grundig 645 Napisano 18 Lutego 2025 Wypalone jaskrawe logo z kanału Nickelodeon i logo FOX. Na dole ekranu widoczne wypalone paski informacyjne z kanału informacyjnego. Wypalenia z kanału tvn- dzień dobry tvn.TV-N czyli Telewizory Niszczymy. Jeszcze jeden podobny przykład .Wypalenia z kanału tvn- dzien dobry tvn i tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 20 Lutego 2025 (edytowane) Bardzo wyrazne wypalenia grafiki ekranowej z kanału tvn 24. Widoczne dwa wypalone logo stacji tvn 24 .TVN 24 zmienił oprawę graficzna, https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn24-nowa-oprawa-belka-logotyp-zegar-wielkosc-czcionka dlatego są dwa miejsca wypaleń logo.Lekkie wypalenie tvn turbo które mogłoby być bardziej przezroczyste i stare logo tvn z dopiskiem HD .Dobre przezroczyste logo jest na kanale ANTENA HD ,ViDoc.tv.KANAŁ ViDoc.tv to wzór do naśladowania bo ma najmniejsze i bardzo przezroczyste oznaczenia wiekowe. Edytowane 20 Lutego 2025 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 25 Lutego 2025 (edytowane) W dniu 15.12.2024 o 15:33, mikoko napisał: A teraz powiem wam o małym tricku w tv Sony. W ustawieniach jest opcja tryb szerokoekranowy. Często go włączam by „wywalić” logo poza ekran. Oto efekty: Zrobiłeś zdjęcie z polskiej wersji kanału FX.Na pewno jesteś ciekawy jak wygląda logo na amerykańskim odpowiedniku kanału FX .Logo jest bardzo półprzezroczyste , prawie jak na BBC EARTH.Każdy będzie mogł sam ocenić które logo jest mniej jaskrawe.Na polskiej czy amerykańskiej wersji tego kanału. Napisałem kilka postów w tej sprawie na facebooku polskiej wersji FX.Moje komentarze przestały być widoczne. Telewidzowie w Polsce są traktowani inaczej... cytat Choć w Polsce logotypy nie zniknęły, to są kraje, gdzie są one wyraźnie większe lub mogące bardziej odwracać uwagę od oglądanego filmu. Tak jest na przykład z wersjami HBO dla krajów Ameryki Łacińskiej czy Azji Południowo-Wschodniej. W przypadku tych rynków kluczowe mogą być urządzenia, na których ogląda się telewizję. W biedniejszych krajach dominują mniejsze i starsze telewizory.Domagam się przezroczystości logo FX jak na amerykańskiej wersji tego kanału. PEWNIE MYŚLA ZE POLACY OGLĄDAJĄ TELEWIZJE TYLKO W TELEWIZORACH KINESKOPOWYCH. https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/brak-logo-canal-hbo-cinemax-krrit-koncesja-kanaly-filmowe-polska-usa-francja? Edytowane 25 Lutego 2025 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 7 Marca 2025 (edytowane) Wypalone logo ze starej i nowej oprawy graficznej z kanału tvn 24. Edytowane 7 Marca 2025 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 11 Marca 2025 (edytowane) Na polskiej wersji FX logo jest bardzo jaskrawe.Na kanale FX nadawanym w USA logo jest bardzo półprzezroczyste. Na razie nic nie udało się załatwić. Oglądam niemiecka muzyczną wersje kanału MTV z satelity astra 19 .Byłem bardzo zdziwiony bo pojawiło się na tym kanale bardzo jaskrawe żółte logo. Wysłałem wiadomość w tej sprawie do stacji.Wkleiłem link z przykładami wypaleń z avforums i HDTV POLSKA . Szybko otrzymałem odpowiedz.Treść przetłumaczona Drogi Telewidzu. Dziękuję bardzo za wiadomość. W zeszłym tygodniu używaliśmy nieprzejrzystego logo w MTV, ale od dzisiaj półprzezroczyste logo jest ponownie widoczne. Z wyrazami szacunku Twój zespół MTV ========= Jeśli ktoś możesz na profilu FX zadać pytanie dlaczego na amerykańskiej wersji FX logo jest bardzo przezroczyste a na polskiej bardzo jaskrawe.Kiedy logo na polskiej wersji FX będzie półprzezroczyste jak logo FX w USA. https://www.facebook.com/FXpl Jeśli ktoś chce może na profilu FX zadać pytanie dlaczego na amerykańskiej wersji FX logo jest bardzo przezroczyste a na polskiej bardzo jaskrawe.Kiedy logo na polskiej wersji FX będzie półprzezroczyste jak logo FX w USA. Gdy wkleiłem zdjęcie aby pokazać że nawet na ciemnym tle logo FX USA nie jest jaskrawe to zaraz zdjęcie skasowali. Edytowane 11 Marca 2025 przez grundig 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 16 Marca 2025 Wypalenia oprawy graficznej z kanału tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 16 Marca 2025 Mam prośbę , jak wrzucasz te wypalone wyświetlacze, to w miarę możliwości podaj jaki to model i ile lat jest użytkowany. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 16 Marca 2025 (edytowane) Wypalenia statycznych obrazów czyli jaskrawego logo i pasków graficznych dotyczą wszystkich firm produkujących telewizory OLED.Panele do telewizorów OLED produkuje LG i Samsung. Oczywiście wypalenie logo np z kanału tvn 24 nie pojawi się natychmiast w nowym telewizorze tylko po pewnym czasie.Ten wątek ma przyczynić się do tego aby półprzezroczyste logo było na największej ilości kanałów. Niektóre stacje telewizyjne udzielają w tej sprawie szybkiej odpowiedzi i zmieniają logo na półprzezroczyste. Przykład to np. wiadomość od MTV NIEMCY.Wysłałem wiadomość w sprawie logo do MTV dołączyłem linki z AVFORUMS I HDTV POLSKA i następnego dnia kanał zmienił logo i otrzymałem odpowiedz e-mail. O możliwych wypaleniach ekranu przez jaskrawe logo informuje każdy producent telewizora.Cytat z instrukcji telewizora LG. Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanychdo uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczyOLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, którymoże przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneliOLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nimuchronić.Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotnewyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu naekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED.Obrazy mogące spowodowaćutrwalenie obrazu• Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronieekranu.• Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9.• Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału,logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp. Edytowane 16 Marca 2025 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 27 Napisano 16 Marca 2025 No to jak oglądać filmy skoro większość ma pasy kinowe? Przecież każdego filmu z osobna nikt nie będzie rozciągał na cały ekran... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 16 Marca 2025 Oglądam bardzo dużo filmów z tymi pasami. No w końcu po to jest TV, a Oled jak najbardziej do filmów się nadaje. Pierwszy OLED prawie pięć lat. Teraz kolejny (wcześniej plazmy) i żadnych problemów - wypaleń od czarnych pasów. A naprawdę tych filmów dużo oglądam, telewizor jest intensywnie użytkowany. Oczywiście nic nie rozciągam, wszystko w oryginalnym formacie. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 27 Napisano 16 Marca 2025 Oglądam bardzo dużo filmów z tymi pasami. No w końcu po to jest TV, a Oled jak najbardziej do filmów się nadaje. Pierwszy OLED prawie pięć lat. Teraz kolejny (wcześniej plazmy) i żadnych problemów - wypaleń od czarnych pasów. A naprawdę tych filmów dużo oglądam, telewizor jest intensywnie użytkowany. Oczywiście nic nie rozciągam, wszystko w oryginalnym formacie. A jasność pikseli OLED ściemniasz np. w filmach z HDR czy lecisz na domyślnym ustawieniu na 100? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 16 Marca 2025 (edytowane) Nie ściemniam przy HDR i DV. Edytowane 16 Marca 2025 przez marciniozo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 16 Marca 2025 Większość wypaleń to jaskrawe logo kanału i paski informacyjne . Takie jak na zdjęciu niżej. Jeśli ktoś dalej nie wierzy ze jaskrawe logo może się wypalić to w na filmie jest przykład z kanału FOX NEWS. Na amerykańskiej internetowej stronie LG było bardzo dużo takich przykładów ale link nie jest już aktywny. Mogę przyznać się że kupiłem już kilka uszkodzonych telewizorów OLED z wypaleniami w bardzo niskiej cenie.Telewizory potrzebne jako "dawcy organów". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 27 Marca 2025 Wypalenia z kanału tvn 24 i tvn - program dzień dobry tvn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 30 Marca 2025 Na forum przeczytałem że przekazie satelitarnym z satelity HOT BIRD można oglądać niekodowany kanał MED.TV w rozdzielczości HD, języku angielskim i oferuje program o charakterze podróżniczo-kulturalnym, skoncentrowany na regionie śródziemnomorskim. Parametry odbioru kanału. Hot Bird 13G (13°E) | tp. 158 (11,662 GHz, pol. V, SR: 27500, FEC: 2/3; DVB-S2/8PSK) Na kanale MED.TV logo było bardzo jaskrawe i kolorowe.Wysłałem pytanie do stacji czy logo może być mniej widoczne w czasie nadawania programu, czyli półprzezroczyste.Do wiadomości dołączyłem linki z avforums i HDTV POLSKA. Kanał udzielił odpowiedzi i zmienił logo na półprzezroczyste. Dziękujemy za kontakt i podzielenie się swoją opinią. Doceniamy Twoje obawy dotyczące wypalania się ekranu OLED i rozumiemy znaczenie przyjaznego dla widza logo na ekranie. Zawsze szukamy sposobów na ulepszenie wrażeń podczas oglądania i ocenimy możliwość dostosowania przezroczystości logo MED.TV lub użycia animacji logo, aby uniknąć statycznych obrazów na ekranie. Twój wkład jest cenny i weźmiemy go pod uwagę podczas udoskonalania naszej prezentacji nadawczej. Dziękujemy za Twoją sugestię i doceniamy Twoje wsparcie dla MED.TV! Z poważaniem, MED.TV https://med.tv/about/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 30 Marca 2025 Wczoraj zrobiłem aktualizację firmware stareńkiego LG OLED B6 (za rok znów będzie seria "6" ;) ) Przy okazji sprawdziłem na planszach, czy coś tam widać pod kątem wypaleń. Nic - czyściutkie, jednolite powierzchnie Kolejny raz powtarzam, że każdy ekran (LCD też) można wypalić, jednak trzeba się o to specjalnie postarać. Młotkiem łatwiej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 31 Marca 2025 Wypalona grafika ekranowa z kanału tvn - dzień dobry tvn. Wypalone paski informacyjne z kanału informacyjnego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 645 Napisano 1 Kwietnia 2025 Wypalona oprawa graficzna z kanału tvn 24. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 580 Napisano 1 Kwietnia 2025 @grundig, odwalasz kawał roboty w tym temacie, ale chyba niebawem nie będziesz miał co robić. LG permanentnie rozwiązało problem wypaleń w oledach (przecieki o tym temacie były już na początku roku). Potrafią również przywrócić wypaloną matrycę do fabrycznego stanu. Trudność w pogwarancyjnych egzemplarzach polega na tym, ze trzeba je dostarczyć do serwisu. Egzemplarze na gwarancji odbierają sami. Fix/naprawa wypalonej matrycy działa w 100% i zabezpiecza matrycę przed nowymi wypaleniami. Więcej informacji tutaj: https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/oled/?ec_model_status_code=ACTIVE# P.S. Naprawa/fix będzie dotyczyła tylko oledów LG, Sony, Philips. Niestety Panasonic jest wyłączony z akcji co mnie niezmiernie dziwi, nie wiem czemu.... Może @Gmeru coś więcej doda w temacie 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 1 Kwietnia 2025 Dobre! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 410 Napisano 1 Kwietnia 2025 47 minut temu, Groszek napisał: LG permanentnie rozwiązało problem wypaleń w oledach (przecieki o tym temacie były już na początku roku). Potrafią również przywrócić wypaloną matrycę do fabrycznego stanu Hehe... a ja to sobie w menu inżynieryjnym odblokowałem i mam spokój. Zero zmartwień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 1 Kwietnia 2025 W każdym porządnym TV OLED, oprócz oczywiście Grundigów i Pasikoników, są takie opcje w menu. No ale to tylko dla inżynierów - technicy mają bana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 62 Napisano 1 Kwietnia 2025 Godzinę temu, Groszek napisał: @grundig, odwalasz kawał roboty w tym temacie, ale chyba niebawem nie będziesz miał co robić. LG permanentnie rozwiązało problem wypaleń w oledach (przecieki o tym temacie były już na początku roku). Potrafią również przywrócić wypaloną matrycę do fabrycznego stanu. Trudność w pogwarancyjnych egzemplarzach polega na tym, ze trzeba je dostarczyć do serwisu. Egzemplarze na gwarancji odbierają sami. Fix/naprawa wypalonej matrycy działa w 100% i zabezpiecza matrycę przed nowymi wypaleniami. Więcej informacji tutaj: https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/oled/?ec_model_status_code=ACTIVE# P.S. Naprawa/fix będzie dotyczyła tylko oledów LG, Sony, Philips. Niestety Panasonic jest wyłączony z akcji co mnie niezmiernie dziwi, nie wiem czemu.... Może @Gmeru coś więcej doda w temacie Albo ja jestem ślepy albo nic na tej stronie nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 1 Kwietnia 2025 01 kwietnia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikoko 62 Napisano 1 Kwietnia 2025 🤦♂️ że też zapomniałem daty 🤣 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach