Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XE93 TEST (KD-55XE9305) najwyższy model LED LCD 4K HDR od Sony z Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Wielokrotnie pisano że w tym roku nie wyszedł żaden LCD z FALD, a ludzie kupuje alien coś za 13 tys. Tylko FALD lub OLED reszta to marketing

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jedyny wyjątek w tym roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.08.2017 o 17:08, Donio napisał:

https://matrixmedia.pl/telewizor-samsung-ue65ks9500l.html

Jak mozesz to oddaj w cholere tego sony i to jeszcze za 13 tys :/,wyzej masz linka do ks9500 nówka  za 8950 zl i 4 lata gwarancji a klasa wyzej od tego sony.

Albo wez tego oleda co kolega podał.

Lepiej może prosto od producenta nówka 4 lata gwarancji.

https://sklepsamsung.pl/telewizory/telewizor-65-seria-9500-zakrzywiony-ekran-suhd-4k-ue65ks9500

Na pewno lepszy od sony  też go chciałem kupić ale niestety ten zakrzywiony ekran mnie zraził.Wybrałem 9005 mam nadzieję że będzie lepiej niż ten na foto wyżej.

Ps: model sony 9005 to nie jest Fald?

Edytowane przez Leeonsjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model sony 9005 to nie jest FALD. Mi zakszywienie nie przeszkadza. Już tego nie zauważam nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Leeonsjo napisał:

Lepiej może prosto od producenta nówka 4 lata gwarancji.

https://sklepsamsung.pl/telewizory/telewizor-65-seria-9500-zakrzywiony-ekran-suhd-4k-ue65ks9500

Na pewno lepszy od sony  też go chciałem kupić ale niestety ten zakrzywiony ekran mnie zraził.Wybrałem 9005 mam nadzieję że będzie lepiej niż ten na foto wyżej.

Ps: model sony 9005 to nie jest Fald?J

Ja kupowałem w autoryzowanym sklepie samsunga :)że to jest matrix media dowiedziałem się z faktury ;)

A zakrzywienie mi nie przeszkadza,wręcz przeciwnie :)

Edytowane przez Donio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogubiłem się .Wiem że modele sony 93 maja krawędziowe podświetlenie dwa góra dół.Modele 9005 ma tylne podświetlenie tylko ma mało stref nie pamiętam ile wiem że zd9 ma dużo więcej .Tylne podświetlenie nie nazywa się fald?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zd9 i 75 cali 93 od Sony to FALD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Leeonsjo napisał:

Tylne podświetlenie nie nazywa się fald?

Tylne to direct led. A to nie jest równoważne z fald.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Leeonsjo napisał:

Tylne podświetlenie nie nazywa się fald?

Tylne podświetlenie zwie się direct LED i pojawia się czasem nawet w bardzo tanich modelach tv. FALD (full array local dimming) to rozwinięcie koncepcji direct LED , gdzie można sterować już strefami, których zazwyczaj pod panelem jest kilkaset .

To technologia zarezerwowana dla najdroższych, szczytowych LCD TV only.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Xisiek napisał:

Tylne podświetlenie zwie się direct LED i pojawia się czasem nawet w bardzo tanich modelach tv. FALD (full array local dimming) to rozwinięcie koncepcji direct LED , gdzie można sterować już strefami, których zazwyczaj pod panelem jest kilkaset .

A Direct LED bez FALD ma jakieś uzasadnienie i jest potencjalnie lepsze względem Edge LED?
Często się przewijają wpisy w stylu "Szukam TV, byle był Direct LED, bo krawędziowego nie chcę".
Ciekawostką jest, że taki Philips 6561 jest Direct, a 7101 będący przez producenta wypuszczany jako TV (teoretycznie) klasę wyżej ma krawędziowe podświetlenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Fjubens napisał:

A Direct LED bez FALD ma jakieś uzasadnienie i jest potencjalnie lepsze względem Edge LED?

Dawno, dawno temu ... kiedy producenci nie szukali oszczędności na każdym kroku, direct ledy dawały eleganckie równomierne podświetlenie panelu. W sumie to nic dziwnego, ale jak się z biegiem czasu okazało, dziś to już zupełnie nie ma znaczenia, krawedziaki potrafią być równiej podświetlone niż directy.  Tak więc  Niemen miał rację - "dziwny jest ten świat" ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Fjubens napisał:

Początkowo edge led było zdecydowanie bardziej podatne na negatywne zjawiska typu clouding, light bleed. Direct led uchodziło więc za lepsze i dające zdecydowanie bardziej równomierne podświetlenie ekranu. Teraz już takich różnic nie ma, bo technologia ta została dopracowana. Dlatego wszystko zależy, od konkretnego modelu i implementacji danego rodzaju podświetlenia. 

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, vader_4747 napisał:

Teraz już takich różnic nie ma, bo technologia ta została dopracowana. 

To byłoby piękne, ale niestety oba warianty są obecnie podobnie "dziadowskie" :D  

PS. Mnie osobiście najbardziej martwi rozstrzał jakości /równomierności podświetlenia w zależności od sztuki i to czasem najbardziej zadziwiające w bardzo zaawansowanych TV z fald jak dx900 - zobaczcie do testu jak idealnie wyszedł, a zobaczcie na clouding jaki miał ma_ko. Przerażające wręcz!

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To byłoby piękne, ale niestety oba warianty są obecnie podobnie "dziadowskie"  

Są dziadkowskie, bo producentom taniej wychodzi równanie w dół Ale tak na poważnie to ja bym jednak powiedział, że edge led się poprawiło. Z pierwszymi modelami to naprawdę słabo było (mam jeszcze w domu taki model samsunga), a teraz można znaleźć dosyć równe krawędziaki, nieodbiegajace od direct ledów.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, vader_4747 napisał:

Są dziadkowskie, bo producentom taniej wychodzi równanie w dół emoji1.png Ale tak na poważnie to ja bym jednak powiedział, że edge led się poprawiło. Z pierwszymi modelami to naprawdę słabo było (mam jeszcze w domu taki model samsunga), a teraz można znaleźć dosyć równe krawędziaki, nieodbiegajace od direct ledów.

To jest niestety tak jak napisałeś - producenci równają w dół. A kłopot taki że to "tanie" directy się zeszmaciły, bywają gorsze od "tanich" edgow.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam jeszcze o te chmury na foto który kolega wstawił.Czy to by było widać na całkowiciwe czarnym ekranie?Bo tam są białe elementy na środku.Równomierność podświetlenia matrycy na czarnym sprawdzę na tylko na całkowicie czarnym ekranie .A te chmury to jest inne zjawisko związanie z wygaszaniem?Czy dobrze kojarzę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmury to wada podświetlenia matrycy. Drobne nierówności występują praktycznie zawsze, dlatego pytanie jest o siłę zjawiska i jego rozkład. Clouding lepiej sprawdzać na szarościach, niektóre tv przy czarnym ekranie manipulują podświetleniem więc efekt (pomimo istnienia) może być niewidoczny lub mniej dostrzegalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Leeonsjo napisał:

Zapytam jeszcze o te chmury na foto który kolega wstawił.Czy to by było widać na całkowiciwe czarnym ekranie?Bo tam są białe elementy na środku.Równomierność podświetlenia matrycy na czarnym sprawdzę na tylko na całkowicie czarnym ekranie.

Na całkowicie czarnym to może nic nie wyjść, zwłaszcza w telewizorach z lokalnym wygaszaniem. Jak już sprawdzać równomierność czerni to na zdjęciu z jasnym elementem jak to: 

203_Black_Uniformity.thumb.png.252ff8893315167222c603e7380bc99e.png

I sprawdzić warto zarówno z włączonym jak i wyłączonym lokalnym wygaszaniem.

A poza tym zrób tak jak Ci napisał Xisiek czyli sprawdź na szarościach.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już mam 2 egzemplarz , może do 3 razy sztuka :)   z lokalnym wygaszaniem jest lepiej jak dam na maxa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi