Marcin Kopacz 24 Napisano 22 Marca 2021 Miałem plan na nie też nakleic ten flock, ale brakło podczas projekcji, co zresztą widać na zdjęciach nie widać tego za bardzo i praktycznie nie przeszkadza. Największa różnica jest tak naprawde w dzień przy rozsunietych zaslonach no ale wtedy się nic nie ogląda, więc to tylko lekko estetyczny problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) W dniu 21.03.2021 o 18:47, Marcin Kopacz napisał: Zdjecia z pracy Roznica w kierunku ukladania Foty na koniec I jak wrażenia po instalacji? Było warto pomimo, że tylko częściowe zaciemnienie? Ja zacząłem od drugiego końca bo położyłem czarną wykładzinę najpierw. U mnie z pewnością, pomimo że to tylko częściowe zaciemnienie i tak juz na tym etapie było warto. Także już nie mogę się doczekać kiedy zapieczętuje resztę pomieszczenia aksamitem. Edytowane 23 Marca 2021 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Kopacz 24 Napisano 23 Marca 2021 Tak jak pisałem, efekt jest mega fajny. Co do podłogi to myślałem żeby jeszcze wykleic panele do wysokości wykładziny ale już nie starczyło materialu, poza tym ten aspekt przeszkadza mi mniej niż sufit i sciany. Myślałem przez chwilę nad tym żeby dywan też zmienić na czarny, ale już przestałem szalec nie chce żeby calkowicie wyszla z tego jaskinia, tak wygląda to jeszcze calkiem fajnie i przytulnie a i tak mało kto ma w domu takie warunki do oglądania, więc nie będę gonił teoretycznej doskonalosci. Jedno co jeszcze zrobiłem po zmianie projektora (i uchytu na peerless...), to zmienilem amplituner z onkyo 656 na denona x2700 - niestety ps5 nie chciało poprzez onkyo wyslac sygnalu 4k hdr, pomimo kombinowania spliterow hdmi itp. Więc się poddalem i zmieniłem sprzet. Teraz jeszcze muszę kupić kilka kabelkow hdmi 2.1 bo nie zawsze sprzety mi chcą działać na tych co mam i chyba zostanie mi się już tylko cieszyć sprzętem. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany plotna na gain 1.2 i projektora na jvc z epsona, ale prawda jest taka, że gdybym na tym nowym plotnie miał skalibrowanego tw9400 i wyklejony pokój to chyba też bym się podobnie cieszył. To jest troche jak z plyta uhd i plikiem mkv, różnica jeżeli nawet jakaś jest, to jest widoczna przy bezposrednim porownaniu. Jak już się wzrok przyzwyczai do obrazu i nie widzi tego drugiego, to i tak jest dobrze. Niestety epsona mam niekalibrowanego, więc porownanie go w tym momencie z jvc byłoby niesprawiedliwe, więc zostane w przekonaniu, że to była sluszna decyzja i warto było dołożyć żeby mieć taki setup I tak jeszcze przeszlo mi przez myśl, że powinienem przynajmniej, jezeli nie w upsa to zainwestowac w jakąś listwę zasilajaca, bo i w kinowym i w salonie mam zwykle listwy za 50zl a to kolejny wydatek 😕 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 23 Marca 2021 1 godzinę temu, Marcin Kopacz napisał: Tak jak pisałem, efekt jest mega fajny. Co do podłogi to myślałem żeby jeszcze wykleic panele do wysokości wykładziny ale już nie starczyło materialu, poza tym ten aspekt przeszkadza mi mniej niż sufit i sciany. Myślałem przez chwilę nad tym żeby dywan też zmienić na czarny, ale już przestałem szalec nie chce żeby calkowicie wyszla z tego jaskinia, tak wygląda to jeszcze calkiem fajnie i przytulnie a i tak mało kto ma w domu takie warunki do oglądania, więc nie będę gonił teoretycznej doskonalosci. Jedno co jeszcze zrobiłem po zmianie projektora (i uchytu na peerless...), to zmienilem amplituner z onkyo 656 na denona x2700 - niestety ps5 nie chciało poprzez onkyo wyslac sygnalu 4k hdr, pomimo kombinowania spliterow hdmi itp. Więc się poddalem i zmieniłem sprzet. Teraz jeszcze muszę kupić kilka kabelkow hdmi 2.1 bo nie zawsze sprzety mi chcą działać na tych co mam i chyba zostanie mi się już tylko cieszyć sprzętem. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany plotna na gain 1.2 i projektora na jvc z epsona, ale prawda jest taka, że gdybym na tym nowym plotnie miał skalibrowanego tw9400 i wyklejony pokój to chyba też bym się podobnie cieszył. To jest troche jak z plyta uhd i plikiem mkv, różnica jeżeli nawet jakaś jest, to jest widoczna przy bezposrednim porownaniu. Jak już się wzrok przyzwyczai do obrazu i nie widzi tego drugiego, to i tak jest dobrze. Niestety epsona mam niekalibrowanego, więc porownanie go w tym momencie z jvc byłoby niesprawiedliwe, więc zostane w przekonaniu, że to była sluszna decyzja i warto było dołożyć żeby mieć taki setup I tak jeszcze przeszlo mi przez myśl, że powinienem przynajmniej, jezeli nie w upsa to zainwestowac w jakąś listwę zasilajaca, bo i w kinowym i w salonie mam zwykle listwy za 50zl a to kolejny wydatek 😕 Listwami nie zawracał bym sobie głowy. One nic nie dają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 25 Marca 2021 Do projektora warto pomyśleć nad UPS jeśli masz problemy z wyłączaniem prądu. Natomiast do sprzętu tak jak kolega napisał wystarczy listwa z bezpiecznikiem i filtrami np. listwa przeciwprzepięciowa Brennestuhl 60.000A. Tania listwa a ma wszystko co potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Kopacz 24 Napisano 26 Marca 2021 No właśnie wylaczenia pradu sa u mnie bardzo sporadyczne, upsa mam do akwarium a i tak od roku leży niepodlaczony (plan na weekend). Tak poczytalem o tych listwach i jak to w temacie hi-fi jedni pisza ze nic nie daje, inni bierz takie za 2k Kupilem 2x taga harmony po 300zl sztuka - miały niezle opinie a ja się będę czuł ciut lepiej że sprzęt jest przez nie podpięty (czy coś to daje czy nie). Kupilem trochę kabli 2.0 i 2.1 (jak się okazalo ani mój samsung ani żaden dostępny jvc nie obsługuje 2.1, chyba że jakis laser o którym nie wiem), więc będę wszystko przepinal w weekend. I mam takie pytanko. Wczoraj ogladalem meczyk Polaków i byłem trochę niezadowolony, efekt smużenia w porównaniu do q9 był spory. Czy jest jakieś specjalne ustawienie projektora pod sport? Czy tutaj waskim gardlem jest mój dekoder nc+ multiroom ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 26 Marca 2021 Ja na kablówce UPC (nie 4k)mam bardzo dobry obraz. Jak na te możliwości oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 26 Marca 2021 Zmień upłynniacz ruchu na wysoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 26 Marca 2021 1 godzinę temu, Bipo napisał: Zmień upłynniacz ruchu na wysoki. Dokładnie - ten upłynniacz JVC jest przyjazny właśnie w sporcie. do filmów absolutnie się nie nadaje, ale oglądanie piłki kopanej nieco uprzyjemnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 26 Marca 2021 W filmach tez daje rade. Ja najpierw stwierdzilem że dam na low ale pozniej ustawilem na high i jak sie przyzwyczailem to nie bylo powrotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 26 Marca 2021 Dokładnie, przeszedłem tę samą drogę😀 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 26 Marca 2021 1 minutę temu, user7878 napisał: W filmach tez daje rade. Ja najpierw stwierdzilem że dam na low ale pozniej ustawilem na high i jak sie przyzwyczailem to nie bylo powrotu Ja uważam, że Boże Narodzenie jest ważniejsze 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrado_ 52 Napisano 26 Marca 2021 Ja mam na Low i nie wyobrażam dobie oglądać bez niego. Na High jest dla mnie opera a na off jest duże rozmycie podczas ruchomych scen. Na Low JVC na na prawdę świetne rozwiązanie lepsze niż konkurencja gdzie włączenie tego nawet na Low daje efekt mydła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 26 Marca 2021 Teraz, Barnaba napisał: Ja uważam, że Boże Narodzenie jest ważniejsze Akurat ja też 🤣 A tak serio to wiadomo, że każdy lubi co innego ale akurat ten upłynniacz w JVC jest świetny i polecam każdemu spróbować dać szanse trybowi "high" na trochę dłużej 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 26 Marca 2021 Z innej beczki. Jedzie do mnie płytka (CD i Blu-Ray) nowego Schillera - Morgenstund. W końcu z Atmosem😀 Ktoś już może nabył? https://www.discogs.com/Schiller-Morgenstund/release/13328558 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Kopacz 24 Napisano 26 Marca 2021 Tak, to znalazlem po 1 polowie. Było faktycznie trochę lepiej, wczesniej był na low, ale nadal nie wyszlo to samo co qled, a niby jedno i drugie ma odświeżanie 120hz - moze to kwestia zrodla.... kolejny test w niedzielę A odnośnie jeszcze ups, co się stanie jeżeli podczas projekcji w trybie high, zabraknie prądu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 26 Marca 2021 Godzinę temu, Marcin Kopacz napisał: A odnośnie jeszcze ups, co się stanie jeżeli podczas projekcji w trybie high, zabraknie prądu ? Zadaniem UPS jest podtrzymanie napięcia w takim przypadku. Od pojemności akumulatora i poboru prądu (w trybie high zapewne wyższy) zależy czas pracy. Jeśli nie jest to potężny i ciężki klocek, przeciętnie wystarczy ci energii na kilkanaście minut, więc jest to czas na kontrolowane wyłączenie projekcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 26 Marca 2021 Może się lampa uszkodzić lub nawet wybuchnąć i to pisze całkiem poważnie bo zdarzają się takie przypadki jeśli się nie zdąży schłodzić a długo pracowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 5 Kwietnia 2021 Salka oklejona welurem. Mega dużo roboty, ale efekt wynagradza wszystko. Wydawało mi się że miałem wcześniej niezłe warunki do projekcji (ciemna farba dedykowany pokój), ale po przyklejeniu weluru na ściany to zupełnie inny level. Kontrast sporo się jeszcze poprawil. 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Kopacz 24 Napisano 5 Kwietnia 2021 No ale foty foty, tak na slowo to nikt nie uwierzy, to nie zmartwychwstanie A widze ze odbior taki sam jak u mnie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) My tu gadu gadu a sezon zbliża się ku końcowi Zna ktoś jakiś fajny i odwracalny sposób na uszczelnienia tak okna żeby światło się nie przedostawało. Czyli szukam takiego sami permanentnego rozwiązania na lata, które raz zrobione nie będzie ruszane, ale jak bym kiedyś zwijał salkę żeby nie było potrzeba okna wymieniać. Pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 5 Kwietnia 2021 Rolety zewnętrzne wystarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 5 Kwietnia 2021 My tu gadu gadu a sezon zbliża się ku końcowi Zna ktoś jakiś fajny i odwracalny sposób na uszczelnienia tak okna żeby światło się nie przedostawało. Czyli szukam takiego sami permanentnego rozwiązania na lata, które raz zrobione nie będzie ruszane, ale jak bym kiedyś zwijał salkę żeby nie było potrzeba okna wymieniać. PozdrawiamCegły i zaprawa Salka oklejona welurem. Mega dużo roboty, ale efekt wynagradza wszystko. Wydawało mi się że miałem wcześniej niezłe warunki do projekcji (ciemna farba dedykowany pokój), ale po przyklejeniu weluru na ściany to zupełnie inny level. Kontrast sporo się jeszcze poprawil. Teraz możesz powiedzieć, że wyciskasz 100% ze swojego projektora.Jest różnica, co nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 5 Kwietnia 2021 Roleta zewnętrzna mam i polecam. 100% odcięcia światła zewnętrznego. Rolety podgumowane wewnątrz mam i nie polecam, słońce bije po bokach na łączeniu prowadnic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 6 Kwietnia 2021 W dniu 5.04.2021 o 16:06, szewi napisał: Wydawało mi się że miałem wcześniej niezłe warunki do projekcji @Szewi jak kiedyś kilka stron wcześniej pisałem Ci że odbija od sufitu to usłyszałem że wszystko jest dobrze:)) wybaczam:)czarny aksamit przy białej planszy i full otwartej przesłonie nie da się wychwycić telefonem odbicia od sufitu,na żywo coś tam odrobinę widać ale trzeba się wpatrywać kilka sekund i to jest najlepszy maks,nie ma nic lepszego do JVC, chyba ? dobiłem do 600 godzin. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach