Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C9 | TEST | Nowy telewizor premium na 2019 rok

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy B8, C8, B9, C9 tez się komuś wypaliła matryca?

Miałem B7 i się wypaliło więc teraz szukam co by tu kupić, może jeszcze raz Oled CX 

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, rafaell68 napisał:

Mam problem z napisami w wbudowanym odtwarzaczu wideo LG C9. ...

Też z tym walczyłem. Zauważyłem, że jeśli do katalogu z filmem wrzucę plik .srt o nazwie tożsamej z nazwą pliku z filmem (nie muszą być to napisy do tego filmu), to C9 pozwoli wybrać napisy zewnętrzne/wewnętrzne, a po wyborze wewnętrznych pokazuje wszystkie ścieżki. Taki urok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Eleonor napisał:

Nie dam sobie ręki uciąć ale na 99% jest w C9 wybór więcej napisów do wyboru ... parę dni temu oglądałem jakiś film i miałem 20-kilka napisów z czego polski był na pozycji 21 - tv bez problemu pokazał te napisy.

5 godzin temu, efel napisał:

Powinieneś móc wybrać inne napisy za pomocą guzika Ścieżka, który u Ciebie z nieznanych przyczyn jest nieaktywny. Problem też będzie jak plik zawiera więcej niż 8 ścieżek napisów - od dawien dawna webos dawał do wyboru tylko 8 pierwszych i jeśli ścieżka PL była np 9ta to nie dało rady nic z tym zrobić, oprócz ingerencji w sam plik wideo.

Alternatywą najmniej problemową jest Plex. Ale to jest element dwuskładnikowy: oprócz instalacji samej apki na TV musisz też zainstalować serwer np na kompie, albo NASie.

11 minut temu, janwojx napisał:

Też z tym walczyłem. Zauważyłem, że jeśli do katalogu z filmem wrzucę plik .srt o nazwie tożsamej z nazwą pliku z filmem (nie muszą być to napisy do tego filmu), to C9 pozwoli wybrać napisy zewnętrzne/wewnętrzne, a po wyborze wewnętrznych pokazuje wszystkie ścieżki. Taki urok.

Moglibyście sprawdzić jakie parametry macie ustawione w zakładce : STRONA KODOWANIA? Wewnątrz można przejeżdzając w prawo/lewo jeszcze wybrać parametry? (w sumie dwa parametry będą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.07.2020 o 15:56, mxmxm napisał:

Mam pytanie czy B8, C8, B9, C9 tez się komuś wypaliła matryca?

Miałem B7 i się wypaliło więc teraz szukam co by tu kupić, może jeszcze raz Oled CX 

No wypalone B8/C8 będą się pojawiać pod koniec tego roku, czekaj na posty osób którzy kupili serie 8 na premierę. A na wypalenia z telewizorów serii 9 trzeba poczekać do przyszłego roku :)

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalenia to norma w technologii oled,  dlatego nowe Lg Cx  wtrybie hdr świecą gorzej od modeli zeszłorocznych.....

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko, 

Pisałem tutaj kilka miesięcy temu w sprawie dziwnych bąbli na matrycy. Otoż chciałbym się podzielić moją, ciagle się ciągnącą przygodą z LG. 

Otoż okazało się że te bąbelki, to nic innego, tylko dosyć poważna wada rozklejania się matrycy. Telewizor został zakupiony pod koniec listopada, a matryca miała już pierwsze objawy w styczniu. W kwietniu zgłosiłem to do LG. Technik przyjechał, zobaczył i wymnienili mi na nową matryce. Jakże się cieszyłem, że może wreszcie będę mógł się cieszyć moim nowym nabytkiem. Niestety, ale radość nie trwała długo. Już w czerwcu, druga matryca została zdiagnozowana z dokładnie tym samym problemem - rozklejająca się matryca. Matryca została ponownie wymieniona w lipcu. Niestety, ale tym razem dostałem matrycę z karygodnym bandingiem i nierównomiernym podświetleniem, gdzie w dwóch rogach, po prawej i lewej stronie, są dwa dużo jaśniejsze pasy niż reszta ekranu. Poprzednie matryce nie miały tego problemu. LG niestety odrzuciło moje zgloszenie na tą usterkę, twierdząc że takie rzeczy to jest normalna sprawa dla tych TV. Zostałem więc, po 2 wymianach matryc, z 3 z której praktycznie nie da się korzystać, jakiekolwiek ogłądanie twitcha, YT czy netflixa, w ciemniejszym pomieszczeniu odbiera całą przyjemność - widać te okropne 2 pasy. Muszę przyznać że jestem mega zdziwiony i zdecydowanie zawiedziony jakością tych telewizorów, a także w sumie postawą LG, które dla mnie jawnie oszukuje klientów, mówiąc że to jest normalna cecha telewizora. Piszę to trochę jako przestrogę, bo się okazuje że te OLEDY (przynajmniej niektóre, może miałem pecha) takie wspaniałe nie są. Najlepsze że na początku zastanawiałem się nad Sony AG8 i w sumie żaluje że go nie wziąłem - posiada go mój brat i obraz jest bez takiego bandingu a także lepiej wygląda w ciemnych scenach. IMO ale LG ma jakieś mega problemy z jakością, i testowaniem tego przed wypuszczeniem z fabryki. Nie polecem.

• Plusik 3
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Piter27 napisał:

Siemanko, 

Pisałem tutaj kilka miesięcy temu w sprawie dziwnych bąbli na matrycy. Otoż chciałbym się podzielić moją, ciagle się ciągnącą przygodą z LG. 

Otoż okazało się że te bąbelki, to nic innego, tylko dosyć poważna wada rozklejania się matrycy. Telewizor został zakupiony pod koniec listopada, a matryca miała już pierwsze objawy w styczniu. W kwietniu zgłosiłem to do LG. Technik przyjechał, zobaczył i wymnienili mi na nową matryce. Jakże się cieszyłem, że może wreszcie będę mógł się cieszyć moim nowym nabytkiem. Niestety, ale radość nie trwała długo. Już w czerwcu, druga matryca została zdiagnozowana z dokładnie tym samym problemem - rozklejająca się matryca. Matryca została ponownie wymieniona w lipcu. Niestety, ale tym razem dostałem matrycę z karygodnym bandingiem i nierównomiernym podświetleniem, gdzie w dwóch rogach, po prawej i lewej stronie, są dwa dużo jaśniejsze pasy niż reszta ekranu. Poprzednie matryce nie miały tego problemu. LG niestety odrzuciło moje zgloszenie na tą usterkę, twierdząc że takie rzeczy to jest normalna sprawa dla tych TV. Zostałem więc, po 2 wymianach matryc, z 3 z której praktycznie nie da się korzystać, jakiekolwiek ogłądanie twitcha, YT czy netflixa, w ciemniejszym pomieszczeniu odbiera całą przyjemność - widać te okropne 2 pasy. Muszę przyznać że jestem mega zdziwiony i zdecydowanie zawiedziony jakością tych telewizorów, a także w sumie postawą LG, które dla mnie jawnie oszukuje klientów, mówiąc że to jest normalna cecha telewizora. Piszę to trochę jako przestrogę, bo się okazuje że te OLEDY (przynajmniej niektóre, może miałem pecha) takie wspaniałe nie są. Najlepsze że na początku zastanawiałem się nad Sony AG8 i w sumie żaluje że go nie wziąłem - posiada go mój brat i obraz jest bez takiego bandingu a także lepiej wygląda w ciemnych scenach. IMO ale LG ma jakieś mega problemy z jakością, i testowaniem tego przed wypuszczeniem z fabryki. Nie polecem.

Ciekawe rzeczy piszesz. Pokaż zdjęcie tej "usterki"

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Barnaba napisał:

Ciekawe rzeczy piszesz. Pokaż zdjęcie tej "usterki"

Mówisz o rozklejaniu, czy o bandingu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się troll Barnaba odpalił widzę...

Było i to nie raz na tym forum z tymi pęcherzykami. Co najmniej kilka razy widziałem tutaj takie zdjęcie więc to kolejna "cecha" OLED wg. LG. 

Uważaj żeby Ciebie zaraz ten wyżej wyzywać nie zaczął jak to ma w zwyczaju kiedy ktoś wskaże na wady w OLED LG 🙄 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Piter27 napisał:

Mówisz o rozklejaniu, czy o bandingu?

o jakiś pasach pisałeś i nierównomiernym podświetleniu (!?)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię dokładnie o tym, poniżej możesz coś zobaczyć, chociaż warto dodać że na żywo wygląda to zdecydowanie gorzej. Cała lewa, i kawałek prawej strony, jest zdecydowanie jaśniejsze niż reszta matrycy. Czy to jest wg was, tak samo jak i LG, normalne ?

IMG_20200813_101605.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Piter27 napisał:

Mówię dokładnie o tym, poniżej możesz coś zobaczyć, chociaż warto dodać że na żywo wygląda to zdecydowanie gorzej. Cała lewa, i kawałek prawej strony, jest zdecydowanie jaśniejsze niż reszta matrycy. Czy to jest wg was, tak samo jak i LG, normalne ?

IMG_20200813_101605.jpg

Normalna, nowa matryca. Wymaga "wygrzania". Już chyba dziesiątki razy o tym na forum pisałem...

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Piter27 napisał:

IMG_20200813_101605.jpg

Miałem to samo co Ty jeszcze gorszy banding i też mi LG odrzuciło gwarancję bo stwierdzili że to cecha tv.  Ja już swój oglądam pół roku i nic się banding nie zmniejszył więc nie wierz w żadne bajki z wygrzewaniem. To już jest na stałe. Serwis LG ma u mnie ogromnego minusa.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wygrzanie gęstym materiałem HDR z YouTube" 😂🤭

No co Wy nie znacie sekretu Barnaby? Jak się nie zgodzicie przedstawiając fakty to Was zbluzga i tyle - piszę to z doświadczenia. Typ ma rację jedyną i zna się jak nikt i biada temu kto ośmiela się twierdzić inaczej. Serio szkoda czasu nawet z nim pisać Panowie. 

Edytowane przez LV426
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.08.2020 o 00:58, LV426 napisał:

"Wygrzanie gęstym materiałem HDR z YouTube" 😂🤭

No co Wy nie znacie sekretu Barnaby? Jak się nie zgodzicie przedstawiając fakty to Was zbluzga i tyle - piszę to z doświadczenia. Typ ma rację jedyną i zna się jak nikt i biada temu kto ośmiela się twierdzić inaczej. Serio szkoda czasu nawet z nim pisać Panowie. 

Przesadzasz. Jakkolwiek nieracjonalnie to brzmi, to paru osobom takie wygrzanie materiałem HDR pomogło. Nic to nie kosztuje ani niczym nie grozi, więc czemu nie spróbować?

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, efel napisał:

Przesadzasz. Jakkolwiek nieracjonalnie to brzmi, to paru osobom takie wygrzanie materiałem HDR pomogło. Nic to nie kosztuje ani niczym nie grozi, więc czemu nie spróbować?

Fakt, że to voodoo i tak też o tym wyraźnie pisałem. Ale co to przeszkadza, jak wyraźnie, w większości przypadków po prostu pomaga i rozwiązuje "problem"?

Czas przeszły jest istotny, bo właśnie takie wszystkowiedzące matołki jak @LV426 i spółka spowodowały, że nie chce mi się pomagać nowym użytkownikom, których przerażają te plamy na matrycy. Trudno - niech przebijają się przez archiwa :(

Na hejt nie będę reagował, bo już dawno wywaliłem te indywidua do ignorowanych :)

• Plusik 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny matołek tutaj to ty. Ciągle wyzwiska wobec innych. Zwykły cham z ciebie i tyle. 

A tak naprawdę to pośmiewisko już na tym forum. Ta twoja "pomoc" to nie jednemu tutaj już bokiem wyszła. 

No ale skoro jesteś ponad nami udawaj że tego nie czytasz (choć wiem że tak) 🙄

A w temacie to przecież to jest jedna z cech technologii OLED że piksele się "dopalają" i stąd czasami się wyrówna - poprawi z czasem trochę (choć bywa też że pogorszy w zależności od panelu). To jest zwykła loteria ale jeśli panel jest mocno nierówny od początku to szanse są tym mniejsze. Żadnej magii tu nie ma. 

Mowa była o wadliwej matrycy która się rozkleja i powstają pęcherze, a ten znowu udaje że nie rozumie co czyta. Zmienia temat i się wymądrza znowu o tym samym byle kogoś obrazić zaraz. Zwykły troll. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.08.2020 o 01:10, LV426 napisał:

Mowa była o wadliwej matrycy która się rozkleja i powstają pęcherze, a ten znowu udaje że nie rozumie co czyta. Zmienia temat i się wymądrza znowu o tym samym

Nie chcę się wymądrzać, bo była mowa o pęcherzach owszem, ale ten problem został rozwiązany przez dwukrotną wymianę matrycy przez LG. To z czym kolega @Piter27 teraz tutaj przyszedł to jest problem vertical bandingu, który można spróbować zmniejszyć stosując metodę 'wygrzewania' promowaną na forum przez kolegę @Barnaba

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efel mi chodziło o Barnabe a nie Ciebie.

Wiem że nie zaszkodzi spróbować bo czasami się panel wyrówna ale on tak wszędzie pisze jakby to był jego pewny sposób, choć kilka osób już mu pisało że im to wcale nie pomogło, a ten zaraz kpiące i obraźliwe komentarze w ich kierunku puszczał bo przecież tylko on ma rację. 

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.08.2020 o 10:20, Piter27 napisał:

IMG_20200813_101605.jpg

Tragicznie to wygląda i nie daj sobie wmówić że to normalne. Taka matryca powinna być spisana na straty i traktowana jako odpady produkcyjne. Uwielbiam OLED'y ale czegoś takiego nie byłbym w stanie zaakceptować (sprawdzam zawsze starannie matryce, mam już któregoś OLED'a ale takiego koszmaru jeszcze nie widziałem). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, azgan napisał:

Tragicznie to wygląda i nie daj sobie wmówić że to normalne. Taka matryca powinna być spisana na straty i traktowana jako odpady produkcyjne. Uwielbiam OLED'y ale czegoś takiego nie byłbym w stanie zaakceptować (sprawdzam zawsze starannie matryce, mam już któregoś OLED'a ale takiego koszmaru jeszcze nie widziałem). 

To mało widziałeś ;)

Moje osobiste  2 (z 3) wyglądały jeszcze gorzej po dostawie. Widziałem także kilka szt u znajomych.

Wszystkie świecą idealnie :)

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to stwierdziłem, że poczekam jeszcze chwile, bo z moim szczęściem to zaraz znowu coś z tą matrycą wyjdzie i wtedy już LG nie będzie mogło odmówić. W razie czego wystosuję to na rękojmię, bo w dłuższej perspektywie nie jest to przyjemne użytkowanie.

W dniu 18.08.2020 o 01:10, LV426 napisał:

A w temacie to przecież to jest jedna z cech technologii OLED że piksele się "dopalają" i stąd czasami się wyrówna

Co do tego, to tak, druga matryca miała bardzo mały banding i rzeczywiście po miesiącu się trochę poprawiło i było już niezauważalne. Natomiast ta ma na tyle duży problem, że miesiąc intensywnego użytkowania to mało co tutaj zmieniło, a praktycznie nic. Także nie liczyłbym, że nagle cudownie się zmieni na lepsze. No cóż, będę się bił z LG do upadłego, bo robią sobie jaja z klientów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam podobnie - słaby/wadliwy egzemplarz się trafił Tobie niestety. LG wie co sprzedaje stąd ich ta "łaska" że jeszcze nie raz (choć nie zawsze jak widać) wymieniają te ekrany. Tak się zdobywa rynek zalewając go tańszymi w produkcji ale niekoniecznie trwałymi produktami. Ludzie się przyzwyczają do niezłego obrazu i będą chętniej częściej wymieniać taki tv bo tak czy inaczej się wypali. 

Trzeba czekać kiedy Samsung a potem może i inni producenci zaczną wytwarzać swoje OLEDy. 

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, LV426 napisał:

Ludzie się przyzwyczają do niezłego obrazu i będą chętniej częściej wymieniać taki tv bo tak czy inaczej się wypali. 

Określenie jakości obrazu na telewizorach OLED tylko jako "niezły" to chyba tylko z czystej złośliwości i niechęci do tej technologii. ;) Prawda jest taka, że po telewizorze OLED ciężko bezboleśnie wrócić do lcd.   

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby racja ale pod pewnymi względami jest gorszy od LCD. Od lat używam telefonów i konsoli z ekranami OLED więc coś tam widzę jak jest. Choćby przy niskich ustawieniach jasności ciężko jest z detalami w ciemnych scenach i z odwzorowaniem ruchu. 

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi