Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Z Twojego opisu wnioskuje, że na tym Samsungu z detalami w czerniach jest jak na LG C1 bez kalibracji. Jak go miałem, też często zlewał wszystko w jedną ciemną plamę.

Seans tego filmu jeszcze przede mną. Ale puściłem z ciekawości zwiastun na Sony A80K (bez kalibracji) i problemu nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, mati_luk napisał:

Z Twojego opisu wnioskuje, że na tym Samsungu z detalami w czerniach jest jak na LG C1 bez kalibracji. Jak go miałem, też często zlewał wszystko w jedną ciemną plamę.

Seans tego filmu jeszcze przede mną. Ale puściłem z ciekawości zwiastun na Sony A80K (bez kalibracji) i problemu nie zauważyłem.

Dokładnie tak. Mój 77C1 po wyjeciu z pudła miał taki sam problem ze szczegółami w czerniach. Po kalibracji jest super. Ten Samung tez wymaga kalibracji.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale chyba tylko w obrębie jednego MUXa.
Właśnie mogą być różne.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wygląda na S95B na prawdę znakomicie, nawet bez kalibracji.

14526-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ napisy dostępne w necie do tego filmu nie pasują plug&play do wersji z BD-UHD oglądam ten film z przerwami i manewruje napisami, żeby je dopasować. Anyway film ma znakomitą ścieżkę dźwiękową w Dolby Atmos. W moim Samsungu dźwięk nie lata jednak po ekranie jak obiecuje marketing, być może jeszcze nie umiem czegoś włączyć. Anyway w salonie na kolumnach w Atmos 11.2 jest dźwiękowa uczta. Pierwsze dwa epizody oglądałem na 65S95B, trzeci i czwarty na 77C1 w salonie.

Do rzeczy ... nie widzę większych różnic w obrazie pomiędzy tymi TV oglądając film i nie skupiając się na wyszukiwaniu różnic. Jedyne po czym poznałbym co świeci to oczoje-bność napisów, te na Samsungu, u mnie żółte, dają bardziej po oczach. Wszystkie efekty HDR są podobne na obu ekranach. 77" oglądam ciut z większej odległości niż 65" w sypialni tak więc postrzeganie wielkości obrazu jest podobne.

Oczywiście, że gdyby postawić oba ekrany obok siebie tak precyzyjne urządzenie jak ludzkie oko natychmiast wychwyci różnice w jasności już na poszczególnych obiektach obrazu. W końcu ponad 200 nitów różnicy robi ... różnicę. Ale, powtórzę, postrzeganie przeze mnie jakości i przyjemności z oglądania filmu jest na obu ekranach podobne.

Co najciekawsze, o tym wspomniałem już wcześniej, w tym filmie mnie rzuca się w oczy brak kalibracji Samsunga i gubienie detali w czerniach. Pomimo, że takich scen ciemnych, może nie tak czarnych jak w Whiplash jest stosunkowo dużo. Jednak nie jest to czarny t-shirt na tle czarnych ścian, fortepianu, w ciemnym pomieszczeniu ;) .

Napisze tak, coraz bardziej podoba mi sie ten TV, jestem przekonany, że kalibracja wyciągnie z niego całe dobro ale ... z LG 65C2 też mógłbym komfortowo żyć ;) . Natomiast z brakiem funkcji timeshift, pal cześć to nagrywanie, to już przegięli. Tego będzie mi brakować.

BTW wszystkim fanom s/f polecam ten film.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. zachęcony przez Gmera tym testem: https://hdtvpolska.com/test-aplikacja-xbox-na-telewizor-samsung-xbox-game-pass-cloud-gaming-granie-w-chmurze/

xhead.png

postanowiłem sprawdzić czy i jak to działa. Żadnym fanem giercowania nie jestem, moja kurząca się konsola to ... PS3 !!!;)😇.

Gmeru napisał: Czego jeszcze potrzebujemy, by cieszyć się grami w Xbox Game Pass na telewizorze bez konsoli? Wystarczy chwycić za kontroler i można zaczynać zabawę! Telewizory Samsung obsłużą tak naprawdę dowolnego pada, więc nie ma żadnego znaczenia, czy mówimy o tym od Xboxa, PlayStation czy o jakimkolwiek innym.

No więc próbowałem podłączyć pada od PS3 do Samunga i ... nic. Czy coś robię źle (próbowałem wyszukać pada przez BT, nie znajduje się) czy jednak nie da się podłączyć każdego pada? A jesli sie nie da to jaki kupić? Co polecacie? Jak zwykle ma być tani i najlepszy i dać się podłączyć do Samsunga.

Dzięki za pomoc.

PS: czy trzeba kupic coś takiego: https://allegro.pl/oferta/xbox-game-pass-ultimate-12-miesiecy-1-rok-gold-12269880090?offerId=12269880090&inventoryUnitId=jbzZD5tKFYNvhaL69dNRrg&adGroupId=MWIyY2M2MGMtOWFmYS00M2E3LWE4YmYtNGFhOTcyNmZkNzA3AA&campaignId=YjU4MjIyNjUtMDU2Yi00OWFiLTgyODAtZjNlNWNkOWNmZDRkAA&sig=5ba599c11d00850ca86b91fe2ac48ce3&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=CjwKCAiAmuKbBhA2EiwAxQnt7wAoL26OzB5933XeH8VKSVCmj1k1RlA1vuSHb9emkZ_p8M7mskfqCBoCGJEQAvD_BwE ,

chyba cena jest atrakcyjna skoro na miesiąc kosztuje 40 zł: https://www.xbox.com/pl-PL/games/store/game-pass/CFQ7TTC0K6L8?rpid=9NG07QJNK38J . A może to jakies pirackie rozwiązanie? Pytam bo nie mam bladego pojęcia, giercowanie skończyłem na PS3 😀🙄.

A jak już jesteśmy przy temacie gier to kiedy startuje to: https://hdtvpolska.com/geforce-now-w-rozdzielczosci-4k-na-telewizorach-samsung/ ???

GeForce-NOW.jpg

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, tmat giercowania na Samsungu przeniosłem tu, proszę już tu nie pisać, będzie większy porządek: 

A dzisiaj z innej beczki. Jako że ruszyły mistrzostwa w piłkę kopaną odpaliłem na Samsungu kanał 36 z DVB-T2, kanał TVP 4K. No i obejrzałem mecz inauguracyjny. Na opcji Film HDR wyświetlił mi sie poprawnie HLG. I wszystko byłoby fajnie, obrazowo a nie sportowo ;) , gdybym przed chwilą instalując aplikację Nvidia na LG 77C1 nie odpalił na chwile tego samego kanału.

I co???

Kopara mi opadła bo stało się niemozliwe ... LG zabił jasnością obraz z Samsunga. Oczywiście Samsung jest jeszcze nieskalibrowany ale ... róznica jest kolosalnie porażająca i szczerze mówiąc zgłupiałem. Maćku ... przybywaj. Na filmach z BD-UHD nie ma teakiej różnicy, ba jak pisałem Samsung jest jaśniejszy co widać na gołe oko już na subtitles'ach.

A z TVP 4K jest zupełnie odwrotnie i nie wiem dlaczego. Wszystkie parametry jasności na Samsungu są ustawione na maxa, chyba że oczywiście czegoś nie umiem.

Ma ktoś jakiegoś pomysła ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sagi z pilotem ciag dalszy. Zgodnie z obietnica Samsunga z zeszlego tygodnia mialem dostac nowego pilota dzisiaj. Nie dostalem, he, he, he. Mam dostac w srode. Myslicie, ze zadzwońili do mnie? Skąd !!! 

Tylko pani zapomńiala powiedzieć w ktorą środe ;)  . Z tego co sie dowiedzialem jest to szerszy przypadek z tymi pilotami, nie jestem jedyny. No coz, kupisz produkt premium, a potem sie martw kliencie.

A pilotów na wymianę w Polsce nie mają. Sprowadzają najprawdopodobńiej z fabryki z Węgier. WSTYD ! Do marki premium to oni pretendują, jeszcze dlugo dlugo nie, a potem wcale. 

Czekam.

PS. Wolalbym sie pochwalić, ze juz wszystko OK i moge skalibrować TV, a tu dalej takie kwiatki.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój poziom wku.wienia zaczyna dochodzić do poziomu max.

Rozpoznawanie glosu nie obsluguje języka polskiego. Spróbujcie na YouTube czy w Netflix wyszukać jakąś polską pozyjcję z polakimi znakami z wykorzystaniem mikrofonu. NIE DZIALA !!!

Zeby nie bylo to samo działa w LG. 

Moja cierpliwość jest na wykończeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Twoje posty lubię czytać bo Ty piszesz jak to wszystko wyglada z tv Oddaj dziada bo dobrze wiesz ze tanie mięso to tylko psy jedzą Dziwie ci się ze kupiłeś Samsunga Pozdrawiam 

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać w testach na portalu sprawdza sie jedynie … jakosć obrazu. 

Z wkurwiajacych rzeczy opisze jeszcze jedną: aby zmienic pomiedzy tunerem naziemnym DVB-T i satelitarnym DVB-S nalezy w tym Samsungu …. ponownie przeskanować kanały. Mi po prostu przełączyć tunery sie nie udało. A w LG oczywiscie to działa.

A jest to dzisiaj i tyle wazne ze z DVB-T ogladam TVP 4K, ktorego nie mam na module CAM Canal+. Z SATki oglądam wszystko inne i co chwile musze przełączać tunery i ponownie skanować niebo za kazdym razem. Masakra !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź jeszcze Sony i Panasa zrób test tych 3 tv i powiedz który jest tym 1 tv Bo te forum już dawno umarło a kiedyś to było forum Ile ludzi już z tego forum odeszło ? Po twoich testach oddaj tego Samsunga a będziesz spał spokojniej Pozdrawiam 

• Dzięki 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie testuję „zawodowo” telewizorów. Tym zajmuje sie np. ten portal. Robi takie testy, jak widać raczej niekompletne, fokusujac sie jedynie na jakosci obrazu, a nie funkcjonalnosci telewizorów. A jak widać po moich wpisach i telewizorzez Samsunga S95B telewizor to nie sam obraz.

Poza tym hdtvpolska dostaje TV do testów za darmo, ja musze za nie zapłacić.

:) 

Zawsze sam mozesz kupić i przetestować, od zawsze namawiam do tego wszystkich userów.

Temu Samsungowi dam jeszcze szansę … popatrzę jak wyglada obraz po kalibracji. Kalibracji dokonam jak przyjedzie nowy pilot. Zapewne będzie bardzo dobrze. Natomiast funkcjonalnie w stosunku do OLEDa LG ten Samsung to dno i sto metrów mułu ;) .

Chcecie jeszcze o kolejnym mankamencie?

Bardzo prosze. Samsung ma finkcjinalność klonowania obrazu z komputera na swoim ekranie. Dokonuje sie tego bardzo szybko i bardzo prosto, oba urzadzenia musza byc podłączone do tej samej sieci LAN. Na papierze rewelacja, kazdy czasami ma potrzebę obejrzenia zawartości ekranu komoutera na wiekszym ekranie.

Tylko, ze to nie działa na 100%. Po udostepnieniu ekranu z mojego Maca widzę dwie wady albo  iedoróbki jak zwał:

- ekran ma ta samą rozdzelczość co ekran komputera. Czyli obraz jest jedynie większy. Klonowanie ekranu w komouterze polega na czyms inny.

- ekran klonuje się bez wskaźnika myszki. Czyli nie mozesz obsligiwać komputera patrzac jedynie na ekran TV, misisz co chwilę zerkać na ekran Maca zebywidziec gdzie jest kursor myszki. Ktoś powie, ze jest super bo np. przy prezentacji operator patrzy i steruje na Macu, a publika patrzy na efekty na duzym ekranie. Tyle ze wskaznikiem myszko nie mozna publice pikazać czegos na ekranie TV bo nie ma na nim kursora myszki :) . Do [beeep]y taka funkcjonalność. Miało być [beeep]likowanie ekranu a jest NIEPEŁNE [beeep]LIKOWANIE EKRANU … ot taka mała róznica.

A to wszystko co opisuję podpada pod tzw. niezgodność towaru z umową.

PS. Sorry za literówki, piszę z iPada.

PS2. zwracam honor. Klonowanie ekranu MUSI miec ta sama rozdzialke na dwoch ekranach. Funkcja dolozenia drugiego ekranu i jednoczesnej pracy na obu ma funkcje roznych rozdzialek na obu ekranach.

Mam swoja teorię: dlatego Samsung zrobił promocję cashback 2000 zł żeby czym prędzej pozbyć sie tych niedorobionych klamorów z magazynu. Ale zła karma wraca, zgodnie z prawem z powodu niezgodnosci towaru z umową to wszystko moze do nich wrócić 

QD-OLED SONY 65” kosztuje teraz ok. 14 tys zł. Dlaczego porównywalny TV Samsunga miałby na rynku normalnie kosztować 8000 zł czyli prawie dwa razy taniej? Jakis logiczny powód poza moja teorią?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to opisałeś wszystko o tym Samsungu i tak powinno to wyglądać i być opisane przy teście jaki robią panowie z tego portalu Ale wiadomo nigdy nie będzie 100 procent tv zawsze będzie jakaś wada Wiadomo jeżeli coś jest niedobre to cena w dół byle sprzedać Ja mam dylemat co kupić Sony A95K czy Panasa LZ 2000 Mam DX900 skalibrowany prze p Macieja już 6 lat i tv śmiga w najlepsze tylko szkoda ze nie wziąłem wtedy 65 cali Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojechał dziś pilot Samsunga. Podłaczyłem do ładowarki, w trakcie meczu sie doładował. Sparowałem i dział poprawnie, bez sznurka i bez okresów że raz działa a raz nie. Panowie z Samsunga, nie mozna tak było od początku? Co z waszą kontrolą jakości po procesie produkcyjnym?

Wreszcie będę mógł umówić kalibrację.

Na początek dobra wiadomość. Wybieranie głosem działa cdość sprawnie, oczywiście TYLKO I WYŁĄCZNIE W JĘZYKU ANGIELSKIM. Tak więc jak pisałem wcześniej o wyszukiwaniu nazw polskich filmów w serwisach streamingowych jak Netflix, Apple TV czy Prime Video możemy zapomnieć. Także, a może przede wszystkim YouTube. Jest to pważna wada i moim zdaniem kwalifikuje telewizor do zwrotu z tytułu niezgodności z umową. Ciekawe, czy Samsung przez zmianę oprogramowanie może to zmienić i dodać język polski? W OLEDziw LG C1 wszystko działa znakomicie w języku polskim.

OK. teraz przejdźmy do nowej wtopy :)  czyli Xbox Game Pass. Odebrałem dzisiaj pada SONY DualSense. Najpierw podłączyłem go do LG C1 i uruchomiłem NVidia GeForce ONE. Wszystko działa sprawnie. Pad się znajduje, paruje i łączy. Serwis chodzi. Po stworzeniu profili wszystko śmiga. A w Samusngu Xbox Game PASS nie dziła, he, he, he, he.

Pad sie też znajduje, paruje i podłącza. Po wybraniu aplikacji Xbox na początku pojawia się okno startowe z pokazanymi grami. Przy pierwszej instalacji pojawia się okno:

M3Zv2w.jpg

Po zczytaniu kodu QR albo wprowadzeniu adresu jw. na obrazu nastepuje logowanie na ekranie telefonu czy tableta do serwisu Xbox a po wprowadzeniu kodu zobrazka jw. nastepuje przekierownie i pojawia sie ekran na TV:

sBZ3Zs.jpg

iii ... mozna czekac do usranej śmierci. przy kilkukrotnych próbach dostałem nawet na TV komunikat o braku dostępu do netu, gdzie (sic!) Netflix śmigał bez problemu. Mam światłowód 500Mbps.

Przy ponownych uruchomieniach aplikacji XBox na TV nie ma juz okna startowego, kręcą się zielone kółka, pojawia się okno z kodem jw. tylko z innymi parametrami, próba połączenia i ... w kółko to samo. 

No i ... nie działa :) . Czy spodziewaliście się czegoś innego? !!!

Zobaczcie co wypisuje Samsung na ekranie: na platformie Samsung Gaming Hub (o ile będzie dostępna). Żenada :) . A kto niby zarządza tą platformą i każe się telewizorowi z nią łączyć?

No i kolejna wtopa. 

W grze w OLEDową piłke kopaną jak na razie wynik pojedynku pt. dotychczasowy OLED LG vs. najnowszy QD-OLED Samsung ten drugi dostaje sromotnie do jaja. Ile? Nie wiem, policzcie, wszystko jest powyżej napisane. Może wreszcie strzeli bramke w postaci lepszego obrazu po kalibracji?

Jak na razie Samsung QE65S95B mogę nazwac jedynie ... MONITOREM ... ale na pewno nie telewizorem.

:) 

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xbox Game Pass działa. Wreszcie TV połączył się z serwerem :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie zabijecie mnie ale tak powoli zacząłem myśleć nad 65” Neo QLED 8K Excellence Line QN900B

Po zapoznaniu się z tematem o modelu 95 jakoś pomyślałem o tym TV 

Co myślicie jednak to sporo większa cena czy warto się skusić na ….

No właśnie podzielcie się swoimi przemyśleniami 😀👍

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mirek 59 napisał:

Pewnie zabijecie mnie ale tak powoli zacząłem myśleć nad 65” Neo QLED 8K Excellence Line QN900B

Po zapoznaniu się z tematem o modelu 95 jakoś pomyślałem o tym TV 

Co myślicie jednak to sporo większa cena czy warto się skusić na ….

No właśnie podzielcie się swoimi przemyśleniami 😀👍

żaden led nie ma szans z OLEDem - zwłaszcza z QD-OLEDem

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś bardziej rozwinął temat wiem ze już było wiele napisane ale proszę o Twoja opinie 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mirek 59 napisał:

Jak byś bardziej rozwinął temat wiem ze już było wiele napisane ale proszę o Twoja opinie 😀

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-qn900b-8k-qled-vs-samsung-s95b-oled/32360/32382?usage=1&threshold=0.10

ogólnie ten led ma słabiutki kontrast ansi (prawie jak matryca IPS) - tak jak większość lcd 8k - do tego te 8k jest chyba naciagane - niby jest ale nie do końca widoczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na YT rózne polecane ustawienia S95b dla SDR, HDR i Game. Z góry przepraszam za pytanie, ale jak sprawdzić czy aktualnie oglądam SDR czy HDR? Jeli chodzi o HDR to pusciłem film HDR na netflix i wtdy jest jakby oczywiste, ale nie wiem jak z SDR. Czy SDR to zwykły sygnał z dekodera cyfrowego (polsat, canal +, itd)? ? Czy jest jakiś znacznik pokazujący na bieżacą jaki sygnał leci na TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pepperze też nie wszystkie egzemplarze działają jak trzeba

574c432378ce9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Co za szajs … ung

juz wiadomo dlaczego w pół roku cena spadła z 15 do 8 tys za 65”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj były okazję z oddaniem starego tv i otrzymywało się 10% zniżki, więc cena końcowa szacowana była na 6,6 tys

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi