Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wypalone jaskrawe logo  z kanału  Nickelodeon i logo  FOX.

Na dole ekranu widoczne wypalone paski informacyjne z kanału informacyjnego.

Wypalenia.jpg

Wypalenia z kanału  tvn- dzień dobry tvn.TV-N czyli Telewizory Niszczymy.

567-tvn-wypalenia.jpg

Jeszcze jeden podobny przykład .Wypalenia z kanału  tvn- dzien dobry  tvn i tvn 24.

tvn-i-tvn-2488-wypalone-paski-graficzne-

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wyrazne  wypalenia grafiki ekranowej z kanału   tvn  24. Widoczne    dwa  wypalone logo stacji  tvn  24 .TVN 24 zmienił oprawę graficzna,

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn24-nowa-oprawa-belka-logotyp-zegar-wielkosc-czcionka

dlatego  są dwa miejsca  wypaleń logo.Lekkie  wypalenie  tvn turbo które mogłoby być bardziej przezroczyste i stare logo  tvn  z dopiskiem HD .Dobre  przezroczyste logo  jest na kanale ANTENA  HD ,ViDoc.tv.KANAŁ  ViDoc.tv to wzór  do naśladowania bo ma najmniejsze i  bardzo przezroczyste oznaczenia wiekowe.

TVN-24-BARDZO-MOCNE-WYPALENIA.jpg

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.12.2024 o 15:33, mikoko napisał:

A teraz powiem wam o małym tricku w tv Sony. W ustawieniach jest opcja tryb szerokoekranowy. Często go włączam by „wywalić” logo poza ekran. Oto efekty: 8c5c8ca4fc7420a7b652cfdbcc7042b8.jpg

Zrobiłeś zdjęcie z polskiej wersji kanału FX.Na pewno jesteś ciekawy jak wygląda logo na amerykańskim odpowiedniku   kanału FX .Logo jest bardzo półprzezroczyste  , prawie jak na BBC EARTH.Każdy będzie  mogł sam ocenić które logo jest mniej jaskrawe.Na polskiej czy amerykańskiej wersji tego kanału.

FX-USA.jpg

Napisałem kilka postów w tej sprawie na facebooku polskiej wersji FX.Moje komentarze przestały być widoczne.

Telewidzowie w Polsce są traktowani inaczej... cytat Choć w Polsce logotypy nie zniknęły, to są kraje, gdzie są one wyraźnie większe lub mogące bardziej odwracać uwagę od oglądanego filmu. Tak jest na przykład z wersjami HBO dla krajów Ameryki Łacińskiej czy Azji Południowo-Wschodniej. W przypadku tych rynków kluczowe mogą być urządzenia, na których ogląda się telewizję. W biedniejszych krajach dominują mniejsze i starsze telewizory.Domagam się przezroczystości logo FX jak na amerykańskiej wersji tego kanału. PEWNIE MYŚLA ZE POLACY OGLĄDAJĄ  TELEWIZJE TYLKO W TELEWIZORACH KINESKOPOWYCH.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/brak-logo-canal-hbo-cinemax-krrit-koncesja-kanaly-filmowe-polska-usa-francja?

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wypalone logo ze starej i nowej oprawy graficznej z kanału tvn 24.

WYPALONE-LOGO-TVN-24-OLED-LG-jpg.jpg

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na   polskiej wersji FX logo  jest bardzo jaskrawe.Na kanale FX nadawanym w USA logo jest bardzo półprzezroczyste. Na razie nic nie udało się załatwić.

Oglądam niemiecka muzyczną wersje kanału  MTV z satelity  astra 19 .Byłem bardzo zdziwiony  bo pojawiło się na  tym kanale bardzo jaskrawe żółte logo. Wysłałem wiadomość w tej sprawie do stacji.Wkleiłem link  z przykładami wypaleń z avforums i HDTV POLSKA . Szybko otrzymałem odpowiedz.Treść przetłumaczona

Drogi Telewidzu.

Dziękuję bardzo za wiadomość. W zeszłym tygodniu używaliśmy nieprzejrzystego logo w MTV, ale od dzisiaj półprzezroczyste logo jest ponownie widoczne.

Z wyrazami szacunku Twój zespół MTV

=========

Jeśli ktoś  możesz  na profilu FX zadać pytanie dlaczego  na amerykańskiej wersji FX logo  jest bardzo przezroczyste a na polskiej bardzo jaskrawe.Kiedy  logo na polskiej wersji FX  będzie półprzezroczyste   jak logo FX  w USA.

https://www.facebook.com/FXpl

Jeśli ktoś chce  może  na profilu FX zadać pytanie dlaczego  na amerykańskiej wersji FX logo  jest bardzo przezroczyste a na polskiej bardzo jaskrawe.Kiedy  logo na polskiej wersji FX  będzie półprzezroczyste   jak logo FX  w USA.

Gdy wkleiłem zdjęcie   aby pokazać że nawet na ciemnym tle logo FX  USA nie jest jaskrawe to zaraz zdjęcie skasowali.

FX.jpg

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę , jak wrzucasz te wypalone wyświetlacze, to w miarę możliwości podaj jaki to model i ile lat jest użytkowany.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalenia statycznych obrazów  czyli  jaskrawego logo i pasków graficznych dotyczą wszystkich  firm produkujących telewizory OLED.Panele do telewizorów OLED produkuje  LG i Samsung. Oczywiście  wypalenie  logo np z kanału  tvn  24 nie pojawi się natychmiast  w nowym telewizorze  tylko po pewnym czasie.Ten wątek ma przyczynić się do tego aby  półprzezroczyste logo było na największej ilości kanałów. Niektóre stacje telewizyjne udzielają w tej sprawie szybkiej odpowiedzi i zmieniają logo na półprzezroczyste. Przykład to   np. wiadomość od MTV NIEMCY.Wysłałem wiadomość w sprawie logo do MTV dołączyłem linki  z  AVFORUMS I  HDTV POLSKA  i następnego dnia kanał zmienił  logo i otrzymałem odpowiedz e-mail.

O możliwych wypaleniach ekranu przez jaskrawe logo  informuje każdy producent telewizora.Cytat z instrukcji telewizora LG.

Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanych
do uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczy
OLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, który
może przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneli
OLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nim
uchronić.

Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotne

wyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu na

ekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED.

Obrazy mogące spowodować
utrwalenie obrazu
• Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronie
ekranu.
• Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9.
• Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału,
logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak oglądać filmy skoro większość ma pasy kinowe? Przecież każdego filmu z osobna nikt nie będzie rozciągał na cały ekran...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądam bardzo dużo filmów z tymi pasami. No w końcu po to jest TV, a Oled jak najbardziej do filmów się nadaje. 

Pierwszy OLED prawie pięć lat. Teraz kolejny (wcześniej plazmy) i żadnych problemów - wypaleń od czarnych pasów. A naprawdę tych filmów dużo oglądam, telewizor jest intensywnie użytkowany. Oczywiście nic nie rozciągam, wszystko w oryginalnym formacie. 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oglądam bardzo dużo filmów z tymi pasami. No w końcu po to jest TV, a Oled jak najbardziej do filmów się nadaje. 
Pierwszy OLED prawie pięć lat. Teraz kolejny (wcześniej plazmy) i żadnych problemów - wypaleń od czarnych pasów. A naprawdę tych filmów dużo oglądam, telewizor jest intensywnie użytkowany. Oczywiście nic nie rozciągam, wszystko w oryginalnym formacie. 
A jasność pikseli OLED ściemniasz np. w filmach z HDR czy lecisz na domyślnym ustawieniu na 100?
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ściemniam przy HDR i DV.

Edytowane przez marciniozo
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość  wypaleń  to jaskrawe logo  kanału i paski informacyjne . Takie jak na zdjęciu niżej.

Philips-wypalenia.jpg

wypalenia-tvn-24.jpg

Jeśli ktoś dalej nie wierzy  ze jaskrawe logo może się wypalić to w na filmie jest przykład z kanału FOX NEWS.

Na amerykańskiej  internetowej stronie LG było bardzo dużo takich przykładów ale link nie jest już aktywny.

Mogę przyznać się że kupiłem już kilka  uszkodzonych telewizorów  OLED z wypaleniami w bardzo niskiej cenie.Telewizory potrzebne jako  "dawcy  organów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalenia z kanału  tvn  24 i  tvn - program  dzień dobry  tvn.

WYPALENIA-TVN-24.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum przeczytałem że   przekazie satelitarnym  z satelity  HOT BIRD   można oglądać niekodowany kanał   MED.TV w rozdzielczości HD, języku angielskim i oferuje program o charakterze podróżniczo-kulturalnym, skoncentrowany na regionie śródziemnomorskim.

Parametry odbioru kanału.

Hot Bird 13G (13°E) | tp. 158 (11,662 GHz, pol. V, SR: 27500, FEC: 2/3; DVB-S2/8PSK)

Na kanale MED.TV logo było bardzo jaskrawe i kolorowe.Wysłałem pytanie  do stacji  czy logo może być mniej widoczne w czasie nadawania  programu, czyli półprzezroczyste.Do wiadomości dołączyłem linki  z avforums i HDTV POLSKA.

Kanał udzielił odpowiedzi i zmienił logo na półprzezroczyste.

Dziękujemy za kontakt i podzielenie się swoją opinią. Doceniamy Twoje obawy dotyczące wypalania się ekranu OLED i rozumiemy znaczenie przyjaznego dla widza logo na ekranie.

Zawsze szukamy sposobów na ulepszenie wrażeń podczas oglądania i ocenimy możliwość dostosowania przezroczystości logo MED.TV lub użycia animacji logo, aby uniknąć statycznych obrazów na ekranie. Twój wkład jest cenny i weźmiemy go pod uwagę podczas udoskonalania naszej prezentacji nadawczej.

Dziękujemy  za Twoją sugestię i doceniamy Twoje wsparcie dla MED.TV!

Z poważaniem, MED.TV

https://med.tv/about/

DSC-0639.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem aktualizację firmware stareńkiego LG OLED B6 (za rok znów będzie seria "6" ;) )

Przy okazji sprawdziłem na planszach, czy coś tam widać pod kątem wypaleń. Nic - czyściutkie, jednolite powierzchnie :)

Kolejny raz powtarzam, że każdy ekran (LCD też) można wypalić, jednak trzeba się o to specjalnie postarać.

Młotkiem łatwiej ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalona grafika ekranowa z kanału  tvn - dzień dobry  tvn.

dzie-dobry-tvn-wypalenie.jpg

Wypalone paski informacyjne z kanału informacyjnego.

sony2.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grundig, odwalasz kawał roboty w tym temacie, ale chyba niebawem nie będziesz miał co robić.

LG permanentnie rozwiązało problem wypaleń w oledach (przecieki o tym temacie były już na początku roku). Potrafią również przywrócić wypaloną matrycę do fabrycznego stanu. Trudność w pogwarancyjnych egzemplarzach polega na tym, ze trzeba je dostarczyć do serwisu. Egzemplarze na gwarancji odbierają sami. Fix/naprawa  wypalonej matrycy działa w 100% i zabezpiecza matrycę przed nowymi wypaleniami.

Więcej informacji tutaj:

https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/oled/?ec_model_status_code=ACTIVE#

P.S.

Naprawa/fix będzie dotyczyła tylko oledów LG, Sony, Philips. Niestety Panasonic jest wyłączony z akcji co mnie niezmiernie dziwi, nie wiem czemu....

Może @Gmeru coś więcej doda w temacie

• Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Groszek napisał:

LG permanentnie rozwiązało problem wypaleń w oledach (przecieki o tym temacie były już na początku roku). Potrafią również przywrócić wypaloną matrycę do fabrycznego stanu

Hehe... a ja to sobie w menu inżynieryjnym odblokowałem i mam spokój. Zero zmartwień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym porządnym TV OLED, oprócz oczywiście Grundigów i Pasikoników, są takie opcje w menu. No ale to tylko dla inżynierów - technicy mają bana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Groszek napisał:

@grundig, odwalasz kawał roboty w tym temacie, ale chyba niebawem nie będziesz miał co robić.

LG permanentnie rozwiązało problem wypaleń w oledach (przecieki o tym temacie były już na początku roku). Potrafią również przywrócić wypaloną matrycę do fabrycznego stanu. Trudność w pogwarancyjnych egzemplarzach polega na tym, ze trzeba je dostarczyć do serwisu. Egzemplarze na gwarancji odbierają sami. Fix/naprawa  wypalonej matrycy działa w 100% i zabezpiecza matrycę przed nowymi wypaleniami.

Więcej informacji tutaj:

https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/oled/?ec_model_status_code=ACTIVE#

P.S.

Naprawa/fix będzie dotyczyła tylko oledów LG, Sony, Philips. Niestety Panasonic jest wyłączony z akcji co mnie niezmiernie dziwi, nie wiem czemu....

Może @Gmeru coś więcej doda w temacie

Albo ja jestem ślepy albo nic na tej stronie nie widzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi