m12 4 Posted January 24, 2009 Apatch , ja wcześniej nie wyjmowałem dysku z PCH więc w moim przypadku jedynie druga przyczyna.Teraz wszystkie też przenoszę dane na inny dysk w PC i widzę wszystkie trzy partycje. Na próbę włożyłem inny dysk do PCH i od nowa wgrałem fw i zainstalowało mi aplikacje NMT, podpiołem dysk do PC i nic nie widać na tych dwóch pierwszych partycjach (też chciałem zgrać ich obraz i podmienić na ten dysk ,na którym nie ma app NMT) . Quote Share this post Link to post Share on other sites
s2k2 0 Posted January 25, 2009 Jeszcze nie zainstalowałem nowego oprogramowania i może dobrze bo szkoda by było tyle dodatkowej pracy. Na networkedmediatank.com znalazłem kilka odpowiedzi dotyczących tego problemu. Jedna z nich to: "I fixed the problem connecting the hard drive to my computer, loading ubuntu gnu/linux and deleting some useless files and folders inside the /mnt folder (.cache folder and other stuff)." Rozwiązanie wydaje się bardzo proste. Inni wracają z powrotem do poprzedniego firmware bez najmniejszych problemów. Mam pytanie - czy poprzednio automatycznie PCH formatowało partycje w ext3 czy w ext2? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Remi_K 1 Posted January 25, 2009 Jeszcze nie zainstalowałem nowego oprogramowania i może dobrze bo szkoda by było tyle dodatkowej pracy.Na networkedmediatank.com znalazłem kilka odpowiedzi dotyczących tego problemu. Jedna z nich to: "I fixed the problem connecting the hard drive to my computer, loading ubuntu gnu/linux and deleting some useless files and folders inside the /mnt folder (.cache folder and other stuff)." Rozwiązanie wydaje się bardzo proste. Inni wracają z powrotem do poprzedniego firmware bez najmniejszych problemów. Mam pytanie - czy poprzednio automatycznie PCH formatowało partycje w ext3 czy w ext2? A110 na pewno pytało, ale domyślnie było ext3. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qubus 0 Posted January 26, 2009 Nie wiem jak u Was ale u mnie chyba przestało dysk usypiać - w poprzedniej wersji bardzo ładnie parkował po kilku minutach bezczynności a na nowym sofcie nie zarejestrowałem ani razu takiego faktu . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazyl123 0 Posted January 26, 2009 Nie wiem jak u Was ale u mnie chyba przestało dysk usypiać - w poprzedniej wersji bardzo ładnie parkował po kilku minutach bezczynności a na nowym sofcie nie zarejestrowałem ani razu takiego faktu . U mnie to samo na A100. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dudley 0 Posted January 26, 2009 U mnie usypia dopiero po zatrzymaniu wszystkich aplikacji NMT. Później zrobię test po których się sam uruchamia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qubus 0 Posted January 26, 2009 Samba i FTP włączone, reszta wyłączona - usypia Quote Share this post Link to post Share on other sites
banulkrz 0 Posted January 26, 2009 Spróbujcie tego. http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...st&p=143135 Są tam aplikacje m/n do usypiania dysku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bicm 0 Posted January 29, 2009 Witajcie! Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Przeszukałem forum ale nigdzie nie mogę znaleźć odp, stąd pisze tutaj. Kilka dni temu kurier przywiózł mi eGreata M31B, wszystko pięknie ładnie.... tylko przy podłączenie eGreata do kompa (korzystałem z IFS Drives do wyświetlenia dysków) "przez przypadek" (czytajcie z automatu...;/) na pytanie Windowsa czy sformatować dysk dałem TAK.... i mam teraz 2 partycje w EXT3 i jedną przeszło 900gb w NTFS... eGreat widzi ta partycję, ale wydaje mi się że sprzęt znacznie spowolnił, dodatkowo mam świadomość, że przyszłe korzystanie z zasobów sieci (zapisywanie czegokolwiek z netu) też w tej opcji będzie niemożliwe. Reasumując - jak najlepiej/najłatwiej/najszybciej przywrócić partycję EXT3? Próbowałem wgrać nowy soft licząc że system przywróci stare ustawienia - bez zmian. Może jest jakaś opcja powrotu do ustawień fabrycznych, albo inny sposób który pozwoli mi bez użycia zewnętrznych programów rozwiązać ten problem? Na dysku nie mam jeszcze żadnych "cennych" danych stąd mogę pozwolić sobie na takie rozwiązanie - o ile jest możliwe... Z góry serdeczne dzięki za pomoc!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted January 29, 2009 jak najlepiej/najłatwiej/najszybciej przywrócić partycję EXT3? Podłącz dysk do PC'ta i skasuj te partycje Quote Share this post Link to post Share on other sites
thomw 0 Posted January 30, 2009 Witam Może temat jest trochę obok opisywanych problemów z dyskami, ale dla mnie jest dosyć istotny, a w przeszukanych postach nie znalazłem żadnego lekarstwa Kupiłem niedawno PCH, skonfigurowałem co się dało, dostęp SMB, ftp, itd... Odpaliłem klienta Bittorrent (btpd) i byłem bardzo zadowolony (transfer na maksa na ADSL 6Mbit). Zacząłem dalej sprawdzać możliwości PCH i uruchomiłem klienta Bittorrent (transmission) no i zaczęły się problemy - transfer spadł do kilku, kilkunastu KB. Dla porównania odpaliłem na laptopie torrenta i w ciągu jednej nocy ściągnąłem 4,7GB, a na PCH ledwie kilkanaście MB. Porównując transfery na laptopie i PCH różnica była kilkudziesięciokrotna. Czy ktoś może mi pomóc? Z góry serdecznie dziękuję Firmware: 01-17-081024-015-POP-403-091 Wersja NMT: 00-17-081023-15-POP403 Na routerze wszystkie porty są prawidłowo otwarte i przekierowane. Pozdrawiam thomw Quote Share this post Link to post Share on other sites
helcik 3 Posted January 30, 2009 ludzie, tu jest info o nowym firmare a nie poradniki jak podłączać dyski, formatować partycje itd. trochę higieny forumowej: nie zaśmiecać wątków! Quote Share this post Link to post Share on other sites
thomw 0 Posted January 30, 2009 ludzie, tu jest info o nowym firmare a nie poradniki jak podłączać dyski, formatować partycje itd. trochę higieny forumowej: nie zaśmiecać wątków! Następnym razem będę szukał innych miejsc, ale jeśli wiesz w którym temacie taki wątek był poruszany, to pomóż Quote Share this post Link to post Share on other sites
zelu 0 Posted January 31, 2009 Nie wiem jak u Was ale u mnie chyba przestało dysk usypiać - w poprzedniej wersji bardzo ładnie parkował po kilku minutach bezczynności a na nowym sofcie nie zarejestrowałem ani razu takiego faktu . U mnie działa, jak zapuzuję wszystkie torrenty. Dysk wyłącza się razem z wygaszaczem ekranu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bicm 0 Posted February 3, 2009 Wszędzie piszą ze w zasadzie eGreat to to samo co Popcorn stąd ciekaw jestem czy nowy Firmware do Popcorna wersja z 21 Stycznia 2009 - 01-17-090116-15-POP-402-000 podejdzie bez większych problemów do eGreata?? Co o tym myslicie?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubu54142 0 Posted February 26, 2009 Jest nowy firmware do A-110. -01-17-090125-15-POP-403 .Do pobrania z http://www.networkedmediatank.com/showthre...437&page=33. Odpalać z pendriva.Przed instalacją zakończyć torrenty.Podobno niedokończone uszkadza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 26, 2009 Podczas instalacji programow NMT na dysk (nastepny proces po firmware) , moj popcorn wydawal sie martwy przez 15min... (nie wiem dokladnie ,przelaczalem sobie kanaly TV w miedzyczasie). Po czym wystartowal z instalacja , takze cierpliwosci. Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 26, 2009 mig25 jakie zmiany zauważyłeś po wgraniu FW? poza tym oddaliłeś NMT i rozpocząłeś instalacje, a w tym czasie nie można było dostać się do popcornu, tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
FUSiON244 3 Posted February 26, 2009 Ogólnie poruszanie się po menu działa dużo szybciej, bookmarki dla filmu (później możesz odtworzyć od zapisanego miejsca), autoframerate Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 26, 2009 (edited) No tak , podczas upgrade nie da sie nic robic z popcornem , i o ile przy upgrade firmware widać procenty postępu , to przy instalacji programów NMT na dysku przez 15min nic sie nie dzialo , zawieszony byl ekran. A co do zmian to działa szybciej samo menu ( nieznacznie ,ale da sie zauwazyc przy skakaniu po nim) , no i kilka filmów w 1080p L5.0 juz odtwarza plynnie bez artefaktow. No i tak jak Fusion wspomniał , faktycznie odtwarzanie od poprzednio zatrzymanego miejsca. Autoframerate tez w opcjach Video widziałem , mogłbyś napisać do czego to ? Edited February 26, 2009 by mig25 Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 26, 2009 Ogólnie poruszanie się po menu działa dużo szybciej, bookmarki dla filmu (później możesz odtworzyć od zapisanego miejsca), autoframerate jak działają te zakładki do filmów? przerywając stopem oglądanie jakiegoś filmu, po ponowyny jego odpaleniu zostanie on wznowiony od miejsca zakończenia oglądania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 26, 2009 azizi , dokladnie tak Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 26, 2009 no to super, bo to jeden z mankamentów wcześniejszego FW to mam jeszcze pytanie odnośnie instalacji, jako że mam nie za długo nmt to mam bałagan na dysku po instalacjach różnego softu, w jaki najprostszy sposób wyczyścić to wszystko? na razie mam zamiar zgrać co mi potrzeba z dysku i zrobić format całego po instalacji FW, ale może jest jakieś inne rozwiązanie? albo czy można zrobić np partycję pod soft nmt a resztę trzymać na innej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 26, 2009 (edited) Pliki przy instalacji programow NMT bez formatowania dysku są nadpisywane , więc niepotrzebne pliki śmieci zostają (np resztki po zainstalowanych wczesniejszych programach) ,natomiast w plikach startowych juz ich nie ma. Myslalem o tym ,zeby wyjac dysk i skasowac wszystkie katalogi bez moich danych , i probowac zainstalowac , ale nie wiem czy taka operacja sie uda. Formatowanie w popcornie na pewno spowoduje utrate danych , bo popcorn sam zalozy 3 linuxowe partycje i skasuje poprzedni uklad ( w tym Twoja zalozoną na dane). Wiec jesli masz gdzie zgrac dane i czas na to to najlepiej zrobic backup i sformatowac jeszcze raz w Popcornie. Edited February 26, 2009 by mig25 Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 26, 2009 Pliki przy instalacji programow NMT bez formatowania dysku są nadpisywane , więc niepotrzebne pliki śmieci zostają (np resztki po zainstalowanych wczesniejszych programach) ,natomiast w plikach startowych juz ich nie ma. Myslalem o tym ,zeby wyjac dysk i skasowac wszystkie katalogi bez moich danych , i probowac zainstalowac , ale nie wiem czy taka operacja sie uda. Formatowanie w popcornie na pewno spowoduje utrate danych , bo popcorn sam zalozy 3 linuxowe partycje i skasuje poprzedni uklad ( w tym Twoja zalozoną na dane). Wiec jesli masz gdzie zgrac dane i czas na to to najlepiej zrobic backup i sformatowac jeszcze raz w Popcornie. no właśnie miejsce i czas :/ w pc mam mały 160GB dysk, więc pewnie i tak mi się nie zmieści wsio druga sprawa to to że będzie się to zgrywać długo no ale nie mam wyjścia coś czuje, trzeba porządek trzymać fajnie by było jak by ktoś zamieścił strukturę katalogów z plikami na świeżym systemie, wtedy można by było wykasować to co nie trzeba i wgrać FW Quote Share this post Link to post Share on other sites