Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal się waham z tym oledem czy brać czy nie. Naczytałem się ze mogą się trafić już na starcie z wypalonymi pikselami a nie chce mi się bujać już na początku z serwisem. Dodatkowo chciałbym aby conajmniej 3-4 lata wytrzymał przy oglądaniu tv, netflixa i graniu na konsoli. Obawiam się ze albo się wypali albo przez te lata straci na jasności i kolorach.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupiłem w maju CX i też czytałem wiele na temat C9 ale się nie wystraszyłem.
Czytać i zastanawiać możesz się długo ale jak nie kupisz to się nie dowiesz.
Masz możliwość zwrotu a ja mam bez wad

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmienic i zapisac swoja lokalizacje w aplikacji pogoda? 

Caly czas mi pokazuje pogode dla Warszawy 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań:

1. Opłaca się włączyć "Obraz AI Pro", "Super rozdzielczość" i "Płynną gradacje" czy raczej zostawić to wyłączone? Redukcja szumów/MPEG podobno lepiej wyłączyć, ale z tego co czytałem czasami może pomóc przy materiałach w słabszej jakości.

2. Czytałem, że dobrze jest zrobić profesjonalną kalibrację, ale z drugiej strony co będzie jak matryca się wypali i trzeba będzie ją wymienić? Kasa która poszła na kalibracje zostanie spuszczona w kiblu 😒

3. Czy soundbar Samsung HW-Q70R będzie dobrze współgrał z tym TV, czy raczej będzie w jakimś stopniu ograniczony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z tych wszystkich tylko płynną gradacje

2. Kto nie ryzykuje ma po prostu "gorszy" obraz  

3. A czemu miałby by być? Każdy jest ok, najlepszy taki, który obsługuje eARC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się już komuś okiełznać aplikację player.pl? Bo ona działa jak jej się chcę. Raz się załączy czasami 20 razy nie. Ma ktoś jakieś rozwiązanie?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.10.2020 o 19:43, ImageX7 napisał:

Mam kilka pytań:

1. Opłaca się włączyć "Obraz AI Pro", "Super rozdzielczość" i "Płynną gradacje" czy raczej zostawić to wyłączone? Redukcja szumów/MPEG podobno lepiej wyłączyć, ale z tego co czytałem czasami może pomóc przy materiałach w słabszej jakości.

2. Czytałem, że dobrze jest zrobić profesjonalną kalibrację, ale z drugiej strony co będzie jak matryca się wypali i trzeba będzie ją wymienić? Kasa która poszła na kalibracje zostanie spuszczona w kiblu 😒

3. Czy soundbar Samsung HW-Q70R będzie dobrze współgrał z tym TV, czy raczej będzie w jakimś stopniu ograniczony?

Ad.2

Kalibracja tego samego tv po wymianie matrycy kosztuje grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krempla A to specjalista od kalibracji nie musi przyjeżdżać i skalibrować nową matrycę? To raczej nie kosztuje grosze, a te same ustawienia na nowej matrycy mogą dawać inny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ImageX7 napisał:

@krempla A to specjalista od kalibracji nie musi przyjeżdżać i skalibrować nową matrycę? To raczej nie kosztuje grosze, a te same ustawienia na nowej matrycy mogą dawać inny efekt.

Zadzwoń do Kopra, ten ci to potwierdzi.

Wymieniają ci matrycę, dzwonisz do Skalibruj.pl, przyjeżdżają, kalibrują za grosze! Robią Ciebie po drodze. 

Nie bądź miałkim userem - czytaj ze zrozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Koowall napisał:

Siema, 

CXa masz postawionego czy powieszonego przy Ht-zf9? Zastanawiam się właśnie nad kupnem CXa ale się obawiam, że belka będzie dół TV zasłaniać... 

Postawione ale belka jest nieco niżej od ekranu TV 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krempla Czytam ze zrozumieniem, chciałem tylko żebyś rozwinął temat i potwierdził, że tak jest, nie musisz od razu być taki ofensywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, ImageX7 napisał:

@krempla Czytam ze zrozumieniem, chciałem tylko żebyś rozwinął temat i potwierdził, że tak jest, nie musisz od razu być taki ofensywny.

Ok, masz rację. Przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, azgan napisał:

Postawione ale belka jest nieco niżej od ekranu TV 

No to lipa trochę... Nie mam jak inaczej postawić belki i przez nią zapewne odpadnie ten OLED... Nosz fcuk... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Koowall napisał:

No to lipa trochę... Nie mam jak inaczej postawić belki i przez nią zapewne odpadnie ten OLED... Nosz fcuk... 

Nie trać nadziei ;)

stojak

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi po głowie zakup tego telewizora, ponieważ na moim B7V wypaliły się paski grozy, po tym jak TVN leciał non stop w czasie kampanii wyborczej ehhh...

Przed zakupem nasuwa mi się kilka pytań, mam nadzieję, że pomożecie:

1. Jaka jest różnica pomiędzy modelem OLED55BX3LB, a OLED55CX3LA? Ten pierwszy w EURO RTV kosztuje prawie 500 zł. taniej.

2. Kupując w EURO RTV jest ryzyko otrzymania TV z ekspozycji? Zastanawia mnie to, ponieważ ten OLED55BX3LB jest do odbioru za godzinę, lub dowóz pojutrze, a OLED55CX3LA również do odbioru za godzinę, ale dowóz w przeciągu 7 dni, co jest trochę podejrzane. Były jakieś przypadki sprzedaży modeli powystawowych w tej sieci?

3. Wiem, że w razie reklamacji przyjeżdża technik i naprawia wszystko na miejscu, ale gdybym zdecydował się odstąpić od umowy kupna w przeciągu 14 dni, to jak ma się sprawa ze zwrotem? Trzeba towar odwieźć na własną rękę pod wskazany adres, czy oni (EURO RTV) organizują kuriera?

4. Czy są dostępne w sieci (youtube) jakieś konkretne klipy video, które po zakupie pomogą na szybko ocenić vertical banding, wypalenia, zafarb itd., czy trzeba ściągnąć takowe z jakiejś specjalnej strony i puszczać z dysku lub po dlna? A jeśli tak, to gdzie znajdę takich kilka najważniejszych, które muszę odpalić?

Dzięki z góry za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qazar Z recenzji które czytałem wynika, że soundbar od Samsunga będzie ograniczony na innych telewizorach niż Samsung. Samsung w sumie to potwierdził na swoim FB. Brak funkcji: AVA - Active Voice Amplifier - podbicie dialogów, OTS+ - Object Tracking Sound+ - dźwięk podążający za obiektem i Q-Symphony. Soundbar od Samsunga połączony np. w telewizorem od LG będzie "zwykłą", ale dobrze grającą belką dźwiękową, przynajmniej tak wynika z recenzji. Teraz w sumie nie wiem czy warto dopłacać do ograniczonego sprzętu przez TV, czy jednak lepiej kupić coś tańszego, coś co będzie grało podobnie, bo po co dopłacać do funkcji z których i tak nie skorzystam?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, dewey napisał:

Chodzi mi po głowie zakup tego telewizora, ponieważ na moim B7V wypaliły się paski grozy, po tym jak TVN leciał non stop w czasie kampanii wyborczej ehhh...

Przed zakupem nasuwa mi się kilka pytań, mam nadzieję, że pomożecie:

1. Jaka jest różnica pomiędzy modelem OLED55BX3LB, a OLED55CX3LA? Ten pierwszy w EURO RTV kosztuje prawie 500 zł. taniej.

2. Kupując w EURO RTV jest ryzyko otrzymania TV z ekspozycji? Zastanawia mnie to, ponieważ ten OLED55BX3LB jest do odbioru za godzinę, lub dowóz pojutrze, a OLED55CX3LA również do odbioru za godzinę, ale dowóz w przeciągu 7 dni, co jest trochę podejrzane. Były jakieś przypadki sprzedaży modeli powystawowych w tej sieci?

3. Wiem, że w razie reklamacji przyjeżdża technik i naprawia wszystko na miejscu, ale gdybym zdecydował się odstąpić od umowy kupna w przeciągu 14 dni, to jak ma się sprawa ze zwrotem? Trzeba towar odwieźć na własną rękę pod wskazany adres, czy oni (EURO RTV) organizują kuriera?

4. Czy są dostępne w sieci (youtube) jakieś konkretne klipy video, które po zakupie pomogą na szybko ocenić vertical banding, wypalenia, zafarb itd., czy trzeba ściągnąć takowe z jakiejś specjalnej strony i puszczać z dysku lub po dlna? A jeśli tak, to gdzie znajdę takich kilka najważniejszych, które muszę odpalić?

Dzięki z góry za pomoc.

Kupując np. w Mediaexpert, na ich stronie, możesz oddać w najbliższym sklepie stacjonarnym tej sieci. Warunek! Wcześniej musisz podjechać do sklepu i powiedzieć kierownikowi, że np. za 3 dni przywieziesz tv. Muszą mieć czas na zebranie gotówki. Nie można powiedzmy w poniedziałek przywieść tv i w czwartek pojechać po kasę. Tak się nie da.

Jesli chodzi o Rtv Euro Agd zwrot organizujesz sobie sam i sprzęt wysylasz na magazyn centralny. Najkorzystniej zakup przez internet ma się z Mediamarkt. Raz, ze masz 30 dni na zwrot, to jeszcze jedziesz sobie do najbliższego sklepu oddajesz sprzęt i pieniążki laduja na wskazanym orzez Ciebie nr konta w niespełna tydzien.

Przed zakupem warto oorozmawiac z konsultantem wybranej sieci.

Pierwszy egzemplarz kupilem w Mediaexpert, przez neta oczywiście i oddalem do sklepu stacjonarnego. Mial poważną wadę, matryca jej lewa część miala odcień zieleni. Natomiast ogzemplarz z Mediamarkt okazał się strzalem w dziesiątkę. Jest, co prawda lekkie przebarwieni bieli idące w róż, ale to jest nieuniknione w oledzie. Ta sytuacja wynika z produkcji, z nieco innej grubosci matrycy.

Mam tv od czerwca i już widzę, ze zaczynaja się pojawiac lekkie wypalenia logo pasków stacji inf.

Oczywiście będę reklamował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Barnaba napisał:

Nie trać nadziei ;)

stojak

Pięknie, tylko czy tv przykręcony do czegoś takie nie przechyli się do przodu? Jakaś taka mała się ta stopka wydaje jednak... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krempla napisał:

Kupując np. w Mediaexpert, na ich stronie, możesz oddać w najbliższym sklepie stacjonarnym tej sieci. Warunek! Wcześniej musisz podjechać do sklepu i powiedzieć kierownikowi, że np. za 3 dni przywieziesz tv. Muszą mieć czas na zebranie gotówki. Nie można powiedzmy w poniedziałek przywieść tv i w czwartek pojechać po kasę. Tak się nie da.

Jesli chodzi o Rtv Euro Agd zwrot organizujesz sobie sam i sprzęt wysylasz na magazyn centralny. Najkorzystniej zakup przez internet ma się z Mediamarkt. Raz, ze masz 30 dni na zwrot, to jeszcze jedziesz sobie do najbliższego sklepu oddajesz sprzęt i pieniążki laduja na wskazanym orzez Ciebie nr konta w niespełna tydzien.

Przed zakupem warto oorozmawiac z konsultantem wybranej sieci.

Pierwszy egzemplarz kupilem w Mediaexpert, przez neta oczywiście i oddalem do sklepu stacjonarnego. Mial poważną wadę, matryca jej lewa część miala odcień zieleni. Natomiast ogzemplarz z Mediamarkt okazał się strzalem w dziesiątkę. Jest, co prawda lekkie przebarwieni bieli idące w róż, ale to jest nieuniknione w oledzie. Ta sytuacja wynika z produkcji, z nieco innej grubosci matrycy.

Mam tv od czerwca i już widzę, ze zaczynaja się pojawiac lekkie wypalenia logo pasków stacji inf.

Oczywiście będę reklamował.

Kurde po kilku miesiącach wypalenia? Przyznam, że ja swoich nie dorobiłem się przez 2 lata, dopiero te nieszczęsne wybory i katowanie całymi dniami TVN, czy tam Polsatu przyczyniło się do ich powstania. No to nieźle. A swoją drogą, skoro tyle zabawy jest z tym zwrotem (nie posiadam obecnie auta), to nie lepiej od razu reklamować? Przyjeżdża facet z serwisu i załatwia temat na miejscu.

No i ciekaw jestem różnicy pomiędzy OLED55BX3LB, a OLED55CX3LA i kwestii dotyczących modeli z ekspozycji. Ktoś coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, ImageX7 napisał:

@krempla A dużo oglądasz stacji inf. że już masz wypalenia? Bo jeśli mało, to coś szybko poszło z tymi wypaleniami... 😐

I tak i nie. Raz wiecej raz mniej.

Odświeżanie pikseli robię, co 3 dni i nie zapominam o kompensacji. To ważna sprawa.

4 minuty temu, dewey napisał:

Kurde po kilku miesiącach wypalenia? Przyznam, że ja swoich nie dorobiłem się przez 2 lata, dopiero te nieszczęsne wybory i katowanie całymi dniami TVN, czy tam Polsatu przyczyniło się do ich powstania. No to nieźle. A swoją drogą, skoro tyle zabawy jest z tym zwrotem (nie posiadam obecnie auta), to nie lepiej od razu reklamować? Przyjeżdża facet z serwisu i załatwia temat na miejscu.

No i ciekaw jestem różnicy pomiędzy OLED55BX3LB, a OLED55CX3LA i kwestii dotyczących modeli z ekspozycji. Ktoś coś?

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/bx-oled

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krempla dzięki za linki, ale za dużo informacji tam nie ma, bardzo skrótowo, wychodzi na to, że różnią się na pewno podstawką i chyba trochę gorzej świeci seria BX, ale zero konkretów 😕

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi