylko JAK.

A swoją drogą jak dokonałeś pomiarów Twojej "skrzynki"?.

Edytowane przez fitarkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne przeczytał manuala bo w przydomowe laboratorium dźwiękowe nie wierzę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miarę profesjonalne nagłośnienie co prawda estradowe (na twardym zawieszeniu) ale daje choć minimalne pojęcie o mocach które są potrzebne do uzyskania konkretnego parametru można zobaczyć tutaj

http://www.cerwinvega.com/pro-audio/powered-speaker-system/active-subwoofer/cva-121.html

Proszę zwrócić uwagę na to ,że głośnik 21cali napędzany wzmacniaczem o mocy ciągłej 1200w schodzi do 35Hz przy spadku -3db.

Tak wiem wiem ,na miękkim zawieszeniu było by troszkę niżej ale za to dużo wolniej.

Osobiście odsłuchiwałem dwa takie subbasy sprzężone i mogę powiedzieć ,że dają rady na świeżym powietrzu,

oczywiście są tacy co .... zresztą sami zobaczcie

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?g=516685 Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega chyba sobie kpi ? Poniżej 20Hz na głośniku 12" ? Masakra . Jeśli komuś udało się tego dokonać to głośnik o takiej średnicy by zejść poniżej 20Hz "bez problemu " musiał by mieć skok około 100mm i do tego wzmacniacz o mocy 1000w w sinusie.

Oczywiście czysto teoretycznie jest to wykonalne z tym ,że efekt był by taki ,że Twój "trol" przebiegł by przez cały ekran a dopiero potem byś go usłyszał.

Trochę wyolbrzymiłem ale no niestety jest coś takiego jak fizyka i nie da się tego przeskoczyć "podobno".

Jedyny sub jaki miałem okazję słyszeć który pozwalał na takie osiągi czyli bezproblemowe (przy minimalnym spadku) zejście poniżej 20Hz ,został zbudowany przez inżyniera dźwięku na bazie czterech piętnasto calowych głośników ,każdy o mocy 500w i wnosiło go czterech rosłych mężczyzn,

I uwierz mi proszę na słowo ,że przy tej skrzynce na prawdę "spadł by Ci beret" i nie mam tu na myśli mocy... nie ile tylko JAK.

A swoją drogą jak dokonałeś pomiarów Twojej "skrzynki"?.

Słuchałeś serii DD z Velodyne?

Ja mam DD12. Schodzi przy -3dB do 17Hz. I nie tylko na papierze. Ma studyjny dołaczony mikrofon i charakterystykę całego pasma możesz sobie na ekranie monitorować i co najważniejsze dowolnie modyfikować. Jest co prawda mocny, bo ma 1250W RMS i 3000W w szczycie ale jak widzisz chyba się da.

Co do rodzaju resora, to tam jest to jeszcze inaczej rozwiązane. Żeby połączyć niskie, swobodne zejście z szybkością, zastosowano mechanizm serwa. Czyli jedna cewka powoduje wychylenie membrany a druga jej szybki powrót i sztywność układu.

Polecam tę serię do kina. Nie oglądam w berecie więc się nie wypowiem w temacie o którym piszecie, ale ruch nogawek spodni spokojnie się czuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchałeś serii DD z Velodyne?

Ja mam DD12. Schodzi przy -3dB do 17Hz. I nie tylko na papierze. Ma studyjny dołaczony mikrofon i charakterystykę całego pasma możesz sobie na ekranie monitorować i co najważniejsze dowolnie modyfikować. Jest co prawda mocny, bo ma 1250W RMS i 3000W w szczycie ale jak widzisz chyba się da.

Co do rodzaju resora, to tam jest to jeszcze inaczej rozwiązane. Żeby połączyć niskie, swobodne zejście z szybkością, zastosowano mechanizm serwa. Czyli jedna cewka powoduje wychylenie membrany a druga jej szybki powrót i sztywność układu.

Polecam tę serię do kina. Nie oglądam w berecie więc się nie wypowiem w temacie o którym piszecie, ale ruch nogawek spodni spokojnie się czuje.

Nie nie słuchałem, znaczy nie miałem go w domu, słyszałem jego większego brata w sklepie na odsłuchu i porównywałem do Klipsch/a .

Jeśli chodzi o Velodyne to ujmę to tak "szału ni ma" oczywiście to nie z powodu tego ,że miałby on być zły ,po prostu szukam czegoś innego w dźwięku i to tyle, co do Klipsch/a (o porównywalnych parametrach) to w mojej skromnej opinii pokazał więcej niż Vellodyne, przede wszystkim jego bas nie był tak rozlazły jak flaki z olejem, posiadał w miarę zarysowany kontur i charakter. Żeby go ocenić i ewentualnie docenić musiał bym mieć oba w domu ,by dokonać stosownych pomiarów za pomocą wypożyczonego z radia profesjonalnego procesora.

Z DOŚWIADCZENIA jednak wiem ,że mój własny instrument pomiarowy ,i nie mam tu na myśli nogawek, rzadko się myli.

Jeśli stronka którą podałeś kolego skalasz1 to jedyny zasób wiedzy na temat tego suba to gratuluje.

Ten model Velodyne który posiadasz jest już dosyć wiekowy i wielokrotnie był opisywany, polecam zapoznać się w szczególności z opiniami użytkowników a nie z gazetkowymi opiniami które zazwyczaj bywają suto opłacone.

Zapewniam Ciebie, że mikrofon dostarczony wraz z Twoim subwooferem nawet nie leżał obok studyjnego a gdyby odpowiednio skalibrować mikrofon z zestawu słuchawkowego do telefonu to wynik pomiarów byłby podobny do mikrofonu Velodyne.

Uważasz ,że jak ustawisz sobie parametry Twojego suba a następnie dokonasz pomiarów to tak jest jak na ekranie telewizora ? BŁĄD ,jest tak jak producent Velodyne chciał abyś myślał ,że jest. Dlatego ponawiam pytanie do kolegi skalasz1:

Jakiego typu i czym dokonałeś pomiarów które stwierdzają jednoznacznie ,że Twój subwoofer robi to czego nie robią inne i jak to określiłeś "bez problemu" schodzi poniżej 20Hz.

Naczytałeś się głupot i teraz karmisz tym innych, serwo mechanizm nie jest po to by jak to napisałeś "Żeby połączyć niskie, swobodne zejście z szybkością"

Serwo mechanizm jest to urządzenie które w głównej mierze służy jako zabezpieczenie samego przetwornika przed ludźmi którzy nie mając pojęcia na temat tego co dokładnie robią kręcą gałami w prawo i w lewo, chodzi dokładnie o to ,że serwo podaje elektronice informacje na temat położenia ,wychylenia głośnika po to by nie dopuścić do kolejnego uderzenia w momencie gdy głośnik już jest znacznie wychylony bo mógłby się znaleźć u Twojego sąsiada w ogródku.

Jeśli taka sytuacja nastąpi to jest korygowana poprzez wypuszczenie"" sygnału odwrotnie spolaryzowanego i powoduje to chwilowe złudzenie polepszenia szybkości jednak nie do końca tak jest bo odwrócenie polaryzacji powoduje również wzrost ciśnienia powietrza w odwrotnym kierunku do kierunku roboczego co niesie za sobą inne konsekwencje.

Zaraz Zaraz ,że co ? 1250W i 3000W w szczycie ? przepraszam a ile ten sub pobiera WAT z sieci ? wiesz?, jak wiesz to odejmij od tego ze 25% bo taka jest sprawność tego wzmacniacza.

Jeszcze raz Ci powtarzam, że istnieje coś takiego jak Fizyka i jeszcze nikomu nie udało się jej pokonać, a na przyszłość polecam używanie raczej uszu niż nogawek do ewentualnych subiektywnych pomiarów.

Pozdrawiam

Edit: Nie wierzę w cuda na kiju a gdybym miał zagrać w ciemno to stawiam ,że ten Velodyne zaliczy 20Hz przy spadku -10db.

Edytowane przez fitarkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę wymienić swojego suba. Możecie coś polecić pod zestaw Onkyo 606 i Quadral Quintas 500? Ceny maksymalnej nie podaję, wiadomo, że do mojego zestawu nie ma co kupować jakiś cudów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do podobnego zestawu mam magnata. Zresztą zobacz w mojej stopce. Jestem bardzo zadowolony - bez tego suba w filmach brakowało basu :-) szczególnie w scenach wybuchów, jazdy konnej, wojny itp.

Tapnięte z SGS II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Magnat wygląda rozsądnie (cenowo) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że nie ma co szaleć. Skoro zestaw masz z danej półki, to suba nie będziesz kupował z wyższej. Na 25 metrach u mnie gra naprawdę dobrze, czasami aż za mocno, że żona mi marudzi ;-)

Tapnięte z SGS II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie, szukam czegoś rozsądnego :) U mnie też jest 25 m, więc nie jest to sala kinowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Po przeczytaniu kilkunastu tematów byłem zdecydowany na zakup JBL ES150, jednak jest on ciężko dostępny. Poleci ktoś coś do 1000 - 1100 zł. Mój amplituner to Onkyo 607 a kolumny Mission MV. Szału nie ma, ale nie stać mnie na nic innego.

Dzięki z góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Wharfedale SPC8 i jestem bardzo zadowolony. Cenowo pasuje idealnie do założonego budżetu.

Edytowane przez raffal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAGICO Qsub-18

2x 18"

136 dB SPL

zejście do 15Hz

obudowa z 5 cm. aluminium

52504677494645600285.jpg

cenę przemilczę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

@ fitarkus

Zaraz Zaraz ,że co ?

1250W i 3000W w szczycie ? przepraszam a ile ten sub pobiera WAT z sieci ? wiesz?,

jak wiesz to odejmij od tego ze 25% bo taka jest sprawność tego wzmacniacza.

Jak myślisz ile ten pobiera z sieci?? Bo taki chcę zakupić.Uwarzasz że nie zejdzie poniżej 20 Hz.?

http://www.polpak.com.pl/produkt/3021/SUBWOOFER_PARADIGM_REFERENCE_STUDIO_SUB-15_-_Czarny_lakier_fortepianowy

Edytowane przez BoDeX
tnij cytaty !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno określić, trzeba przestudiować wykresy pomiarowe i dowiedzieć się przy jakich mocach dla takiego głośnika jest dostępna ta częstotliwość.

Jednym z bardzo często popełnianych błędów przez niedoświadczonych amatorów kina domowego jest kupowanie wielkiego mocnego a przy tym drogiego subwoofera a następnie ustawienie jego mocy na 20-40 procent bo inaczej jest zbyt głośno.

Skutek jest taki ,że wielki głośnik staje się ociężały z powodu zbyt niskiego wysterowania ,z tego samego powodu staje się niemożliwe osiągnięcie najniższych częstotliwości. Co z tego ,że ktoś ma w domu sub o mocy 2000 wat skoro głośność jest mocno zredukowana ,to mniej więcej tak jak jeździć Ferrari które ma 300 na liczniku tylko po mieście.

Jeśli kupisz subwoofer to podłącz do niego wyjście wzmacniacza do kina w którego menu ustaw wzmocnienie basu 0db następnie podkręć głośność subwoofera do minimum 70 procent, i włącz film lub muzykę ,jeśli będzie za głośno to to znaczy że masz zbyt duży subwoofer w stosunku do powierzchni pomieszczenia.

Pewnym lekarstwem może się okazać użycie procesora dźwięku Velodyne Sms-1 z pomocą którego można w dość ograniczonym stopniu ale zazwyczaj wystarczająco wyciszyć częstotliwość rezonansową głośnika oraz pomieszczenia i wyciszyć część "wyższego basu" podnosząc przy tym te niższe pasma o które nam chodzi.

To dlatego niektóre subwoofery Velodyne posiadające wbudowany bardzo podobny korektor są niekiedy lepsze w kinie od innych ,bo umożliwiają lepszą integrację z systemem nagłośnienia i przede wszystkim samym pomieszczeniem.

Do takiego procesora można podłączyć nawet trzy subwoofery przy czym powinny być one identyczne zewzględu na brak możliwości konfigurowania każdego indywidualnie oraz szeregu innych problemów natury akustycznej które maja związek z zastosowaniem w tym samym przedziale częstotliwości różnego rodzaju ,typu lub wielkości przetwornika basowego, (temat rzeka).

Niekiedy warto przemyśleć dużo trudniejsza opcję w konfiguracji a mianowicie tandem identycznych ale mniejszych subwooferów wraz z takim procesorem. Kiedyś i ja zastanawiałem się nad tym subwooferem Paradigma i przyznam ,że do kina to dzisiaj brałbym go w ciemno. Moja konfiguracja to dwa subwoofery z 25 centymetrowymi głośnikami podpięte do procesora Velodyne z tym ,że mój konfig to 70% muzyka a 30 kino.

Pzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybkiego odpowiem.Bo znajomy mój ma taki sub ale wersja 30cm i miernik prądu wskazywał ponad 1000W !! dalej się bał podkręcać.Bo była wypowiedz wyżej innego kolegi że jego sub velodyne bierze 1200W jak tak napisał (a ty skarciłeś go) tak jest, tu o czym teraz piszemy to nie są subiki za 1000zł nie zapomnij o tym:) JA mam powierzchnię 25 m2 i 38cm chcę.Inni się dziwią że takiego giganta można brać na taką powierzchnię ale jak dowiedziałem się sub będzie posiadał..."...na pewno będzie to spory zapas ale sub będzie grał z ogromna mocą i przy sporym zapasie będzie świetnie kontrolowany.." Jak napisałeś Paradigma mozna brać w ciemno.A tym bardziej do kina bo jak dowiedziałem się od innych że sub jest "efekciarski" jest także wyśmienity do muzyki też tak twierdzą ale każdy ma inne upodobania.JA nastawiony jestem na kino w 90% a w tym jest dobry paradigm.I wierze że schodzi poniżej 20Hz.Tak jak jego starszy brat Signature 25 pobór mocy ponad 3000W !!! i to nie ściema to sprawdzone.

Posiadasz dwa subwoofery jakie??Jaka Powierzchnia ?? Znam człowieka z forum innego co posiadał cztery (4) !!! Subwoofery JBL na głosniku 30cm jeden cena blisko 2 tys złotych jeden.Ale teraz uwaga , miał to na powierzchni 12m2 !!! i teraz najwazniejsze zakupił Paradigm SUB 15 i gra lepiej niż te 4 sztuki.Więc im więcej nie znaczy lepiej.Bo są subwoofery i subwoofery.Jakbyś miał dwie sztuki Paradigma Sub-12 to by się działo.Ale to i tak pryszcz w porównaniu do tego co wyprawiają ludzie po drugiej stronie kontynentu czyli w Ameryce.Na znanym forum amerykańskim widziałem układy 2 x SUB 15, 2x SUB Signature 25 !! A o to przykład.No ale tam mają inne metraże do życia codziennego i inne zarobki.Ale miło sie to ogląda;)

Ciekaw jestem jakie ma ciśnienie w tym pomieszczeniu:)

Dla niewtajemniczonych na filmie tym dwie sztuki JL AUDIO GOTHAM cena jednego to kosmiczne 18 000 tys $ czyli zaledwie 40tys polskich złotych.

Edytowane przez robertuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pierwotnie planowałem zakup Klipsch'a RW-12d (pozostałe klocki to Klipsch). Przez fachowca zostałem przekonany do Paradigm Monitor Sub-10. Przekonały mnie trzy aspekty - marka (w produkcji subów), dostępność fachowych recenzji oraz możliwość kalibracji wypożyczonym od dystrybutora zestawem (okazało się, że albo zestaw gdzieś jest na wypożyczeniu albo zaginęła do niego płytka CD itp.). Pomieszczenie mam niewielkie (ok 12 m2) - do kina w sam raz ale do muzyki tak sobie. Jestem teraz na etapie poszukiwania mikrofonu do kalibracji Paradigm PBK-1 - podobno zastosowanie go może wiele poprawić. Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów posiada takowy i były skłonny wypożyczyć (cena za ten mikrofon w Polsce to lekkie przegięcie) to chętnie skorzystam :-).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybkiego odpowiem.Bo znajomy mój ma taki sub ale wersja 30cm i miernik prądu wskazywał ponad 1000W !! dalej się bał podkręcać.Bo była wypowiedz wyżej innego kolegi że jego sub velodyne bierze 1200W jak tak napisał (a ty skarciłeś go) tak jest, tu o czym teraz piszemy to nie są subiki za 1000zł nie zapomnij o tym:) JA mam powierzchnię 25 m2 i 38cm chcę.Inni się dziwią że takiego giganta można brać na taką powierzchnię ale jak dowiedziałem się sub będzie posiadał..."...na pewno będzie to spory zapas ale sub będzie grał z ogromna mocą i przy sporym zapasie będzie świetnie kontrolowany.." Jak napisałeś Paradigma mozna brać w ciemno.A tym bardziej do kina bo jak dowiedziałem się od innych że sub jest "efekciarski" jest także wyśmienity do muzyki też tak twierdzą ale każdy ma inne upodobania.JA nastawiony jestem na kino w 90% a w tym jest dobry paradigm.I wierze że schodzi poniżej 20Hz.Tak jak jego starszy brat Signature 25 pobór mocy ponad 3000W !!! i to nie ściema to sprawdzone.

Posiadasz dwa subwoofery jakie??Jaka Powierzchnia ?? Znam człowieka z forum innego co posiadał cztery (4) !!! Subwoofery JBL na głosniku 30cm jeden cena blisko 2 tys złotych jeden.Ale teraz uwaga , miał to na powierzchni 12m2 !!! i teraz najwazniejsze zakupił Paradigm SUB 15 i gra lepiej niż te 4 sztuki.Więc im więcej nie znaczy lepiej.Bo są subwoofery i subwoofery.Jakbyś miał dwie sztuki Paradigma Sub-12 to by się działo.Ale to i tak pryszcz w porównaniu do tego co wyprawiają ludzie po drugiej stronie kontynentu czyli w Ameryce.Na znanym forum amerykańskim widziałem układy 2 x SUB 15, 2x SUB Signature 25 !! A o to przykład.No ale tam mają inne metraże do życia codziennego i inne zarobki.Ale miło sie to ogląda;)

Od pewnego okresu nudzi mnie już prostowanie głupot wypisywanych przez ludzi którzy nie czytają ze zrozumieniem i zazwyczaj zmieniam stronę w przeglądarce ,ale w drodze wyjątku...

Po pierwsze kolega którego skarciłem nie napisał ,że jego subwoofer "bierze 1200W" tylko ,ze ma 1200 wat, natomiast ja zapytałem się go czy zmierzył ile ten woofer "bierze" z sieci.

Po drugie to już napisałem w tym temacie co gra u mnie i na jakiej powierzchni.

Po trzecie jak ja kocham ludzi typu : "bo mój znajomy ma" , ktoś zmierzył , ogólnie gdzieś tam ,ktoś tam... MASAKRA.

Cytuję;

"JA mam powierzchnie 25 m2 i 38cm chcę. Inni się dziwią ,że takiego giganta można brać na taka powierzchnie." I słusznie ,że się dziwią.

Cytuję:

"ale jak dowiedziałem się sub będzie posiadal..."...na pewno będzie to spory zapas ale sub będzie grał z ogromna mocą i przy sporym zapasie będzie świetnie kontrolowany.." .

Z mojego poprzedniego postu wiesz już doskonale ,że nie da się kontrolować głośnika w pełnym jego pasmie jeśli nie dostarczysz mu minimum 70% jego mocy.

Cytuję:

"dowiedziałem się od innych ze sub jest "efekciarski" jest także wyśmienity do muzyki tez tak twierdza ale każdy ma inne upodobania. "

Bardzo współczuje tym innym jeśli twierdza ,ze jest wyśmienity do muzyki. Swoja droga jestem ciekawy czego słuchają.

Cytuję:

"I wierze ze schodzi poniżej 20Hz."

Bardzo cenie ludzi głębokiej wiary bo to właśnie dzięki nim i zasobności ich portfela wielkie koncerny które wiedza jak wykorzystać niewiedze i ów zasobność w portfelu potencjalnego klienta produkują wiele różnorakich sprzętów dzięki czemu mam większy wybór.

A teraz mój cytat "de beściak"

""Znam człowieka z forum innego co posiadał cztery (4) !!! Subwoofery JBL na głosniku 30cm jeden cena blisko 2 tys złotych jeden.Ale teraz uwaga , miał to na powierzchni 12m2 !!! i teraz najwazniejsze zakupił Paradigm SUB 15 i gra lepiej niż te 4 sztuki.Więc im więcej nie znaczy lepiej.""

Nie wiem jak to skomentować ale jestem pewien ,że Twój kolega powinien ubrać buty ,wyjść na dwór i przewietrzyć mózg.

Kupowanie czterech tak potężnych subwooferów do 12m2 to przejaw co najmniej głupoty jeśli nie szaleństwa szczególnie jeśli się nie ma podstawowej wiedzy na temat akustyki pomieszczeń . Mógł zrobić krzywdę ,sobie lub komuś, masakra!

Nigdzie nie pisałem ,że im więcej tym lepiej a jedynie zwracałem uwagę na taką możliwość, zgadza się ?.

Cytuję:

"Więc im więcej nie znaczy lepiej.Bo są subwoofery i subwoofery"

NIE , jest mózg ,wyobraźnia i wiedza a dopiero po tym " subwoofery",i jeśli z pierwszymi trzema jest wszystko w porządku to subwoofery będą cieszyły ucho a zarazem będą łaskawe dla portfela.

Twój kolega podkręcił subwoofer niemal na max i dokonał "pomiaru" ,wnioskuje ,że tak na co dzień to gałka głośności jest w innej pozycji niż w trakcie pomiaru bo albo jest zbyt głośno albo dudni ze względu na złe dopasowanie subwoofera do pomieszczenia.

Proponuje mały eksperyment.

Poszukaj w Google program "generator dźwięku" lub generator częstotliwości akustycznych, zainstaluj na laptopie i podłącz do wzmacniacza kina domowego Twojego kolegi.

Następnie uruchom Winamp i jakikolwiek utwór by wyregulować głośność na wyjściu laptopa, Ustaw głośność tak by natężenie dźwięku było porównywalne do bardzo głośnego oglądania filmu ,oczywiście głośność w winampie na 100% a regulujesz na głównym wyjściu laptopa.

Teraz zapamiętaj wartość ,zredukuj głośność o połowę dla bezpieczeństwa ,wyłącz Winamp uruchom generator i ustaw częstotliwość 200hz, powoli schodź w dół i sprawdź przy jakiej częstotliwości przestanie odzywać się subwoofer ,zwiększ głośność na laptopie do zapamiętanej wcześniej i schodź z częstotliwością dalej.

Wynik tego eksperymentu mogą być bardzo interesujące jeśli będzie przeprowadzony uczciwie a potencjometr głośności subwoofera będzie w takiej pozycji w jakiej jest zwykle.

Jeśli zamierzasz kupić tego Paradigma to by go dopasować i cieszyć się w pełni z jego możliwości będziesz potrzebował procesor dźwięku ,taki jak wymieniony wcześniej Velodyne Sms-1 lub przynajmniej KRK ERGO Room Correction. Do podstawowej obsługi obu urządzeń jest potrzebna minimalna wiedza , więc czytaj, czytaj i czytaj, tylko nie gówniane tematy typu "jaki subwoofer" a konkretne związane z akustyka pomieszczeń.

A tak na koniec , w kwestii dobrych obyczajów i nie tylko jest by zwracając się do kogoś używać dużej litery ..., no chyba ,że ma się go w [beeep]e.

Pozdrawiam

A! byłbym zapomniał. Jeśli ktoś czytający to teraz lub w przyszłości zrobi doświadczenie z generatorem i wyjdzie mu ,że przy normalnych poziomach głośności słychać bas poniżej 30Hz to PISAĆ. Z chęcią wsiądę w samolot i przylecę do Polski by to usłyszeć.

Edytowane przez fitarkus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę ripostował bo za dużo tego.To co do muzyki się nie nadaje??Masz wykształcenie w tej dziedzinie czy pracujesz w jakimś studju dzwiękowym?? Ale filmu mojego nie skomentowałeś.Ten goś na filmie ma gdzieś filozowie, fizykę i farmazony bo ma kasę, i tylko mu pozazdrościć.;)

Edytowane przez robertuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi