pmcomp 1 499 Napisano 2 Grudnia 2022 A niby jak? 8000 zł i 10% = 7200 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 2 Grudnia 2022 W załączniku instrukcja jak skorzystać (być może jeszcze to działa) Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mxmxm 47 Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Witam wszystkich, zastanawiam się nad zakupem OLED S95B LG C2 Sony A80K Interesuje mnie jak wypada w tym samsungu HDR w porównaniu do Dolby Vision czy różnica będzie duża w samsungu w materiałach z Dolby Vision np Netflix ? Posiadałem kiedyś Oled LG B7 i tam był ładny HDR w grach i filmach czy tu będzie lepiej w Samsungu bez Dolby Vision ? od LG C2 czy Sony A80K Edytowane 5 Grudnia 2022 przez mxmxm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 5 Grudnia 2022 Samsung 65S95B został dzisiaj skalibrowany. Pojawiły się szczegóły w czerniach. Poprawione zostały kolory, TV wpadał w czerwony. Gamma to była jakaś tragedia !!! Ustawiono, jest bardzo dobrze ale ... nie idealnie . Jasność matrycy w HDR 1023,7 nity. Jasność matrycy w SDR 212,2 nity. Z kalibracji jestem usatysfajtowany. Podczas procesu kalibracji dowiedziałem się jeszcze o jednej WIELKIEJ ułomności. Nie można ustawić własnych parametrów obrazu oddzielnie dla każdego wejścia. Czyli tylko dwa tryby: SDR (jasny i ciemny) i HDR. To jest jakiś żart !!! 😡. Tryb HDR HLG na TVP 4K z DVB-T2 jest duuuużo gorszy niż w LG C1. I tak musieliśmy wyłączyć ochrone przed wypalaniem logo ponieważ włączenie powodowało wypranie kolorów i mniejszą jasność. Widoczne gołym okiem. Biegaliśmy od jednego TV do drugiego. Teraz jest lepiej ale ... w stosunku do obrazu z LG to porażka. W trybach HDR dla wejść HDMI widac wyraźnie różnice w jasności obu matryc oczywiście na korzyść Samsunga.Tutak ochrona przed logo nie ma wpływu, zapewne działa tylko dla opcji tunerów DVB-S i DVB-T. Wyszedł kolejny mankament, nie pamiętam czy o nim wspominałem: brak możliwości przełączenia pomiędzy tunerem DVB-S i DVB-T. Jeśli chcesz dokonac takiego przełączenia należy ... ponownie przeskanować "całe niebo". To jakas masakra. Już dla mnie fakt braku dostepu jednocześnie do kanałów z SAT i z naziemnej cyfrowej w jednym czasie jest jakąś totalną głupota i porażką ale akurat LG ma tak samo. A stareńkie plazmy Panasonica to potrafiły !!! I na koniec jeszcze jeden bug. Jeśli sparujesz kontroler (pad) z TV to możesz go włączyć jedynie przyciskiem kontrolera, a nie możesz żadnym przyciskiem ani polem w menu TV. Ile ja się koorwa namęczyłem !!! Włączenie aplikacji Xbox włączyło oczywiści tryb gry, który w trybie SDR chciał mi po prostu wypalić oczy. Kogoś kto tak wymyślił parametry defaultowe tego trybu powinno się oskarżyć o próbę uszkodzenia części ciała zwanej oczami !!! 😡 PODSUMOWANIE: Napiszę ponownie ... to nie jest telewizor. TO JEST MONITOR ze znakomitym obrazem. Funkcjonalnośc obsługi tego cuda to totalna porazka. Ten nowy Tizen to jakiś żart, z ogromnymi nawet 3-y sekundowymi lagami. Klamor ma mnóstwo błędów, które opisałem. Nie zamierzam tego wysyłać do Samusunga, niech sobie sami szukają. Wypuszczenie tego telewizora na rynek to jest strzał w stopę. Jest mnóstwo powodów do reklamacji tego telewizora z tytułu rękojmi w ciągu dwóch lat od daty zakupu. Zapewne skorzystam jak pojawi się nowy dopracowany następca. Generalnie: NIE POLECAM. Cytuję z testu tego portalu: pmcomp daje pałę !!! Jedna gwiazdka to max ... za obraz. Reszta to wielkie dno i nieporozumienie. Nie dotykać się albo brać, a potem czym prędzej reklamować z tytułu rękojmi i wymieniać na nowy, oby lepszy model, a jak nie to żądać zwrotu kasy. Jest na to zgodnie z polskim prawem dwa lata od daty zakupu. 1 1 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, mxmxm napisał: Witam wszystkich, zastanawiam się nad zakupem OLED S95B LG C2 Sony A80K Interesuje mnie jak wypada w tym samsungu HDR w porównaniu do Dolby Vision czy różnica będzie duża w samsungu w materiałach z Dolby Vision np Netflix ? Posiadałem kiedyś Oled LG B7 i tam był ładny HDR w grach i filmach czy tu będzie lepiej w Samsungu bez Dolby Vision ? od LG C2 czy Sony A80K Czytając opinie i przygody pmcompa w tym wątku, świadomie nie pchałbym się w Samsunga. Super matryca, ale finalny produkt zostawia wiele do życzenia. Między Sony a Lg, to najlepiej jakbyś poszedł obejrzeć osobiście do sklepu i zobaczył który Ci się bardziej spodoba. Lepsze ficzery gamingowe ma Lg. Na papierze też trochę jaśniejszy. Najlepiej jednak porównać samemu. Mam A80K, ale mam porównanie tylko do C1, którego miałem wcześniej. Z tych dwóch wole obraz Sony. Nie widziałem niestety C2, a sporo zmienili/poprawili względem C1 w tegorocznych modelach. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez mati_luk 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mxmxm 47 Napisano 6 Grudnia 2022 @mati_luk Dzięki za pomoc. Czyli teraz pozostaje LGC2 lub Sony A80K no i jeszcze ale duzo droższy Sony A95K na matrycy Samsunga co myślicie o nim ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 6 Grudnia 2022 Ja ze swojej strony polecam A95K. Posiadam też A90J i widoczna jest znaczna różnica w jasności na plus. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mxmxm 47 Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Sk_uter napisał: Ja ze swojej strony polecam A95K. Posiadam też A90J i widoczna jest znaczna różnica w jasności na plus. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Czyli Sony z matryca samsunga bedzie lepszy niż samsung tv oled, ciekawe jak wypada na tym polu LG C2 Edytowane 6 Grudnia 2022 przez mxmxm 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prodarek 85 Napisano 6 Grudnia 2022 Lepiej skup się na system czyli całym oprogramowaniu, menu, aplikacjach, wyglądowi a nie matrycy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 6 Grudnia 2022 Czyli Sony z matryca samsunga bedzie lepszy niż samsung tv oled, ciekawe jak wypada na tym polu LG C2Jeśli dobrze kojarzę to C2 ma tą samą matrycę co A90J, więc Sony ma lepszą Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 6 Grudnia 2022 4 godziny temu, mxmxm napisał: Czyli teraz pozostaje LGC2 lub Sony A80K no i jeszcze ale duzo droższy Sony A95K na matrycy Samsunga co myślicie o nim ? Na stoiskach Sony, albo w ich salonach pewnie bez problemu uda się porównać A95K do A80K i A90J. Może nawet wszystkie obok siebie. Będziesz mógł ocenić czy różnica w obrazie jest warta dopłaty do A95K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, mxmxm napisał: Czyli Sony z matryca samsunga bedzie lepszy niż samsung tv oled, ciekawe jak wypada na tym polu LG C2 Jak dokladnie przetestujesz Sony to sie dowiesz. Tu w testach patrzy sie jedynie na jakosc obrazu, reszta funkcjonalnosci nie jest istotna albo nie jest dokladnie testowana. BTW Sony z tej samej matrycy oferuje mniejsza jasnosc, co wyszlo w testach. Nie wspominajac, ze w 65” Sony kosztuje 14 tys a Samsung 8 tys. Wybór nalezy do Ciebie . Edytowane 7 Grudnia 2022 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jodlasty 18 Napisano 7 Grudnia 2022 A mi Samsung właśnie zwrócił 2 tyś na konto. Co do telewizora, jestem zadowolony. Działa jak trzeba. W porównaniu do Philipsa 7601 aplikację nie zawieszają się. Podłączyłem sobie jeszcze do niego samsungowego soundbara (Q990B). Jeżeli nic się nie stanie z matrycą to telewizor zostanie ze mną na dłużej. Tak miało być z philipsem, a tam rozkleiła się matryca i kurz dostał się do środka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gangi007 345 Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) 16 godzin temu, mati_luk napisał: A95K do A80K i A90J. Dziwna jest cena A90J?1000zł różnicy między A95K a A90J. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez gangi007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 7 Grudnia 2022 Faktycznie, musiała aktualnie dla A90J podskoczyć. Między tymi dwoma, to raczej bym brał A95K. Więc bardziej masz do porównania A80K do pozostałej dwójki z obozu Sony patrząc na przedziały cenowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawkor 17 Napisano 7 Grudnia 2022 Możecie się wypowiedzieć jak tv Sony i LG oczywiście Oledy radzą sobie z odtwarzaniem treści HDR i Atmos bezpośrednio z dysków HDD, SSD z poziomu samego telewizora podłączając je pod USB np z plików? Też stoję nad wyborem TV i ten aspekt mało kto rozpatruje. Wiadomo, że jeśli chodzi o streaming typu Netflix itd. to nie ma z tym problemu. Moim faworytem był Samsung S95A, ale po przeczytaniu opinii jakoś tak zszedł na dalszy plan. Ciekaw jestem opinii użytkowników LG C2 lub Sony A90K lub A80Kna temat . Jak w takich TV rozwiązana jest obsługa plików z napisami i przez jakie player-y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 7 Grudnia 2022 20 minut temu, slawkor napisał: Ciekaw jestem opinii użytkowników LG C2 lub Sony A90K lub A80Kna temat . Nie miałem potrzeby sprawdzać, bo używam do tego celu shielda. Ale z ciekawości podepnę dysk i napiszę jak tv (A80K) radzi sobie z plikami w różnych formatach i z różnym dźwiękiem, no i jak z napisami. Ps. LG nie ma kodeka dts, więc przez wbudowany player nie będzie dźwięku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 7 Grudnia 2022 Widzę, że redakcja tak daleko zaszła w promowanie firmy na S, że uniemożliwia czytanie forum. "Gratuluję" bardzo skutecznej antyreklamy, zarówno produktu, jak i forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 7 Grudnia 2022 @slawkor sprawdziłem odtwarzanie różnych plików. Player w Sony jest dosyć skromny. Każdy format obrazu odtwarzany poprawnie. Napisy również, białe na czarnym tle. Nie widziałem możliwości edycji wyglądu czy wielkości. Zastrzeżenie co do audio - odtworzył wszystko poza Dolby True HD. Była cisza. Pozostałe formaty Dolby i Atmos (ale z DD+) szło ok. Z dts było o tyle lepiej, że w dts x jest zaszyta ścieżka podstawowego dtsu. I tv ją odtwarzał. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy coś powinienem przestawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sk_uter 40 Napisano 7 Grudnia 2022 Ale to Android można wgrać KODI czy VLC i powinno iść wszystko Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Możecie się wypowiedzieć jak tv Sony i LG oczywiście Oledy radzą sobie z odtwarzaniem treści HDR i Atmos bezpośrednio z dysków HDD, SSD z poziomu samego telewizora podłączając je pod USB np z plików? Też stoję nad wyborem TV i ten aspekt mało kto rozpatruje. Wiadomo, że jeśli chodzi o streaming typu Netflix itd. to nie ma z tym problemu. Moim faworytem był Samsung S95A, ale po przeczytaniu opinii jakoś tak zszedł na dalszy plan. Ciekaw jestem opinii użytkowników LG C2 lub Sony A90K lub A80Kna temat . Jak w takich TV rozwiązana jest obsługa plików z napisami i przez jakie player-y. Były promocje 13.3 tys dla klubowiczy dla A95K Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu TapatalkaEe dzisiaj jeszcze taniej 13 tys Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kocimagnes 4 Napisano 7 Grudnia 2022 Natknąłem się na ten wątek tuż przed zakupem S95B 65", ale jeszcze nie było w nim pały od pmcomp 😄 Skusiłem się tylko ze względu na promocję z cashbackiem, inaczej kupiłbym C2. ...I teraz żałuję wyboru, ale telewizor zostaje - trudno. Kolory super, szczególnie w HDR. Tizen dno i masakra. Brakuje aplikacji (no choćby coś pokroju VLC). Nieresponsywny interfejs, ogromne opóźnienia, zacięcia lub całkowity brak reakcji na guzik pilota. Podział ustawień totalnie nieintuicyjny. Ustawienia nieprzystosowane pod OLEDa (np. wyłączenie ekranu schowane gdzieś za 4-5 warstwami klikania). Wszelkie "smart" ulepszacze pogarszają obraz i dźwięk. Przy pomocy pilota nie da się wprost zmienić źródła. Niewygodna obsługa kablówki/naziemnej. W ciągu 2 tygodni od zakupu miałem ze 2-3 przypadki totalnej zwiechy i restartu/wyłączenia TV. W apkach HBO Max i Prime pojawiają mi się mikroprzycięcia. Podpiąłem chromecasta 4K, żeby dało się z tego TV korzystać, co dla mnie oznacza, że trzeba było wziąć SONY z androidem (nawet kosztem 65" -> 55" aby zmniejszyć różnicę w cenie)... Wszystkie odcienie czerni poniżej ~10/255 zlewają się w jedną ciemność. Poza tym czerń jest szara nie tylko w dzień ale w i nocy (poza momentem w którym jest wyłączony), gdyż sporo emitowanego światła z TV wraca z powrotem na panel - może wymaga oglądania w kosmosie. Na początku mocno rzucało się w oczy, teraz o tym rzadziej pamiętam i już nie przeszkadza. Zapuściłem smart kalibrację z iPhonem do wyregulowania balansu bieli - wydaje się w porządku. Na razie nie mam ochoty kalibrować go profesjonalnie - wg. wszelkich recenzji miał być "wyśmienity" out of the box. Ogólnie zgadzam się z pmcomp, to jest wyświetlacz na HDMI. Wszystko inne kupa. PS. Poleci ktoś jakiś smukły i niedrogi uchwyt do zamontowania tego na ścianie? Myślałem o linkowym, ale na pierwszy rzut oka design nie jest pod to zbyt przystosowany. (G2 byłby idealny) 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 7 Grudnia 2022 48 minut temu, Sk_uter napisał: Ale to Android można wgrać KODI czy VLC i powinno iść wszystko Faktycznie masz rację jakoś skupiłem się tylko na sprawdzeniu wbudowanego playera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kocimagnes 4 Napisano 7 Grudnia 2022 3 godziny temu, kocimagnes napisał: W ciągu 2 tygodni od zakupu miałem ze 2-3 przypadki totalnej zwiechy i restartu/wyłączenia TV. O, kolejny: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 7 Grudnia 2022 3 godziny temu, kocimagnes napisał: .I teraz żałuję wyboru, ale telewizor zostaje - trudno. Już jesteś po okresie zwrotu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kocimagnes 4 Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) 39 minut temu, mati_luk napisał: Już jesteś po okresie zwrotu? Tak, 14 dni. To zdecydowanie za mało, żeby wybadać wszystkie bolączki tego telewizora. Dodatkowo nie mam realnego porównania do LG czy Sony, więc na razie uczę się korzystać i traktuję Samsunga jako "kompromis". Może i nie działa ale przynajmniej tani był i obraz kolorowy. W sklepie Samsunga podobno obowiązuje 60dniowy czas zwrotu, ale o dziwo nie mieli 65" na stanie 🤔 Edytowane 7 Grudnia 2022 przez kocimagnes Dopisałem o 14 dniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach