szewi 652 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Kazdy ma takie warunki jakie mu sa potrzebne, jakie moze, czy chce miec w projekcji itp i nic nam do tego, wiec prosba o niekontynuowanie krucjaty czy podzialow pt "niesalon" vs "salon" itp. @riddle Super Edytowane 24 Listopada 2018 przez szewi 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Listopada 2018 41 minut temu, riddle napisał: Ja nie mam specjalnej sali projekcyjnej, ale różnica między Epson 9300 i JVC x7900, widziałem gołym okiem ? A na ile procentowo określił byś przewagę JVC nad Epsonem w tym swoim normalnym pomieszczeniu ? Chodzi mi o całkowite odczucia z oglądania, oczywiście chyba najważniejszy kontrast... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Panowie no błagam.... Przykład co robią białe ściany z projektorem takim jak TW9300: http://projectiondream.com/en/epson-eh-tw9300-eh-tw7300-eh-ls10000-battle/ Tym bardziej do HDR, gdzie potrzebny jest najlepiej biały ekran maks 110 cali w przypadku JVC. 50% ANSI spada z 330 na 66! A już przy 1% lampy o ponad połowę. Edytowane 24 Listopada 2018 przez Irokez 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Listopada 2018 Irokez bardzo ciekawy wykres, ale zauważ, że nie ma tutaj zerojedynkowego podziału na zaadaptowane pomieszczenie i jaskinię tylko jest jeszcze opcja pośrednia. Jak już wiele osób wie, ja lansuję tezę, że nie ma czegoś takiego jak zaadaptowane lub niezaadaptowane pomieszczenie tylko można mówić o różnym procencie zaadaptowania. Kto powiedział, że ja lub pmcomp ma biały salon z białymi ścianami ? Po zasłonięciu rolet w nocy ja nie mam żadnych odblasków bo: 1. Pas rozbiegowy ok 40cm przy ekranie 100'' niweluje od sufitu 2. Po bokach do ścian mam odpowiednio: 1m i 20 cm 3. Co prawda są białe ściany, ale zastawione w 80% czarnymi meblami 4. Wykładzina dywanowa jest szara 5. To jest tylko ekran 100'' Jak widać z przytoczonego wykresu mamy 3 pojęcia: "biały salon z białymi ścianami", "pomieszczenie zaadaptowane", "idealne pomieszczenie - salka". Różnica między pomieszczeniem zaadaptowanym, a salką nie jest znacząca... Im więcej mamy gołych, białych ścian, białych mebli i lśniącego jasnego parkietu, a dodatkowo ekran jest mocowany od ściany, a nie sufitu tym gorzej, im mamy więcej ciemnych mebli, ciemnych ścian, ekranu z pasem rozbiegowym po środku pokoju tym lepiej... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 45 minut temu, hubio napisał: Irokez bardzo ciekawy wykres, ale zauważ, że nie ma tutaj zerojedynkowego podziału na zaadaptowane pomieszczenie i jaskinię tylko jest jeszcze opcja pośrednia. Jak już wiele osób wie, ja lansuję tezę, że nie ma czegoś takiego jak zaadaptowane lub niezaadaptowane pomieszczenie tylko można mówić o różnym procencie zaadaptowania. Kto powiedział, że ja lub pmcomp ma biały salon z białymi ścianami ? Po zasłonięciu rolet w nocy ja nie mam żadnych odblasków bo: 1. Pas rozbiegowy ok 40cm przy ekranie 100'' niweluje od sufitu 2. Po bokach do ścian mam odpowiednio: 1m i 20 cm 3. Co prawda są białe ściany, ale zastawione w 80% czarnymi meblami 4. Wykładzina dywanowa jest szara 5. To jest tylko ekran 100'' Jak widać z przytoczonego wykresu mamy 3 pojęcia: "biały salon z białymi ścianami", "pomieszczenie zaadaptowane", "idealne pomieszczenie - salka". Różnica między pomieszczeniem zaadaptowanym, a salką nie jest znacząca... Im więcej mamy gołych, białych ścian, białych mebli i lśniącego jasnego parkietu, a dodatkowo ekran jest mocowany od ściany, a nie sufitu tym gorzej, im mamy więcej ciemnych mebli, ciemnych ścian, ekranu z pasem rozbiegowym po środku pokoju tym lepiej... Hubio ja osobiście w pełni popieram twoje podejście do problemu "pomieszczenie zaadoptowane". Moje stanowisko jest takie a nie inne dlatego, że procent zaadoptowania możemy bez problemu zmierzyć i porównać ze sobą, bez używania jakiegoś "salonowego bełkotu", którym właściciele odblaskowych salonowych powierzchni uwielbiają się posługiwać. Gdy dokonamy obiektywnego pomiaru, możemy wtedy z dziecinną łatwością ustalić, że przykładowo Pmcomp ma jedynie 20% możliwej adaptacji, a przykładowo Szewi ma 80% możliwej adaptacji, a przykładowo wymieniona przez Irokeza salka(Ekki Schmitt, Anna&Flo) miała 98% możliwej adaptacji. Tak więc procent adaptacji możemy stosunkowo łatwo określić, bez uciekania się do "salonowego bełkotu". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Listopada 2018 Nie wiem czy łatwo czy trudno ustalić taki procent, ale jestem pewien, że każdy z nas ma inne pomieszczenie, tak jak wszystko w życiu jest inne i zerojedynkowe określenie adaptacji jest wg. mnie całkowicie niewłaściwie i do tego wprowadza już w samej terminologii zamęt do dyskusji, szczególnie dla nowych użytkowników... Mały teścik: w zeszłym roku podczas takich rozmów zasłoniłem białe drzwi od pokoju, te oddalone ok 20-30cm od ekranu; czarnymi matowymi plakatami - powinien się kontrast wg teorii zwiększyć... Nie zwiększył... i sobie uświadomiłem po prostu, że te drzwi w żaden sposób nie mogą wpływać na projekcję bo są po prostu za daleko... Nie znam obecnych trendów w budownictwie typu aneksy zamiast zamykanych kuchni, lśniące parkiety itd, ale ja mam małe 10 letnie mieszkanko, pokój/salon też nie za duży, ekran 100'' to max... Ekran jest może nie równo po środku licząc szerokość pokoju, ale nie przylega do żadnej ściany... Oczywiście ponieważ jest mocowany sufitowo problem tylnej ściany odpada, pozostają te boki, ale jak pisałem oddalone o ok 1m i z 2 strony ok 20 - 30 cm, od góry 40cm pas rozbiegowy więc w okolicy ekranu nie ma nic białego, a dalej są czarne meble... Cały pokój ostro zagracony... Jestem pewien, że jak bym zasłonił wszystko welwetem kontrast by mi się zwiększył... Ale o ile ? Uważam, że 10 - 15% to by był max bo uważam, że mam zaadaptowane pomieszczenie w 85%-90%... A teraz mamy inny salon... Mało mebli, do tego białe z jasnymi przedmiotami, wielki ekran 120'' montowany od ściany, bez pasa rozbiegowego i do tego lśniący jasny parkiet odbijający światło.... I jak to porównać do mojego pomieszczenia w kwestii adaptacji ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 3 godziny temu, riddle napisał: Ja nie mam specjalnej sali projekcyjnej, ale różnica między Epson 9300 i JVC x7900, widziałem gołym okiem ? I z niecierpliwością czekam na przybycie do domu nowego JVC N5 / N7 i jestem tiez ciekawy na porównania pomiędzy farbou DIY ARL i płótnem ARL które jest wykonane na zamówienie zgodnie z moimi wymaganiami. Riddle twój "przypadek" jest specyficzny. Jak dobrze pamiętam używasz, albo będziesz używał, specjalnego ekranu, który nawet w salonie, potrafi zniwelować, niszczące obraz, odbicia z "salonowych powierzchni". Może to jednak w pewnych warunkach wprowadzić dodatkowe artefakty.? Jak wszyscy wiemy nawet czarne ściany odbijają światło, więc specjalny ekran jaki chcesz zastosować, może sporo poprawić na "salonowe bolączki". Niemniej jednak, "jamy nietoperza" taki ekran nie jest w stanie zasymulować. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Listopada 2018 5 godzin temu, hubio napisał: Kto powiedział, że ja lub pmcomp ma biały salon z białymi ścianami ? Ja napisałem wyraźnie jak mam. Tylko po co to czytać? Nie lepiej nazywać mnie "białym salonowcem"? 3 godziny temu, Filutek napisał: Moje stanowisko jest takie a nie inne dlatego, że procent zaadoptowania możemy bez problemu zmierzyć i porównać ze sobą, bez używania jakiegoś "salonowego bełkotu", którym właściciele odblaskowych salonowych powierzchni uwielbiają się posługiwać. Gdy dokonamy obiektywnego pomiaru, możemy wtedy z dziecinną łatwością ustalić, że przykładowo Pmcomp ma jedynie 20% możliwej adaptacji, Chłopie, co ty wiesz o zabijaniu !?! NIC. Potrafisz jedynie teoretyzować i się wymądrzać, to wiemy. A może mam 18%? A może 24%? A może 68%? Jak to powiedział kabaretowy klasyk: w nogach śpisz, goowno wiesz . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 24 Listopada 2018 14 godzin temu, raf7705 napisał: Generalnie, to się chyba leczy. Bez obrazy. 1 Ja mysle, ze ma filozofa w rodzinie. Kolejny interesujacy temat zaszczany. Az sie serce kraje. 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 3 godziny temu, Irokez napisał: Panowie no błagam.... Przykład co robią białe ściany z projektorem takim jak TW9300: http://projectiondream.com/en/epson-eh-tw9300-eh-tw7300-eh-ls10000-battle/ Tym bardziej do HDR, gdzie potrzebny jest najlepiej biały ekran maks 110 cali w przypadku JVC. 50% ANSI spada z 330 na 66! A już przy 1% lampy o ponad połowę. Irokez ja już powoływałem się na ten arcik z udziałem Ekki Schmitt, Anna&Flo. Jest tam świetnie ukazany cały "mechanizm" zależności, od warunków projekcji w "salonie" i "jamie nietoperza". Ja najprawdopodobniej będę miał u siebie te dwa projektory czyli Epson 9400 i JVC RS540, więc zrobię taki test! Najpierw "salon" razem z rujnującymi obraz odblaskami i uruchomiony JVC RS540 nakarmiony, przykładowo przez tani chiński box z "Netflixa", a następnie Epson 9400 w "jamie nietoperza" nakarmiony przez HTPC (MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G 6GB, plus MadVR, plus wzorcowo masterowany materiał Ultra HD Blu-ray) Dopiero wtedy obiektywnie udowodnimy kto ma racje! ? Bez "salonowych bredni" głoszonych przez sfrustrowanych, nihilistów/komunistów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Listopada 2018 Proponuję Ci puść na JVC z tego chińskiego goowna jakiegoś avika w 480p. Wtedy zaliczysz opad szczeny. 2 godziny temu, binary napisał: Kolejny interesujacy temat zaszczany. Az sie serce kraje. Też proponuje posprzątać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) @hubio @Filutek załóżcie proszę oddzieny temat na dyskusje o % zaadaptowania itp. Nie ma to zwiazku z tym tematem -wprowadza tylko zamieszanie Jak chcecie sie podzielic uwagami na temat RS540/X7900 natomiast to zapraszam Edytowane 24 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) 35 minut temu, szewi napisał: @hubio @Filutek załóżcie proszę oddzieny temat na dyskusje o % zaadaptowania itp. Nie ma to zwiazku z tym tematem -wprowadza tylko zamieszanie Jak chcecie sie podzielic uwagami na temat RS540/X7900 natomiast to zapraszam Wprawdzie to nie jest wykres dla RS540, ale zapewne wybitnie ukazuje, w sposób analogiczny, jasność odpowiednio 1700 i 1900 lumenów, interesujące "salonowców" kluczowe informacje! Jeżeli ktoś ma inne wiarygodne wyniki, to proszę śmiało wstawiać, lepsze wiarygodne tabelki, jak przekłamane fotki ze "srajfona". ? Edytowane 24 Listopada 2018 przez Filutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Kazdy zdaje sobie sprawe z tego wykresu (byl wklejany do znudzenia w watku tw9300 i tez tam sie ciagnela dyskusja na x stron o jakies bzdurne % adaptacji itp Jaki to ma zwiazek z tym tematem ? po co chcesz uszczesliwiać ludzi na sile i ciagniesz ten watek w nieskonczoność tutaj ? Daj ludziom ogladac spokojnie gdzie tam sobie chcą, ok ? Niestety, ale ciekawe posty osob ktore maja cos do powiedzenia w kwestii uzytkowania teog prjektora gina w tle... Rece odpadaja. Edytowane 24 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) 58 minut temu, szewi napisał: @hubio @Filutek załóżcie proszę oddzieny temat na dyskusje o % zaadaptowania itp. Nie ma to zwiazku z tym tematem -wprowadza tylko zamieszanie Jak chcecie sie podzielic uwagami na temat RS540/X7900 natomiast to zapraszam Szewi jak mnie będzie stać na to JVC to Ty założysz już kolejny temat z jeszcze lepszym projem , czego Ci życzę... więc raczej nie będę więcej miał okazji tu się udzielać... Akurat kwestia pomieszczenia i jak się sprawuje to JVC w salonie wydała mi się istotna dla wielu ludzi i nawet jak bym chciał zapłacić 20k to najpierw chciałbym zdobyć na ten temat informacje, a jak już poruszyliśmy temat działania w salonie zaczęliśmy dyskutować o tym co to tak naprawdę oznacza. Jeśli temat ma dotyczyć działania tego proja wyłącznie u Ciebie powinieneś dodać do: "JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu" -->>> ... "w przystosowanej salce kinowej" - i wtedy nie było by dyskusji o salonach... A w wątku o Epsonie to nawet były dyskusje o lunetach i ekspresach do kawy i wątek ma grubo ponad 100 stron... Ja oczywiście zgodnie z życzeniem założyciela tematu nie będę więcej drążył tematu salonów i adaptacji pomieszczenia... Po postach pmcomp i Twoich uznaję, że JVC jest tak dobrym projem, że jego przewaga będzie zawsze bez względu na pomieszczenie... Edytowane 24 Listopada 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 24 Listopada 2018 Dnia 23.11.2018 o 14:50, Filutek napisał: Widać rozbieżność wyników w tych pomiarach/recenzjach ok 10%, recenzja i pomiary wykonane w USA przez Teda Bollingera bardziej mnie przekonują, bowiem wykonywał to bardziej doświadczony i utytułowany specjalista na dokładniejszej aparaturze pomiarowej!!! Nie ma rozbieżności, tylko Twój idol mierzy pokrycie względem przestrzeni barw CIEXYZ (1931), a ja względem CIELUV (1976). Jaka jest różnica? Ano taka, że w modelu z 1931 odległość euklidesowa pomiędzy kolorami kompletnie nie wiąże się z różnicą w postrzeganej barwie. Np. między zieleniami jest mocno zawyżona, a pomiędzy czerwienią, czy błękitem zaniżona. W modelu u'v' stosowanym przeze mnie (i przez np. producentów TV) jest to dużo bardzo jednoznaczne i precyzyjniej opisuje charakterystykę urządzenia (choć nadal nie idealne - prace trwają). Dlatego pozostanę przy "swoich procentach", ale możesz tam sobie wierzyć komu chcesz 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Listopada 2018 2 godziny temu, Filutek napisał: Bez "salonowych bredni" głoszonych przez sfrustrowanych, nihilistów/komunistów No to teraz chłopie ... pojechałeś. Nie znasz mnie i wylatujesz z takimi tekstami. Brawo. To zawsze tak jest jak sie kończą merytoryczne argumenty. Żałość. ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 24 Listopada 2018 Dnia 23.11.2018 o 14:50, Filutek napisał: Widać rozbieżność wyników w tych pomiarach/recenzjach ok 10%, recenzja i pomiary wykonane w USA przez Teda Bollingera bardziej mnie przekonują, bowiem wykonywał to bardziej doświadczony i utytułowany specjalista na dokładniejszej aparaturze pomiarowej!!! Haha o matko. Skąd ty się wziąłeś? Nie masz pojęcia z kim tutaj rozmawiasz (poczytaj trochę internet). Skończ już pisać bo pogrążasz się. 16 godzin temu, Filutek napisał: Kto się zgłasza do komisji, oceniającej zjawiskowy salon Pmcomp i jego odtwarzacz? ? Nikt się nie zgłasza fiutek bo brednie wypisujesz zestawiając tutaj sprzęty z dwóch różnych galaktyk jakości obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Listopada 2018 30 minut temu, hubio napisał: Szewi jak mnie będzie stać na to JVC to Ty założysz już kolejny temat z jeszcze lepszym projem , czego Ci życzę... więc raczej nie będę więcej miał okazji tu się udzielać... Akurat kwestia pomieszczenia i jak się sprawuje to JVC w salonie wydała mi się istotna dla wielu ludzi i nawet jak bym chciał zapłacić 20k to najpierw chciałbym zdobyć na ten temat informacje, Nie ma żadnych informacji w necie, są tylko opinie i wpisy takich frustratów jak Filutek. A wystarczy zobaczyć na własne oczka. Wystarczy napisać, można się umówic i do mnie wpaść. Masz lepszy sposób sprawdzenia? 2 minuty temu, MarcinC napisał: Haha o matko. Skąd ty się wziąłeś? Jak to skąd ... z netu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) 25 minut temu, Maciej Koper napisał: Nie ma rozbieżności, tylko Twój idol mierzy pokrycie względem przestrzeni barw CIEXYZ (1931), a ja względem CIELUV (1976). Jaka jest różnica? Ano taka, że w modelu z 1931 odległość euklidesowa pomiędzy kolorami kompletnie nie wiąże się z różnicą w postrzeganej barwie. Np. między zieleniami jest mocno zawyżona, a pomiędzy czerwienią, czy błękitem zaniżona. W modelu u'v' stosowanym przeze mnie (i przez np. producentów TV) jest to dużo bardzo jednoznaczne i precyzyjniej opisuje charakterystykę urządzenia (choć nadal nie idealne - prace trwają). Dlatego pozostanę przy "swoich procentach", ale możesz tam sobie wierzyć komu chcesz Maciej, praktycznie zaraz po napisaniu tego posta, zdałem sobie sprawę, że napisałem coś niezbyt mądrego, więc natychmiast złożyłem samokrytykę: "...Muszę "odszczekać" moje poprzednie stwierdzenie, że bardziej ufam w "lepszy" profesjonalizm Teda Bollingera, jak naszego Macieja Kopra. Oczywiście napisałem piramidalną bzdurę! Właśnie całkiem prawdopodobne jest, że to Macieja wyniki są bardziej precyzyjne......? ..." BTW Dziękuje za wyjaśnienie tej kwestii, kolejny zaskakujący szczegół... Edytowane 24 Listopada 2018 przez Filutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Listopada 2018 Gmeru, proszę posprzątaj ten wątek. Szkoda żeby w opisie super projektora były takie bzdety. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 43 minuty temu, hubio napisał: Akurat kwestia pomieszczenia i jak się sprawuje to JVC w salonie wydała mi się istotna dla wielu ludzi i nawet jak bym chciał zapłacić 20k to najpierw chciałbym zdobyć na ten temat informacje, a jak już poruszyliśmy temat działania w salonie zaczęliśmy dyskutować o tym co to tak naprawdę oznacza. Jeśli temat ma dotyczyć działania tego proja wyłącznie u Ciebie powinieneś dodać do: "JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu" -->>> ... "w przystosowanej salce kinowej" - i wtedy nie było by dyskusji o salonach... Hubio, kwestia pomieszczenia przy ocenie projektora, jest kluczowa, to nie jest TV LCD. Jeżeli ktoś nie chce uznać tego za ważny element w dyskusji, to tak jakby podważał sens kalibracji Projektora czy TV. To mniej więcej taka erystyka "salonowca": Co będziemy gadać o kalibracji i wydawania na nią pieniędzy, skoro możemy kupić sprzęt, z darmową kalibracją od kiki-ego? No Luuuuudzie, dejta żyć.......... 31 minut temu, pmcomp napisał: Gmeru, proszę posprzątaj ten wątek. Szkoda żeby w opisie super projektora były takie bzdety. Widzę, że czerpiesz inspiracje od "wyjątkowego" nauczyciela i z "wyjątkowego" źródła(tam gdzie oferują darmową "pseudo kalibracje")! Tam ci to nagminnie, kasuje się niewygodne posty. Tutaj akurat chodzi o Twoje posty, gdzie nie zabłysnąłeś niestety. (Tak oto frustracja, zrodziła pomysł usuwania niewygodnych, kompromitujących postów, obniżających wiarygodność autora???) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tybul 22 Napisano 24 Listopada 2018 6 godzin temu, hubio napisał: A na ile procentowo określił byś przewagę JVC nad Epsonem w tym swoim normalnym pomieszczeniu ? Chodzi mi o całkowite odczucia z oglądania, oczywiście chyba najważniejszy kontrast... Chlopaki bez jaj z takimi… Rownie dobrze mozemy pytac ile procentowo jest ladniejsza wieniawa od bielik…. Szewi zalozyl madry watek. Wymienil tanszego epsona na drozsze JVC, napisal od razu ze roznice sa bardzo wyrazne na korzysc JVC, nawet jakies foty zapodal, a tu dyskusja idze w jakies idiotyzmy. @Filutek Zakladam ze widziales epsona vs jvc na wlasne oczy w tym samym momencie w tej samej salce. Jesli nie, popros Szewiego o audiencje. Jesli nie, mozna skasowac wszystkie Twoje posty. @All Pisalem wczesniej o wlasnych odczuciach odnosnie JVC oraz innych projektorow w kiepskim pomieszczeniu, gdyz zapewne w wiekszosci takie mamy I miec bedziemy. Mialem kumpla ktory obraz z JVC puscil na golej, zoltej scianie w domu z odleglosci 3m I porownal go z optoma za 4k. I tak JVC dawal znacznie lepszy obraz (kontrast, nasycenie, etc). NIe kupil finalnie JVC tylko dlatego ze chcial o 30cm wiekszy obraz miec, aby cieszyc sie efektem kinowego rozmiaru. W moim odczuciu jest cos takiego jak entry level poziomu high end w projektorach, ktory jest przepascia oddalony od projektorow "popularnych". I ten poziom wyznacza teraz JVC 540, jako najtanszy z projektorow UHD dajacych obraz highendowy. Wszystko wyzej to sa delikatne poprawki. Wszystko ponizej, kompromisy. Nie wiem jaki jest odpowienik sony dajacego ten sam obraz co ten JVC podstawowy. To samo jest z TV, najtanjszy OLED jaki jest na rynku czyli LG, daje obraz przepascia oddalony od klasycznych LCD. Kupujcie projektory, wstawiajcie do salonow I cieszcie sie filmami UHD, bo efekt WOW widac wyraznie a obraz jest daleko ladniejszy niz w kinie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) 19 minut temu, tybul napisał: Chlopaki bez jaj z takimi… Tybul, nie uciekajmy od konkretnych szczegółowych porównań, tak jak nie rezygnujemy ze szczegółowego regulowania obrazu w naszych projektorach. Idąc takim nihilistycznym tokiem myślenia, to zbędna jest kalibracja, zbędne jest staranie o najlepsze źródło sygnał, zbędne są recenzje projektorów itp. Po co to wszystko? Może lepiej opierać się bezrefleksyjnie, na spreparowanych specyfikacjach producentów, albo o zgrozo: na zdjęciach ze "srajfonów", czy opiniach "salonowców", którzy wydali 50k czy 100k czy mogą wydać 300k, i skoro tyle wydali, to nie można wcale dyskutować o jakości ich projektorów, bo to zbrodnia na ich "podjaranym ego"? Edytowane 24 Listopada 2018 przez Filutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Listopada 2018 Ręce opadają ... jeden znafca opanował cały wątek. A przy prawdziwym projektorze nawet nie siedział. Dziecko internetu. Sorki, ja wybywam z tego wątku. Szkoda czasu. Szkoda, bo proje JVC to najwyższa półka i dzielnie sie o nich informacjami na bazie własnych doświadczen jest ... bezcenne. EOT. 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach