Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, llukk napisał:

pytanie techniczne do was kiedy ta aktualizacja ,która spowodowała obniżenie jasności wyszła?

U mnie wyskoczyła informacja o aktualizacji w niedzielę 31 marca br.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak mniewam ok 14 dni . a wy tu już chłopaków z hd polska oskarżacie ,że nie chca wam pomoć juz lg obrażacie ,widzę że już pozwy zbiorowe .

a nie wzieliście pod uwagę ,że jesli aktualizacja była błędna to opracowanie zmian także potrzeba czasu.

teorie o celowym obniżeniu jasności można wysnuwać jeśli na rynku pojawią się lina  tv na 2019 , a aktualizacji nie będzie

a tymczasem troszkę rozsądku i cierpliwości zalecam.

ps. kurde nie wiem ile macie lat ale w latach 90 . gdy wychodziły patche czekało sie he he  a tu mineło kilka dni i afera ......

Edytowane przez llukk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jeśli producent spaprał sprawę w aktualizacji winien się do tego przyznać i wydać komunikat tak by konsument wiedział na czym stoi. Jeśli takie "spapranie" zbiega się w czasie z promocją nowej linii telewizorów, których jednym z elementów marketingowych jest ten usunięty w aktualizacji (usunięty de-cotouring w redukcji szumów MPGEG) na telewizory oled 2018 r tym bardziej nie można czekać, aż sprawa ucichnie. Teorie o jasności można mnożyć, jednak nie jest teorią wycięcie wsparcia dla de-contouringu, to fakt. Tak samo jak faktem jest, że w LG Oled TV na 2019 r. ta funkcja została „wyciągnięta” z redukcji szumów MPEG i przedstawiona jako osobna do włączenia.

Naszą siłą w walce z nieuczciwością wielkich korporacji jest możliwość wspólnego komunikowania problemów i zbiorowa aktywność przeciwko nieuczciwym praktykom!

@Gmeru  określił się, że zajmą się sprawą. Przy okazji wyszło kilka innych brzydkich akcji HDTVPolska, ale z komentarzem i publikacją prt scr w tym temacie się wstrzymam do odpowiedzi naczelnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@llukk

Czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi o czas na wypuszczenie aktualizacji, ale o to, że nikt oficjalnie (poza Vincentem) nie napisał, że z tą aktualizacją jest coś nie tak. Ani producent, ani żaden portal branżowy. Fora puchną a oficjalnie cisza. Aktualizacja nie została wycofana.

Rozumiesz już?

Nie mogę edytować, więc komentarz jeden pod drugim.

Po napisaniu przewodnika po aktualizacji miałem tutaj dyskusję z @Lionel, który będąc ostrożnym podniósł dwie kwestie:

1. Downgrade może spowodować problemy z gwarancją.

2. Downgrade może wpłynąć niekorzystnie na późniejsze działanie tv.

Napisałem w tej sprawie do LG i przed momentem otrzymałem odpowiedź:

Cytat

Szanowny Panie, 

Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta LG Electronics Polska Sp. z o.o. 

W odpowiedzi na pierwsze pytanie, jeżeli zmiana oprogramowania nie wpłynęła niekorzystnie na działanie telewizora nie będzie to skutkowało utratą gwarancji, jednakże infromujemy, iż procedura ingerencji w oprogramowanie przeznaczona jest tylko dla techników serwisu. Jeżeli proces ten spowodowałby uszkodzenie telewizora, w zaistniałej sytuacji urządzenie straciłoby gwarancję producenta. 

W odpowiedzi na drugie pytanie, w sytuacji gdy oprogramowanie nie wpłynęło niekorzystnie na funkcjonalność telewizora, a w przyszłości pojawi się usterka niezwiązana z systemem, telewizor zostanie przyjęty na naprawę gwarancyjną (jeżeli nie będzie to oczywiście usterka mechaniczna lub spowodowana czynnikami zewnętrznymi). Powrót do wcześniejszej wersji systemowej może spowodować występowanie błędów w przyszłości w zależności czy była to wersja oryginalna czy nieautoryzowana przez firmę LG. 

Mamy nadzieję, że odpowiedź okazała się pomocna. W razie dodatkowych pytań zapraszamy do ponownego kontaktu. 

Zachęcamy również do wzięcia udziału w ankiecie znajdującej się na dole niniejszej wiadomości, której wypełnienie pozwoli na ocenę zadowolenia z otrzymanej odpowiedzi. 

Z poważaniem, 
(tutaj imię i nazwisko)
LG Electronics Polska Sp. z o.o.

W wiadomości nie było informacji o zakazu jej upubliczniania, więc cytuję w całości pomijając imię i nazwisko piszącego. Interpretację pozostawiam Wam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, fio2 napisał:

@llukk

Czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi o czas na wypuszczenie aktualizacji, ale o to, że nikt oficjalnie (poza Vincentem) nie napisał, że z tą aktualizacją jest coś nie tak. Ani producent, ani żaden portal branżowy. Fora puchną a oficjalnie cisza. Aktualizacja nie została wycofana.

Rozumiesz już?

właśnie o czas aktualizacji chodzi .portale branżowe potrzebują czasu tak jak gmeru napisał przecież nie mają składziku z kazdym sprzętem (tu jest szczęscie zę  Maciej  jest posiadaczem C8),który testują .a wiesz jak  lg się przyzna jeśli wydzadzą poprawkę naprawiającą i tam będzie napisane,że poprawili .Wcześniej  Lg napewno nie wyda żadnego oświadzczenia zobaczycie. A jeśli wziąć wasze rozważenia , że producent celowo to zrobił to myslicie ,że przywróci to z powrotem?Rozumiem wasze rozgoryczenie jako posiadaczy ale  na przestrzeni x  lat ile to razy korporacje nawaliły celowo czy nie celowo a i tak im się nic nie stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Adriansb napisał:

Dokładnie miałem zrobioną kalibrację przez https://skalibrujtv.pl (czyli firmę pana Maciej Kopera) przed update 4.10.31 i również po rozmowie z nim przeprowadziłem update do wcześniejszej wersji zgodnie z jego zaleceniem i argumentami.

Z LG nie rozmawiałem w kontekście gwarancji bo nie wiem na co liczysz.

Jedno pytanie do wszystkich którzy robili jakikolwiek UPDATE czy wsze TV były podłączone podczas aktualizacji do UPS (awaryjne zasilanie) bo zgodnie z procedurą podczas procesu TV nie może zostać wyłączony i tutaj właśnie odpowiedź do twojego pytania co z GWARANCJĄ bo w momencie  takiego procesu i zaniku zasilania TV może już nie wstać i tutaj równiez producent może ci zakwestionować gwarancję.

Dlatego każda aktualizacja jest przeprowadzona na własną odpowiedzialność zgodnie z procedurą jaką producent umieścił w instrukcji a skoro poprzedni oryginalny FIRMWARE Software File(Version 04.10.20) bez wad, oficjalnie przetestowany i dopuszczony do użytkowania jest nadal dostępny na oficjalnej stronie producenta do pobrania. Idąc dalej w żadnej dokumentacji LG dotyczącej nowej aktualizacji czyli  Software File(Version 04.10.31) nie jest napisane, że update powoduje bez powrotną możliwość downgrade TV.

gdzie masz linka do starego softu ?

na stronie LG PL jest tylko jeden 04.10.31:

https://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-OLED65C8PLA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, szewi napisał:

gdzie masz linka do starego softu ?

na stronie LG PL jest tylko jeden 04.10.31:

https://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-OLED65C8PLA

Ja pobierałem ze strony LG UK a z tego co widzę w POLSCE i CZECHACH jest tylko ta nowa wersja natomiast w innych krajach jest dostęp do trzech wersji:

SW File (Version 04.10.31) Detailed applicable model list : Please check with reference Tab exactly
SW File (Version 04.10.20) Detailed applicable model list : Please check with reference Tab exactly  
SW File (Version 03.01.00) Detailed applicable model list : Please check with reference Tab exactly

patrząc po numerze wersji teraz pojawiła się dla B8 nowsza wersja:

SW File(Version 04.10.36) Detailed applicable model list : Please check with reference Tab exactly
SW File(Version 04.10.25) Detailed applicable model list : Please check with reference Tab exactly
Edytowane przez Adriansb
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Adriansb napisał:

patrząc po numerze wersji teraz pojawiła się dla B8 nowsza wersja

B8 to inna bajka, inny procesor. Nie porównujemy numeracji firmware C8 i B8!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie teoretyczne. Ktos sobie robi downgrade do oprogramowania z UK. Zalozmy ze dziala na wersji PL. Cos sie krzaczy pozniej z TV. TV idzie do serwisu. Serwis mowi sorry, ale zauwazylismy, ze sciagnal Pan wersje oprogrmaowania, ktora oficjanie nie jest dostpena w PL. Roszczenie gwarancyjne oddalone...

Jakies doswiadczenia jak serwis podchodzi do takich tematów  jak downgrade oprogramowania ?

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, szewi napisał:

pytanie teoretyczne. Ktos sobie robi downgrade do oprogramowania z UK. Zalozmy ze dziala na wersji PL. Cos sie krzaczy pozniej z TV. TV idzie do serwisu. Serwis mowi sorry, ale zauwazylismy, ze sciagnal Pan wersje oprogrmaowania, ktora oficjanie nie jest dostpena w PL. Roszczenie gwarancyjne oddalone...

Jakies doswiadczenia jak serwis podchodzi do takich tematów  jak downgrade oprogramowania ?

Żaden producent TV czy sprzętu IT nie robi aktualizacji dla danego kraju to jest jakiś absurd o czym piszesz to są globalne marki które mogą mieć jedynie rejonizację kontynentalną a nie krajową!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Tak C8 ponoc jest lepszy od W9.? Matryce są takie same w serii B i C. Ciekaw jestem co napiszesz za rok przy serii 10. Ze C8 dostanie od LG nowy procesor wymieniany na koszt producenta?. C dla wymagającego klienta ? to dobre roznica w cene Bi C wrzesień 2018 to w moim przypadku bylo 800 zl. Cos mało  jak na wymagania.  

C8 jest taki sam jak E8 i W8 pod względem obrazu. Czysty High-end. Różnią sie tylko wyglądem. W przypadku C8 jest to klasyka, u E8 matryca naklejona na szkle a przy W8 mamy samą matryce grubości plakatu połączoną za pomocą przewodu z "one connectem" wraz z zintegrowanym systemem audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Adriansb napisał:

Żaden producent TV czy sprzętu IT nie robi aktualizacji dla danego kraju to jest jakiś absurd o czym piszesz to są globalne marki które mogą mieć jedynie rejonizację kontynentalną a nie krajową!

Mozliwe, to bylo pytanie czysto hipotetyczne.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, szewi napisał:

wersje oprogrmaowania, ktora oficjanie nie jest dostpena w PL

1. Jak wiesz nasze tv ściągały w między czasie oprogramowanie niedostępne na polskiej stronie LG. Dlaczego? Dlaczego nowe tv na forum mają 04.10.30? To oprogramowanie nie jest dostępne na żadnej stronie www.

2. W instrukcji każdego oprogramowania masz napisane do jakiego modelu jest przeznaczone. Instrukcja instalacji na brytyjskiej stornie jest w wielu językach (również w polskim). W przypadku tv zakupionego w Polsce mamy: OLED55E8PLA , OLED65E8PLA  i OLED77E8LLA. Np. w Niemczech są inne. Ściągnąłem z UK, ponieważ jest właściwa do mojego modelu.

2 minuty temu, szewi napisał:

Mozliwe, to bylo pytanie czysto hipotetyczne.

Hipotetycznie oled się wypala. Każdy kto go kupił jest niepoprawnym ryzykantem.

Edytowane przez fio2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fio2 @Adriansb dyskutujemy po to, zeby byc przygotowanym na rozne hipotetyczne scenariusze. Generalnie zgoda.

Generalnie sami wygenerowali problem z tym nowym oprgoramowaniem, wiec nie powinno byc pod góre, jak nie ma zadnego remedy dostepnego w postaci nowszej aktualizacji naprawiajacej aktualizacje...

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dopiero nas czeka przeprawa mianowicie kolejna aktualizacja która prędzej czy później zostanie wypuszczona i wtedy: czy poprawia czy psuje co wyłącza jakie wprowadza nowości czy jednak kolejne ograniczenia niestety jesteśmy zmuszeni zaakceptować to wszystko co niosą ze sobą dzisiejsze czasy i rozwój technologii.

Zresztą na rynku już jest jeden producent który swoim kolejnymi update-mi "zabija" swoje sprzęty które są starsze niż 2 lata.

Edytowane przez Adriansb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam i ja na swojego pierwszego Oleda LG C8, więc się przywitam: Dzień dobry. 

Widzę, że nie najlepszy moment chyba wybrałem na zakup, ale żeby uniknąć bałaganu z aktualizacją 31, chcę po odpaleniu go wyłączyć automatyczne pobieranie aktualizacji. Ciężko odnaleźć tę opcję? 

I drugie pytanie: jakie tytuły polecili byście na Netflixie, żeby wspomniany C8 ładnie pokazał mi swoje możliwości na początek? 

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG nadal zachęca do aktualizacji oprogramowania twierdząc, że nie wyłączyło de-contouringu, który jest "wbudowany w procesor".  Poniżej odpowiedź w tej sprawie:

Cytat

Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta LG Electronics Polska Sp. z o.o.

Uprzejmie informujemy, iż w zaistniałej sytuacji prosimy upewnić się, iż posiada Pan najnowszą wersję systemu operacyjnego WebOS. Nie posiadamy obecnie informacji o zrezygnowaniu z tej funkcji, jest ona po prostu wbudowana w procesor odbiornika.

Mamy nadzieję, że odpowiedź okazała się pomocna. W razie dodatkowych pytań zapraszamy do ponownego kontaktu.

Zachęcamy również do wzięcia udziału w ankiecie znajdującej się na dole niniejszej wiadomości, której wypełnienie pozwoli na ocenę zadowolenia z otrzymanej odpowiedzi.

Z poważaniem,
.....................................
LG Electronics Polska Sp. z o.o.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam te wasze wypociny i konkluduję żeście lenie i wygodnickie obiboki bo aktualizacje robicie on-line nic głupszego i nieodpowiedzialnego a czemu a temu że 

można inaczej bezpieczniej i może wygodniej poniekąd ale do celu:ściągamy każda aktualizację na komuter i primo mamy każdą wstecz zarchiwizowaną oraz możliwość downdradu,sekundo jak mamy komputer zabezpieczony porządnym antywirusem(pomijam wersje free) to przy okazji nie zaciągniemy robala(a tv antywirusa ni ma)i plik czysty jak łza.

Róbta tak dalej ja na kompie mam wszystkie wersje softu do swojego tv.

Pozdrawiam

ps.i nie zadawajcie głupich pytań infolini LG bo nikt nie jest w stanie udowodnić wykonanego prawidłowo downgradu po prostu po wykonaniu procedury bedzie widnieć w menu wersja po downgradzie nigdzie nie ma historii aktualizacji a technik z serwisu ma inne bardziej zaawansowane zajecia niz szukanie co tam Kowalski aktualizował i jak skoro soft jest autoryzowany nie ma problemu?

Edytowane przez jaculek63
  • Lubię 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, LV426 napisał:

Brawo Ty! Reszta wstyd! ?

brawo ja  pragmatyzm górą?

Edytowane przez jaculek63

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brawo [mention=162654]fio2[/mention] jak byś ty czy ktoś inny chciał to podrzucę 04.10.15
Ja zostaje na ostatniej.
Hej!

Podrzuć 4.10.15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko nie mam ponieważ nie zmieniam softu. U mnie jest ok na ostatnim. Tu jest link ale to strona Nowej Zelandi, czy jest ok ? Nie wiem i nie biorę odpowiedzialności ale skoro ktoś tu pisał ze w dobie globalizacji nie ma regionalizacji to...

https://www.lg.com/nz/support/support-product/lg-OLED65C8

Edytowane przez tonybcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak na szybko nie mam ponieważ nie zmieniam softu. U mnie jest ok na ostatnim. Tu jest link ale to strona Nowej Zelandi, czy jest ok ? Nie wiem i nie biorę odpowiedzialności ale skoro ktoś tu pisał ze w dobie globalizacji nie ma regionalizacji to...
https://www.lg.com/nz/support/support-product/lg-OLED65C8
Dzięki, nie ma na liście naszego modelu PLA, więc nie będę ryzykował. Jeśli ktoś ma coś poniżej 4.10.20 to chętnie sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi