Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z innej beczki, ktoś może wie jak pozbyć się rys z soundbaru, albo czy wgl się da ? Przy montażu tv, po wierceniu żona uznała że dobrym pomysłem jest odkurzenie soundbara plastikowa końcówka, na jego powierzchni. Oto efekt:

20210421_180148.jpg

• Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O szlag pomysł pierwsza klasa... Pozbyć się? Co szpachlowal będziesz? Jakiś pisak o podobnym kolorze jedynie poto żeby się tak mocno nie rzucało w oczy...

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, gemplay napisał:

Z innej beczki, ktoś może wie jak pozbyć się rys z soundbaru, albo czy wgl się da ? Przy montażu tv, po wierceniu żona uznała że dobrym pomysłem jest odkurzenie soundbara plastikowa końcówka, na jego powierzchni. Oto efekt:

Czy to jest aluminium czy plastik. Ja  mam soundbar z aluminiową płytą na górze z trzema małymi ryskami i zastanawiam się czy zlikwidować je za pomocą polerki. Jedynie obawiam się że efekt końcowy po polerowaniu może być gorszy niż szpecące go trzy ryski. Jak znajdę jakiś poradnik to napiszę. Pozdrawiam.

Edytowane przez afflux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra... I jednocześnie cenna lekcja. Jeśli to powstało od plastikowej końcówki odkurzacza to strasznie słaby ten plastik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Mam pytanie. Podczas korzystania z Netflixa, AppleTV+ itp znikają tryby Filmmaker mode i tryb ekspercki. Da się to jakoś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak rodzaj filmu się wlacza. Na netflix i apple często jest dolby vision i tam nie ma tych trybów... Masz za to do wyboru kino i kino domowe.

Jesli jednak włączysz film w HD lub 4k nieobsługujący dolby vision to będziesz miał filmmaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest producentem więc robi co chce... Dziwne pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2021 o 18:41, MirBar napisał:

Jest producentem więc robi co chce... Dziwne pytanie.

Wiem, ale to ja jestem klientem, i nie powinno się ograniczyć trybów pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czy to jest dobra pora żeby kupić jeszcze CX? Jest w mega dobruch cenach, ale boję się żebym ie dostał jakiegoś po zwrocie konsumenckim... Ktoś coś? 

Czy opłaca się dodatkową gwarancję wykupować? 

Edytowane przez Koowall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Koowall napisał:

Czy opłaca się dodatkową gwarancję wykupować? 

Kwestia ceny i zakresu, ale generalnie przy oledzie jeśli kryje wypalenia to raczej niegłupia opcja.

CX ma super cenę, czy jest po zwrocie to się nie dowiesz, generalnie im szybciej kupisz tym większa szansa na fabrycznie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

proszę o info, czy dalej są problemy z aplikacją Player.

Druga sprawa, to czy można podłączyć/ działają jednocześnie 2 urządzenia audio bluetooth (słuchawki)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CX jest dostępny w wielu sklepach na ceneo. Wątpię zatem żeby były to zwroty. Gdyby zwroty to oferowałby to 1 sklep, któremu klient zwrócił sprzęt. To raczej zapasy magazynowe producenta, do których ma dostęp każdy sklep.

Poniżej 14 tys za 77” to super cena.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/21/2021 at 2:08 PM, efel said:

Jeżeli nic nie znajdziesz to jedyną dobrą opcją jest wyłączenie CEC w menu konsoli. Moim zdaniem jest to błąd projektowy w Playstation..

dziwnie to dziala ogolnie. troche losowo. wylacze konsole, wylacza sie Tv, ale nie zawsze. podobnie z dekoderem. jak TV ma kaprys. wlaczanie TV dziala zawsze. najnowszy FW

przy okazji pytan PS5 - czy TV ma regulacje pozomu glosnosci niezaleznie dla wejsc? tzn na kazdym hdmi moge miec domyslna inna glosnosc? irytuje mnie to strasznie 😕  , bo jak ustawie sobie pod dekoder, to znowu PS5 wali po uszach. jak zmniejsze na PS5, to znowu dekoder jest za cicho 😕 da sie cos z tym zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stało się, zamówiłem CX który zastąpić ma XE9305. Mam parę pytań :

1. Czy różnica między HDRem będzie mocno widoczna? Jednak to 700 vs 1300...

2. Jak sprawdzić CXa jak go podłączę? Są jakieś konkretne testy? Na co zwrócić uwagę? 

Długo się biłem z myślami czy nie wziąć nowego modelu, ale jednak cenowo najkorzystniej do tego co oferuje. 

Się zastanawiam czy przesiadka faltycznie da odczuć mi sporą różnicę czy może zostać przy tym co mam i profesjonalnie go skalibrować? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Jak sprawdzić CXa jak go podłączę? Są jakieś konkretne testy? Na co zwrócić uwagę? 

Długo się biłem z myślami czy nie wziąć nowego modelu, ale jednak cenowo najkorzystniej do tego co oferuje. 

Się zastanawiam czy przesiadka faltycznie da odczuć mi sporą różnicę czy może zostać przy tym co mam i profesjonalnie go skalibrować? 

Skoro zamówiłeś to nie ma się już nad czym zastanawiać. Odpalisz i ocenisz sam. W razie czego oddasz w ciągu 14 dni. Skoro zmieniasz kilku letni tv tzn ze coś z nim nie halo, wg mnie nie będziesz chciał zwracać.

Kalibracja dużo Ci nie da, tzn nie ma szans LCD/OLED. Poprawi Ci balans bieli i tyle. Cudów nie osiągniesz.

Podziel się uwagami na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Koowall napisał:

XE93 (jako nowy) leciał coś w okolice 1500 nit, wiec jasne ze 600-800 nit nie da tego samego efektu. Pozostaje jednak pytanie ile z tych nit uciekło a ile zostało ;) Poza tym trzeba pamiętać, ze oled nie generuje tyle na całym ekranie (przy wypełnieniu w 100% wyciska światłosiły ok. 130-160 nit) co ma znaczenie przy niektórych scenach/tytułach. Oled za to świetnie radzi sobie w scenach gdzie jest dużo ciemnych elementów a jasne partie zajmują niewielka cześć ekranu. Oledzik największe wrażenie robi po zupełnej ciemnicy ale wtedy z HDR lepiej nie przesadzać.

21 minut temu, Grafii napisał:

Skoro zamówiłeś to nie ma się już nad czym zastanawiać. Odpalisz i ocenisz sam. 

Otóż to. 👍

23 minuty temu, Grafii napisał:

Kalibracja dużo Ci nie da, tzn nie ma szans LCD/OLED. Poprawi Ci balans bieli i tyle. Cudów nie osiągniesz.

A tutaj pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. XE93 był genialnym LCD w kwestii siły światła oraz skuteczności ściemniania/wygaszania, w zwykłych treściach FHD spokojnie może walczyć jak równy z równym nawet po ciemku będąc dla zwykłego Kowalskiego nie do rozróżnienia.

https://www.avforums.com/reviews/sony-kd-55xe9305-xe93-bravia-ultra-hd-4k-hdr-tv-review.13316

Dla znających się na rzeczy i leniwych 
if you set the local dimming to the Low setting the black level drops to 0.005 nits and in the mid and max settings you get a measurement of 0.0003 nits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro taki dobry ten TV to po co go zmieniać? Chyba ze na większy. Wiec albo nie jest tak dobry, albo wlasciciel się nudzi i zmienia żeby zmienić ;)

Poczekamy i zobaczymy jak autor sam oceni zmianę i czy zostawi czy odda OLEDa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe nic z nim nie jest nie tak, poprostu zawsze chciałem mieć Oleda. XE9305 wisi do sprzedania teraz. Wkurza mnie poprostu to, że czarny jest szary, że napisy dają biała poświatę etc i na własnej skórze chciałbym się przekonać, że jak już raz OLED to zawsze oled 😋 zamówiłem w sumie C1, bo znalazłem w dobrej cenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby nic z nim nie jest nie tak, a jednak default_wink.png szary nie czarny, poświaty…

Będziesz Pan zadowolony default_smile.png

Teraz jeszcze pojawił się mini led od szajsunga. Wyglada całkiem obiecująco, trochę mu brakuje do OLED ale w niektórych kwestiach wydaje się bardzo dobrze. Ale to tylko wg YT

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.05.2021 o 20:08, Koowall napisał:

Wkurza mnie poprostu to, że czarny jest szary, że napisy dają biała poświatę etc i na własnej skórze chciałbym się przekonać, że jak już raz OLED to zawsze oled 😋 

W wypadku czerni w HDR będzie miejscami zdecydowanie lepiej, bo wiadomo. Rozumiem, ze z szara czernią i zbyt jasnymi napisami to w trybie HDR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak. Na szybko zrobiłem test 5% i wyszło jak ponizej. Czy jest ok? 

20210507_224432.jpg

I jeszcze jed o pytanie - o co chodzi z tą opcją czyszczenia pikseli? Cos tam kliknąć powinienem? 

20210507_234202.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

w mojej ocenie jest znośnie i pewnie poprawi się po paru tygodniach użytkowania, a odświeżanie pikseli zostaw procesorowi telewizora, niech sam je przeprowadzi kiedy uzna za stosowne (robi to po wyłączeniu tv gdy był używany przez co najmniej kilka godzin a te większe to raz na pół roku bądź raz na rok, jest tam pewnie jakaś sztywne liczba godzin), chyba że chcesz koniecznie skracać ręcznie żywotność matrycy :)

Edytowane przez Maciej Jacewicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powiem szczerze, że nie chce mi się bawić w wymianę na nowy tv, bo wcale nie jest powiedziane ze trafię lepiej etc... Na jakim ustawieniu ekranu najlepiej testować te planszę? Na jakimś żywym z max podświetlaniem? 

Tak po paru h obcowania nie powiem żebym miał efekt wow po przesiadce z XE9305, kolory są bardziej żywe i czerń jest tak samoła, to chyba dwa największe plusy. Minusem oczywiście jest to, że teraz nie wrzucę sobie TVN24 na nie wiadomo ile nie bacząc na konsekwencje... Dodatkowo XE9305 o wiele lepiej radziło sobie z tv kablową, obraz bardziej wyraźny. C1 nie bardzo chce Atmos na Netflixie odpalić w połączeniu z Sony HT ZF9, szukałem odpowiedzi i narazie nie znalazłem rozwiązania.  Dodatkowo napisy wypalają oczy... Narazie folii nie zdejmuje, potestuję przez 14 dni się zdecyduję czy zostaje czy jednak rezygnacja. 

Edytowane przez Koowall
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi