juventino 1 Napisano 3 Grudnia 2019 3 godziny temu, matys_72 napisał: https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/ Dziękuję. Mógłby mi jeszcze ktoś przy okazji polecić jakiś solidny uchwyt z wyciągnikiem do 30-50cm do 150 zł? Zainteresowały mnie te trzy modele: UCHWYT DO TV 32-65 OBROTOWY MOCNA KONSTRUKCJA 75kg Obrotowy uchwyt TV Wieszak Telewizora LCD 45'-70' Uchwyt TV 23-65'' 50kg Podwójne Ramię VESA 400 300 Czy któryś z nich będzie ok? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 394 Napisano 3 Grudnia 2019 4 godziny temu, xxmario napisał: Czy to oznacza, że serwis LG jest na tyle kiepski, że nie warto nawet skladać reklamacji, żeby przyjechali i wymienili matrycę/TV? Nie, serwis jest spoko, ale wymiana w ciągu 14 dni bez podania przyczyny jest dla Ciebie najlepsza i najszybsza, bo gwarantuje że dostaniesz gotówkę z powrotem. Z tą gotówką zrobisz co zechcesz, jeżeli zraziłeś się do OLEDów to kupisz np jakiegoś Samsunga. Wymiana matrycy przez serwis to po prostu kolejny los na loterii. Albo Ci się trafi dobry ekran, albo kolejny z problemami. 4 godziny temu, chmiel2k napisał: A tak czysto teoretycznie, jak sklep przyjmujący zwrot, miałby stwierdzić, czy matryca była wymieniana? Szczerze to nie wiem, ale dla chcącego nic trudnego. Takie rzeczy często wychodzą przypadkiem. Sklep ma 14 dni na oddanie gotówki i z reguły czeka do ostatniego momentu. W tym czasie ten telewizor prawdopodobnie wróci do producenta np jako towar wadliwy, bo sklep nie będzie chciał nim handlować ze względu na wady widoczne gołym okiem. Producent może się skapnąć że coś jest nie tak i może zwrócić się do sklepu, że przecież wymieniali w nim już na gwarancji matrycę. W tym momencie jak sklep jest cwany to od razu cofa zwrot i oddaje koledze towar 'macany'. 2 godziny temu, Barnaba napisał: Oba efekty nieporównywalnie gorsze, niż te o których piszemy w wątku. Mogę się mylić, bo widziałem tych czarnych plam sporo na forum, ale nie kojarzę żadnej która byłaby widoczna na planszach powyżej 45% jasności, tak jak te pasy u kolegi @xxmario. Możesz przypomnieć jakiegoś swojego posta z tym? Jeżeli Twoje plamy były widoczne tylko na planszach poniżej 20% to w ogóle nie ma sensu tego porównywać i nie masz racji, to nie było nieporównywalnie gorsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blade124 5 Napisano 3 Grudnia 2019 Heyka Pytanko mam do zamawiających TV z oficjalnego sklepu allegro oraz innych kupujących . Czy braliście dodatkowe ubezpieczenie przedłużenie gwarancji na swój TV? Ja nic nie wykupowałem i się zastanawiam czy dobrze zrobiłem mam standardową 2letnią gwarancję LG tylko. Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zykfyr 66 Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 51 minut temu, efel napisał: Mogę się mylić, bo widziałem tych czarnych plam sporo na forum, ale nie kojarzę żadnej która byłaby widoczna na planszach powyżej 45% jasności, tak jak te pasy u kolegi @xxmario. Możesz przypomnieć jakiegoś swojego posta z tym? Jeżeli Twoje plamy były widoczne tylko na planszach poniżej 20% to w ogóle nie ma sensu tego porównywać i nie masz racji, to nie było nieporównywalnie gorsze. Właśnie chciałem to samo napisać , sam miałem na poprzedniej matrycy 'czarna plamę' na połowę ekranu ale na 20% nie było po niej prawie śladu z bandingiem podobnie. Jak na zdjęciach ludzi banding był widoczny jeszcze przy 20% to było to bardzo słabe ale to co wrzucił xxmario to przerosło wszelkie moje wyobrażenia jak matryca oled może być zła. Banding widoczny na planszy 45%? czy widoczny w b.jasnej scenie (ta plaża z łódką). Oh c'mon dlaczego to klient ma rozmyślać jak się pozbyć wady fabrycznej telewizora za niemałe pieniądze który w ogóle nie powinien opuścić fabryki... Szkoda ,że Barnaba nie zrobiłeś zdjęć swoich matryc przed ich 'uzdrowieniem' (albo nie mogę ich znaleźć) bo pod prawie każdą słabą/tragiczna sztuką widzę twój wpis coś w rodzaju "oho ty to i tak masz szczęście , gdybyś zobaczył co ja miałem na początku" po prostu ciekaw jestem jak aż złe były bo sądze gdyby xxmario wrzucił zdjęcie 5% na isf dark jeszcze byłoby ciekawiej ^^'. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Zykfyr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilcoff 8 Napisano 3 Grudnia 2019 14 godzin temu, kamilcoff napisał: @Barnaba czy tyle bandingu to dużo? Dodam, że tylko w bardzo wymagających warunkach to widać. Eh byłem już przez chwilę pewien, że trafiłem na totalnie idealny egzemplarz Na 20 minutowej planszy pokazuje mi też coś takiego? Co to jest, wypalenie? Telewizor dziś odebrany i nie przepracował jeszcze nawet 2h. W filmach tych "trójkątów" nie widać, ale i tak się boję, czy to nie jest zwiastun jakichś problemów... @LV426 UPDATE: Odpaliłem dwa dwugodzinne filmy, po wyłączeniu telewizora dałem mu godzinę na "automatyczne czyszczenie". Odpaliłem go później i wszystkie zauważalne problemy znikły Uff 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LV426 734 Napisano 3 Grudnia 2019 I elegancko 🙂 Dobrze że pomogło i jesteś zadowolony. Czekam na OLED w romiarze 50" i też się skuszę chyba. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 3 Grudnia 2019 3 godziny temu, CeZaR83 napisał: Moim zdaniem warto spróbować wygrzać banding (materiałami 4K HDR) poza tym banding nie jest gorszy od "Zafarbu" którego w żaden sposób nie usuniesz, a bywają takie matryce przecież... Przyznam się, że o "zafarbie" dowiedziałem sie po ok. 1,5 roku użytkowania pierwszego OLEDA. Sprawdzam...patrzę na białe plansze testowe i...jest Z lewej strony bardzo delikatne zażółcenie. Wtedy je po raz ostatni zobaczyłem, ponieważ przy normalnym oglądaniu telewizji, a nawet przy transmisjach z sportowych konkurencji alpejskich, w ŻADEN sposób nie da się zauważyć "zafarbu". Podobnie zresztą, jak delikatnego bandingu, który bywa dostrzegalny na planszach 5-10% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 3 Grudnia 2019 7 minut temu, Barnaba napisał: Przyznam się, że o "zafarbie" dowiedziałem sie po ok. 1,5 roku użytkowania pierwszego OLEDA. Sprawdzam...patrzę na białe plansze testowe i...jest Z lewej strony bardzo delikatne zażółcenie. Wtedy je po raz ostatni zobaczyłem, ponieważ przy normalnym oglądaniu telewizji, a nawet przy transmisjach z sportowych konkurencji alpejskich, w ŻADEN sposób nie da się zauważyć "zafarbu". Podobnie zresztą, jak delikatnego bandingu, który bywa dostrzegalny na planszach 5-10% ooo to dziwne, bo w powszechnej opinii na forum: Cytat To co sie raz zobaczy juz sie nie odzobaczy 🤣 To dobrze jeżeli Ty tego nie widzisz to tylko sie cieszyć i oglądać treści a nie plansze! co nie? 😎 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 3 Grudnia 2019 Godzinę temu, efel napisał: Mogę się mylić, bo widziałem tych czarnych plam sporo na forum, ale nie kojarzę żadnej która byłaby widoczna na planszach powyżej 45% jasności, tak jak te pasy u kolegi @xxmario. Możesz przypomnieć jakiegoś swojego posta z tym? Jeżeli Twoje plamy były widoczne tylko na planszach poniżej 20% to w ogóle nie ma sensu tego porównywać i nie masz racji, to nie było nieporównywalnie gorsze. 42 minuty temu, Zykfyr napisał: Właśnie chciałem to samo napisać , sam miałem na poprzedniej matrycy 'czarna plamę' na połowę ekranu ale na 20% nie było po niej prawie śladu z bandingiem podobnie. Jak na zdjęciach ludzi banding był widoczny jeszcze przy 20% to było to bardzo słabe ale to co wrzucił xxmario to przerosło wszelkie moje wyobrażenia jak matryca oled może być zła. Banding widoczny na planszy 45%? czy widoczny w b.jasnej scenie (ta plaża z łódką). Oh c'mon dlaczego to klient ma rozmyślać jak się pozbyć wady fabrycznej telewizora za niemałe pieniądze który w ogóle nie powinien opuścić fabryki... Szkoda ,że Barnaba nie zrobiłeś zdjęć swoich matryc przed ich 'uzdrowieniem' (albo nie mogę ich znaleźć) bo pod prawie każdą słabą/tragiczna sztuką widzę twój wpis coś w rodzaju "oho ty to i tak masz szczęście , gdybyś zobaczył co ja miałem na początku" po prostu ciekaw jestem jak aż złe były bo sądze gdyby xxmario wrzucił zdjęcie 5% na isf dark jeszcze byłoby ciekawiej ^^'. Nie "pomogę" własnymi zdjęciami, bo po prostu ich nie zrobiłem. Rozwiązałem problem za szybko I być może macie rację, że byłyby niewidoczne na planszy 45% - tego po prostu nie sprawdziłem. Całkiem dobrze pamiętam za to problem z niedawnym zakupem, czyli 77c8, który dojechał do domu tuż przed meczem piłkarskim. Po zainstalowaniu tv, siła rzeczy włączyłem ten mecz i niestety czar prysł, ponieważ objawiły się bardzo wyraźne pasy na murawie. Nawet nie opalałem innych planszy poza podstawową 5 i 10%, aby się upewnić i uruchomiłem demo HDR na nockę. Rano było już pozamiatane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Barnaba napisał: Po zainstalowaniu tv, siła rzeczy włączyłem ten mecz i niestety czar prysł, ponieważ objawiły się bardzo wyraźne pasy na murawie. hmmm bo tak jest na każdym boisku piłkarskim teraz, murawa jest podzielona na 5m pasy/strefy 😁😂 PS. chyba że myślimy o czymś zupełnie innym, to konkretniej prosze... 😋 Edytowane 3 Grudnia 2019 przez CeZaR83 1 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Juras 18 Napisano 3 Grudnia 2019 U mnie wygrzewanie nie pomogło w b7. Ba było coraz gorzej. Już banding był widziany na jasnych scenach a co dopiero w szarości i w oglądaniu po ciemku. Ale serwis LG stanął na wysokości zadania i wymienił na b9 i jest oki. Przy tak dużym bandingu moim zdaniem jak najszybciej oddawaj do sklepu. Bież następny i sprawdzaj jeżeli będzie oki to dobrze. Jeśli inaczej to patrz j/w. Ja ponad 4 miesiące walczyłem aż dostałem nowy tv. Także sam widzisz jak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xxmario 2 Napisano 3 Grudnia 2019 Wczoraj na noc zapusciłem filmy HDR z YT, dzisiaj przed wyjściem do pracy wydawało mi się że jest trochę lepiej, ale w dalszym ciągu np. na szarym tle apki YT było widać mega pasy pionowe. Zaktualizowałem soft, włączyłem czyszczenie pikseli i poszedłem do pracy. Właśnie wróciłem, odpalam YT a tam... Zamiast szukać filmów HDR szukam filmów testowych: a wczoraj było tak... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LV426 734 Napisano 3 Grudnia 2019 No nieźle. Naprawdę dobrze wygląda teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CeZaR83 53 Napisano 3 Grudnia 2019 6 minut temu, xxmario napisał: Właśnie wróciłem, odpalam YT a tam... Na YT włącz sobie tryb ciemny (w ustawieniach aplikacji) i po problemie z szarościami Poza tym jak widzisz jest poprawa, daj jej szanse i po testuj jeszcze te 10dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grafii 44 Napisano 3 Grudnia 2019 Skoro wystarcza ok 100-200h to jaki problem to sprawdzić? To zaledwie 4-8 dni pracy. Wystarczy TV nie wyłączać, a jak go nie oglądamy to zapuszczamy np Netflix lub HBO i już. Skoro ma pomoc to w tydzień mamy jasność czy będzie ok czy zwrot towaru. Chyba że się mylę? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matys_72 5 Napisano 3 Grudnia 2019 U mnie też już wisi 65C9 z promocji oficjalnego sklepu Allegro. Puściłem z YT "OLED TV Banding Test" z kanału modernwize, nic tam niepokojącego nie widzę. Dalej nie wnikam... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kakarotosongo 17 Napisano 3 Grudnia 2019 To ile % w tym teście mam patrzeć? 20%? Czy inne też? Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 3 Grudnia 2019 Przepraszam wszystkich tych, którzy odczuli, że za dużo piszę na forum o rozwiązywaniu problemów z matrycami OLED. Zapewne macie rację, że byłem nadgorliwy. Więcej nie będę się udzielał w tym temacie. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artur19870506 3 Napisano 3 Grudnia 2019 3 godziny temu, matys_72 napisał: U mnie też już wisi 65C9 z promocji oficjalnego sklepu Allegro. Puściłem z YT "OLED TV Banding Test" z kanału modernwize, nic tam niepokojącego nie widzę. Dalej nie wnikam... . Też nabyłem 65C9 w tej promocji.Od piątku normalnie oglądam TV, Netfixa i gram.Jak do tej pory nic niepokojącego nie zauważyłem co mogło by przeszkadzać w codziennym użytkowaniu dlatego powiedziałem sobie,że nie odpalę żadnych plansz testowych i będę używał ten TV normalnie jak poprzedni LCD. Jedyna dziwna rzecz która rzuciła mi się w oczy to na Netfix niektóre pozycje co powinny przełączyć TV w tryb Dolby Vision nie robią tego np. serial "The End Of The F***ing World".Wie może ktoś czemu tak się dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blade124 5 Napisano 3 Grudnia 2019 11 minut temu, artur19870506 napisał: Też nabyłem 65C9 w tej promocji.Od piątku normalnie oglądam TV, Netfixa i gram.Jak do tej pory nic niepokojącego nie zauważyłem co mogło by przeszkadzać w codziennym użytkowaniu dlatego powiedziałem sobie,że nie odpalę żadnych plansz testowych i będę używał ten TV normalnie jak poprzedni LCD. Jedyna dziwna rzecz która rzuciła mi się w oczy to na Netfix niektóre pozycje co powinny przełączyć TV w tryb Dolby Vision nie robią tego np. serial "The End Of The F***ing World".Wie może ktoś czemu tak się dzieje? Wykupowałeś przedłużoną gwarancje tzn dodatkowe ubezpieczenie na ten TV? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafał Bejszczuk 31 Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Wykupywanie ubezpieczenia to strata kasy, bo w większości przypadków ubezpieczyciel wywinie się od płacenia. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Rafał Bejszczuk 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matys_72 5 Napisano 4 Grudnia 2019 Ja również po zgłębieniu tematu odpuściłem ubezpieczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xxmario 2 Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Co jaki czas można/należy przeprowadzać godzinne czyszczenie pikseli? Ma to jakieś skutki uboczne gdyby zapuścić dzień po dniu? Edytowane 4 Grudnia 2019 przez xxmario Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nurnik 126 Napisano 4 Grudnia 2019 Oczywiście że ma, temat wałkowany już wielokrotnie. Nie powinno się go wykonywać zbyt często. Zależnie od producenta jest przeprowadzany po ok.2000 godzin pracy lub ew. raz na rok. Niektórzy polecają ją wykonać w przypadkach "ciężkiego" bandingu. I tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xxmario 2 Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) 1 hour ago, Nurnik said: Oczywiście że ma, temat wałkowany już wielokrotnie. Nie powinno się go wykonywać zbyt często. Zależnie od producenta jest przeprowadzany po ok.2000 godzin pracy lub ew. raz na rok. Niektórzy polecają ją wykonać w przypadkach "ciężkiego" bandingu. I tyle. Wczoraj zapusciłem pierwsze czyszczenie i polepszyło się o jakieś 95%, w tym momencie jak odpalam np. apkę YT, która ma szare tło to bardzo delikatnie widać, że matryca jest jakby podzielona na 3 części w proporcjach 1:2:1 i ta środkowa największą część jest delikatnie jaśniej podświetlana, widać to raczej tylko z bliska, ale to jeszcze posprawdzam dokładnie wieczorem czy da się to zauważyć przy normalnym użytkowaniu z kanapy. (Bardziej to o czym mówię widać na zdjęciu wyżej z testu dla 20%) W takim przypadku nie wiem czy odpalać drugi raz czyszczenie pikseli skoro to jest tak 'inwazyjne' dla TV Edytowane 4 Grudnia 2019 przez xxmario Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach