Skocz do zawartości
Gmeru

Jaki telewizor dla gracza? Przegląd wyświetlaczy 2016 do konsoli Ultra HD (4K, HDR, szeroka paleta barw)?

Rekomendowane odpowiedzi

HDR nie robi? W Horizon Zero Dawn czy GT Sport robi i to bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może tak, ale w te gry akurat nie grałem. Aczkolwiek pytanie jest czy warto wymienić TV na TV + HDR. Moim zdaniem nie warto aczkolwiek sam wymieniłem na KS7000. Jak testowałem gry to aż tak dużej różnicy nie było:lol:np: UNCHARTED 4, DEUS EX. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, snakesan napisał:

Być może tak, ale w te gry akurat nie grałem. Aczkolwiek pytanie jest czy warto wymienić TV na TV + HDR. Moim zdaniem nie warto aczkolwiek sam wymieniłem na KS7000. Jak testowałem gry to aż tak dużej różnicy nie było:lol:np: UNCHARTED 4, DEUS EX. 

Uncharted 4 miał dodany HDR w późniejszym czasie i podobnie jak w przypadku The Last of Us czy inFamous SS + First Light efekt HDR jest minimalny.

A Deux Ex Mankind Divided czy The Last Guardian to generalnie gry graficznie brzydkie więc ciężko rewolucji z HDRem oczekiwać. :P

inb4: Nie, nie krytykuję dwóch gier wyżej wspomnianych, chodzi mi jedynie o warstwę graficzną, same gry są jak najbardziej bardzo dobre.

Trzeba patrzeć na gry wychodzące później typowo pod HDR, najbardziej zachwyca pod tym względem Horizon Zero Dawn.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak aktualnie wygląda sytuacja do 2 tysięcy ~43 cale, nadal ku6000 to najlepszy wybór? warto czekać na MU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.04.2017 o 11:12, snakesan napisał:

Ogólnie ten HDR jakoś tam w graniu wielkiej różnicy nie robi.

Padłem. Po prostu. Opcje są trzy. Raz - jesteś ślepy, albo niedowidzący. Dwa - telewizor, który posiadasz jest oględnie pisząc słaby. Trzy - w ogóle nie widziałeś HDR'a w grach na żywo.

Od kilku dni katuję gry obsługujące HDR na Panasonicu DX900 i to jest inny świat, absolutnie nowa jakość grania. Zaryzykuję tezę, że różnica w szeroko pojętych doznaniach wizualnych jest większa w przypadku obecnej generacji grając w HDR/SDR niż przesiadka z PS3/X360 na PS4/XOne. To jest po prostu kosmos. A ograłem dopiero Infamous, Uncharted 4 i Forza Horizon 3, ale już tylko po tych pozycjach mogę napisać, że nadeszła nowa era grania. Nie liczy się rozdzielczość, framerate czy cokolwiek innego. Największą różnicę w grach robi HDR. Człowiek zamiast grać, to siedzi na kanapie i podziwia widoki. Dla mnie rewelacja.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ku6000 jest ok ale bez HDR. Tzn ma ale bardzo słaby. KS7000 jest ok a co do nowych to nawet się nie orientuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Padłem. Po prostu. Opcje są trzy. Raz - jesteś ślepy, albo niedowidzący. Dwa - telewizor, który posiadasz jest oględnie pisząc słaby. Trzy - w ogóle nie widziałeś HDR'a w grach na żywo.

Od kilku dni katuję gry obsługujące HDR na Panasonicu DX900 i to jest inny świat, absolutnie nowa jakość grania.

Pisałem już o tym i powtórzę, bo widzę że niektórym uciekło. 

Efekt HDR'u zależy przede wszystkim od klasy tv, na którym się ogląda dany materiał. DX900 to szczytowy fald Panasonica, który potrafi mieć iście oledowa czerń a przy okazji jest dwukrotnie jaśniejszy! Dzięki temu jest jednym z najlepszych, jeśli w ogóle nie najlepszym tv na rynku jeśli chodzi o jakość efektu HDR w grach i zarazem zupełnie nieporownywalnym z praktycznie dowolnym LCD krawędziowym co robi powiedzmy 300-600nit. 

Dla osób mniej zorientowanych (takie też czytają forum) - HDR to jakby turbo w silniku benzynowym, robi ogromną różnicę ale tym większa im więcej koni/niutonometrów wygeneruje. Dlatego zupełnie inne wrażenia z jazdy da motor 1.0t 125KM, 170Nm a przykładowo taki 2.0t 280km/370Nm choć oba mają tego "motoryzacyjnego HDRa" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Xisiek napisał:

Pisałem już o tym i powtórzę, bo widzę że niektórym uciekło. 

Efekt HDR'u zależy przede wszystkim od klasy tv, na którym się ogląda dany materiał. DX900 to szczytowy fald Panasonica, który potrafi mieć iście oledowa czerń a przy okazji jest dwukrotnie jaśniejszy! Dzięki temu jest jednym z najlepszych, jeśli w ogóle nie najlepszym tv na rynku jeśli chodzi o jakość efektu HDR w grach i zarazem zupełnie nieporownywalnym z praktycznie dowolnym LCD krawędziowym co robi powiedzmy 300-600nit. 

Dla osób mniej zorientowanych (takie też czytają forum) - HDR to jakby turbo w silniku benzynowym, robi ogromną różnicę ale tym większa im więcej koni/niutonometrów wygeneruje. Dlatego zupełnie inne wrażenia z jazdy da motor 1.0t 125KM, 170Nm a przykładowo taki 2.0t 280km/370Nm choć oba mają tego "motoryzacyjnego HDRa" ;)

Dokładnie się z tobą zgadzam. Taki KS7000(średnio 500 nitów) to dopiero zalążek HDR także jeżeli kogoś nie stać na tv za 5000 zł to lepiej nie zwracać uwagi na ten aspekt. Ogólnie do grania to KU6000 jest elegancki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja porównuje przeskok w grach z HDR do tego jaki był w latach 90 jak się odpalało gry 3d z dopalaczami Voodoo. Dla mnie osobiście to jest taki wielki, jakościowy skok. Nie chcę aż wracać do gier bez HDR bo od razu sobie go wyobrażam i wiem jak wiele dana gra by zyskała. Oczywiście dużo zależy od materiału źródłowego i TV, już na KS7500 często zbierałem przysłowiową szczękę ale na KS9500 to jest inny świat :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hennepin napisał:

Oczywiście dużo zależy od materiału źródłowego i TV, już na KS7500 często zbierałem przysłowiową szczękę ale na KS9500 to jest inny świat :).

O to właśnie chodzi :) KS9500 ma bodaj 150 sterowalnych stref i jesteśmy w innym wymiarze, dx900 ma ich ponad 500, precyzja więc jeszcze rośnie. 

PS. Uwaga też słuszna - nie każda gra jest taka sama, nie każda była  optymalizowana/pisana od początku pod HDR, więc tu różnice też będą ogromne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to da się zauważyć, np. w Uncharted gdzie efekt HDR jest na doczepkę :).  Największe wrażenie HDR robi wrażenie oczywiście w Horizon ale równe dobre w Final Fantasy XV i Mass Effect Andromeda oraz w Infamous  - ale już na KS7500 nie robił w tej grze wrażenia (trzeba było podbijać jasność bo nie było nic widać w ciemnych miejscach przez co efekt HDR znacząco malał), dopiero na KS9500 jest efekt jaki powinien być i jest woow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, bo LOCOLOCO vel. Kiki zarówno na HDTV jak i na Elektrodzie upiera się, że parametry nie mają znaczenia, a HDR to prostu ważne aby był (taki wpis już z 10 razy czytałem, zawsze przy Philipsie 6561 albo 7101):

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16443901#16443901

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16184514#16184514

Można się nawet dowiedzieć, że Philips 7101 ma 700 nitów.

Także chyba Maciej nakłamał w teście mierząc 380 cd/m2 na planszy UHD Alliance i 243 cd/m2 w scenie o średniej jasności.

Może jakiś wadliwy egzemplarz radakcja HDTVPolska dostała? Aż się przypomina historia z Philipsem 7601 :D

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, po kilku dniach czytania tamtego forum przed zakupem TV, zacząłem podejrzewać, że kiki to jakiś cwaniaczek, naciągaczek, delikatnie mówiąc mija się z prawdą i robi to z premedytacją, okłamując potencjalne ofiary i ta jego "profesjonalna" kalibracja.

Edytowane przez hennepin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to zawsze zastanawia, że w dobie takiej łatwości wyszukiwania informacji, ludzie jeszcze dają się naciągać temu oszustowi... Ale jak to mówią, każdy swój rozum ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że ktoś się wpisał w tym temacie gdzie Kiki twierdzi, że Philips 7101 ma 700 nitów z zapytaniem o te dane.

Kiki swoje, ale skąd on taką wartość 700 wytrzasnął, to chyba nawet on nie wie. Na Displayspecifications ten osobnik zazwyczaj się powołuje, to nawet tam wpisane jest 400 cd/m2.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16519339#16519339

"Dane podają producenci liczone wg innych schematów , a dane testerów wg innych. 
Nie można ich porównywać. 
To bardzo dobry model. 
http://www.cinematic.pl/wiedza/kalibracja_obrazu.html - a jak masz kalibrację - to jest super."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mr.Hankey napisał:

Mnie to zawsze zastanawia, że w dobie takiej łatwości wyszukiwania informacji, ludzie jeszcze dają się naciągać temu oszustowi... Ale jak to mówią, każdy swój rozum ma.

Uratowałem się ale przyznam szczerze, że potrafi mydlić oczy. Szczególnie jak się człowiek nie zna. W kółko wymienia te same modele (TCL i Phillips).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Ale jak to mówią, każdy swój rozum ma.

To fakt bezdyskusyjny, ale nie każdy potrafi z niego korzystać zgodnie z przeznaczeniem:lol:. Dlatego ten typ i jemu podobni nieźle prosperują:angry:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wyśmiewam nikogo kto się da nabrać Kikiemu (LOCOLOCO), bo nie jest wbrew pozorom trudno się naciąć jak nie ma się obeznania w danym sprzęcie.

Wrzucam takie różne oszustwa, a zarazem idiotyzmy ze strony tego użytkownika, bo wiem, że sporo osób przeglądających szuka TV zarówno na tym jak i na drugim forum. Często te tematy się powtarzają, w jednym czasie ktoś zakłada temat z pytaniami o TV i tutaj i na forum Kikiego. Z tym, że tam zawsze szybciej Kiki reaguje, bo jemu zależy na wciśnięciu przecież złomu użytkownikowi wraz z 'kalibracją', więc logiczne, że czuwa na kolejną ofiarę.

Przykładowo, jakbym miał w tej chwili składać komputer od zera, to szczerze nie mam zielonego pojęcia czy pytać na pcformat, na pclab, czy na purepc czy na żadnym z nich, bo wszystkie są 'opłacane'. Po prostu ostatni raz się tym interesowałem 6 lat temu jak PC na Sandy Bridge składałem i przez 6 lat nie miałem potrzeby wchodzić na fora/strony przeznaczone komputerom.

Jeśli chodzi o Philipsa 6561, to jedno co mam za złe, to, że na HDTVPolska też bardzo dobre noty dostał i właśnie z uwagi na test na obu HDTV zdecydowałem się z początku na ten model, na szczerze się go pozbyłem. Wtedy jeszcze na forum były 2 strony komentarzy i nie było widać żadnych negatywnych wpisów, ani problemów tak jak teraz, także nie miałem komfortu przeglądania komentarzy, tak to pewnie bym się z tego pomysłu wycofał przed faktem. Teraz cieszę się jednak od 7 miesięcy już z KSa 7000, który ani widzi się rozkleić, a tyle straszenia było ze wszystkich stron,

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale drogi kolego Fjubens, wystarczy przeczytać jeden test tutaj, a później "fototest" tam i od razu wiadomo o co chodzi, każdy powinien sam szybko wyciągnąć wnioski... To tak, jakbyś chciał kupić samochód, bo ktoś Ci powiedział, że fajnie się jeździ, bez sprawdzenia silnika, mocy itp.:) Z tamtych testów kompletnie nic nie wynika, poza tym, że jakiś typek pisze, że jest fajnie. W ogóle pisanie, że to są jakiekolwiek testy jest nadużyciem, bo to są co najwyżej oględziny. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, rozumiem że Panasonic dx900 ma wywalony w kosmos HDR, ale jeśli porównać Ks9500 to będzie aż taka różnica? Tv różnią się "deko" ceną i zastanawiam się czy ks9500 będzie tym Tv który pokaże moc ps4 pro oraz przyszłego scorpio.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy, rozumiem że Panasonic dx900 ma wywalony w kosmos HDR, ale jeśli porównać Ks9500 to będzie aż taka różnica? Tv różnią się "deko" ceną i zastanawiam się czy ks9500 będzie tym Tv który pokaże moc ps4 pro oraz przyszłego scorpio.

Ks 9500 do PS 4 pro będzie super

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok :) ale dx900 będzie super turbo? Czy też super:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super turbo

Efekt hdr jest naprawdę mocny na tym tv plus niski lag. Test na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam nieco inne pytanie. Jako że wszyscy strasznie polecają KU6000 jako budżetowca do grania odbyłem wycieczkę do sklepu by go przetestować. O ile do kolorów i czerni nie mogę się przyczepić tak ewidentnie tv nie radzi sobie z ruchem. Oczywiście nie grzebałem w ustawieniach a materiałem źródłowym był tylko YT ale obraz skakał nawet w FHD. Czy są może jakieś starsze modele TV (jeszcze dostępne) np w Fullhd które poradzą sobie z tym lepiej ? Niestety samsung jedyne co podaje to jakieś śmiechu warte PQI i ciężko doszukać się jakichś konkretnych informacji na temat TV. Najchętniej przygarnąłbym tv 100hz z input lagiem na poziomie 50ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, dragen napisał:

W badaniu przeprowadzonym na "oko" to właśnie HDR największe wrażenie zrobił na oglądających na KS9500 ( telewizor ten pokazuje najwięcej szczegółów w HDR, wyświetla prawidłowo, bez gubienia detali materiał do 4000 nitów).

Cytat

Samsung’s 65KS9500 received the most votes from attendees, largely because it was the only display that could resolve highlight detail up to 4,000 nits, helped by accurate ST.2084 PQ (perceptual quantisation) tracking and some clever tone-mapping even though its peak brightness topped out at 1,400 nits.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-hdr-201608054331.htm

Edytowane przez hennepin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi