Skocz do zawartości
Adam60

Od telewizora do projektora i z powrotem czyli dlaczego nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy !

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Xisiek napisał:

Po prostu większość/niemal wszyscy/praktycznie wszyscy dziś prowadzą działalność komercyjna i choć mi się to wcale nie podoba taki dziś mamy klimat

no i tu RTINGS potencjalnie się wyróżnia - nie dostaje tv od producentów ale sam je kupuje/wypożycza ze sklepu

więc nie musi się martwić że się producent tv obrazi i nie da tv na kolejny test

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, klaus71 napisał:

no i tu RTINGS potencjalnie się wyróżnia - nie dostaje tv od producentów ale sam je kupuje/wypożycza ze sklepu

więc nie musi się martwić że się producent tv obrazi i nie da tv na kolejny test

Po pierwsze czy tak jest tego nikt (poza nimi) nie wie, a po drugie jaki problem wystawić fakturke za test choć sam tv nie jest „od dystrybutora”? Przecież jedno nie wyklucza w żaden sposób drugiego :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak nie będziemy wierzyć testom to co mamy na oko sprawdzać ? Widziałem jak to się kończyło na forum jak ludzie oddawali Q9FN bo "poszli do sąsiada u którego stary SONY ""grał lepiej" "... Na tej zasadzie co w PRL - "O Panie jakie ładne kolory ma ten TV"... wtedy w sumie to było ok bo były w Pewexach SONY, które deklasowały Rubiny więc można było na oko. Nie dzisiaj... Ja tam wierzę zarówno RTINGS jak i Vincentowi jak i Gmeru i MK, a nie forumowiczom udającym czasami ekspertów. Większą wagę ma dla mnie nawet sprzedawca w branżowym sklepie... No, ale to moje zdanie... Każdy kto kupuje niech kieruje się sam tym co uważa za słuszne...

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy to jest bardzo dobra rzecz, tylko trzeba je umieć czytać ze zrozumieniem - to raz, a dwa należy tez mieć rozsądne podejście do realiów - żaden tester nie jest w stanie poświecić dziesiątek/setek godzin na jeden model, wiec siła rzeczy pewne aspekty mogą pozostać „nieodkryte”. Testy dla świadomego konsumenta to cenna, ale jednak, podpowiedz, nie wyrocznia :) 

4 godziny temu, Adam60 napisał:

Większą wagę ma dla mnie nawet sprzedawca w branżowym sklepie... 

Good luck 👍

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Xisiek napisał:

Testy dla świadomego konsumenta to cenna, ale jednak, podpowiedz, nie wyrocznia :)

Oczywiście, że nie wyrocznia i oczywiście, że trzeba mieć samemu jakieś pojęcie... Ale różnice w ramach danej technologii i półki cenowej są zazwyczaj tak niewielkie, że gołym okiem sami nic absolutnie nie ustalimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, raf7705 napisał:

A sprzedawca w sklepie prawdę ci powie i doradzi co kupić emoji1.pngemoji1.pngemoji1.pngemoji1.png

Większą niż niektórzy ludzie z forów udający ekspertów...

Dla mnie kwalifikacja źródeł jest taka:

1. Testy

2. Recenzje ekspertów jak Vincent czy MK

3. Własne spojrzenie

4. Sprzedawcy

5. Ludzie z forów

Jakieś 2 lata temu 4 była zamieniona z 5 miejscami, a do tego 3 była na samym dole i bardzo żałuję bo przez to popełniłem parę błędów, które mnie kosztowały: czas, kasę i nerwy...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawcy ze sklepów chwalą to na czym najwięcej zarabiają. Oni, a nie sieci dla których pracują, co czasami jest zbieżne, a czasami wręcz przeciwnie.

Ludzie z forów chwalą to co mają w domu. To naturalne. Moje najmojsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Adam60 napisał:

4. Sprzedawcy

pamiętam ze cytowałeś co mówił - niesamowite bajki opowiadał ten sprzedawca o oledach - ja bym przesunął ich jednak na ostatnie miejsce

poza tym jak sprzedawca jest dobry w sprzedawaniu to usłyszysz od niego to co chcesz - zresztą zastosował tą technikę na Tobie z sukcesem

nie byłeś przekonany do oled to ci pięknie "podrasował" jakie wady ma biała plansza w oledzie :)

i kupiłeś to do czego byłeś przekonany - na forum za to są osoby z obu obozów i wiedzę mają dużo większą od 99% sprzedawców

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, klaus71 napisał:

pamiętam ze cytowałeś co mówił - niesamowite bajki opowiadał ten sprzedawca o oledach - ja bym przesunął ich jednak na ostatnie miejsce

poza tym jak sprzedawca jest dobry w sprzedawaniu to usłyszysz od niego to co chcesz - zresztą zastosował tą technikę na Tobie z sukcesem

nie byłeś przekonany do oled to ci pięknie "podrasował" jakie wady ma biała plansza w oledzie :)

i kupiłeś to do czego byłeś przekonany - na forum za to są osoby z obu obozów i wiedzę mają dużo większą od 99% sprzedawców

Akurat w moim przypadku w ogóle nie brałem pod uwagę OLEDów więc nikt nie zastosował na mnie żadnej techniki ;). Ja tak wtedy pytałem z ciekawości w sklepie i to było już długo po zakupie TV. A OLEDów nie brałem pod uwagę z prozaicznej przyczyny: w momencie jak kupowałem TV, a chciałem wyłącznie 75' to ceny OLEDów w tym calarzu były abstrakcyjne...

No i nie wiem czy takie bajki opowiadał bo właśnie wtedy podczas tej dyskusji Ty lub ktoś inny przyznał rację, że cyt z pamięci: "jak się chce oglądać skoki narciarskie to jednak z uwagi na biele OLED nie będzie lepszy od topowego LCD"... Zresztą to też potwierdzają testy z RTINGS gdzie chyba w jednej jedynej kategorii przegrywają OLEDy a jest to właśnie TV SHOWS i SPORT... I to by się pokrywało z tym co on wtedy mówił. Zresztą co on mi  miał mówić a co nie ? Postawił obok siebie 2 TV i puścił ten sam obraz, z tego samego źródła na max ustawieniach obu TV, żeby nie było, że ustawienia się różniły. OLED w trybie max żywy i LCD FALD w takim samym trybie. Był jakiś filmik, różne plansze, a na koniec plansza biała i tylko zwrócił uwagę na te biele... To wszystko...

I nie będę rozwijał tematu bo i tak mnie tu wyzywają od prawników i humanistów, a nawet wytykali mojego nieżyjącego ojca więc przekazanie jakiejkolwiek prywatnej wiadomości nie jest wskazane, szczególnie, że nikt tak nie robi... więc powiem tylko bardzo ogólnie, że to tak nie do końca jest, że usłyszysz od sprzedawcy coś takiego, żeby on tylko sprzedał jak najdrożej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejam post użytkownika user w tym temacie bo dużo wnosi do omawianej kwestii i może pomóc dokonać właściwego wyboru zakupu nowym forumowiczom:

3 godziny temu, user7878 napisał:

Moja przygoda z JVC X7900 zaczęła się 2 lata temu. Mam a w zasadzie miałem wyświecone około 1300h. Jest to w moim odczuciu najlepszy projektor w rozsądnych pieniądzach. Jest zdecydowanie lepszy od wszystkich innych, tańszych projektorów. Dodatkowo droższe modele nie są już tak wyraźnie lepsze co pozycjonuje X7900 w moim odczuciu jako "best buy".

W moich warunkach mam możliwość oglądania na ekranie maksymalnie 110" a optymalnie na 100". Posiadam czarną salkę - jaskinie - idealną dla projektora. Nie będę się rozpisywał nad jakością obrazu oferowaną przez JVC bo cały ten temat to opisywałem. Zresztą to nie tylko moje zdanie ale też praktycznie wszystkich użytkowników tego projektora. Od prawie 2 lat mam też jeden z lepszych TV LCD LED Sony 75ZF9.  Bez dwóch zdań lepiej oglądało mi się na projektorze. Głównie dlatego, że TV jest za mały. Nie mogłem zaakceptować tylko 75" w porównaniu do 110" z projektora. Przez te 2 lata korzystania z JVC byłem bardzo zadowolony z obrazu jaki oferował. Materiały HD, 4k i sport w 4k wygląda bajecznie na dużym ekranie. Jedyny minus, który widziałem to efekt HDR a w zasadzie jego namiastka na JVC. Niestety technologia projekcyjna nie jest w stanie zapewnić takich doznań i odczuć HDR i takiego "uderzenia" jak możemy zobaczyć na topowych TV. Widziałem jak to wygląda na TV w najnowszych filmach nagranych w 4k z HDR. W moim 75" Sony efekt i jasność HDR była dużo bardziej odczuwalna i dająca przyjemność z oglądania niż na JVC - no ale niestety 75" to za mały ekran aby obraz jako całość był dla mnie lepszy.

W ostatnim okresie szukałem drugiego TV (właśnie do mojej salki kinowej), który wisiałby pod ekranem, głównie do oglądania zwykłej TV i sportu. Wiedziałem, że musi to być coś większego od 75" bo ten jest zwyczajnie za mały. Pierwszym wyborem był oczywiście OLED jednak największe jakie brałem pod uwagę to 77" Sony AG9. Widziałem jak gra ten TV jak również pytałem użytkowników tego modelu o ich opinie i odczucia - dziękuję kilku userom z naszego forum, którzy w prywatnych wiadomościach opisywali mi jego plusy i minusy. Miałem nawet na niego dobrą cenę bo mogłem go kupić nowego poniżej 14k ale jednak uznałem, że 77" to zdecydowanie za mało. Zostały więc tylko modele LCD LED. Jako, że preferuję Sony mogłem wybierać pomiędzy topowymi modelami tego producenta czyli ZH8 i XH95. Oczywiście w grę wchodził tylko model 85". Cena zdecydowała o zakupie 85XH95. Miał to być TV tylko jako uzupełnienie JVC w salce do oglądania zwykłej telewizji i sportu. Kupując ten TV kupowałem go z pełną świadomością znając plusy i minusy technologi LCD jak i samego TV. To  był zakup konkretnie pod moje potrzeby i do moich warunków. TV mam od 2 miesięcy. Okazało się, że rozmiar 85" idealnie pasuje do mojego pokoju. Jest zdecydowana różnica w odczuciu z oglądania pomiędzy 75" a tym nowym 85". Odpalając projektor na przemian z TV testowałem przez  2 miesiące różne filmy i materiały, głównie 4k z HDR, czyli to co będę w większości oglądał. Na filmach typu Gemini Man czy The Greatest Showman TV w jasnych scenach pokazał taki HDR na jakim mi zależy. Jasny z nasycony kolorami, bajka! Na JVC takiego uderzenia HDRu niestety nie da rady zobaczyć. Tutaj TV jest wyraźnie lepszy od projektora. Oczywiście w scenach ciemniejszych, nocnych, kosmos itd. obraz jest przyjemniejszy na JVC i tworzy niesamowity klimat na dużym ekranie. Tutaj TV LED przegrywa. Bawiłem się na zmianę raz TV raz JVC i w końcu doszedłem do wniosku, że jednak wolę bardziej ten "lepszy HDR" kosztem minusów z technologii LCD. W ostatnim miesiącu TV, który miał być tylko uzupełnieniem projektora stał się podstawowym ekranem. 85" jest mniejszym ekranem niż miałem ale zdecydowanie bardziej akceptowalnym w porównaniu do 110" od mniejszego 75". Wiem, że idealnym dla mnie byłby ekran OLED i cieszę się, że Sony wprowadza w tym roku model 83" - będę śledził jego cenę i nie wykluczam zakupu w przyszłości.

Dodatkowo pozmieniały mi się trochę plany i w najbliższym czasie będę musiał zamienić salkę kinową na zwykły pokój - więc będę musiał przemalować zarówno czarny sufit jak i boczne ściany na jasne kolory a co za tym idzie JVC straciłby dodatkowo na jakości. Może gdyby nie ta zmiana to zostawiłbym JVC jako dodatek do TV.

Podsumowując - uważam, że JVC to świetny projektor i to czy ktoś chce projektor czy TV zależy od własnych preferencji, warunków i odczuć z oglądania. Ja jako, że i tak wiem, że za rok czy dwa będę zmieniał sprzęt bo po prostu lubię nowe technologie i nie wychwalam tylko jednej, postanowiłem, że na dzisiaj rozstaję się z JVC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne nie jeden z użytkowników, przerabia salkę na pokój o innym przeznaczeniu i sprzedaje projektor

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam nie wklejaj moich postów bo jakbym chciał to sam bym tutaj napisał.

Moje historie i przemyślenia nie pasują w ogóle do tezy z Twojego tematu. To, że miałem projektor i go sprzedałem nie znaczy, że nie należy kupować projektorów!

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, user7878 napisał:

Adam nie wklejaj moich postów bo jakbym chciał to sam bym tutaj napisał.

Moje historie i przemyślenia nie pasują w ogóle do tezy z Twojego tematu. To, że miałem projektor i go sprzedałem nie znaczy, że nie należy kupować projektorów!

Ok sorry. Pomyślałem, że idealnie się to nadaje do tego wątku...

Nie mam żadnej tezy, że nie należy kupować projektorów... Źle mnie zrozumiałeś... Temat służy wyłącznie temu aby dokonywać właściwych wyborów...

Jakbyś miał odpowiednie warunki do 130 czy 150' i nie zamierzał usuwać salki nadal by lepsza jakość w HDR zadecydowała o wyborze TV czy pozostałbyś przy proju ?

3 godziny temu, raf7705 napisał:

Zapewne nie jeden z użytkowników, przerabia salkę na pokój o innym przeznaczeniu i sprzedaje projektor emoji16.png

To nie był jedyny powód. 90% tekstu napisał o sprawach technologicznych, a na końcu o salce... Jakby obraz z proja był lepsza od TV to by zaadaptował salon...

9 godzin temu, user7878 napisał:

Odpalając projektor na przemian z TV testowałem przez  2 miesiące różne filmy i materiały, głównie 4k z HDR, czyli to co będę w większości oglądał. Na filmach typu Gemini Man czy The Greatest Showman TV w jasnych scenach pokazał taki HDR na jakim mi zależy. Jasny z nasycony kolorami, bajka! Na JVC takiego uderzenia HDRu niestety nie da rady zobaczyć. Tutaj TV jest wyraźnie lepszy od projektora. Oczywiście w scenach ciemniejszych, nocnych, kosmos itd. obraz jest przyjemniejszy na JVC i tworzy niesamowity klimat na dużym ekranie. Tutaj TV LED przegrywa.

Generalnie mogę się jak najbardziej z tym zgodzić... Właśnie w całym tym temacie piszę o tym, że w bielach TV pokazują przewagę. Nie wiem jak jest w JVC, ale w stosunku do Epsona to nie tylko HDR, ale każde jasne sceny nawet w HD były lepsze... tzn. o niebo lepsze na TV... Jeśli chodzi o czernie to też TV wygrywał, ale to z uwagi pewno na to, że to był Epson, a nie JVC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Adam60 napisał:

Nie mam żadnej tezy, że nie należy kupować projektorów... Źle mnie zrozumiałeś... Temat służy wyłącznie temu aby dokonywać właściwych wyborów...

Niby nie ma żadnej tezy, a w kolejnym zdaniu piszesz o właściwych wyborach. 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.01.2021 o 18:48, Adam60 napisał:

Postawił obok siebie 2 TV i puścił ten sam obraz, z tego samego źródła na max ustawieniach obu TV, żeby nie było, że ustawienia się różniły. OLED w trybie max żywy i LCD FALD w takim samym trybie. Był jakiś filmik, różne plansze, a na koniec plansza biała i tylko zwrócił uwagę na te biele... To wszystko...

Czyli pościł w najgorszych ustawieniach, w których i tak nikt niczego nie ogląda. Super test.

Po za tym takie rzeczy, o których piszesz głównie zauważa się.... właśnie w porównaniu jak dwa TV stoją koło siebie a nie w codziennym użytkowaniu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio.

A moze by tak wreszcie skonkludowac watek, ze filmy mozna ogladac telewizorach czy na selfemisyjnych ekranach, nawet w kinie I nie truc [beeep]y wiecej,  dopóki nie ma domowego rozwiazania idealnego pod wzgledem technicznym, w dostecznie duzej wielkosci i przystepnej  cenie, ktoreby  ostatecznie pokonalo,  zrowanało sie  bądz zblizylo do dobrego  projektora? 

Przeciez doskonała wiekszosc i tak oglada na telewizorze, który jest zawsze pierwszym wybore, do ktorego nie musisz nikogo przekonywac.  

Ci co chca miec duzy  ekran, bo maja 3 lub wiecej widzów i ograniczony budzet, nie maja aktualnie sensowych alternatyw i raczej wybiora projektor z jego ulomnosciami. 

OLED w 77 czy 83 calach,  to jednak ciagle malo w porownaniu za 115 czy 130, a i tak malo kogo na nie stac.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, sebna napisał:

Czyli pościł w najgorszych ustawieniach, w których i tak nikt niczego nie ogląda. Super test.

Ja oglądam dużo materiałów w takich ustawieniach: właściwie wszystko oprócz filmów, ale filmy też nie w trybie kinowym... Dla mnie ten test był dobry i sam chciałem aby tak ustawił. Zresztą w innych trybach też oglądałem...

4 godziny temu, binary napisał:

Hubio.

A moze by tak wreszcie skonkludowac watek, ze filmy mozna ogladac telewizorach czy na selfemisyjnych ekranach, nawet w kinie I nie truc [beeep]y wiecej,  dopóki nie ma domowego rozwiazania idealnego pod wzgledem technicznym, w dostecznie duzej wielkosci i przystepnej  cenie, ktoreby  ostatecznie pokonalo,  zrowanało sie  bądz zblizylo do dobrego  projektora? 

Przeciez doskonała wiekszosc i tak oglada na telewizorze, który jest zawsze pierwszym wybore, do ktorego nie musisz nikogo przekonywac.  

Ci co chca miec duzy  ekran, bo maja 3 lub wiecej widzów i ograniczony budzet, nie maja aktualnie sensowych alternatyw i raczej wybiora projektor z jego ulomnosciami. 

OLED w 77 czy 83 calach,  to jednak ciagle malo w porownaniu za 115 czy 130, a i tak malo kogo na nie stac.

binary konkluzja jest taka, że z niewiadomych mi powodów to forum przyciąga ludzi, którzy zamiast dyskusji wolą się obrażać i przepychać jak gimbaza... Zdumiewające jest to, że to dosyć zamożni faceci w sile wieku lub na emeryturze z dużym doświadczeniem życiowym, a forum traktują jako pole do wyżywania się i popisywania. Oczywiście nie wszyscy, ale dość dużo.

Gościu, który jest największym hejterem dostaje pełno plusów. Wyżywa się nie tylko na mnie, ale na każdym kto nie zrozumie jego wyrafinowanej mądrości. Wszyscy wiedzą kogo mam na myśli i można dokładnie zweryfikować prawdziwość moich słów śledząc jego posty tutaj. Tydzień temu zupełnie z [beeep]y zarzucił mi kolega, który sprzedał proj jakieś kłamstwa, że coś sprzedaję... (nawet samo to, że tropi coś takiego jest zdumiewające)... Przedwczoraj ten o którym pisałem wyżej nazwał mnie kretynem, który nie rozumie prostych słów podczas gdy on sam napisał zupełnie co innego niż było prawdą. Udowodniłem czarno na białym i jedyna reakcja reszty forumowiczów to ignorancja... Do tego co jakiś czas ktoś się potrafi przyczepić  nawet o ortografię... Mógłbym pomyśleć, że to ze mną jest coś nie tak i tylko mnie to dotyka, ale prawda jest taka, że tu nawet nie można zadać pytania w jakimś dziale bo przyjdzie taki barnaba i kogoś zgnoi swoją "mądrością". Do tego na przestrzeni całego okresu w jakim jestem tu zarejestrowany nie uwzględniono ani jednego mojego zgłoszenia. Lubię Gmeru, lubię MK i nawet po nich niektórzy jadą, ale w polskim prawie jest tak, że jak się zgłosi adminowi na forum, że ktoś go nazwał "kretynem" a taki admin mimo wielu reportów nic z tym nie robi to odpowiada na drodze cywilnej i w większym wymiarze niż nawet ten co obraził. Piszę tylko tak. Oczywiście ja nie będę robił z tego afery. Ale... obiecuję sobie ciągle żeby tu nie wchodzić i łamię dane sobie słowo... A w ciągu ostatniego roku doszły mi 2 nowe pochłaniające hobby gdzie społeczność jest bardzo miła, hejterzy są natychmiast usuwani i tam się nie muszę denerwować, że ktoś mnie obrazi... Z tych wszystkich względów spróbuję dać sobie na jakiś czas..., nie wiem czy na dzień, tydzień, miesiąc, rok czy kilka lat - spokój tutaj.

Ceny 100' TV spadną to na pewno wejdę w ten temat i zobaczę ile osób pozbędzie się proja lub dokupi TV jak to zrobili już raf i user. Czy moje prognozy się spełnią... Jestem pewien, że tak będzie... A na teraz chyba pozostawię towarzystwo ludzi się obrażających samych sobie... Żeby nie było, że wszystkich wrzucam do jednego worka. Ciebie, kolegę pcmoc, szewi, klaus, bipo (przepraszam za brak prawidłowego napisania nicków - z pamięci) i wielu innych szanuję i wiem, że można z nimi dyskutować. Ale niestety tolerowanie paru hejterów i to jakie dostają plusy od innych za to co robią powoduje, że to forum kosztuje mnie więcej nerwów niż jakiś pozytywnych spraw...  Jest sporo ludzi, którzy się też udzielali i w wyniku nagonki dali sobie tu spokój. Nie dziwię się im kompletnie...

No, ale cóż forum jest na słabym poziomie technicznym i moderacji. W stosunku do innych forów np. psychologicznego gdzie jest 10x tyle ludzi bardzo odstaje. I ja nie mam pretensji  o to do Gmeru czy MK bo oni i tak nie wiem jakim cudem są w stanie testować dla nas tyle sprzętu i dodatkowo prowadzić to forum, ale problem polega na tym, że nie ma tutaj mod teamów, moderatorów tak jak to jest gdzie indziej... Oni są sami... Ja jestem na forach gdzie jest 10-20 moderatorów i oni raz dwa trzy robią porządek z takimi barnabami... A tutaj tego nie ma. I być może to jest właśnie dla mnie odpowiedź dlaczego tylu hejterów się tu panoszy... No może jeszcze się forum zmieni... I mam nadzieję tak będzie...

Pozdrawiam wszystkie osoby z którymi dało się rozmawiać. Szczególnie szewiego, który zawsze zachował, w każdej sytuacji spokój i nigdy nikogo nie obraził i miło go wspominam z wątku o Epsonie. A także forumowiczów z wątków o Q9FN... Także kolegę Groszek, który odwala kawał dobrej roboty i robi listę filmów z HDR10+. I wszystkich innych, którzy mnie nie obrażali, nie zarzucali kłamstwa itd i z którymi były ciekawe dyskusje...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Adam60 napisał:

Ja oglądam dużo materiałów w takich ustawieniach: właściwie wszystko oprócz filmów, ale filmy też nie w trybie kinowym...

Muszę przyznać, że jestem w lekkim szoku. Przez lata bytowania na forach przyzwyczaiłem się, że jednak większość stałych bywalców preferuje naturalny i realnie wyglądający obraz a o tych agresywnych trybach mówi się bardziej w kontekście sklepów lub rodziny, której trzeba je wyłączyć :)

Hmm, grunt, że jesteś zadowolony. W takim wypadku Samsung chyba faktycznie był strzałem w 10 w Twoim wypadku (patrząc na jego parametry). 

Pozdrawiam

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomina mi sie imć @excel z audiostereo.pl.

Gościu, który na siłę udowadniał wyższość vinyla nad CD ... grając te vinyle na starym gramofonie z lat 80-ych z niskiej półki z super wkładką made in PRL czyli MF100. O reszcie sprzetu też szkoda wspominać.

Sam uważam, że analog brzmi lepiej od cyfry ale nigdy nie twierdzilbym tego na przykładzie opisanej konfiguracji sprzętowej.

Anyway tu mamy identyczna sytuację z @Adam60, który twierdzi z uporem imć @excela, ze obraz z TV jest lepszy od innego z TV czy z projektora na dynamicznych ustawieniach, o braku kalibracji już nie wspominam. 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pmcomp napisał:

Anyway tu mamy identyczna sytuację z @Adam60, który twierdzi z uporem imć @excela, ze obraz z TV jest lepszy od innego z TV czy z projektora na dynamicznych ustawieniach, o braku kalibracji już nie wspominam. 

no nie do końca - Adam lubi "głośno" grający system - tłumaczenie mu że coś grającego cicho jest lepsze nie ma sensu

bo on lubi głośno więc czemu miałby słuchać cicho

niedopatrzyłem - ten model oleda co masz to full hd bez hdr - wiec moze rzeczywiście xh90 będzie jakimś postępem o ile zamierzasz oglądać hdr

jak masz potrzebe na nowy tv najlepiej kupi i postaw bok w bok by porównać - zawsze możesz oddać jeśli cię rozczaruje

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.01.2021 o 11:10, Adam60 napisał:

Większą niż niektórzy ludzie z forów udający ekspertów...

Dla mnie kwalifikacja źródeł jest taka:

1. Testy

2. Recenzje ekspertów jak Vincent czy MK

3. Własne spojrzenie

4. Sprzedawcy

5. Ludzie z forów

Jakieś 2 lata temu 4 była zamieniona z 5 miejscami, a do tego 3 była na samym dole i bardzo żałuję bo przez to popełniłem parę błędów, które mnie kosztowały: czas, kasę i nerwy...

😮 sprzedawcy? Zdajesz sobie sprawę jaka jest ich motywacja i przeciętna wiedza?

punktu 5 też tam nie powinno być. To nie ludzie z forum tylko informacje od dużej grupy użytkowników są przydatne, z których można wyciągnąć jakieś wnioski znając swoje upodobania.

Nie wątpię że mogłeś być niezadowolony jak poszedłeś w rzeczy które są kierowane do użytkowników o innych potrzebach. Kupowanie PJ jak jedną z najważniejszych rzeczy jest jak największa nienaturalna jasność nie może skończyć się dobrze. 

Piszesz że ten wątek ma pomóc ludziom nie popełniać twoich błędów ale twoje preferencje powodują że jesteś członkiem bardzo ekskluzywnego klubu wśród fanów HT gdy większość odwiedzających forum i myślących o PJ będzie miało dokładnie odwrotne potrzeby do twoich.

Wydaje mi się że jedyna lekcja tutaj to że trzeba a) wiedzieć czego się chce i b) poprawnie odrobić zadanie domowe na tej podstawie przez zakupem (co wcale nie znaczy sugerować się czyjąkolwiek jedną czy dwoma opiniami).

pozdrawiam

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś pisałem, że dobrze mieć takiego wesołka na forum - JOKERA, jak się sam skromnie nazwał 🤡

Jednak zmieniłem zdanie. Poziom głupoty, jaki reprezentuje jest jednak niestrawny i szkodliwy🤬

Największa szkoda, że jak zwykle będzie niesłowny i będzie nam zatruwał życie.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Barnaba napisał:

Kiedyś pisałem, że dobrze mieć takiego wesołka na forum - JOKERA, jak się sam skromnie nazwał 🤡

Jednak zmieniłem zdanie. Poziom głupoty, jaki reprezentuje jest jednak niestrawny i szkodliwy🤬

Największa szkoda, że jak zwykle będzie niesłowny i będzie nam zatruwał życie.

S .... !!! Poziom głupoty ? Nie odróżniasz tego co ktoś zamierza zrobić od tego co zrobił i to mnie nazywasz kretynem ! Może się odnieś do tego co zacytowałem gdzie skłamałeś albo z faktu, że jesteś jakimś niedorozwojem albo celowo skłamałeś. Kolega pisał, że zamierza zmienić salkę i podał to jako jeden z wielu powodów, a ty kretynie napisałeś, że już to zrobił i to był jedyny powód.

Akurat dla ciebie hejterze i zakało całego forum zrobię wyjątek i będę cię tu cisnął ile się da ! Nieudane życie prywatne, po ciężkim rozwodzie i wyładowujesz się na forum ? Ja zatruwam życie ? Ilu ty osobom na tym forum (nie tylko mnie) zatrułeś życie ? Jesteś niedowartościowanym pajacem wożącym się na tym forum co to nie ty i obrażasz i drwisz z innych ludzi !!! Tu masz taką możliwość bo admini nie mają na takie rzeczy czasu.

Żal mi bardzo ciebie i życzę ci z całego serca żebyś na tym forum, w innej aktywności internetowej lub w realu spotkał taką samą osobę... A może już tak się dzieje ? I ciebie gdzieś cisną biedny człowieczku to tu się wyżywasz ? Całkiem możliwe ! Całe godziny spędzasz na tym forum. Zamieszkałeś na nim tylko po to żeby gnoić innych ludzi. Naprawdę mi żal ciebie bo jakie musisz mieć smutne życie prywatne...

Nie dam ci tej satysfakcji, że będziesz sobie bezkarnie dalej gnoił ludzi na tym forum...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że po prostu cała grupa osób stąd wyleci. Nie mam z tym żadnych problemów. Albo się uspokoicie jeden z drugim albo tak się stanie. Pozostanie Wam VPN jak tak bardzo będziecie chcieli tutaj być.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi