Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, CeZaR83 napisał:

Bez sensu ta opcja wniesienia i sam to byś szybciej i prosto zrobił.

Ta, tyle, że przy prawie 5000zł to te 79zł wydało mi się dość spoko opcją i nie tyle, co wniosą i złożą, ale odrazu przy nich sprawdze, że  obraz działa i dźwięk też. Oczywiście, w tej cenie mógłbym mieć kabel hdmi albo i dwa nawet, bo złącza są z drugiej strony i trochę mi brakuje kabelka, ale coż, głowa spokojniejsza troche. Jednak gdyby to kosztowało z 200zł to oczywiście bym to olał.lub gdyby za 79zł było samo wniesienie i złożenie to tez bym to olał, bo tak naprawdę zależało mi na sprawdzeniu odrazu przy nich stanu tv i czy gra. Oczywiście mogę się zgodzić, że to bez sensu i to kolejne sposoby na odarcie z pieniędzy klienta, no ale cóż, mam tego pełną świadomość.

38 minut temu, CeZaR83 napisał:

Ja miałem dwa czerwone uszy w dolnych rogach ekranu

Ja nie mam niestety, ale wydaje mi się, że jest folia, tylko nie wiem jak się do niej dobrać :D

41 minut temu, CeZaR83 napisał:

Spoko Loko aktualizacja aplikacji to aplikacji a nie systemu :P Nie peniaj!

Cieszy mnie to :D

--------------------------

Panowie jakiś linki macie do pobrania filmów testowych, aby sprawdzić możliwości tv czy bazujecie na YT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki pany za odpowiedz 

Zamawiam lg c8 65 choć użytkowanie o 20 cali mniejssego tv bedzie bolesne to jednak mam nadzieje że zrekompensuje mi to jakośc obrazu bo w moim sony 8596 obraz wygladał na czarnym tle tak ? 

20190707_111259.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Kornelix napisał:

A więc wygłąda to tak, z tyłu na tej tabliczce

Manufactured: 07/2019

Oczywiście nie jest to data produkcji, tylko złożenia fabrycznego ;) ale to chyba wszyscy wiemy ( W Polsce a dokładniej w Mławie)

czyli jednak mają zapas i składają to jeszcze w dalszym ciągu ;)

Edytowane przez CeZaR83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, CeZaR83 napisał:

Oczywiście nie jest to data produkcji, tylko złożenia fabrycznego ;) ale to chyba wszyscy wiemy ( W Polsce a dokładniej w Mławie)

czyli jednak mają zapas i składają to jeszcze w dalszym ciągu ;)

Najważniejsze dla mnie, że TV nówka nóweczka, tylko co z tą folią? hmmmmm

Kojarzysz może czy z tyłu też miałeś te czerwone uszy do ściągnięcia folii? Bo z tyłu jest folia, ale także nie mam żadnego ucha do jej usunięcia.

I teraz takie pytanie, jeżeli folia jest na matrycy to trzeba ją musowo ściągnąć czy jej pozostawienie w niczym nie przeszkadza? Pytam, bo nie bedę na siłę skrobał pazurem  po matrycy tak jak z tyłu.

Jakiś w miare tani kabelek jesteś w stanie polecić? Muszę ich kupić 3, więc wolałbym coś sprawdzonego,  myślałem o Uniteku https://allegro.pl/oferta/unitek-kabel-hdmi-2-0-w-oplocie-2m-18gbps-lux-7724620994 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kojarzysz może czy z tyłu też miałeś te czerwone uszy do ściągnięcia folii? Bo z tyłu jest folia, ale także nie mam żadnego ucha do jej usunięcia.
I teraz takie pytanie, jeżeli folia jest na matrycy to trzeba ją musowo ściągnąć czy jej pozostawienie w niczym nie przeszkadza? Pytam, bo nie bedę na siłę skrobał pazurem  po matrycy tak jak z tyłu.
Jakiś w miare tani kabelek jesteś w stanie polecić? Muszę ich kupić 3, więc wolałbym coś sprawdzonego,  myślałem o Uniteku https://allegro.pl/oferta/unitek-kabel-hdmi-2-0-w-oplocie-2m-18gbps-lux-7724620994 
Ja telewizor miałem w sklepie kalibrowany więc folia była naklejona nie precyzyjnie,natomiast ta matryca przy 5% szarości pokazywała brzydki banding z tego też powodu po zgłoszeniu sprawy do serwisu wymieniono mi matrycę która miała czerwone znaczniki do ściągnięcia foli.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Folia folią ale zrób sobie lepiej testy na planszach i test na banding czy w wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Kornelix napisał:

Ja swojego czasu kupiłem także nowy 55C8 i w moim oraz w jeszcze jednym egzemplarzu innego użytkownika nie było folii na matrycy.

Jak widać zdarza się i tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Kornelix napisał:

Kojarzysz może czy z tyłu też miałeś te czerwone uszy do ściągnięcia folii?

Z tyłu to nie było uszu :) (chyba - juz nie pamiętam)

I teraz takie pytanie, jeżeli folia jest na matrycy to trzeba ją musowo ściągnąć czy jej pozostawienie w niczym nie przeszkadza?

Nie trzeba, mnie wkurzały te znaczniki kolorowe nachodzące na matryce i po tygodniu ściągnąłem folie, podobno przekłamuje lekko kolory ale ja aż tak wrażliwy nie jestem wiec nie widzę różnicy z i bez.

Jakiś w miare tani kabelek jesteś w stanie polecić?

Eeee tego nie ma co polecać każdy kupuje to na co go stać i co mu sie podoba. Ważne by był w odpowiednim standardzie w zależności od potrzeb. Ja zazwyczaj biorę VIVANCO kabelki i anteny.

Edytowane przez CeZaR83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kornelix napisał:

Jeśli jesteś zdecydowany, że nie oddasz to odklejaj (chociaż bez folii też powinni przyjąć). Ja miałem folię prawie 2 tygodnie w czasie kiedy obejrzałem kilka filmów. Po pierwsze rzeczywiście folia trochę przekłamuje kolory. Po drugie co najważniejsze powoduje refleksy. Po zdjęciu refleksy są znacznie mniejsze.

Edytowane przez 0zivyjem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z przodu były znaczki 4k hdr itd, dzieki którym łatwiej było zerwać folię. Natomiast z tyłu nie było zadnych "uszu". Folie naklejone były idealnie i gdyby nie znaczki z przodu, to nie byłoby jej widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo już, kiedy upublicznią nowy soft poprawiający gammę ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak kupiłem swój też nie posiadałem folii na ekranie (też była nówka, kupiłem 06 a produkcja 05)

Ktoś podpowie jakie dokładnie te plansze do testów używacie (plik z planszami mam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy co chcesz testować. W linku który podawałem jest tyle plansz ze możesz testować  różne rzeczy od 5% matrycy po przez black clipping itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja jak kupiłem swój też nie posiadałem folii na ekranie (też była nówka, kupiłem 06 a produkcja 05)

Ktoś podpowie jakie dokładnie te plansze do testów używacie (plik z planszami mam)
Wrzuć wszystkie,banding zauważysz na planszy 5% grey w zupełnie ciemnym pomieszczeniu, kolorowe plansze na wypalenia pikseli a biała na zafarby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za pomoc :) dzisiaj jeszcze sprobuje znaleźć punkt zaczepienia folii na matrycy, a jak nie, to sobie temat odpuszcze

18 minut temu, tonybcc napisał:

To zależy co chcesz testować. W linku który podawałem jest tyle plansz ze możesz testować  różne rzeczy od 5% matrycy po przez black clipping itd.

Mogę poprosić o ten link? Przewertowałem kilkanaście stron w poszukiwaniu i albo pominąłem, albo jest gdzieś głębiej schowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie wcześniejszego tematu mojego ekranu w 65C8, na którym pojawił sie ciemny pionowy pas na 1/3 ekranu i którego pozbyłem się przez kompensację. 

Zgłosiłem tę usterkę do serwisu LG. Dzisiaj dostałem telefon, że jutro przyjedzie serwisant z nowym ekranem i wymieni mi ten, który mam obecnie w pół godziny. 

Czy jest się czego obawiać przy takiej wymianie? Na co zwrócić uwagę? Boję się, że mogę trafić na gorszą matrycę niż mam. Ta była całkiem dobra (szare plansze testowe) poza tym, że wywaliła mi ostatnio ten ciemny pas. Rozumiem, że nowa matryca będzie mieć 2-letnią gwarancję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kornelix napisał:

Mogę poprosić o ten link? Przewertowałem kilkanaście stron w poszukiwaniu i albo pominąłem, albo jest gdzieś głębiej schowane

Proszę:

https://drive.google.com/uc?id=0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8&export=download

oraz

https://hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/?showfull=1

Edytowane przez pociej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Lionel napisał:

Wiadomo już, kiedy upublicznią nowy soft poprawiający gammę ?

Gdyby ktoś chciał spróbować to tu link :http://su.lge.com/GlobalSWDownloadCdn.laf?IMG=/201906/starfish-dvb-secured-o18-56.glacier.o18-5619-0Y4HMqHrg5.10.02_prodkey_nsu_V3_SECURED.epk do wersji 05.10.02. Podobno wszystko ładnie wygląda a gamma jest poprawiona. Instalujemy przez spkę SMARTIFY lub SURE.

Po instalacji potrzebny reset.To informacje z tego forum https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=de&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.hifi-forum.de%2Fviewthread-312-1211-12.html

Podobno niektórzy dostali tę wersję jako OTA  w Niemczech, Austrii i Wlk. Brytanii.

Robicie wszystko na własną odpowiedzialność !

Edytowane przez WojPo
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pociej napisał:

Dzięki bardzo, ale czy testy wykonam, to nie wiem. Póki nic nie widze na wyświetlanym obrazie to nie wiem czy jest sens? Już się naczytałem, że twarze nienaturalnie wpadają w czerwo w c8, no i wczoraj zauważyłem, że faktycznie tak jest, a może tylko wydaje mi się, że tak jest? :D Mimo wszystko gdybym o tym nie wiedział, to prawdopodobnie nie zaprzątał sobie tym głowy, a tak mnie to drażni i długo pozostanie pewnie w świadomości i się na siłę będę dopatrywał czy tak jest czy nie :Da gdyby do tego doszły jakieś odchyły, to dramat. Chociaż test na banding, tzn. przejść tonalnych bym zrobił, bo zawsze wydawało mi się, że te koła to tak mają być :D hahahaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, prycek napisał:

Czy jest się czego obawiać przy takiej wymianie? Na co zwrócić uwagę? Boję się, że mogę trafić na gorszą matrycę niż mam. Ta była całkiem dobra (szare plansze testowe) poza tym, że wywaliła mi ostatnio ten ciemny pas. Rozumiem, że nowa matryca będzie mieć 2-letnią gwarancję.

Wymieniano mi matrycę w 910. Cała operacja faktycznie bardzo szybka - serwisant układa tv matrycą do dołu, odkręca od niej puszkę z całą elektroniką i przykręca puszkę do nowej matrycy i potem gmera trochę w menu serwisowym. To wszystko. Testy możesz zrobić takie same jak przy zakupie nowego tv. Co do gwarancji - obowiązuje okres gwarancyjny od daty zakupu tv, nie wymiany matrycy.

5 godzin temu, Kornelix napisał:

Dzięki Panowie za pomoc :) dzisiaj jeszcze sprobuje znaleźć punkt zaczepienia folii na matrycy, a jak nie, to sobie temat odpuszcze

U mnie w fabrycznie zapakowanym 65C8 folii na przodzie nie było. Ekran był zapakowany w taką piankową jakby kopertę antystatyczną nakładaną na cały TV od góry. Oznaczenia 4k HDR były naklejone bezpośrednio na matrycy, ale zeszły bardzo łatwo i nie pozostawiły żadnych śladów. Z tyłu była folia bez żadnych "uszu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, wojtekpon napisał:

U mnie w fabrycznie zapakowanym 65C8 folii na przodzie nie było. Ekran był zapakowany w taką piankową jakby kopertę antystatyczną nakładaną na cały TV od góry. Oznaczenia 4k HDR były naklejone bezpośrednio na matrycy, ale zeszły bardzo łatwo i nie pozostawiły żadnych śladów. Z tyłu była folia bez żadnych "uszu".

No i u mnie też nic z przodu nie ma zdaje się. TV też był zapakowany w folię piankową. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierwsze wrażenia:

Na plus

Świetne kolory
Świetne kąty widzenia
Świetny dźwięk - oczywiście jak na telewizor, rzecz jasna bas nie wstrząśnie pokojem, ale np. z lektorem jest wyczuwalny i bardzo dobrze brzmi

Na minus

Czarne kolory - nie chodzi o kolor sam w sobie, bo czarny to jest czarny a nie siwy, natomiast jak oglądałem wywiad z aktorem, który był przeprowadzany na czarnym tle, a aktor był w czarnym sweterku, to właściwie tak jakbym widział jedną wielką czarną plamę i głowę aktora, ale to w trybie ECO/Kino/Standardowy, później sprawdzę jak to wygląda w trybie Żywy/Sport, które są dla mnie zbyt oczo[beeep]ne. Nie wiem, być może kalibracja uwydatnia detale w ciemnych sceneriach

Teraz oglądam na C+ "Polska z góry"  program obrazuje Polskę z lotu ptaka. Piękne widoki, natomiast w scenach gdzie jest dużo budownictw z dachówkami czy jakieś blokowiska z jasnymi elementami to przy przesuwaniu kamery, która zresztą cały czas jest w ruchu, to te dachy świecą czy też migoczą, tak ma być czy odświeżania nie nadąża lub kwestia ustawień? 

Edytowane przez Kornelix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wojtekpon napisał:

Co do gwarancji - obowiązuje okres gwarancyjny od daty zakupu tv, nie wymiany matrycy.

Ja również miałem wymienianą matrycę ,  i na samą matrycę (nie cały tv) dostałem nową gwarancje na 2 lata, także ciekawa sprawa w twoim przypadku.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i się zastanawiam . TV  nie najtańszy a matryce jakościowo takie sobie. Czy w tych fabrykach nie ma żadnych kontroli jakości ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby była taka jak należy to by dopłacali do interesu.

Większość osób kupuje i się cieszy, nawet nie są świadomi że coś nie gra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi