Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 65B7 od grudnia 2017.

Nie używam do gier, ale programy informacyjne oglądamy po 1 - 1,5 h dziennie, z czego 1/3 - 1/2 przy zoomie (bez pasków).

Zasilacz wymieniony, delikatny banding niewidoczny przy użytkowaniu, jedna duża kompensacja ok. 1,5 roku temu.

Żadnych problemów i oby tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wraca do mnie moja B7 po naprawie w ramach ubezpieczenia. Trafiła do serwisu bo pojawiło się wypalenie (chyba) w lewym górnym rogu ekranu. Na marginesie to trochę dziwne miejsce bo nie prostak niczego co miałoby w tym miejscu jakieś stałe elementy. Widoczne tylko na kilku kolorowych planszach.
Pytania raczej do osób mających styczność z serwisem. Zakładając że serwis wymienił ekran:
1. Czy LG nadal dostarcza do tej serii nowe panele? Wykluczyć używany.
2. Czy da się sprawdzić w warunkach domowych jaki dostałem panel (np ilość przepracowanych godzin by potwierdzić że jest nowy), wejść do menu serwisowego?

IMG_3379.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Próbowałeś robić czyszczenie matrycy to dłuższe?

Jeśli to do mnie to próbowałem. Nieważne, pytania bez znaczenia bo dostałem nowy panel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest dostępna aplikacja Polsat Box Go ? Gdyż podobno jest na LG ale nie mogę znaleźć.

Edytowane przez jarbor86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , pare dni temu zobaczylem cos przy krawedzi ekranu. Martwe piksele?20211001_141136.thumb.jpg.c6ecc620f86ca0ace3fd1378479c3a3b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to termity chłopie rób coś bo zeżre niedługo całą matrycę.

Edytowane przez prodarek
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2021 o 07:57, surfer30 napisał:

Dzisiaj wraca do mnie moja B7 po naprawie w ramach ubezpieczenia. Trafiła do serwisu bo pojawiło się wypalenie (chyba) w lewym górnym rogu ekranu. Na marginesie to trochę dziwne miejsce bo nie prostak niczego co miałoby w tym miejscu jakieś stałe elementy. Widoczne tylko na kilku kolorowych planszach.
Pytania raczej do osób mających styczność z serwisem. Zakładając że serwis wymienił ekran:
1. Czy LG nadal dostarcza do tej serii nowe panele? Wykluczyć używany.
2. Czy da się sprawdzić w warunkach domowych jaki dostałem panel (np ilość przepracowanych godzin by potwierdzić że jest nowy), wejść do menu serwisowego?

IMG_3379.jpg

Mają dalej nowe panele, też byłem w szoku bo miałem wymienianą matrycę jakieś półtora miesiąca temu. Sprawdzić można tylko jak masz pilot serwisowy.

7 godzin temu, peyo111 napisał:

Witam , pare dni temu zobaczylem cos przy krawedzi ekranu. Martwe piksele?20211001_141136.thumb.jpg.c6ecc620f86ca0ace3fd1378479c3a3b.jpg

Martwe piksele, miałem podobnie też przy prawej krawędzi tyle, że czerwone. Kwalifikuje się na gwarancję.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po 3 latach z lg b7 czas na zmianę... Jaki aktualnie lg oled jest godny polecenia? Czytałem, że seria  b i c podobno mają gorszą jasność HDR od b7... Czy, żeby poczuć różnicę na plus po b7  trzeba iść w serie G i wyżej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Godny polecenia jest np  LG 55CX ale zdecydowanie lepszy jest Panasonic HZ1000.Jesli mozesz zaplacic troche wiecej  to lepiej kupic Panasonica.

https://www.tvtest.pl/panasonic-55hz1000-test/

https://www.avforums.com/reviews/panasonic-hz1000-tx-55hz1000-oled-tv-review.17917

Mam OLED Panasonic GZ950, zadnych wypalonych  pikseli nie ma.

https://www.avforums.com/reviews/lg-48-inch-cx-oled48cx-tv-review.18054

Edytowane przez grundig
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, chyba najbardziej mi pasuje lg c11 w wersji czarnej. Wpadł mi w oko jeszcze samsung qn91a na matrycy VA, czy da się wrócić do LCD po oledzie? Podobno te miniledy są bardzo zbliżone a nie wypalają się :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki dzięki. W internecie głośno ze niby te micro Led z matryca va są bardzo zbliżone a maja dużo lepsza jasność. Ale zapewnię wezmę i tak lg c1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kKadajo napisał:

MiniLed

MicroLED to zupełnie inna technologia.

A fakt microLED to następny krok :). Pójdę jednak w C11, chyba po oledzie będzie ciężko przejść na va :). Czy coś w polityce LG się zmieniło jeżeli chodzi o wypalenia ? Słyszałem, że już nie akceptują wypaleń?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Migot napisał:

A fakt microLED to następny krok :). Pójdę jednak w C11, chyba po oledzie będzie ciężko przejść na va :). Czy coś w polityce LG się zmieniło jeżeli chodzi o wypalenia ? Słyszałem, że już nie akceptują wypaleń?  

Ja miałem 2 miesiące temu wymienianą matrycę ze względu na wypalenia, co prawda w B7 ale skoro wymienili to widać, że polityka chyba się nie zmieniła w tym temacie i nie widzę powodu czemu w starych modelach mieliby wymieniać a w nowszych nie, ale mogę się mylić. Tak z ciekawości to czemu zmieniasz B7, jakieś problemy ? Ja narazie nie widzę powodów do wymian, moim zdaniem brak przełomu. Trochę jaśniejsza matryca w modelach Evo, wiadomo procek lepszy, 120 Hz dla konsol nowej generacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja miałem 2 miesiące temu wymienianą matrycę ze względu na wypalenia...

U mnie również 2 tygodniowe temu wymieniono w B7 matryce ze względu na wypalenie.
Ale mam inne doświadczenie. Wydaje mi się że nowa matryca jest słabsza niż poprzednia. Grając na konsoli na poprzedniej matrycy nie było szans zobaczyć pozostałości po jakiś wyświetlanych elementach. Na nowej są widoczne. Oczywiście znikają po jakimś czasie ale różnice widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.10.2021 o 21:48, surfer30 napisał:

Ale mam inne doświadczenie. Wydaje mi się że nowa matryca jest słabsza niż poprzednia. Grając na konsoli na poprzedniej matrycy nie było szans zobaczyć pozostałości po jakiś wyświetlanych elementach. Na nowej są widoczne. Oczywiście znikają po jakimś czasie ale różnice widzę.

Bo to się różni w zależności od egzemplarza. Zawsze tak było. Nie niektórych egzemplarzach OLED retencja była minimalna, a na niektórych spora. Oczywiście mówię o tym samym modelu TV tego samego producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również 2 tygodniowe temu wymieniono w B7 matryce ze względu na wypalenie.

To u mnie odwrotnie jest, pierwsza matryca była średnia jeżeli chodzi o wypalenia, już po roku zaczynały się pojawiać wypalone elementy. Druga matryca to już była w ogóle katastrofa, wystarczyło kilka miesięcy żeby pojawiły się pierwsze wypalenia. Ostatnia trzecia matryca,co prawda bardzo niski przebieg bo 2 miesiące ale nawet po paru godzinach z jaskrawymi elementami stałymi nic kompletnie nie zostaje i jest czysciutko. Mam nadzieję, że tak pozostanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś udało się zmusić do współpracy tej TV z dyskiem zewnętrznym sformatowanym pod MacBooka? Czyli albo z systemem plików ios albo exfat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.10.2021 o 21:19, lukasz89 napisał:

Ja miałem 2 miesiące temu wymienianą matrycę ze względu na wypalenia, co prawda w B7 ale skoro wymienili to widać, że polityka chyba się nie zmieniła w tym temacie i nie widzę powodu czemu w starych modelach mieliby wymieniać a w nowszych nie, ale mogę się mylić. Tak z ciekawości to czemu zmieniasz B7, jakieś problemy ? Ja narazie nie widzę powodów do wymian, moim zdaniem brak przełomu. Trochę jaśniejsza matryca w modelach Evo, wiadomo procek lepszy, 120 Hz dla konsol nowej generacji.

Ale mam inne doświadczenie. Wydaje mi się że nowa matryca jest słabsza niż poprzednia. Grając na konsoli na poprzedniej matrycy nie było szans zobaczyć pozostałości po jakiś wyświetlanych elementach. Na nowej są widoczne. Oczywiście znikają po jakimś czasie ale różnice widzę

W kwietniu 2020 wymienili mi mojego 55B7 na 65B9 z powodu martwych pixeli bo nie było już matryc do B7. Czyżby B7 tyle leciało, że wznowili produkcję paneli zamiast dawać na wymianę nowe telewizory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, zauważyłem u siebie na niektórych filmach pasek w dołu ekranu, głównie na odcieniach czerwieni, żółci i fioletu. Ja ten pasek widzę, na planszach wszytsko widać. Mam rozszerzona gwarancję do 2023 roku. Czy coś takiego uwzględnią? Jeżeli tak co trzeba zgłośic bo słyszałem że oni tylko czekają byś coś źle powiedział i odpowiadają ze gwarancja nie ubezpieczenie nie obowiązuje f8d4bc41fa93b97698b71188addb9679.jpgeecf8ac3e549488afe4d1e4544c56ecb.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo LG by to uznało na gwarancji. Ale ta twoja rozszerzona gwarancja to chyba jakieś pseudo ubezpieczonie. Musisz się zapoznać z ich warunkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV 55" model OLED55B7V za 8500zł i powidoki po 15 -cach użytkowania , jednym słowem porządny sprzęt za takie pieniądze nie powinien mieć żadnej wady,  normalne użytkowanie nie powinno mieć jakiś powidoków,  Jeśli ktoś zastawia się nad zakupem LG Oled to wyraźnie odradzam, tv jest najważniejszy obraz wszelkie inne dogodniea są drugo planowe. Ok LG jest ok pod względem wyposażenia lecz nie obrazu. Serwis w trakcie gwarancji poleca odświeżanie i co nie co pomaga. |lecz moja czujność została zbagatelizowana. Prawidłowe ustawienia wg producenta odświeżanie, tv cały pod prądem. Po gwarancji dzwonię do serwisu mówią o tym samym lecz efekt odświeżania nie  nie daje. Ponowny kontakt z serwisem jak tylko się po , że po gwarancji to już wtedy się okazuję, że TV matryca do wymiany. Jak gwarancji to nie była. I teraz najlepsze Serwis autoryzowany w Katowicach wymian koszt 4200-4300zł , ten sam serwis w Częstochowie 3600-3750zł. Skąd ta różnica inne ceny matryc? druga kwestia jeśli fabryczna matryca była odp. jakości to dlaczego przy naprawie jest wersja ulepszona. Dla mnie to nabicie klienta w butelkę model LG to jedne wielkie nie porozumienie. Mam nadzieje, że czytają to menedżerowie , spece od sprzedaży  , inżynierowie LG. Mam TV Samsung 46" 200Hz , najwyższy model 11 lat,  non stop katowany i do dzisiaj nic się nie dzieje po za pilotem zniszczonym a  OLED55B7V mogę najwyżej odsprzedać za 1000zł na części tyle mi po TV 2,5 roku używania. I wszyscy zwolennicy OLED LG nie piszcie , że to jest mega TV , tylko na gwarancji. Ja osobiście jak ktoś lubi użerać się z serwisem to polecam wykupić 5 lat gwarancji. Jestem ciekaw jak uzasadnia wymianę matrycę z powidokami bo jak osobiście zostałem nabity w butelkę a po gwarancji to sobie mogę iść do sklepu po nowy. Moja opinie jest szczera lecz zawsze znajdzie się osoba która ma interes ( przedstawiciel ) chwalić tego producenta. 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi