grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Kanal tvn 24, niszczyciel telewizorow OLED Kolejny przyklad, wypalone paski informacyjne z kanalu tvn 24 . Przyklad z linku nizej. https://hdtvpolska.com/forum/topic/43329-przebarwieniawypalenia-ma-matrycy-oled-co-w-związku-z-tym/page/14/ Warto przypomniec ze jesli ktos oglada czesto kanal tvn 24 lub kanal tvn program dzien dobry tvn to wypalenie paskow graficznych , logo . zegara bedzie na pewno.Proponuje unikac kanalu tvn 24 i ogladania programu dzien dobry tvn. Podobny problem dotyczy innych kanalow informacyjnych i jaskrawej grafiki ekranowej czyli np pytanie na sniadanie. ****************************************************************************************************************** Warto przypomniec ze logo z kanalu tvn 24 moze tez utrwalic sie nawet w telewizorze LCD. przyklad Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 307 Napisano 9 Marca 2023 Ty to potrafisz spowodować że aż gęsia skórka się robi na jajach .... Aż strach się bać tych Oledów.. Kto Ci płaci za ten cały spam? 4 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Nikt mi nie placi, to nie jest spam, tylko wazne informacje dla osob ktore posiadaja telewizory OLED. Mam telewizor OLED PANASONIC. https://hdtvpolska.com/forum/topic/49092-panasonic-oled-gz950-gz960-test-wstęp-do-kinowej-jakości/page/8/ Kanalow informacyjnych nie ogladam.Nie bede swiadomie niszczyl swojego telewizora. Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvalery 180 Napisano 9 Marca 2023 Żeby wypalić Oleda trzeba być ostatnim nubem, bez jakichkolwiek podstaw wiedzy. Są to zapewne zwolennicy partii rządzącej. 😂😂😂 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 Duzo osob nie wie o tym problemie.Jest temat i moga przekonac sie na wlasne oczy aby nie ogladac kanalow informacyjnych i telewizji sniadaniowej, czyli np dzien dobry tvn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 307 Napisano 9 Marca 2023 No tak.... Jak wrzucisz w aucie jedynkę i tylko na tym biegu będziesz jeździł to także duuuużo osób rozwali sobie auto - o tym pewnie także ,,Twoi ludzie,, nie wiedzą Więc zakładaj konta na forach samochodowych i uświadom ich fotkami 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Telewizor to nie jest samochod. Nie wiem o co ci chodzi.Chyba ze masz na mysli ze telewizor trzeba swiadomie zniszczyc.Naprawiam telewizory, zajmuje sie tym zawodowo ,mnie na pewno nie przekonasz do swiadomego zniszczenia swojego telewizora. ******************************************************************** Jesli juz ktos musi ogladac kanal tvn 24 to proponuje w taki sposob jak na zdjeciu nizej zdjecie z watku nizej https://hdtvpolska.com/forum/topic/43329-przebarwieniawypalenia-ma-matrycy-oled-co-w-związku-z-tym/page/14/#comments Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 307 Napisano 9 Marca 2023 To musisz zmienić zawód bo sam się WYPALIŁEŚ Czy wiadomości musisz oglądać na max ustawieniach? To nie film w Dolby Vision ... Dobrze wiesz o co mi chodzi - a jak nie to udajesz .... Oled jest dla ludzi myślących - nie dla tych co wyciągają z kartona i już oglądają. Kropka. Wg mnie piszesz dla celów zarobkowych 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 Nie ma znaczenia na jakich ustawieniach bedziesz ogladal kanal tvn 24.Grafika ekranowa na tym kanale jest bardzo jaskrawa i wyswietlana jest przez caly czas w tym samym miejscu.Na pewno wypali sie na ekranie telewizora, oczywiscie po pewnym czasie. cytat z instrukcji telewizora oled SONY. Poniżej podano przykłady obrazów, które mogą spowodować wypalenie matrycy: Paski z napisami służące do wyświetlania wiadomości, nagłówków itp. Menu ekranowe, przewodniki po programach, logo kanałów itd. Unikaj wyświetlania na dowolnej części ekranu statycznych obrazów o jaskrawych kolorach (włącznie z białym), zegarów i logo. Nawet ogladanie pol godziny kanalu tvn , dzien dobry tvn ale codziennie przyczyni sie do powidokow na ekranie OLED. Przyklad na zdjeciu, slady po grafice ekranowej dzien dobry tvn 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 307 Napisano 9 Marca 2023 Naganiaj dalej ... Mam 3 Oledy C9 - to kiedy będę miał te wypalenia bo czekam na nie już od 5 lat Podaj datę zawodowcu 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Przyklady masz masz na zdjeciach na forum.Najczesciej wypala sie logo i paski z kanalu tvn 24 hd, tvn , dzien dobry tvn.Kogo mam naganiac?pracownikow tvn aby zmienili grafike ekranowa? Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 9 Marca 2023 2 godziny temu, grundig napisał: Nikt mi nie placi, to nie jest spam, tylko wazne informacje dla osob ktore posiadaja telewizory OLED. Mam telewizor OLED PANASONIC. https://hdtvpolska.com/forum/topic/49092-panasonic-oled-gz950-gz960-test-wstęp-do-kinowej-jakości/page/8/ Kanalow informacyjnych nie ogladam.Nie bede swiadomie niszczyl swojego telewizora. Cyli nie umiesz poprawnie uzywac swojego telewizora. 1 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Co takiego? W Panasonicu jest mozliwosc wylaczenia wizji i pozostawienie tylko audio, to wystarczy dla kanalow informacyjnych. Nie ogladam kanalow informacyjnych, szkoda czasu, pradu i oczywiscie ekranu telewizora. Temat zalozylem aby uswiadomic nowym uzytkownikom telewizorow OLED zagrozenie ktore dotyczy wypalenia , dotyczy ogladania kanalow informacyjnych i jaskrawej grafiki na ekranie w czasie trwania programu czyli np tvn- dzien dobry tvn. Temat ten przyczynia sie tez w duzym stopniu do zmian logo na transparentne na innych kanalach telewizyjnych, nie dotyczy oczywiscie tvn 24 bo tam beton i ciemnota. ***************************************************************************** Jeden z wielu przykladow z mojej skrzynki e-mail. Czyli odpowiedz na moj list, zmiana dotyczy oczywiscie rezygnacji z jaskrawej grafiki na kanale telewizyjnym. Wszystkie Pana sugestie i uwagi przekazuję do Kolegów pracujących w działach technicznych i są one dalej procedowane. To co daje się wprowadzić - wprowadzamy natychmiast po opracowaniu technicznym. dziękujemy za wszystkie uwagi, bo są dla nas niezwykle cenne - a też i sympatycznie jest odbierać takie sygnały zaangażowania Widzów. Dla nas jest to zarówno wartościowe, jak i po prostu miłe, tak po ludzku. Raz jeszcze dziękujemy za wiadomość i pozdrawiamy serdecznie - cały nasz Zespół Red Carpet TV. Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 307 Napisano 9 Marca 2023 Wypaliłeś się ... Aż strach co zrobisz jak Tobie się wypali - ale jest szansa że nie jeśli rzeczywiście wszędzie będziesz wyłaczał wizje a zostawiał dźwięk. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) co takiego? , napisałem tylko mozliwość dla innych.Dla mnie tvn 24 moze nie istniec to dno dna.juz wczesniej napisalem...Temat zalozylem aby uswiadomic nowym posiadaczom telewizorow OLED zagrozenie ktore dotyczy statycznych obrazow a nie komentowanie jakie tresci stacja nadaje. ********************************************** Jeszcze jeden przyklad z forum dla niedowiarkow . cytat U mnie to samo co u kolegi powyżej. Na 55B7v pojawiły się powidoki lub wypalenia - nie wiem jak poznać różnicę ale utrzymuje się od kilku dni mimo czyszczenia ekranu. Załączam fotki. Mam wrażenie, że foty nie oddają tego tak bardzo. A robione już po czyszczeniu co chyba trochę pomogło. Trochę jestem załamany bo tv kupiłem w połowie czerwca 2018 (za 5.7k) i użytkowany normalnie - do NC+, konsol, filmów w tym Netflixa. TVN24 też chodził ale bez przesady (choć widać że z pasków informacyjnych i logo jest ślad). Na bajkach od dziecka czy słabym sygnale (ostatnio HBO GO) to się rzuca w oczy. Systemy ochronne przesunięcia pikseli czy automatycznego czyszczenia w nocy czy tam po 4h pracy są włączone. Jak widać niewiele to dało. Zgłosiłem do LG i czekam aż się konsultant zgłosi. Dziś cisza... Myślałem że się umówi dzisiaj. Pomogą coś? Wymianią tv, matrycę? Wkurzony jestem bo po problemach z telefonami LG G Flex 2 i G6 miałem dyga by ten tv kupić. Jednak recka tutaj i informacje o jakości i mitach o wypaleniach mnie przekonał do zakupu. Obraz jednak jest mega. Takiej jakości nie widziałem wcześniej i czułem w grach jakbym przesiadł się na kolejną generację. Aż moi rodzice kupili po 2 tygodniach po mnie swój egzemplarz... A teraz taki mam niesmak trochę. https://hdtvpolska.com/forum/topic/41590-oled-słynne-wypalanie-się-pixeli-i-powidoki/page/4/ Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 691 Napisano 9 Marca 2023 7 godzin temu, grundig napisał: Kanal tvn 24, niszczyciel telewizorow OLED Warto przypomniec ze jesli ktos oglada czesto kanal tvn 24 lub kanal tvn program dzien dobry tvn to wypalenie paskow graficznych , logo . zegara bedzie na pewno. ****************************************************************************************************************** Warto przypomniec ze logo z kanalu tvn 24 moze tez utrwalic sie nawet w telewizorze LCD. To jeszcze nic! Na mieście chodzą plotki, że kanały TVN sprzyjają nawet powstawaniu ciężkich chorób, w tym nowotworów … 🥳 PS. Nie należy się jednak obawiać, oglądanie TVP ynfo, powoduje całkowite ozdrowienie! ☺️👌 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Nikomu nie zabraniam ogladania tvn 24 lub tvp info.Dla mnie to strata czasu. Informacje sa w internecie. Edytowane 9 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 9 Marca 2023 7 godzin temu, Eleonor napisał: Naganiaj dalej ... Mam 3 Oledy C9 - to kiedy będę miał te wypalenia bo czekam na nie już od 5 lat Podaj datę zawodowcu Z tymi pięcioma latami to przesadziłeś, C9 wszedł do sprzedaży w 2019 roku, sam mam takiego od listopada 2019 i jakoś do tej pory wypaleń nie zauważyłem, powidoki po statycznych elementach się zdarzają ale tak jak szybko się pojawiają tak i szybko znikają. Dodam że kanały informacyjne oglądam średnio około przez godzinkę dziennie. Za to w mojej rodzince idało się człowiekowi wypalić B7 ale zrobił to na własne życzenie, bardzo dużo programów informacyjnych plus TV ustawiony w permanentny tryb HDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 071 Napisano 9 Marca 2023 Mój najstarszy oled to 65B7 z 2017. Na wszystkich oglądane są głównie kanały tv, czasem netflix, czasem konsola (ps4, ps5). Stałych elementów nie brakuje Z telewizorów korzystają tzw. "zwykli" użytkownicy w "zwykły" sposób. Może wyjątkiem jestem ja, bo na 83" oglądam czasami Szkło Kontaktowe i Dzień po dniu, czyli same, krwiożercze "paski" TVN24 Acha, zapomniałem dodać, że nie mam wypaleń 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Na hdforum byl podobny temat dotyczyl powidokow i wypalen w telewizorach plazmowych. Linku do tego rozbudowanego watku nie mozna tutaj wkleic ale jesli ktos chce i umie korzystac z wyszukiwarki google to trzeba w wyszukiwarce wpisac ...logo stacji tvp trzeci link w wyszukiwarce google. hdtv.com.pl Na hdforum tez bylo bardzo duzo przeciwnikow zmian logo , nic sie nie wypala.Takie zdanie tez mozna bylo przeczytac.Prawda jest inna .W przypadku telewizorow OLED powidoki i wypalenia sa bardziej widoczne niz w plazmach.Gdyby nie listy do stacji telewizyjnych to na kanale TVP i innych logo byloby 100 % biale a ograniczenia wiekowe bardzo duze i nieprzezroczyste. Listy od telewidzow byly i są wysylane do nadawcow.Dlatego na wiekoszosci najwazniejszych kanalow logo jest transparentne. Watek na tym forum ma podobne zadanie jak na hdforum. Podobne stanowisko w tej sprawie ma tez KRRiT. Szanowny Panie, W związku z Pańskim wystąpieniem uprzejmie informuję, że obowiązek oznakowania audycji kategorią wiekową w programach telewizyjnych wynika z przepisów ustawy z 29 grudnia 1992 roku o radiofonii i telewizji (Dz.U. z 2020 r. poz. 805) oraz - wydanego na podstawie ww. ustawy - rozporządzenia Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji z 23 czerwca 2005 r. w sprawie kwalifikowania audycji lub innych przekazów mogących mieć negatywny wpływ na prawidłowy fizyczny, psychiczny lub moralny rozwój małoletnich oraz audycji lub innych przekazów przeznaczonych dla danej kategorii wiekowej małoletnich, stosowania wzorów symboli graficznych i formuł zapowiedzi (Dz.U. z 2014 r. poz. 311). Przepisy prawa nakładają na nadawców telewizyjnych obowiązek zamieszczania symboli graficznych kategorii wiekowych przez cały czas trwania audycji i przekazów telewizyjnych. Wyjątek stanowią programy informacyjne, sportowe, reklamy, telesprzedaż i przekazy tekstowe, które są ustawowo wyłączone z klasyfikacji wiekowej. Zgodnie z wiedzą Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji zmiany w przepisach prawa odnoszące się do poruszonych przez Pana kwestii nie są w najbliższym czasie planowane. Ponadto informuję, że kwestie intensywności natężenia koloru logo stacji, kategorii wiekowej, jak i innych elementów oprawy graficznej programu, nie podlegają kompetencjom KRRiT. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy o radiofonii i telewizji nadawca kształtuje program samodzielnie (…) i odpowiada za jego treść. Natomiast art. 14 ust. 1 ustawy stanowi, iż nałożenie na nadawcę obowiązku lub zakazu rozpowszechniania określonej audycji lub przekazu może nastąpić wyłącznie na podstawie ustawy. KRRiT nie może zatem ingerować w treść programu tworzonego przez nadawców, jeśli nie ma do tego podstawy prawnej. Wszelkie uwagi oraz propozycje dotyczące poruszonych zagadnień może Pan skierować bezpośrednio do konkretnych nadawców. Natomiast w związku z ignorowaniem - jak Pan twierdzi - ze strony spółki TVN SA korespondencji od widzów, informuję, że również w tej sprawie KRRiT nie może podjąć interwencji. Przepisy ustawy o radiofonii i telewizji nie dają KRRiT upoważnienia do podejmowania działań w sprawie organizowania kontaktów pomiędzy nadawcami a widzami i słuchaczami. Sprawy te należą do wyłącznej kompetencji poszczególnych spółek. Uprzejmie proszę o przyjęcie powyższych informacji. ************************************************ cytat z hdforum Jest natomiast jeszcze jeden sposób wpłynięcia na daną stację - wysyłanie maili do producentów konkretnych programów, szczególnie tych "chodliwych" o treści tego typu: "Bardzo lubię Wasz program, ale rezygnuje z jego oglądania bo stacja na której jest emitowany niszczy mój odbiornik". Przy masowości tego typu maili możliwe że producent wpłynie na stacje. Edytowane 10 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 10 Marca 2023 Grundig, wracasz z krucjatą. Stacje telewizyjne takie postulaty mają w doopie. Dla nich liczą się słupki oglądalności i kasa. A że plazmy czy OLEDy mogą wypalić loga i paski stacji przy nieumiejętnym korzystaniu z TV ... wiadomo od dawna. Po co do tego wracać? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Stacje telewizyjne nie maja tego w d...Wymieniam stacje z transparentnym logo.Na tych kanalach nie bedzie powidokow i wypalen po logo, TVP 1 HD,TVP 2 HD , TVP HD,TVP DOKUMENT,TVP KULTURA,TVP KOBIETA,TVP SPORT,TVP HISTORIA,TVP NAUKA,TVP ROZRYWKA, TVP SERIALE,POLSAT,SUPER POLSAT,wszystkie pozostale kanaly polsatu.,tvn,tvn7,tv4,stopklatka,tv6,wp, RED CARPET,wszystkie canal+,kino polska,13 ulica,BBC BRIT,BBC FIRST,BBC EARTH,CBS REALITY,HISTORY POLAND ,HISTORY ,HISTORY 2 i wiele innych. Na tych wszystkich kanalach logo jest polprzezroczyste tylko dlatego ze telewidzowie wysylali listy do stacji telewizyjnych. Edytowane 10 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Skąd wiesz, że wysyłali ??? Jestem telewidzem i nic nie wysyłałem. A na TVN24, TVP Info czy inne stacje informacyjne nie będą przezroczyste ponieważ na tych paskach stacje przekazują newsy. Bo z tego żyją. I choćbyś się publicznie podpalił ... nic nie osiągniesz. Lepiej naucz się korzystać z telewizora na takich kanałach. Edytowane 10 Marca 2023 przez pmcomp 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 534 Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) O korzystaniu z telewizora nie musisz mnie uczyc. Nie napisalem przeciez ze ty wysylales listy do stacji telewizyjnych Na hdforum zalozylismy grupe.Komunikowalismy sie przez e-mial i wysylalismy listy do stacji telewizyjnych.Podobnie bylo na zagranicznych forach internetowych.W niemczech , wloszech, Anglii. Zajrzyj na hdforum , jesli chcesz. Jesli chodzi o tvn 24 to najmniej zalezy mi aby zmienili oprawe graficzna bo nie lubie tej stacji.Chcialem cos zrobic dla innych bo ogladaja ten kanal, przynajmniej probowalem z osobami z forum, wysylalismy listy do KRRiT. Przyklad wyzej. Wiadomo ze najszybciej niszczy telewizory OLED oprawa graficzna na kanale tvn 24. Jestem nawet zdziwiony ze tak duzo osob oglada kanal tvn 24.Sa przeciez wiadomosci o pelnej godzinie na kanale tvn, polsat , tvp.Pol godziny wystarczy. Ja wybieram wiadomosci o godzinie 19.30 na TVP1HD. Edytowane 10 Marca 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 307 Napisano 10 Marca 2023 No kurcze jeszcze będzie nakazywał co oglądać .... najlepiej PISTV mASAKRA.. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach