D4r3KS 204 Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) . Najlepszym urządzeniem do netflixa będzie apple tv 4k który ma opcję automatycznego przełączania ekraniu do odtwarzanego materiału wideo. Do kupienia używany za 500-600zł. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morior 0 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 14.01.2021 o 17:17, sebaa napisał: Sprawdziłem xbox one x mimo ustawień 24Hz z apki Netflix idzie 60hz co by nie puścił. Natomiast z apki Kodi idzie pięknie 24p. Co prawda na projektorze FHD nie 4K ale to chyba jeśli chodzi o framerate nie ma wpływu. Dzięki za informację - właśnie w tym jest problem, że apka Netflixa wszystko w 60hz puszcza. A w KODI masz wtyczkę Netflixa i wtedy netflix w 24hz działa? Nigdy z Kodi nie korzystałem... ps Szacun za czas pracy lampy W dniu 14.01.2021 o 23:48, D4r3KS napisał: . Najlepszym urządzeniem do netflixa będzie apple tv 4k który ma opcję automatycznego przełączania ekraniu do odtwarzanego materiału wideo. Do kupienia używany za 500-600zł. Dzięki, pewnie na jakąś używkę będę się "czaił" w takim razie. Dziwne, że tylko w środowisku apple apka netflixa zezwala na 24hz. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez morior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 Apple na 23.976 zezwala na 24 nie, jest to znany problem już od kopy czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morior 0 Napisano 26 Stycznia 2021 12 minut temu, D4r3KS napisał: Apple na 23.976 zezwala na 24 nie, jest to znany problem już od kopy czasu. A w praktyce coś to zmienia w jakości odbioru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebaa 8 Napisano 26 Stycznia 2021 A w KODI masz wtyczkę Netflixa i wtedy netflix w 24hz działa?Nigdy nie próbowałem netflixa w KODI. ps Szacun za czas pracy lampy Dzięki! Sam się zdziwiłem ostatnio że 6kh pyknęło. Większość godzin nabite w ECO. Świeci już troszkę słabo i wymiany czas najwyższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) 19 minut temu, morior napisał: A w praktyce coś to zmienia w jakości odbioru? A w czym przeszkadza ci odtwarzanie netflixa w 60hz? brak 24 jest tym samym czym brak 23.976 czyli u niektórych ludzi objawia się skokiem obrazu w zależności od ekranu. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morior 0 Napisano 26 Stycznia 2021 41 minut temu, D4r3KS napisał: A w czym przeszkadza ci odtwarzanie netflixa w 60hz? brak 24 jest tym samym czym brak 23.976 czyli u niektórych ludzi objawia się skokiem obrazu w zależności od ekranu. Przeszkadza mi w tym, że mój projektor i wszystkie projektory w tym wątku nie obsługują 4K HDR 60hz. Dlatego jeśli chciałbym oglądać materiał w 4K HDR to pozostaje mi tylko 24hz czy 23.976. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Ok wszystko jasne teraz. Shield tv z odpowiednią wtyczką też by załatwił sprawę, bo umówmy się netflix w kodi to wygodny nie jest. A obsługę 4K SDR 60hz masz w projektorze? Edytowane 26 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morior 0 Napisano 26 Stycznia 2021 4 minuty temu, D4r3KS napisał: Ok wszystko jasne teraz. Shield tv z odpowiednią wtyczką też by załatwił sprawę, bo umówmy się netflix w kodi to wygodny nie jest. A obsługę 4K SDR 60hz masz w projektorze? Tak 4k 60hz SDR obsługuje i np na Netflix przez chromecast ultra wygląda to świetnie. Dlatego pytałem wcześniej czy miedzy 4k HDR a 4k SDR w naszych projektorach (tw9300/7300/7400)jest faktycznie widoczna różnica i warto bawić się w dodatkowe sprzęty - np ATV 4K, które to obsłużą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 26 Stycznia 2021 To jeśli na X nie działa HDR z wtyczką netflixa to możesz jeszcze sprawdzić na lapku jak to będzie wyglądać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morior 0 Napisano 26 Stycznia 2021 10 minut temu, D4r3KS napisał: To jeśli na X nie działa HDR z wtyczką netflixa to możesz jeszcze sprawdzić na lapku jak to będzie wyglądać. niestety. lapek ma tylko hdmi 1.4 i też 4k HDR nie obsługuje. No nic, dzięki wszystkim za pomoc - nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać wątku. Pozostaje ewentualny zakup Apple TV 4k. A gdyby ktoś z użytkowników Epsona tw9300/7300/7400 dał znać czy faktycznie 4K HDR jest warte zachodu, to będę wdzięczny za informację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 Moim zdaniem, nie jest warte na tych projektorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kendo999 20 Napisano 17 Lutego 2021 obraz z epsonow to epoka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 17 Lutego 2021 3 godziny temu, kendo999 napisał: obraz z epsonow to epoka ... lodowcowa? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KB27 0 Napisano 14 Kwietnia 2021 Witam Mam pytanie i będę wdzięczny za odpowiedź. Niedługo startuje z remontem domu i chcę zamienić tv na projektor, po lekturze jestem wstępnie zdecydowany na 9400. Czym różni się 9400w i czy warta wybrać ten model. Wiem, że posiada funkcje bezprzewodową ale czy nie wpływa to na jakość? Jaki ekran (wielkość) powinienem rozważać jakie możliwości daje mi Epson, obraz będzie oglądany z odległości ok 5,5-6m. Jak daleko powinienem zawiesić projektor. Co prócz kabla HDMI powinienem doprowadzić? Czy działa to z kinem domowym 5.1 bezprzewodowa (oba modele). Na jakiej zasadzie połączyć projektor z cyfrą oraz playstation? Czy zawieszenie projektora w odległości bliższej niż punkt oglądania nie będzie powodować dyskomfortu przy oglądaniu (praca projektora, światło). Do projektora planuje podwieszany ekran czy takowy kupuje się już z docelowym rozmiarem oglądania? Z góry dziękuję za porady, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fietko 1 Napisano 13 Maja 2021 Trochę odkopuję bo czytając temat widzę że wielu zmieniło projektor na nowszy/lepszy ale gdyby ktoś tu jeszcze zaglądał to mam pytanie do osób korzystających z WielessHD. Przy następującym podłączeniu: WirelessHD HDMI (OUT) -> TV a amplituner z podłączonym dekoderem 4K UltraBOX wpiętym do WirelessHD pod HDMI (IN) nie będzie problemu (mam na myśli HDCP) z odtwarzaniem nagranego materiału zamiennie na TV/projektor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
appaloosa 1 Napisano 14 Maja 2021 Nie, nie ma takiego problemu, urządzenie WirelessHD wspiera HDCP. Pytasz bo zastanawiasz się nad kupnem czy czysto teoretycznie? Mam kolegę który akurat ma na sprzedaż ten projektor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fietko 1 Napisano 14 Maja 2021 8 godzin temu, appaloosa napisał: Nie, nie ma takiego problemu, urządzenie WirelessHD wspiera HDCP To że HDCP działa w WirelessHD to się domyślam. Natomiast nie wiem jak to wygląda w sytuacji gdy dekodera biedzie przesyłał sygnał raz do TV a innym razem do projektora ? Jeśli to nie zadziała to w moim przypadku urządzenie jest zbędne. Zapytałem w tym wątku bo byś może któryś z użytkowników tego projektora przerabiał podobną sytuację. 8 godzin temu, appaloosa napisał: Pytasz bo zastanawiasz się nad kupnem czy czysto teoretycznie? Mam kolegę który akurat ma na sprzedaż ten projektor Tak zastanawiam się na zakupem (nowego) lecz nie jest to jedyny typ projektora który biorę pod uwagę. TW9400 ma kilka zalet lecz czytając testy i opinie nie jestem przekonany czy ten typ obrazu będzie mi odpowiadał. Zdecyduje porównanie projektorów na żywo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 14 Maja 2021 W dniu 13.05.2021 o 18:01, fietko napisał: Trochę odkopuję bo czytając temat widzę że wielu zmieniło projektor na nowszy/lepszy ale gdyby ktoś tu jeszcze zaglądał to mam pytanie do osób korzystających z WielessHD. Przy następującym podłączeniu: WirelessHD HDMI (OUT) -> TV a amplituner z podłączonym dekoderem 4K UltraBOX wpiętym do WirelessHD pod HDMI (IN) nie będzie problemu (mam na myśli HDCP) z odtwarzaniem nagranego materiału zamiennie na TV/projektor? Nie myślałeś o JVC X7900? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fietko 1 Napisano 15 Maja 2021 JVC x7900 znacznie przekracza mój budżet. Na początku myślałem o wydatku na projektor około 5 000 zł. A doszedłem do 11 000 zł. dodatkowo bym w pełni wykorzystał ten sprzęt to dochodzi nowy AVR i HTPC/Nvidia Shield lub coś podobnego. Pozostanę w tej półce cenowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
appaloosa 1 Napisano 17 Maja 2021 W dniu 15.05.2021 o 07:33, fietko napisał: JVC x7900 znacznie przekracza mój budżet. Na początku myślałem o wydatku na projektor około 5 000 zł. A doszedłem do 11 000 zł. dodatkowo bym w pełni wykorzystał ten sprzęt to dochodzi nowy AVR i HTPC/Nvidia Shield lub coś podobnego. Pozostanę w tej półce cenowej. U mnie skończyło się właśnie na nowym AVR z dwoma HDMI + Shield. Polecam taki zestaw. A u kolegi lampa tylko 300h, więc polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rambo54 0 Napisano 6 Stycznia 2022 Witajcie pytanie, jak Wam się sprawdzają Wasze Epsony przy treści HDR ? Mam Epsona 7300, ale o ile w SDR obraz jest dla mnie bardzo przyjemny, to w HDR jest totalnie ciemno. Oglądałem ostatnio DUNE, i tam około 2h10min jest scena nocna na pustyni, gdzie z piasku wyłania się potwór, to w zasadzie nic nie widzę.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fanek 11 Napisano 13 Sierpnia 2022 Czy spotkał się ktoś z piszczeniem po wymianie lampy? Epson TW7300, na szczęście nie słychać tego głośno.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Złoleś 0 Napisano 22 Października 2022 Witam. Jako że jest tu sporo osób mających obecnie lub w przeszłości model 7300 pozwolę sobie zadać pytanie: Czy spotkał się ktoś z losowym zanikiem obrazu? Czasem raz na godzinę, czasem co kilka minut, mam wrażenie że jak jest cieplej to częściej to występuje. Jako źródło wykorzystuje Nvidia Shield, PS4/PS5, Dekoder Cyfry+, podłączone poprzez AVR Denona X3500H. Dla testów podłączałem Shield-a bezpośrednio i nic nie dało. Wcześniej tłumaczyłem to sobie przewodem HDMI o długości 13m, bo w teorii certyfikacje pasywne maja tylko do 10m, ale ostatnio zakupiłem światłowodowy HDMI 15m i problem jest dalej. Podpowie ktoś życzliwy gdzie może tkwić problem? Co sprawdzić, zmienić w ustawieniach? (Jeśli temat był już poruszany to sorry, ale wszystkich 176 stron nie przeczytałem, może z 1/3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 22 Października 2022 Oddać do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach