Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='mr_pit' post='132514' date='22.11.2008, 15:26 ']Szkoda że nikt nie wie czemu nie mam dźwieku (dwa posty wyżej) :( .
Ale widzę chyba jeszcze jeden problem prawdopodobnie po tym jak wgrałem nowy soft do PH.
Na dysku mam całą swoją muzyczke w mp3 którą puszczam przez ampli onkyo 605 po hdmi.
zauważyłem że większość mp3 zaczęła mi w czasie grania jak gdyby trzeszczeć tzn jak by kolumny nie wyrabiały i dźwięk jest hmm przesterowany trzeszczący (nie wiem jak to nazwać). Nie jest to wina zepsutych kolumn bo radio gra ładnie i czysto. MP3 nie idzie czasem słuchać. Może ktoś w tym przypadku mi pomoże. Może moje dzieci poprzestawiały coś w ampli.
Kurcze nie mam pojęcia i prosze o pomoc.[/quote]

Kurcze ,normalnie nie przemawia do mnie format mp3 może za wyjątkiem audiobook'ów ale po twojej wypowiedzi postanowiłem sprawdzić to u mnie.No i niestety :D na moim A100 też na mp3 i flac'ach dźwięk jest jakby przesterowany. Nie mam w prawdzie Onkyo tylko budżetową kilkuletnią Yamaszkę połączenie też mam inne - poprzez coaxial (ładniej chyba by było współosiowca :lol: ) ale objawy na plikach muzycznych identyczne poza płytkami w DTS-tutaj wszystko śmiga OK- na razie pewnie przy nowym FW już i to nie będzie działać :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zgubiłeś w tych 1200 plikach to zawsze możesz z pod Samby sobie znaleźć za pomocą komputera chociaż ja proponuję logiczne rozplanowanie katalogów i nic nie zginie :). U mnie wszyscy domownicy wiedzą co gdzie jest :D. Nie wymagajmy zbyt wiele od tego pudełka - to jest odtwarzacz a nie komputer :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='yorgs' post='132620' date='22.11.2008, 22:46 ']na dysku 1TB mam około 1200 plików.[/quote]

jeśli jeszcze nie czytałeś o Jukeboxach to poczytaj może to rozwiąże Twój problem.

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=12486"]Jukebox po polsku[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='m12' post='132621' date='22.11.2008, 22:47 ']Kurcze ,normalnie nie przemawia do mnie format mp3 może za wyjątkiem audiobook'ów ale po twojej wypowiedzi postanowiłem sprawdzić to u mnie.No i niestety :D na moim A100 też na mp3 i flac'ach dźwięk jest jakby przesterowany. Nie mam w prawdzie Onkyo tylko budżetową kilkuletnią Yamaszkę połączenie też mam inne - poprzez coaxial (ładniej chyba by było współosiowca :D ) ale objawy na plikach muzycznych identyczne poza płytkami w DTS-tutaj wszystko śmiga OK- na razie pewnie przy nowym FW już i to nie będzie działać :) .[/quote]
Dzieki za sprawdzenie. Czyli jednak coś spartolili w sofcie. Trzeba do nich napisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem jednen przypadek (klienta) który miał podobny problem z przesterowaniem dźwięku... okazało się że miał podkręconą głośność z pilota. Jeżeli komuś głośniki harczą przy głośniejszych dźwiękach - radzę sprawdzić ustawienie głośności. W ostatnim firmware przesterowanie pokazuje się na czerwono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='HumanMedia' post='132940' date='24.11.2008, 22:07 ']Miałem jednen przypadek (klienta) który miał podobny problem z przesterowaniem dźwięku... okazało się że miał podkręconą głośność z pilota. Jeżeli komuś głośniki harczą przy głośniejszych dźwiękach - radzę sprawdzić ustawienie głośności. W ostatnim firmware przesterowanie pokazuje się na czerwono.[/quote]
Dzięki wielkie.Pomogło.Faktycznie było ustawione na maxa z poziomu PH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawił się nowy soft do PH-A100.

Data:20.01.2009

Firmware 00-17-090116-15-POP-402-000

NMT apps 01-17-090115-15-POP-402

Z różnic tak na gorąco to:

wyświetla w info fps video

chwilowy bitrate video/audio

W ustawieniach Audio/Video pojawiła się opcja wyboru:

Framerate Sync - do wyboru

-wyłącz

-NTSC/PAL

-NTSC/24p

-NTSC/PAL/24p

Soft jak na razie dostępny tylko z pozycji aktualizacji automatycznej po sieci z poziomu PH.

Edytowane przez banulkrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pojawił się nowy soft do PH-A100.

Data:20.01.2009

Firmware 00-17-090116-15-POP-402-000

NMT apps 01-17-090115-15-POP-402

Z różnic tak na gorąco to:

wyświetla w info fps video

chwilowy bitrate video/audio

W ustawieniach Audio/Video pojawiła się opcja wyboru:

Framerate Sync - do wyboru

-wyłącz

-NTSC/PAL

-NTSC/24p

-NTSC/PAL/24p

Soft jak na razie dostępny tylko z pozycji aktualizacji automatycznej po sieci z poziomu PH.

rozumiem, że do A110 także?

lista zmian wypisana w wątku o nowych softach baaardzo długa, testował ktoś jak to jest w rzeczywistości?

coś więcej działa, cos przestało?

Edytowane przez Remi_K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do A-110 będzie pewnie na dniach. Wczoraj werner (z oficjalnego forum NMT) pisał tak:

"i plan to release tommorow an RC Firmware for A-110 and after that we have to be fast, so maybe two days testing or so.

If all is the same as with A-100 then we can go final, if there are problems then next RC."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowym firmware nie mogę zmusić popcorna do odtwarzania dźwięku przez spdif z pewnych plików. Podobnie miałem w poprzednim oficjalnym firmware. Natomiast w tym sierpniowym wszystko śmiga ok. Może ktoś coś poradzi.

Mediainfo dla przykładowego pliku pokazuje:

General
Complete name					: costamcostam
Format						   : MPEG-PS
File size						: 4.32 GiB

Video
ID							   : 224 (0xE0)
Format						   : MPEG Video
Format version				   : Version 2
Format profile				   : Main@Main
Format settings, Matrix		  : Default
Bit rate mode					: Variable
Bit rate						 : 8 000 Kbps
Width							: 720 pixels
Height						   : 576 pixels
Display aspect ratio			 : 4/3
Frame rate					   : 25.000 fps
Standard						 : PAL
Colorimetry					  : 4:2:0
Scan type						: Interlaced
Scan order					   : Bottom Field First
Bits/(Pixel*Frame)			   : 0.772

Audio
ID							   : 192 (0xC0)
Format						   : MPEG Audio
Format version				   : Version 1
Format profile				   : Layer 2
Bit rate mode					: Constant
Bit rate						 : 224 Kbps
Channel(s)					   : 2 channels
Sampling rate					: 48.0 KHz
Resolution					   : 16 bits

Text
ID							   : 32 (0x20)
Format						   : RLE
Format/Info					  : Run-length encoding
Video delay					  : -40ms

Menu
Format						   : DVD-Video

Może te dwa ostatnie firmware dodały jakieś ustawienia, które muszę zmienić żeby dźwięk z tych plików wydobyć? Z góry dziękuję za pomoc.

olo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedwczoraj wgrałem do mojego A100 nowy FW 00-17-090116-15-POP-402-000 i po kilkugodzinnych testach stwierdziłem ,że jednak lepszy był poprzedni (przede wszystkim klient btpd lepiej działał niż obecny transmission) 01-17-081023-15-POP-402-000 i wgrałem go przez USB . FW się zainstalował i jak zawsze zapytał jak ma wgrać aplikacje NMT i wskazałem oczywiście że bez usuwania danych z dysku i przez USB - Popcorn na to ,że nie powiodła się próba aktualizacji i za 5s restart.Jak się uruchomił ponownie i próbowałem jeszcze raz wgrać aplikacje NMT to już mam tylko wersję z formatem dysku.

Jak wgrać App NMT bez utraty danych (750 GB - nie mogę ich stracić ! ) ? Mam nadzieję ,że mój przypadek to ewenement a nie reguła z downgradem FW w PCH przy nowej wersji . :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś on-line jeszcze raz wgrać FW ? U mnie wszystko z sieci poszło za pierwszym razem bez problemu.

Ewentualnie zaktualizuj jeszcze raz przez usb to samo fw.

ps. może się coś źle Ci ściągnęło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem przez sieć ( i przez USB )znowu na najnowszy ale też aktualizacja fw przebiega prawidłowo a przy instalacji aplikacji NMT wywala jedną możliwość ( z formatem dysku) :) . Od roku użytkuję swojego Popcorna i wiele razy instalowałem nowy fw i wracałem do starszych jak mi jakaś beta nie pasowała ale taki przypadek to smutne nowe doświadczenie i muszę z tego jakoś wybrnąć (ewentualnie podłączą do PC sam dysk przegram wszystkie dane na PC a potem zrobię format dysku pod PCH :) - przy okazji jakim programem najlepiej idzie kopiowanie plików pod XP ? ).

Edytowane przez m12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podpinasz dysk z tymi sterownikami i pięknie śmiga -> http://www.fs-driver.org/ na XP

Dokładnie. Jest zresztą wiele różnych sterowników pozwalających na zapis/odczyt partycji EXT2/3 :)

Dziwie się że ciągle pokutuje przekonanie, że się nie da :)

Tak czy inaczej polecam używania Popcorna z oddzielnym zewnętrznym dyskiem.

Ja ma 2.5' mały (120GB) dysk w Popcornie (do torrentów) i zewnętrzny (1TB) pod USB jako magazyn.

Wtedy unika się takich problemów.

Podczas update'owania firmware'u zawsze się może coś stać. Mi po którymś flash'owaniu Popcorn zdechł zupełnie. Musiałem go reanimować specjalną procedurą awaryjną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom , ja mam zewnętrzny dysk (nawet dwa) ale gdy zakupiłem PCH to zainstalowałem (zresztą tak jak ty na początku Seagate 750 ATA) i nie wyjmowałem go już a trudno chyba robić dodatkową kopię zapasową plików 750GB :) .

Po prostu miałem pecha przy downgrade fw i stąd kłopot i pytanie bo może ktoś miał podobny i uniknąłbym przegrywania wszystkiego na inny dysk , foramtowania i ponownego wgrywania.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie m12. Ja raczej chciałem skierować nowych nabywców Popcorna na lepszą ścieżkę.

Na twój problem nie mam rozwiązania :)

A może spróbuj procedurę awaryjną (opisana na forum). Wgrywa sam firmware.

Dopiero potem jeszcze raz upgrade do najnowszej wersji.

Może pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy procedura awaryjna na pewno nie formatuje dysku ? Bo jeśli nie to jestem gotów przez to przejść :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko czy procedura awaryjna na pewno nie formatuje dysku ? Bo jeśli nie to jestem gotów przez to przejść :lol: .

Tego nie wiem. Popcorn nie pokazuje co robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko czy procedura awaryjna na pewno nie formatuje dysku ? Bo jeśli nie to jestem gotów przez to przejść :rolleyes: .

Przy procedurze awaryjnej proponuję po prostu wyjąć dysk, przecież to nie jest jakiś czasochłonny zabieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fantom , ja mam zewnętrzny dysk (nawet dwa) ale gdy zakupiłem PCH to zainstalowałem (zresztą tak jak ty na początku Seagate 750 ATA) i nie wyjmowałem go już a trudno chyba robić dodatkową kopię zapasową plików 750GB ;) .

Po prostu miałem pecha przy downgrade fw i stąd kłopot i pytanie bo może ktoś miał podobny i uniknąłbym przegrywania wszystkiego na inny dysk , foramtowania i ponownego wgrywania.

Z góry dzięki.

Zdaje się że mam podobne objawy, po updejcie usługi NMT przestały działać, a nowa instalacja daje jedyną możliwość - formatowania dysku, choć w tej chwili mam dostęp do filmów ściągniętych na dysk.

W moim przypadku podejrzewałem problemy z komunikacja dysku gdzieś po drodze (adapater , przelotki, kable pata. sata ...) tyle że przy poprzednim firmwarze miałem podobną sytuacją, napisz jak masz podpięty dysk.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam PCH-A100 i w środku Seagate 750GB ATA bez żadnych przejściówek- czyli połączenie standardowe.

Ja też mam możliwość korzystania z plików na HDD w Popcornie ale nie działają żadne aplikacje NMT .

Wcześniej wgrywałem różne wersje fw i jak , któraś beta "kulała" to wracałem bezproblemowo do wcześniejszej (poprzez USB) - aż do teraz. ;) Nie specjalnie chce mi się przerzucać 750 GB danych więc poszukuję sposobu przywrócenia dwóch opcji w menu aktualizacji App NMT.Może jakaś modyfikacja plików startowych po podłączeniu do PC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System na pewnie bedzie wymagal formatowania na ext3 , jesli wczesniej dysk byl sformatowany jako ext2... Ale u Ciebie m12 to raczej nie o to chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
System na pewnie bedzie wymagal formatowania na ext3 , jesli wczesniej dysk byl sformatowany jako ext2... Ale u Ciebie m12 to raczej nie o to chodzi...

Akurat o to pytałęm na forum NMT i odpowiedź była taka, że mimo iż ext3 w nowym FW jest jedynym dopuszczalnym systemem plików przy formatowaniu to jeśli dysk jest w ext2 nie powinno być problemów z jego działaniem.

Swoją drogą dobrze że się wstrzymałem z instalacją bo jakby mi dane poszły w pip to bym się wkurzył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że wiem gdzie jest przyczyna. Albo podczas podpinania dysku do kompa albo samoistnie podczas działania dysku w PCH dochodzi do uszkodzenia którejś z partycji , podejrzewam dwie pierwsze. Wcześniej do jednej z nich miałem dostęp po podpięciu dysku do peceta a teraz już nie. Pewnie uszkodzeniu ulegają także pliki zawarte na nich - dlatego właśnie nie działają żadne usługi NMT.

Właśnie przerzucam filmy zawarte na tym dysku (nie było tego dużo) dysk zamierzam ponownie sformatować pod PCH z tą różnicą że teraz zrobię bekap tych dwóch pierwszych partycji i plików zawartych na trzeciej partycji z mediami (.transmission , lost+found).

Zobaczymy ile wytrzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi