Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Co takiego Ci się wypala na tych matrycach? Bo wygląda mi to bardziej na nieumiejętne użytkowanie oleda niż problem z matrycami. Każdego oleda można wypalić i tu nie chodzi o to że model z przed 3 lat się wypala a tegoroczne nie, tylko o to że niewłaściwie się korzysta.  
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Użytkowanie normalne, tak jak powinno się użytkować telewizor. Kalibracja profesjonalna robiona u brata Maćka Kopra, Paweła. O dziwo oglądamy mało programów info a wypalenie wygląda i pasuje do paska tvn powtórnie. Tv jeszcze wtedy troszkę kosztował, czyli prawie 16k czyli ok, każdego oleda można wypalić ale bez przesady. Nie powinno się tak dziać przy normalnym użytkowaniu i po takich niedużych czasach użytkowania jak 16 czy 20 m-cy. Jest też zresztą bardzo wiele osób mających tak samo jak ja. Czy kiedyś LG za drugim razem dawało nowy tv serii 9 czy źle pamiętam ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Basko 12 napisał:

Użytkowanie normalne, tak jak powinno się użytkować telewizor. Kalibracja profesjonalna robiona u brata Maćka Kopra, Paweła. O dziwo oglądamy mało programów info a wypalenie wygląda i pasuje do paska tvn powtórnie. Tv jeszcze wtedy troszkę kosztował, czyli prawie 16k czyli ok, każdego oleda można wypalić ale bez przesady. Nie powinno się tak dziać przy normalnym użytkowaniu i po takich niedużych czasach użytkowania jak 16 czy 20 m-cy. Jest też zresztą bardzo wiele osób mających tak samo jak ja. Czy kiedyś LG za drugim razem dawało nowy tv serii 9 czy źle pamiętam

Tak. Źle pamiętasz. Było wie razy na forum o tym pisane. Niestety..................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmowa na infolinii, potem dzwoni serwis z Opola.Przyjadą z nową matrycą. Moje pytanie o wymianę na inny nowszy model oleda ze względu na wadliwość systemu czyszczenia. Pytać u producenta. Tylko LG może zadecydować.  Na infolinii w LG zaś odpowiedz ; to decyduje serwis, od nich wszystko zależy. Przyjazd, matryca wymieniona. Wieczorem na spokojnie 1/3 ekranu z lewej strony, znaczny zafarb na różowo, białego pola. Śnieg na filmach, różowy.2/3 ekranu z prawej strony idealnie biała plansza. Szarość 5% ok. Programy z dekodera cyfry 4k netflix, hbo wyglądają jak przez szybę z plexi, kolory przerysowane, przeostrzone na wszystkich ustawieniach. Nie da się tego wyregulować, jakoś ogarnąć. Ogląda się jak coś bez jakiejkolwiek jakości. Pamiętam przy wymianie pierwszego panelu, po wszystkim, też był zafarb po obu stronach, mniejszy  pamiętam. I gorsza jakość po wymianie panelu.. Po dwóch tygodniach przyjechał jeszcze technik do szwankującego wifi. Zdziwił się,  że poprzedni wraz z wymianą wypalonego ekranu nie zrobił twardego resetu. Zrobił go i zafarb zniknął, jakość obrazu ze wszystkich źródeł stała się idealna. Wszystko dopasowało się do siebie jakby ta czynność spasowała, zestroiła  telewizor z nowym panelem. Teraz było trochę inaczej i jest bardzo niefajnie. Telewizor odtwarza jak jakiś grat za 500 zł. Technik zrobił twardy reset, chyba... wydaje mi się,  przed sciągnięciem wypalonego ekranu. Na nowym już nic nie robił a ja wtedy nie miałem czasu oglądać jak wyszło z obrazem tym razem. Takie niuanse zauważyłem u siebie, przy tych dwu wymianach wypaleń w moim oled65C7V. Może to tylko zbieg okoliczności te moje spostrzeżenia, a może nie. Czy ktoś coś podobnego, zauważył może u siebie. Czy coś możecie napisać o twardym resecie bo ten teraz technik określał, że rzadko w ogóle go robi wcześniejszy , że musi być a jeszcze poprzedni nawet się o nim nie zająknął. Jutro będę dzwonił niech coś radzą bo tv teraz nie da się oglądać, taka słaba jakość obrazu. Jedynie na 4k coś podobnego do jakiejkolwiek normalności można zauważyć. Będę wdzięczny za doświadczenia, wiedzę czy podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jak wymieniali panel to tv był przywrócony do ustawień fabrycznych(na nowo musiałem ustawiać wifi,ustawienia itd). 

Panel dostałem lepszy niż pierwotny przy zakupie tv. Jedyny jego minus to jeden Pixel martwy w lewym górnym rogu. Nie widać go,trzeba mieć twarz 5-10cm od ekranu żeby go znaleźć,dlatego na razie olewam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po roku od wymiany gwarancyjnej matrycy z powodu wypaleń znów pojawiły się wypalenia. Tym razem około 10 cm pasek u dołu ekranu, prawdopodobnie kawałek paska TVN24. Swoją drogą bardzo ciekawe, że tylko wypalił się tym razem kawałek a nie cały obrys jak za pierwszym razem. Dodatkowo w prawej części ekranu mam pionowy pasek przez cały ekran, nie mam pojęcia od czego to może być. Na czerwonej planszy nie widać aż tak tych wypaleń, uwidaczniają się dopiero jak jest ciemno. Natomiast w specyficznych scenach widać je już bezproblemowo przede wszystkim w grze Assassins Creed origins na obszarach pustynnych, wypalenia mają lekko zielonkawy odcień. Pytanie czy jak przyjdzie do weryfikacji przez serwisanta to mogę zapuścić grę i pokazać wypalenia i zostanie to uznane czy tylko plansza się liczy. Miał ktoś taką sytuację, że na planszach nie było wypalenie aż tak widoczne natomiast w konkretnym materiale, czy to film czy gra było ewidentne wypalenie i pokazywał wypalenie na podstawie tego materiału serwisantowi i zostało uznane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak 2 razy, na infolinii Pani pytała czy widzę na planszy testowej problemy z obrazem. Mówisz, że tak i uruchamiają procedurę wymiany matrycy, nikt problemów nie robił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.12.2020 o 21:36, tracer10 napisał:

czy B7 obsłuży moduł cam z ECP platformy Canal+?

Z analizy którą robiłem nie.

A mam drugie pytanie. Czy i jak da się wypuścić z TV dźwięk Atmos (np. z Netflixa) do amplitunera?

Przejdzie przez ARC (eARC zdaje się musi być)? Czy może prze SPDIF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od sprzętu, na ARC czasem da się a skoro ARC to połączenie hdmi to idiotyczne jest pytanie o spdif.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do "stratnego" Atmosa jaki jest na Netflix jest potrzebne HDMI (eARC), jest on zakodowany w DD+. Przez optyka nie pójdzie. Tam jest wsparcie tylko DD(AC-3), PCM i DTS.

Edytowane przez kKadajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest, w wielu przypadkach zadziała na ARC trzeba sprawdzać indywidualne.

Edytowane przez D4r3KS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie po to zadałem pytanie bo zdania są rozbieżne na różnych forach.

Czyli po optyku nie pójdzie? No to miał być plan B gdyby po ARC nie poszło.

Niektórzy twierdzą, że Netflixowy Atmos pójdzie po ARC ale nie znalazłem kogoś kto to uruchomił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po optyku nie pójdzie. Po ARC u mnie pliki zakodowane jak Atmos DD+ idą (Oled B9 z eARC i Onkyo z ARC). 

Edytowane przez marciniozo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma prawa działać na optyku ile razy jeszcze o to zapytasz? Czy na optyku jest możliwe połączenie typu ARC? Chyba sam to wymyśliłeś bo nie wierzę że gdzieś o tym przeczytałeś.

Do wysyłania metadanych o Atmos wymaganiem jest HDMI.

To słabo szukałeś bo nawet na tym forum jest wiele postów osób które mają dd+atmosa na zwykłym ARC.

Wymagania to jednak stosunkowo nowych sprzętów.

Edytowane przez D4r3KS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D4r3KS może mniej agresji?

A co do meritum- ARC to kanał zwrotny dla HDMI, odnoszenie tego do optyka jest lekkim nieporozumieniem. Optyk (Toslink) jest w tym przypadku normalnym kanałem transmisji nie ma chyba żadnej przeszkody technicznej żeby wrzucić tam DD+. Ale OK przyjmuję do wiadomości, że w B7 nie ma DD+ na Toslink.

Może słabo szukałem - ale nie znalazłem konfiguracji B7 z np. Yamahą V685 (lub innym w miarę nowym ampli) po ARC. Kolega @marciniozoopisuje np. konfigurację z B9 z eARC -choć ampli ma ARC tylko więc raczej "zwykły" ARC wystarczy.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, D4r3KS napisał:

To słabo szukałeś bo nawet na tym forum jest wiele postów osób które mają dd+atmosa na zwykłym ARC.

No to skoro wywołałeś... ;)

Oczywiście, że powinno przesłać atmos po "zwykłym" ARC. Słowo powinno jest kluczowe, bo czasem nie działa. Tzn. raz działa, potem np następuje "coś" np nowy firmware do tv i nie działa. Trzeba konfigurować od nowa i ... może zadziała, a może nie :(

Mam tak z połączeniem LG + Denon.

Natomiast połączenie LG + Samsung (soundbar) działa dla odmiany perfekcyjnie.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie opisuje po eARC bo jego onkyo nie ma eARC.

@Barnaba

Dlatego cały czas piszę

w wielu przypadkach zadziała na ARC, trzeba sprawdzać indywidualne.

11 minut temu, pawelll napisał:

B7 z np. Yamahą V685

Wystarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy.

Choć jeśli już jesteś taki skrupulatny to pokazałeś C7 i 683 a nie B7 i 685 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sprawa wygląda tak (jak wyżej napisano), że przesłanie dźwięku zależy od danej konfiguracji sprzętu.

U mnie jest to TV Oled B9 z eARC i Amplituner Onkyo 686 z ARC  - Atmos DD+ działa.

Jednak do pełnego Atmosa używam zewnętrznych odtwarzaczy 4K z Atmosem w konfiguracji 5.1.2.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.01.2021 o 12:35, pawelll napisał:

Optyk (Toslink) jest w tym przypadku normalnym kanałem transmisji nie ma chyba żadnej przeszkody technicznej żeby wrzucić tam DD+

Jest przeszkoda techniczna. Optyk daje maksymalną przepustowość na poziomie 1.5 Mbps. To jest śmiesznie mało. HDMI ARC umożliwia koło 7 Mbps i tam się mieści DD+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno? Bo wg mnie Toslink ma 125 Mbps. Początkowo miał 3,1 Mbps ale już dawno jest szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie w urządzeniach audio.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, pawelll napisał:

Na pewno? Bo wg mnie Toslink ma 125 Mbps. Początkowo miał 3,1 Mbps ale już dawno jest szybszy.

Toslink to jest nazwa kabla i wtyczki. Do tego potrzebujesz jeszcze protokół przesyłu danych. Audio się transmituje za pomocą SPDIF, a to jest standard wymyślony chyba jeszcze w latach 80tych. Jasna sprawa że kablem optycznym dałoby się transmitować takie Dolby True HD, ale ktoś wcześniej musiałby wymyślić SPDIF 2.0, z większymi wymaganiami dot lasera, kabli, dekoderów itp. Nikomu się nie chciało/opłaciło tego robić bo powstało HDMI. A SPDIF i toslink zostały do dzisiaj na rynku ze względu na duże upowszechnienie a co za tym idzie szeroką kompatybilność, prostotę i taniość w implementacji (chociaż teraz już zaczyna znikać, bo księgowy ogląda każdego centa z dwóch stron)  

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam B7 od dwóch lat i jest już raczej po gwarancji bo żadnej dodatkowej nie brałem, ale mniejsza z tym..

Ostatnio zauważyłem jeden martwy piksel, który irytuje tym że jest, ale nie przeszkadza w oglądaniu, więc staram się o tym zapominać.. niestety nie mogę zapomnieć o Bandingu , który widać w szarych scenach filmu czy to w grach , ale najbardziej irytuje mnie to coś co jest na zdjęciu. Nie wiem jak to fachowo się nazywa, ale daje o sobie znać za każdym razem.. to jest normalne zjawisko? To są te przejścia tonalne?

I jeszcze jedna sprawa.. wydaje mi się że po tych 2 latach jakość obrazu się pogorszyła.. może to te aktualizacje? TV używam głównie do grania ( sporo ) i Netflix. Chociaż wypalen nie mam..

Screenshot_2021-01-08-19-57-47-937_com.whatsapp.jpg

IMG_20210108_185455.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi