Skocz do zawartości
mbak48

Pomoc w wyborze sprzętu 7.1.4

Rekomendowane odpowiedzi

Hej PMCOMP,  budget na Audio mam 20k , a Telewizor (teraz rozmyślam nt. projektora) to oddzielna historia i tam maiłem przeznaczyć 10k lub więcej może być i 15+5

Raczej interesują mnie nowe rzeczy, mogą być słabszej klasy ale nowe (tak już mam).

Tak jak radzisz rozprowadzę przewody do 7.2.4 a na razie zbuduje 5.2.4, powoli będę rozbudowywał(o dwa głośniki surround).

To konkret z których Amplitunerów wybierać ? Podajcie kilka modeli wartych uwagi...i jaki zestaw kolumn...to zacznę powoli się interesować i zbierać oferty.

A i gdzie kupujecie?

Tak jak zdecyduję się na projektor to minimum 120 cali.

Pytanie do tych co mają projektor...da się oglądać na co-dzień? Czy tylko używacie do oglądania filmów raz na jakiś czas. (bo jak zainwestuję w projektor to nie będę na razie inwestował przez jakiś czas w telewizor.. I jak się ogląda mecze?

Skąd jestem? Z Otwocka, ale wybudowałem dom w małej miejscowości pod Otwockiem.

To mnie cieszy że nie muszę kuć cegieł (wręcz mnie to popycha w stronę projektora :) , sufit mogę pomalować w części kinowej bo to pomieszczenie jest większe i ma z boku jakby aneks..

Co do podłogi to nic tam jeszcze nie ma, planowałem ciemne brązowe kafle w kształcie desek, ale mogę rozważyć we wnęce gdzie jest przewidziane miejsce na projektor inną podłogę, jakiś antracyt.

Oświetlenie w tej piwnicy to na bocznych ścianach kinkiety świecące w dół, hmm nie rozważałem oświetlenia podłogowego...tez się zastanowię..

Elektrycy zrobili mi również na środku oświetlenie z którego teraz korzystam, ale go zlikwiduję lub posłuży do zasilenia projektora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to klaruje się :)

- amp Denon 6700 

- system głośników Teufel - sporo ostatnio wzmianek na forum, a i koledzy mają i chwalą

- projektor JVC RS540/7900 (bezkonkurencyjny stosunek jakość/cena), ew RS2000 ale to już 2x tyle kasy, za to masz natywne 4K

- ekran stały Adeo 135" (16:9) lub odpowiednik w kinowym formacie

- przewody: miedź z rolki

- HDMI - światłowód AOC (250-300 zł za 15 m) - warto pomyśleć i pociągnąć instalację

Wszystko nowe i chyba optymalne cenowo. O głośniki jeszcze popytaj ewentualnie...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaproponowałem Marantz Sr 7013 plus końcówka mocy stereo w późniejszym czasie.
Będzie taniej na start, niż demon, a po dokupieniu końcówki na front, pewnie i lepiej.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, raf7705 napisał:

Ja zaproponowałem Marantz Sr 7013 plus końcówka mocy stereo w późniejszym czasie.
Będzie taniej na start, niż demon, a po dokupieniu końcówki na front, pewnie i lepiej.

Demon + Teufel 😈👹🤪

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dorzucę tutaj swoje trzy grosze ... że żadne nowe amplitunery ... nie grają. Ostatnie dobrze grające to takie fullHD tylko.

Jak ktoś chce dobry dźwiek to procesor dźwięku Marantza plus wielokanałowe końcówki mocy.

Pozdro

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mbak48 napisał:

Pytanie do tych co mają projektor...da się oglądać na co-dzień? Czy tylko używacie do oglądania filmów raz na jakiś czas. (bo jak zainwestuję w projektor to nie będę na razie inwestował przez jakiś czas w telewizor.. I jak się ogląda mecze?

Już nie mam proja, ale miałem 1,5 roku.

Da się to wszystko... Ludzie nawet oglądają na łące przy blasku księżyca gdzie kontrast jest masakryczny... Tzw. ostatnio modne kina na powietrzu.. :) Pytanie tylko o kontrast. U mnie w ciągu dnia był gorszy więc nie oglądałem, ale i tak na co dzień nie oglądam więc było mi bez różnicy. Natomiast w piwnicy to chyba można zrobić noc zawsze... :) Jak masz jakieś okienka - zabetonuj... :)

W przypadku projekcji każdy prześwit jasnego światła ma wpływ na obraz. Odcięcie światła zewnętrznego to zawsze minimum. Do tego oczywiście dochodzi adaptacja pomieszczenia o czym Ci już pisali wyżej koledzy...

Jak możesz zrobić sobie takie wydzielane pomieszczenie i rzucić obraz nawet 150'' to projektor w sam raz... Natomiast jak będziesz przeprowadzał te wszystkie przewody itd to ja bym sugerował żebyś mimo wszystko zrobił ewentualne podłączenie pod TV. Wiadomo proj będzie stał po 2 stronie pomieszczenia więc nie wiem jak chcesz to zrobić, ale raczej je ustawisz z przodu, pod ekranem choćby  z tego powodu żeby widzieć co robisz... Jeśli tak to właściwie nie ma problemu tylko trzeba pamiętać, że jeden kabelek hdmi powinien być zarezerwowany do ewentualnego TV z przodu.

Możesz też iść zupełnie na bogato i kupić zarówno TV jak i proj. Ja tak miałem... Więc miałem porównanie w czasie rzeczywistym tego co oglądałem. Nawet tak, że do połowy miałem zsunięty ekran do proja, a dolna połowa to był obraz z TV i szło jednocześnie - więc porównywałem każdą scenę... W takim wypadku trzeba by zamiast ekranu ramowego kupić i zamontować ekran zsuwany z sufitu, a pod nim postawić TV...

W każdym razie jak byś w przyszłości chciał wymienić na TV lub dołożyć TV warto już teraz o tym pomyśleć w kwestii przewodów...

Co do meczy ja nie oglądałem... Dla mnie to był koszmar oglądać mecze w wyblakłych kolorach i mdłej intensywności na proju, ale są ludzie tak oglądający. Np. kolega raf, który ma i projektor JVC i 2 TV QLED od Samsunga ogląda wyłącznie filmy na proju, a cała reszta na TV i wydaje się to w miarę logiczne. Ale są też osoby oglądające sport na proju... Na pewno 150'' robi wielkie wrażenie i tak ogromny ekran to jest coś !

Przy czym jeszcze jedna uwaga: jak daleko będziesz siedział od tego ekranu ? Ja z odległości 2,8m nie obejmowałem wzrokiem całego ekranu 100'' i detale z boków mi uciekały. Fakt, że kalkulator odległości na to pozwala, ale każdy ma inaczej.... Musisz więc pamiętać aby zachować odpowiednią odległość przy tak dużym ekranie.

Jak możesz zrobić sobie takie wydzielane pomieszczenie i rzucić obraz nawet 150'' to projektor w sam raz... Natomiast jak będziesz przeprowadzał te wszystkie przewody itd to ja bym sugerował żebyś mimo wszystko zrobił ewentualne podłączenie pod TV. Wiadomo proj będzie stał po 2 stronie pomieszczenia więc nie wiem jak chcesz to zrobić, ale raczej ampli/tuner sat/ player itd ustawisz z przodu, pod ekranem choćby  z tego powodu żeby widzieć co robisz... Jeśli tak to właściwie nie ma problemu tylko trzeba pamiętać, że jeden kabelek hdmi powinien być zarezerwowany do ewentualnego TV z przodu.

errata: / Nie ma tym forum możliwości edycji po upływie 2 min. co jest po prostu karygodne, ale generalnie na tym forum nikt nic nie robi, nie ma moderacji, usprawniania, niczego... Dlatego jeszcze raz cytuję i dodałem wytłuszczonym drukiem to co powinno być. Głowa pomyślała, ale palce nie napisały... I fragment postu był nieczytelny.

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.08.2020 o 23:23, Barnaba napisał:

Magia kina działa jednak w sporcie :)

Transmisja polsatowska (ipla), więc "średnia" ale 4K, więc pewien poziom jakości na szczęście zachowany.

Niezłe udźwiękowienie rodem z gier FIFA. Wszytko razem daje niezwykły efekt :) 

Bardzo polecam sport na projektorze.IMG_6553.thumb.jpg.cfce1403ae87b9211836ea2555452741.jpg

Wrażenia z oglądanie sportu na projektorze są niesamowite. Doskonała jakość, nasycenie kolorów, kontrast, no i WIELKOŚĆ.

Bardzo polecam :)

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj że konfiguracja 5.1. różni się od 7.1 miejscem montażu bocznych surroundów. Tak jak np. 5.1.2 różni się od 5.1.4 punktem montażu głośników sufitowych.

Jeśli zrobisz wg wytycznych DOLBY okablowanie pod 7.1 a zamontujesz 5.1 to boczne surroundy dadzą Ci słabszy efekt niż umiejscowienie 5.1. wg. DOLBY.

Przy tym pomieszczeniu nie kupowałbym JVC RS540, jednak Epsona 9400 kupisz sporo taniej, a przy warunkach jakie tam będą JVC nie pokaże w pełni swoich możliwości.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zochu1 napisał:

Przy tym pomieszczeniu nie kupowałbym JVC RS540, jednak Epsona 9400 kupisz sporo taniej, a przy warunkach jakie tam będą JVC nie pokaże w pełni swoich możliwości.

Widziałeś oba projektory w takich warunkach? Wydaje mi się, że nie.

Pokutuje tu na forum pewna "prawda objawiona", że JVC to tylko do jaskini itp. Zapewniam, na podstawie wieloletnich (ok 10) obserwacji różnych modeli JVC w niezaadoptowanych, a czasami wręcz śnieżnobiałych pomieszczeniach, że różnica jakości jest zauważalna w stosunku do "zwykłych" LCD.

Od niedawna dopiero cieszę się z projekcji w prawdziwej, czarnej sali i wiadomo, że tu jest jeszcze o "oczko" wyżej.

Natomiast w tym przypadku, kolega ma ciemne, ceglane ściany, sufit pomaluje w części na czarno - prawie bajka :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się.

Żeby JVC pokazało pazura, musi mieć naprawdę świetne warunki.

Miałem tw7300 i x7900, jednocześnie w moim średnio zaadoptowanym salonie (oba włączone jednocześnie, świeciły na ten sam ekran, pół na pół).

Różnica była naprawdę minimalna, w jasnych scenach, to nawet Epson wyglądał lepiej.

Dopiero jak zrobiłem pożądne zaciemnienie ścian, sufitu (częściowo) i podłogi, to JVC pokazało, na co je stać.

Naprawdę, tą legendarną czerń, potrafi popsuć minimalna ilość odbitego światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, raf7705 napisał:

Nie zgodzę się.

Ok, pewnie masz rację - ja w ten sposób bezpośrednio porównywałem tylko poprzednie generacje obu firm (ok 6-7 lat temu).

I przyznam się, że kiedyś byłem "fanem" Epsona i trochę mnie bolało (pozdrawiam mędoweszkę ;) ), gdy JVC w jasnym salonie okazywał się lepszy.

Moje późniejsze porównania nie były bezpośrednie, więc bardzo subiektywne.

Edytowane przez Barnaba
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, raf7705 napisał:

Nie zgodzę się.

Żeby JVC pokazało pazura, musi mieć naprawdę świetne warunki.

Miałem tw7300 i x7900, jednocześnie w moim średnio zaadoptowanym salonie (oba włączone jednocześnie, świeciły na ten sam ekran, pół na pół).

Różnica była naprawdę minimalna, w jasnych scenach, to nawet Epson wyglądał lepiej.

Dopiero jak zrobiłem pożądne zaciemnienie ścian, sufitu (częściowo) i podłogi, to JVC pokazało, na co je stać.

Naprawdę, tą legendarną czerń, potrafi popsuć minimalna ilość odbitego światła.

Kłótnia w rodzinie ? 😁 Nie wierzę... @Barnaba przecież jest NIEOMYLNY, a JEGO WYROKI są BOSKIE... Żaden klakier nie ma prawa podważać jego zdania... To co napisze ten "znafca" to święta i niepodważalna prawda bo on się uważa za drugiego @Gmeru lub drugiego MK...

Rada dla adminów - weźcie go na moderatora... W końcu zasługuje na to... ;)

3 minuty temu, Barnaba napisał:

Ok, pewnie masz rację - je w ten sposób bezpośrednio porównywałem tylko poprzednie generacje obu firm (ok 6-7 lat temu).

To po co wprowadzasz w błąd @zochu1 ???? I piszesz to nie w takim tonie: że ci się wydaje, albo przypuszczasz tylko piszesz kategorycznie:  "Pokutuje tu na forum pewna "prawda objawiona", że JVC to tylko do jaskini "  A potem piszesz, ze sprawdzałeś 6-7 lat temu !!!

Cały ty - "wielki znafca" od siedmiu boleści...

• Plusik 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, zochu1 napisał:

Pamiętaj że konfiguracja 5.1. różni się od 7.1 miejscem montażu bocznych surroundów. Tak jak np. 5.1.2 różni się od 5.1.4 punktem montażu głośników sufitowych.

Jeśli zrobisz wg wytycznych DOLBY okablowanie pod 7.1 a zamontujesz 5.1 to boczne surroundy dadzą Ci słabszy efekt niż umiejscowienie 5.1. wg. DOLBY.

Dlaczego?

Moje głośniki surround jako dipole wiszą na bocznych ścianach na linii uszu słuchacza, a dwa dodatkowe back surround na tylnej ścianie. Gdzie widzisz problem?

dolby_speakerplacement_flat_7.1_virtual_

Ciagnie kable do głośników jak na tym powyższym rysunku plus drugi subwoofer z przodu i zestaw 4-ech głośników górnych w opcji jak dla Dolby czyli na suficie nądź w opcji DTS X na przedniej i tylnej ścianie pod sufitem jak na rysunku na dole (ja własnie tak mam). Procesor dba o poprawną obsługę Dolby dla takiego ustawienia. BTW wolę taką konfiguracje głośników bo ona jest tez zgodna z Auro 3D.

Można (7.1) i tak przy braku dipoli:

50645a7b19129a59b0be039bbe7a86f8.jpg

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Barnaba napisał:

(wg mendoweszki)

Jesteś żałosnym, zakompleksionym człowieczkiem istniejącym tylko na tym, forum gdzie mieszkach 24h/7 ... Leczysz swoje kompleksy wywyższając się i obrażając innych... Żal mi ciebie i tobie podobnych klakierów...

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Adam60 napisał:

Jesteś żałosnym, zakompleksionym człowieczkiem istniejącym tylko na tym, forum gdzie mieszkach 24h/7 ... Leczysz swoje kompleksy wywyższając się i obrażając innych... Żal mi ciebie i tobie podobnych klakierów...

Ja chciałem cię ponownie strasznie przeprosić za błąd ortograficzny sprzed 3 godzin.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.10.2020 o 15:30, Adam60 napisał:

Wierz mi, że jesteś na moim pierwszym miejscu ze wszystkich miejsc w internecie i osób gdzie mnie obrażano.

Znamienne...

@Adam60, też korzystam z internetu. Jestem aktywny na kilku forach. Jakoś nigdzie mnie nie obrażają....

Może problem leży w Twojej postawie i sposobie prowadzenia dyskusji/zachowywania się na forum?

Chyba zaczyna Cię ponosić.  Może to właśnie Twoją osobą i tym co wyczyniasz na HDTVforum powinna zainteresować się moderacja?

• Lubię 3
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Adam, trochę to dziwne -  w każdym poście żalisz się jak to Cię Barnaba obraża na każdym kroku, a równocześnie sam go pierwszy dzisiaj zaczepiłeś. Z jednej więc strony płaczesz, że Barnaba Cię prześladuje, a równoczesnie żyć bez niego nie możesz. Można zadać pytanie czy to nie jest już czasem syndrom sztokholmski? 

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 1
  • Lubię 4
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Adam60 napisał:

Wypowiedział się autorytet moralny, wyrocznia, jeden jedyny, niepowtarzalny, nieomylny, wszystkowiedzący, wszystkomający, opiniotwórczy, wódz, lider i Hubio w jednej osobie, po prostu gołąbek :)...

Hubio, moje Ty nieustające źródło radości, jakże się cieszę widząc Twoja mordkę :)

Popraw się proszę, pominąłes kilka moich postów, a są takie samotne bez Tojej mordki :D:D 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.10.2020 o 00:38, pmcomp napisał:

Ja tylko dorzucę tutaj swoje trzy grosze ... że żadne nowe amplitunery ... nie grają. Ostatnie dobrze grające to takie fullHD tylko.

Jak ktoś chce dobry dźwiek to procesor dźwięku Marantza plus wielokanałowe końcówki mocy.

pmcomp , a dokładniej jakie modele żeby dobrze grało? i czy w moim budgecie???

Audiofilem nie jestem, więc nie nastawiam się na jakieś ekstra efekty...ale chcę żeby było ok.

Będę chciał zrobić w suficie bruzdę i zamontuję kabelek to proja, prosze podpowiedzcie jaki będzie najlepszy i żeby nie było z nim problemów dłuuugo...(nie będe kuł sufitu) ...

Co oprócz zasilania jeszcze będzie potrzebne?

I odległość...właśnie czytam na ten temat...ale podpowiedzcie zanim doczytam. Planuję ekran 135 lub 120...wacham się... (czy przy mniejszym będzie ładniejszy obraz? )

Odległość ściany gdzie będzie ekran, do ściany gdzie będzie kanapa to 6 metrów...myślałem że zamontuję projektor nad głowami nad kanapą, ale poczytuję że niekoniecznie...bo może być za daleko.

Do projektora przymierzam się JVC540...ale zobaczymy..

Teraz muszę rozmieścić kable, uruchomienie całości planuję około stycznia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.10.2020 o 14:45, Barnaba napisał:

Widziałeś oba projektory w takich warunkach? Wydaje mi się, że nie.

Pokutuje tu na forum pewna "prawda objawiona", że JVC to tylko do jaskini itp. Zapewniam, na podstawie wieloletnich (ok 10) obserwacji różnych modeli JVC w niezaadoptowanych, a czasami wręcz śnieżnobiałych pomieszczeniach, że różnica jakości jest zauważalna w stosunku do "zwykłych" LCD.

Od niedawna dopiero cieszę się z projekcji w prawdziwej, czarnej sali i wiadomo, że tu jest jeszcze o "oczko" wyżej.

Natomiast w tym przypadku, kolega ma ciemne, ceglane ściany, sufit pomaluje w części na czarno - prawie bajka :)

Tak, widziałem. Przy warunkach pokojowo - salonowych zdecydowanie lepiej zastosować Epsona bo:

- jest dużo tańszy

- nie zauważysz różnicy w kontraście jeśli nie masz jaskini batmana

- epson ma wyższą jasność co przełoży się na lepsze odwzorowanie obrazu przy niezaciemnionym pomieszczeniu

-funkcjonalnośc obu projektorów jest podoba - HDMI 2.0, 4K Eshift, pamięć obiektywu, zaawansowana kalibracja etc.

Widziałem Epsona 9400 w akcji i gdyby nie fakt, że mam za małą odległość do swojego ekranu to już dawno bym go kupił.

W dniu 14.10.2020 o 16:30, pmcomp napisał:

Dlaczego?

Moje głośniki surround jako dipole wiszą na bocznych ścianach na linii uszu słuchacza, a dwa dodatkowe back surround na tylnej ścianie. Gdzie widzisz problem?

dolby_speakerplacement_flat_7.1_virtual_

Ciagnie kable do głośników jak na tym powyższym rysunku plus drugi subwoofer z przodu i zestaw 4-ech głośników górnych w opcji jak dla Dolby czyli na suficie nądź w opcji DTS X na przedniej i tylnej ścianie pod sufitem jak na rysunku na dole (ja własnie tak mam). Procesor dba o poprawną obsługę Dolby dla takiego ustawienia. BTW wolę taką konfiguracje głośników bo ona jest tez zgodna z Auro 3D.

Można (7.1) i tak przy braku dipoli:

50645a7b19129a59b0be039bbe7a86f8.jpg

Dolby przewiduje montaż bocznych surround pomiędzy 90 a 110 stopni. Prawda jest taka, że efekty będą dobre tylko przy 110 stopniach (mówie o klasycznych kolumnach, dipoli nie testowałem). przy 5.1 kąt powinien być w rzeczywistości większy. Tak naprawdę w 5.1 powinno się ustawić surroundy gdzieś pomiędzy lokalizacją surround i surround back dla systemu  7.1. Papier papierem, a rzeczywiste odczucia są rzeczywistymi odczuciami. Mówię z własnego doświadczenia. Owszem, można zainstalować klasyczne 5.1. po bokach a potem dodać z tyłu surround, ale totalnie nie widzę sensu robienia półśrodków,  jżeli autor wątku ma warunki po 7.1 gdzie koszt dokupienia dodatkowych 2 kolumn jest znikomy. 

Ponadto znacznie lepsze efekty daje system 7.x.2 niż 5.x.4. Efektów na poziomie uszu jest zdecydowanie więcej niż sufitowych i każdy chyba kto bezpośrednio porównywał system 5.1. vs. 7.1. wie co mam na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, zochu1 napisał:

Tak, widziałem. Przy warunkach pokojowo - salonowych zdecydowanie lepiej zastosować Epsona

Ok, przyjmuję twój punkt widzenia :)

Ja jednak obstaję przy swoim. JVC ma to "coś", co mi i wielu osobom się bardziej podoba w obrazie. Miałem 2 Epsony i 2 JVC, widziałem więcej (głównie w jasnych salonach).

Epsony są bardziej "surowe", "chropowate" ;) To taki mój bardzo subiektywny osąd.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dolby przewiduje montaż bocznych surround pomiędzy 90 a 110 stopni. Prawda jest taka, że efekty będą dobre tylko przy 110 stopniach (mówie o klasycznych kolumnach, dipoli nie testowałem). przy 5.1 kąt powinien być w rzeczywistości większy. Tak naprawdę w 5.1 powinno się ustawić surroundy gdzieś pomiędzy lokalizacją surround i surround back dla systemu  7.1. Papier papierem, a rzeczywiste odczucia są rzeczywistymi odczuciami. Mówię z własnego doświadczenia. Owszem, można zainstalować klasyczne 5.1. po bokach a potem dodać z tyłu surround, ale totalnie nie widzę sensu robienia półśrodków,  jżeli autor wątku ma warunki po 7.1 gdzie koszt dokupienia dodatkowych 2 kolumn jest znikomy. 
Ponadto znacznie lepsze efekty daje system 7.x.2 niż 5.x.4. Efektów na poziomie uszu jest zdecydowanie więcej niż sufitowych i każdy chyba kto bezpośrednio porównywał system 5.1. vs. 7.1. wie co mam na myśli.

Czy 7 czy 5, to zależy od wielkości pomieszczenia.
Ja tam zrezygnowałem z surroud back i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki to jaki kabelek zamówić do projektora? i co tam do projektora jeszcze podciągnąć?

pmcomp ponawiam pytanie, jaki polecasz procesor i wzmacniacz w moim budżecie?

Będę robił okablowanie pod 7.2.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi