Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nowsza wersja softu nadpisuje starszą, więc starszej nie potrzebujesz. Nie trzeba aktualizować po kolei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu soundbara do mojego 55 calowego CX. Jakie soundbary polecacie do tego telewizora? Wybrać coś z oferty LG czy może innego producenta? Na co najlepiej zwrócić uwagę podczas zakupu? Zależy mi również na tym, abym przez soundbar mógł odtwarzać dźwięk kodowany w DTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Karol kiler Gryko napisał:

Jak wygląda u Was zafarb i banding ? 4 dniowy nowy 65cx:

Ten zafarb kompletnie dyskwalifikuje ten egzemplarz. Odpal sobie zieloną planszę, albo od razu jakiś mecz piłki kopanej. Popatrz na kolor trawy z lewej strony - wg tego co pokazałeś nie będzie zielona...

W dniu 19.01.2021 o 14:39, Karol kiler Gryko napisał:

Odpaliłem różne plansze testowe i jest to najbardziej widoczne na białym lub szarym tle, gdy patrze lekko pod kątem to tego już nie widać. Ktoś wie o co z tym chodzi ? TV zakupiony jako nowy w rtv agd przez internet.

To jest powszechne zjawisko w OLEDach tzw zafarb (z angielska color tint). Są gorsze i lepsze egzemplarze pod tym względem. Twój moim zdaniem wygląda w miarę ok. Nie masz się czym martwić dopóki nie będziesz widział tego na normalnych treściach.

W dniu 19.01.2021 o 15:38, sochanus napisał:

Rozpakowuje w domu a tam skrzywiony tv... w sklepie rękojmia nie obejmuje bo wiozłem do domu sam i powiedzieli ze przy transporcie pewnie się wygiął.

No to pytanie do znawców na forum myślicie że moge spróbować wygiąć ten tv w drugą stronę ? jeśli tak to czy ktoś ma jakiś pomysł zeby zrobic to bezpiecznie tak zeby matryca nie strzeliła... 

Absolutnie nie wyginaj nic sam. Sklep Cię robi w bambuko. Jeżeli opakowanie nie jest tak samo wygięte jak telewizor, to znak że sam tego nie uszkodziłeś w transporcie i telewizor w wygiętym stanie został zapakowany do pudełka. Sprawa do wygrania w każdym sądzie. Co to za sklep tak cwaniaczy?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, efel napisał:

Sklep Cię robi w bambuko. Jeżeli opakowanie nie jest tak samo wygięte jak telewizor, to znak że sam tego nie uszkodziłeś w transporcie i telewizor w wygiętym stanie został zapakowany do pudełka. Sprawa do wygrania w każdym sądzie. Co to za sklep tak cwaniaczy?

Przyłączam się do pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Karol kiler Gryko napisał:

Jak wygląda u Was zafarb i banding ? 4 dniowy nowy 65cx:

a jak ten "zafarb" by wyglądał jak byś zdjęcie zrobił z prawej strony ?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc z lewej strony całość przenosi się na prawą, patrząc z prawej strony ku środkowi, patrząc na przeciw jest z lewej strony.
Gdyby na wprost nie było tego tak widać to jeszcze szło by to przeżyć ale zaczyna mnie to drażnić podczas oglądania. Nie widać tego na każdym materiale ale zauważam to bardzo często że ta lewa strona wpada w taki róż i zakłamuje różne kolory itd.

20210121_151533.jpg

20210121_151539.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne że w niektórych scenach np. w SERIALU W GARNITURACH  na netfixie dzieją się takie rzeczy? Poziome pasy, w innych trychach jest to mniej widoczne ale jest. Czy ktoś może sprawdzić to u siebie 5 sezon 15 odcinek między 37 a 38 minuta. 

IMG_20210120_213834.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oglądam tego serialu, ale sprawdziłem. U mnie jest ok, ale nie wiem czy podałeś dobra scenę (czas i odcinek). U mnie to wyglądało podobnie ale inaczej. Scena podobna ale nieco inny kadr. Poza tym garnitur miał szary/stalowy, a nie granatowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory podałem zły fragment teraz sprawdziłem i ma być ten odcinek znaczy sezon 5 odcinek 15 i scena od 9.05 minuty do 10 minuty. Będę wdzięczny jak jeszcze raz sprawdzisz. 

Edytowane przez mariusz2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie co do apki NF, wywołana z poziomu TV przy niektórych produkcjach które wspierają DV przełącza się w ten tryb i efekt jest fajny ale jak włączę NF z poziomu PS5 to wtedy ta produkcja odpala się w trybie HDR i wygląda o niebo lepiej niż natywnie z apki wbudowanej w TV. Obraz w trybie DV jest w porównaniu z PS5 HDR bardziej sprany, bez głębi   - w obu przypadkach tryb TV to Kino Domowe. Różnica w jakości obrazu jest ogromna zanim zauważyłem i skorelowałem że zależy czy aplikacja NF uruchomiona jest na TV czy na PS5 kilka razy złapałem się na tym że oglądając ten sam serial bezwiednie raz PS5 raz na TV za każdym razem jak wypadało na TV to zastanawiałem się dlaczego tym razem wygląda on gorzej i grzebałem w ustawieniach po to by kolejnego dnia po odpaleniu na PS5 cieszyć się że znowu jest super już się bałem że TV coś szwankuje a tu takie kwiatki ;)

Edytowane przez apathy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.01.2021 o 20:21, mariusz2 napisał:

Sory podałem zły fragment teraz sprawdziłem i ma być ten odcinek znaczy sezon 5 odcinek 15 i scena od 9.05 minuty do 10 minuty. Będę wdzięczny jak jeszcze raz sprawdzisz. 

mam to samo na samsungu q90r więc to coś nie tak ze źródłem

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzeczywiście wina Netflix, u mnie wyglada to podobnie na Apple TV. Nie mam 4K wiec nie ma aż takich pasów, ale jakość jest słaba na odcinku który podałeś.

00ca928a9d0ccd5b4d9aadd77431f40a.jpg&key=3e8d529266ccff47be9f557e9cec34fa5b137be817f60223f6c0515552428197

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manualnie wgralem 03.21.16 i moze to tylko placebo, ale gry w HDR wydaja sie lepiej wygladac. Kolory jakby zywsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2021 o 23:20, WinterX napisał:

Manualnie wgralem 03.21.16 i moze to tylko placebo, ale gry w HDR wydaja sie lepiej wygladac. Kolory jakby zywsze.

Hej, ja mam podobne odczucia po instalacji nowego firmware. Bardzo udana wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam zdecydowanie najlepszy soft do tej pory. Treści w HDR/Dolby Vision wyglądają zauważalnie lepiej.

@sojer2005 Cześć, jak tam Twój CX ? Zostawiłeś swój egzemplarz czy jednak zdecydowałeś się na wymianę panelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, sojer2005 napisał:

Hej, ja mam podobne odczucia po instalacji nowego firmware. Bardzo udana wersja.

I mam wrazenie, ze OS jest responsywniejszy niz wczesniej. Szybciej reaguje i uruchamia aplikacje niz wczesniej. Odpalilem kilka gierek i filmow w HDR dla pewnosci. Tam gdzie mialem wyblakle kolorki w HDR (chocy AC Origins), teraz wyglada to sporo lepiej. Kalibracje HDR robilem z poziomu PS5 wg filmiku Vincenta z HDTV.co.uk na YT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróciłem swojego lg cx na zbyt duzy zafarb dla mnie, powiedzcie czy bardzo czesto to wystepuje ? Duza jest z tym loteria? Nie chce co chwile zamawiac i zwracac, az w koncu trafie na cos normalnego, a po drodze jeszcze rozne inne kwiatki moga sie wydarzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Zirael napisał:

Potwierdzam zdecydowanie najlepszy soft do tej pory. Treści w HDR/Dolby Vision wyglądają zauważalnie lepiej.

@sojer2005 Cześć, jak tam Twój CX ? Zostawiłeś swój egzemplarz czy jednak zdecydowałeś się na wymianę panelu?

Hej, LG nie uznało tych martwych subpikseli (łącznie są dwa po dokładnej analizie). Także odrzucili prośbę o wymianę panelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sojer2005 No tak, LG uznaje to za wadę panelu dopiero w momencie gdy jest powyżej ośmiu martwych subpikseli. Ja mam trzy martwe sub, więc jesteś w korzystniejszej sytuacji. 😉 Tak czy inaczej, cieszę się że nie mam innych poważniejszych wad panelu jak widoczny zafarb czy banding, więc jest ok.

A obraz jest genialny, szczególnie po ostatniej aktualizacji. W materiałach HDR/Dolby Vision poprawiły się kolory, obraz jest bardziej kontrastowy i zyskał jeszcze większą głębie - super! 👍 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się tu zastanawiam, czy wymieniać panel z jednym subpixem 🤔
Widzę, że chyba nie mam najgorzej.
Ale drugi TV zamówiony, porównam na żywo dwa egzemplarze i zwrócę gorszy.
Bardzo to irytujące, że kupując ekrany dalej dostajemy dead pixele jak w jakimś 2005r.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krukkpl napisał:

A ja się tu zastanawiam, czy wymieniać panel z jednym subpixem 🤔
Widzę, że chyba nie mam najgorzej.
Ale drugi TV zamówiony, porównam na żywo dwa egzemplarze i zwrócę gorszy.
Bardzo to irytujące, że kupując ekrany dalej dostajemy dead pixele jak w jakimś 2005r.

W 2005 panel nie mial 8 milionow pikseli..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

witam jako świeżo upieczony posiadacz 65 calowego LX, zakupiony w sklepie Neonet. Mam 2 pytania

1. Czy jest jakaś opcja żeby sprawdzić czas pracy tv? W amerykańskiej wersji oprogramowania podobno opcja jest dostępna w ustawieniach ale u siebie jej nie mam. Pytam bo zauważyłem że podstawka tv (w miejscu gdzie styka się ze stolikiem) jest lekko przerysowan, jakby TV był już przesuwany i zapaliła mi się lampka czy Neonet nie wcisnął mi aby jakiegoś zwrotu.. oprócz tego tv nie nosi śladów użycia

2. Puściłem sobie testy - nie znam dokładnej terminologii więc wybaczcie :D - ale różnokolorowe i ciemne plansze by sprawdzić czy są jakieś wady obrazu. Na kolorowych planszach nie zauważyłem nic podejrzanego, z kolei przy 5% RGB ekran jak to z mojej lektury tego tematu i podobnych wynika ma niedoskonałości. Przy 5% RGB wygląda tak:

https://ibb.co/nRzmgZm

co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Maciej Jacewicz napisał:

Hej,

witam jako świeżo upieczony posiadacz 65 calowego LX, zakupiony w sklepie Neonet. Mam 2 pytania

1. Czy jest jakaś opcja żeby sprawdzić czas pracy tv? W amerykańskiej wersji oprogramowania podobno opcja jest dostępna w ustawieniach ale u siebie jej nie mam. Pytam bo zauważyłem że podstawka tv (w miejscu gdzie styka się ze stolikiem) jest lekko przerysowan, jakby TV był już przesuwany i zapaliła mi się lampka czy Neonet nie wcisnął mi aby jakiegoś zwrotu.. oprócz tego tv nie nosi śladów użycia

2. Puściłem sobie testy - nie znam dokładnej terminologii więc wybaczcie :D - ale różnokolorowe i ciemne plansze by sprawdzić czy są jakieś wady obrazu. Na kolorowych planszach nie zauważyłem nic podejrzanego, z kolei przy 5% RGB ekran jak to z mojej lektury tego tematu i podobnych wynika ma niedoskonałości. Przy 5% RGB wygląda tak:

https://ibb.co/nRzmgZm

co sądzicie?

1. Da się to sprawdzić w menu serwisowym. Żeby tam wejść potrzebujesz specjalnego pilota (można kupić na allegro dedytkowany za około 100 zł, albo uniwersalny np Logitech Harmony) albo smartfona z IRDa i specjalnej apki. Moim zdaniem nie warto się w to bawić bo z tego menu oprócz sprawdzenia ilości godzin można ten licznik zresetować.

2. Twój panel jest ok, banding jest naprawdę umiarkowany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi