Skocz do zawartości
predipall2015

M9702 V2 Czyli Chinskie OPPO 203 z HDR10+ i Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, predipall2015 napisał:

ja jestem Bardzo uczulony na tym pkt i na Egreat i Himedi widzialem .Nie na kazdym filmie , ale byly wiec te odtwarzacze sa nie dla mnie .  Nawet Egreat A11 boryka sie z tym problemem https://www.avforums.com/reviews/egreat-a11-review.14882

czyli tylko ripy oparte o VC-1 będą się przycinać (przez to że box androidowy) ?

to chyba nie powinien być problem teraz bo to niszowy codec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VC-1 nie oglądałem. 4k jest bardzo płynny, nie ma przycięć. Egreat stawiam na równo z M9702 v3, ale biblioteka i katalogowania, przewijanie na plus Egreat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, klaus71 napisał:

czyli tylko ripy oparte o VC-1 będą się przycinać (przez to że box androidowy) ?

to chyba nie powinien być problem teraz bo to niszowy codec?

Ja mialem tez problem z normalnymi kopiami bdmv dlatego kupujac tego KLONA juz nic mi nie zacina .Wadomo to sa zacinki ms ktore czasem nie sa dostrzegane,  moze mam takie oko ale widze to :) . Na poczatku myslalem ze to wina TV  i Projektora ale w moim przypadku winowajca byl BOX. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inne doświadczenia, a jaki masz TV i ustawienia? To tylko hobbystycznie pytam. Teraz byłem testować B9 i dobrze wyszło, natomiast AF9 wyłożył się na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Daniel Towalski napisał:

Ja mam inne doświadczenia, a jaki masz TV i ustawienia? To tylko hobbystycznie pytam. Teraz byłem testować B9 i dobrze wyszło, natomiast AF9 wyłożył się na maksa.

Epson tw9400 i Samsung nu8042    odbiornikow nie zmienialem  tylko KLONA i wszystko Smiga .. Projektor bez Kalibracji ustawienia standardowe TV Skalibrowany przez Macka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Daniel Towalski napisał:

Ok. Dla testów podejdę z dwoma odtwarzaczami i zobaczę jak sobie poradzą TV na m9702, zanim chętny się znajdzie.

Ja test najlepszy mialem Przy Filmie z Aquaman w bdmv  tam to az mi oczy krwawily plynnosci nie bylo dlatego ten KLON rozwiazal moje problemy.

Wracajac tematu katalogow ja u siebie mam tak , i kazdy film ma juz dolaczone napisy do folderu ktore odpalaja sie automatycznie ..

P.s sorry za jakość zdjęć 

20200114_123012.jpg

20200114_122912.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Daniel Towalski napisał:

Więc tak - ja z Egreatem testowałem różne TV zanim kupiłem i jeździłem po kilku elektromarketach. To było dokładnie rok temu - sprawdzałem każdy OLED premium - włączając Sony AF9 cud miód i orzeszki. Ze wszystkich TV jedynie Philips przeszedł próby wzorowo - tryb kinowy, wyłączone upłynniacze. Byłem wtedy zdecydowany na Panasonica FZ800, jako że miałem 3 poprzednie TV tej firmy, min VT60, ale niestety poległ. Każdy przycinał, na ekranach pojawiały się artefakty. 

To bardzo ciekawe, co piszesz. Trudno mi sobie wyobrazić jednak, że przy wyłączonych "polepszaczach" pojawiały się artefakty na części telewizorów, a na innych nie. To raczej by wskazywało na losowe generowanie błędów przez odtwarzacz, a nie jakość poszczególnych tv, ale może się mylę.

Ja jestem "uczulony" tylko na jakiekolwiek upłynnienie, wyłączam je od razu i nie widzę żadnych szarpań czy przycięć, tych mikro z Egreat też nie.

Być może mam trochę inną "obróbkę" obrazu w głowie ;)

2 godziny temu, predipall2015 napisał:

Wracajac tematu katalogow ja u siebie mam tak , i kazdy film ma juz dolaczone napisy do folderu ktore odpalaja sie automatycznie ..

20200114_123012.jpg

Mam nowego NAS (QNAP) i zmieniam organizację i lokalizację plików z filmami. Zastanawiam się jaki protokół użyć i czy stawiać jakiś dodatkowy serwer multimedialny na NAS np. Plex?

Możesz napisać, jak to jest u ciebie rozwiązane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak - miałbyś rację, gdyby artefakty czy przycięcia pojawiały się w różnych momentach, losowych. A one są w tych samych scenach, które są trudne do obrobienia. 

Żaden serwer multimedialny - udostępniasz katalog po NFS - serwer multimedialny potrzebujesz, żeby z jakiejś natywnej apki na TV czy innym MiBoxie chcesz odtworzyć film nie posiadając odtwarzacza. NFS jest najszybszy, bezkonfliktowy i nie potrzebuje uwierzytelniania w przeciwieństwie do samby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Barnaba napisał:

To bardzo ciekawe, co piszesz. Trudno mi sobie wyobrazić jednak, że przy wyłączonych "polepszaczach" pojawiały się artefakty na części telewizorów, a na innych nie. To raczej by wskazywało na losowe generowanie błędów przez odtwarzacz, a nie jakość poszczególnych tv, ale może się mylę.

Ja jestem "uczulony" tylko na jakiekolwiek upłynnienie, wyłączam je od razu i nie widzę żadnych szarpań czy przycięć, tych mikro z Egreat też nie.

Być może mam trochę inną "obróbkę" obrazu w głowie ;)

Mam nowego NAS (QNAP) i zmieniam organizację i lokalizację plików z filmami. Zastanawiam się jaki protokół użyć i czy stawiać jakiś dodatkowy serwer multimedialny na NAS np. Plex?

Możesz napisać, jak to jest u ciebie rozwiązane?

Na dzien dzisiejszy kolego sam czekam na SERWER NAS .  Narazie mam poprzez 1gigabitowy lan w sieci wew i podlaczony dysk twardy zew do Laptopa i Leci jako SAMBA. W Windowsie tylko wlaczylem SMB i plynnie leca mi filmy :) w Clonie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, predipall2015 napisał:

Na dzien dzisiejszy kolego sam czekam na SERWER NAS .  Narazie mam poprzez 1gigabitowy lan w sieci wew i podlaczony dysk twardy zew do Laptopa i Leci jako SAMBA. W Windowsie tylko wlaczylem SMB i plynnie leca mi filmy :) w Clonie :) 

Nie musiałeś się logować? Z nasa trzeba przy SMB się zalogować, więc przy jakiejkolwiek przepince, ponowne logowanie. NFS był w Windowsie problematyczny, bo to protokół linuxowy.

9BD86B08-1A59-430D-8344-DCD61AC14A99.png

Edytowane przez Daniel Towalski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Daniel Towalski napisał:

Nie musiałeś się logować? Z nasa trzeba przy SMB się zalogować, więc przy jakiejkolwiek 

W windowsie wylaczylem LOGOWANIE Zabezpieczenia . I wlasnie o dziwo nie musze sie LOGOWAC:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Daniel Towalski napisał:

Nie musiałeś się logować? Z nasa trzeba przy SMB się zalogować, więc przy jakiejkolwiek przepince, ponowne logowanie. NFS był w Windowsie problematyczny, bo to protokół linuxowy.

CIekawe porównanie tylko nic nie wnosi do tematu.
Test zapisu nijak się ma do odczytu, co więcej przy dużych plikach jak widać róznicy albo nie ma, albo jest pomijalna, a takie pliki przeważnie odczytujemy.
Sam używam NFS z NASa bo jest po prostu wygodniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, jest wygodniejszy, ma kilka innych zalet - ale jest również szybszym protokołem. Fakt, wkleiłem tabelkę z zapisem. NFS jest nieproblematyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, D4r3KS napisał:

@Barnaba

Dla Ciebie też obraz z Egreat jest taki sam jak z klona? :)

Nie porównywałem szczegółowo, więc trudno mi odpowiedzieć. Oba mnie zadowalają na tv oled, z tym że klon jest o niebo przyjaźniejszy w obsłudze, no i ma DV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Daniel Towalski napisał:

Zgadza się, jest wygodniejszy, ma kilka innych zalet - ale jest również szybszym protokołem. Fakt, wkleiłem tabelkę z zapisem. NFS jest nieproblematyczny.

Nie chcesz sobie zostawic na przyszlosc ten playerek jak bedziesz mial chociażby TV  z DV ? Mi takiego Playerka za takie pieniadze to szkoda by bylo :) No chyba ze wyjda inne do tego czasu :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda mi go, bo TV zostanie pewnie kilka lat, do jakiegoś dużego update w stylu 8k. 

Moim zdaniem: 

Egreat plusy: lepsza biblioteka, czyta wszystkie pliki po kolei jak leci, świetny obraz, JA nie zauważyłem żadnych przycięć na moim zestawie, lepsza obsługa pilotem (przewijanie, wybieranie napisów)

M9702v3 plusy: świetnie czyta BDMV menu, DV i HDR10+ (nie mogłem wykorzystać, ale byłem u znajomego i DV działa), po prostu BR player

Egreat minusy: słabe wsparcie, chociaż kilka dni temu była aktualizacja, długo się uruchamia, brak DV i HDR10+

M9702vs minusy: nie czyta wszystkich plików, długo uruchamia MKV, problematyczne dołączanie napisów, wolne przewijanie, gorsza bibliotek filmowa.

Obraz moim zdaniem - jeden i drugi ma taki sam. Wiele zależy od tego, kto co sobie ustawi na TV, bo tam też można wyostrzać do woli, ale na tych samych ustawieniach - to jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o ostrość ustawien TV tylko o ostrosc glebi obrazu w szczegółach scen ... Ja widzialem roznice minimalna ale widzialem a tym bardziej na wiekszym obrazie jak PROJEKTOR to jest odczuwalna. Jak znajde zdjecia ktore robilem wtedy majac tamte boxy to wrzuce tutaj do tematu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, predipall2015 napisał:

Nie chodzi o ostrość ustawien TV tylko o ostrosc glebi obrazu w szczegółach scen ...

no ale żeby była różna dla dwóch playerów to chyba jedyny sposób to by zadziałały jakieś poprawiacze ostrości w nich zawarte

tylko po co mieć je załączone w playerze skoro tv też dodaje swoje "poprawiacze" - a  te lepsze tv mają je pewnie lepiej zrobione

tak przy okazji można te poprawiacze w tych playerach wyłączyć? czy "poprawiają" na siłę?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, klaus71 napisał:

no ale żeby była różna dla dwóch playerów to chyba jedyny sposób to by zadziałały jakieś poprawiacze ostrości w nich zawarte

tylko po co mieć je załączone w playerze skoro tv też dodaje swoje "poprawiacze" - a  te lepsze tv mają je pewnie lepiej zrobione

tak przy okazji można te poprawiacze w tych playerach wyłączyć? czy "poprawiają" na siłę?

w playerze Clone masz tylko ustawienia regulacji Ostrosc,  jasnosc itp.( a tymi suwakami to sie nie bawie przy testach.). nie masz osobnej opcji poprawienia ostrosci,  jakosci obrazu. Nie wiem moze Clone ma juz w sobie cos zaimplementowane nie zaglebialem sie w ten Temat.

Trzeba zapytac kolegi @pmcomp

Edytowane przez predipall2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Daniel Towalski napisał:

Szybkość chyba nie ma znaczenia, a ja mam zupełnie inne wnioski z klona: NFS jest mocno problematyczny - nie pokazuje folderów, widzi tylko część filmów na NAS, niektórych nie potrafi odtworzyć. Na Sambie widać wszystko i wszystko oddtwarza. 

Na obu protokołach brak jest miniaturek, podejrzewam jednak, że to sprawa ustawień na NAS.

Trzecim wyborem jest postawienie kolejnego serwera na NAS np Plex, ale to znowu "zaśmieca" sieć i nie wiem, czy jest konieczne?

Trochę muszę się podszkolić w tym temacie, bo jak pisałem, mam okazję na organizację biblioteki multimedialnej na nowo i chciałbym zrobić to dobrze.

Może ktoś podeśle jakieś linki czy inne informacje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi