Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Do doopy porównanie bo widać gołym okiem że w obu przypadkach balans bieli jest inny. Co oznacza, że parametry ekspozycji przy obu zdjęciach były inne albo oba projektory są inaczej skalibrowane czy ustawione.

Na tych zdjęciach zupełnie nie o to chodzi i te parametry akurat są nieważne dla ukazania "problemu" :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Do doopy porównanie bo widać gołym okiem że w obu przypadkach balans bieli jest inny. Co oznacza, że parametry ekspozycji przy obu zdjęciach były inne albo oba projektory są inaczej skalibrowane czy ustawione.

Kolory oczywiście mogą być przekłamane (aparat / foto itp) ale chodziło mi o pokazanie ogólnie pewnego zjawiska  i raczej nie skupiłabym się na nich - w 540 można trochę wyciągnąć detale poprzez kalibrację / wgranie krzywej gamma dla obrazów masterowanych do 1000nit , ale nie osiągnie się takiego efektu jak w przypadku z dynamicznym mapowaniem tonów. 

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wykrzesuje te przejścia tonalne na statkach. Fakt, wygląda to trochę na dziwnie "prześwietlone" na zdjęciu, ale fajnie pokazuje cał myk DTM, gdzie tło pozostaje smoliście czarne, a cienie na jasnych elementach żyją swoim życiem, bez oznak clippingu 😉

Hmm, i co, widać teraz fakturę kartonu na tych modelach? 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Barnaba napisał:

Na tych zdjęciach zupełnie nie o to chodzi i te parametry akurat są nieważne dla ukazania "problemu" :)

Owszem, wiem. Tylko oglądając zdjęcia nie wiadomo dlaczego obraz na zdjęciu dwa jest lepszy od tego na zdjęciu 1. Mi na zdjęciu 1 np. brakuje ... rozdzielczości. Pierwszy obraz na pierwszy rzut oka wygląda na zbyt ciemny albo ze złą gammą.

Porównanie dwóch projektorów łeb w łeb jest bardzo trudne. trzeba mieć salkę podzieloną kotarą na dwie części, z dwoma projektorami i dwoma ekranami. Dopiero wtedy zdjęcia robione w trybie manual tak aby obiektyw widział oba ekrany dadzą materiał porównawczy.

W każdym innym przypadku, szczególnie takim jak ten, są to jedynie "odczucia" fotografa.

Ja nie neguję, że frame addapt HDR jest gorszy od zwykłego HDR bo nie jest ale przedstawianie takich zdjęć do udowodnienia tej tezy zaprzecza całkowicie poprawnej metodologii.

Pozdro

6 godzin temu, szewi napisał:

Kolory oczywiście mogą być przekłamane (aparat / foto itp) ale chodziło mi o pokazanie ogólnie pewnego zjawiska  i raczej nie skupiłabym się na nich - w 540 można trochę wyciągnąć detale poprzez kalibrację / wgranie krzywej gamma dla obrazów masterowanych do 1000nit , ale nie osiągnie się takiego efektu jak w przypadku z dynamicznym mapowaniem tonów. 

To prawda ale, wybacz, te zdjęcia dla mnie świadczą wprost o chęci udowodnienia danej tezy bez zachowania metodologii porównania.

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kiedyś się uda zrobić takie porównanie profesjonalnie jak w Kansas City, ale to byłaby spora operacja logistyczna.

Tu nie chodziło o porównanie projektorów, ale z grubsza żeby pokazać o co chodzi w dynamicznym mapowaniu tonów, które wyciąga sporo więcej detali w ciemnych partiach obrazu.

Zdjęcia nie najlepsze, więc niech będzie że mogą co najwyżej posiłkować odczucia kiepskiego fotografa :)

(Ostrości tez bym tu nie porównywał, bo tak można powiedzieć ze drugie zdjęcie jest nieostre, a 3000 właśnie ostrością stoi)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szewi napisał:

Może kiedyś się uda zrobić takie porównanie profesjonalnie jak w Kansas City, ale to byłaby spora operacja logistyczna.

Tu nie chodziło o porównanie projektorów, ale z grubsza żeby pokazać o co chodzi w dynamicznym mapowaniu tonów, które wyciąga sporo więcej detali w ciemnych partiach obrazu.

Zdjęcia nie najlepsze, więc niech będzie że mogą co najwyżej posiłkować odczucia kiepskiego fotografa :)

(Ostrości tez bym tu nie porównywał, bo tak można powiedzieć ze drugie zdjęcie jest nieostre, a 3000 właśnie ostrością stoi)

Myślę, że znakomita większość dokładnie wie o co chodziło w Twoim porównaniu i na co w nim zwracać uwagę i do tego celu porównanie było jak najbardziej spełniające swoje zadanie.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując wystarczyło zrobić dwa zdjęcia na RS3000 tej samej klatki obrazu: jedno z włączonym DTM i drugie z wyłączonym DTM. Przy tych samych parametrach ekspozycji aparatu w trybie manual, ze statywu.

I juz porównanie byłoby wiarygodne.

:) 

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Podsumowując wystarczyło zrobić dwa zdjęcia na RS3000 tej samej klatki obrazu: jedno z włączonym DTM i drugie z wyłączonym DTM. Przy tych samych parametrach ekspozycji aparatu w trybie manual, ze statywu.

I juz porównanie byłoby wiarygodne.

:) 

Tu znalazłem marketingowy materiał ze strony JVC. Ale to marketing. Ma ktoś własną fotkę zrobioną jak napisałem?

img_hdr_03-01.jpg

Chyba, że wolicie takie porównania: 

he, he, he ...

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, to już jest czepianie się szczegółów.

JVC ma świetny obraz, w każdym modelu projektora i tylko potrzebne są teraz wartościowe treści a nie liczenie gwiazdek na niebie.

Sorry Szewi.

Takie jest moje zdanie, z całym szacunkiem do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, raf7705 napisał:

JVC ma świetny obraz, w każdym modelu projektora i tylko potrzebne są teraz wartościowe treści a nie liczenie gwiazdek na niebie.

Całkowicie masz rację. Różnica między 540 a 3000 jest tylko mniej więcej taka, jak jazda porządnym japończykiem klasy średniej  i np. bmw 750 😁

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, montas napisał:

Cieszmy się życiem. Nie zawsze cyferki są najważniejsze;)

Moja dzisiejsza kreacja ;) - life is good ;) :

20220426_120356.thumb.jpg.09dfa371697e0852db389e14de353622.jpg

Edytowane przez sebna
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, maserlap napisał:

Cebula? 😛

Grzyb nuklearny ;). W każdym bądź razie kopała jak jeden ;):D

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JVC DLA-NZ8 (o którym pisałem w lutym) przybył wcześniej i od ponad miesiąca cieszy nowego właściciela.

Zdążyłem się z nim  zapoznać podczas seansów.

Z odczuciami/opisem poczekam na kalibrację i zrobienie batcave'a z pomieszczenia (choć nawet teraz, to nie jest złe pomieszczenie).

Wstępne wrażenia jak najbardziej pozytywne.  :) 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cieszmy się życiem. Nie zawsze cyferki są najważniejsze;)72722e6cc0849457744b1f4f127b277f.jpg&key=5016a0a831a0da0172ebd03a33f441b908cf8330196aaf0bb7a8f6e9086a845a
Codziennie takie robię dla żony .
Co ciekawe, sama też potrafi zrobić ale twierdzi, że moje lepiej smakuje
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, raf7705 napisał:

Codziennie takie robię dla żony emoji1.png.
Co ciekawe, sama też potrafi zrobić ale twierdzi, że moje lepiej smakuje emoji1.png

Zdjęcie albo się nie wydarzyło ;):D. Żartuje ale wrzuć coś bo ja dopiero zaczynam i to co wkleiłem było może 4,  które przypomina coś co można pokazać :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam malunki średnio wychodzą, chodzi o smak

Na zdjęciu widać, że za długa była faza napowietrzania a za krótka, teksturowania mleka.

Albo za długo czekałeś ze zrobieniem zdjęcia .

U Sebny, lepsza gładkość powierzchni mleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@montas @sebna smacznie wyglądają te kawy  :) 

U mnie czas na espresso lungo ;)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mi tam malunki średnio wychodzą, chodzi o smak  

Na zdjęciu widać, że za długa była faza napowietrzania a za krótka, teksturowania mleka.

Albo za długo czekałeś ze zrobieniem zdjęcia .

U Sebny, lepsza gładkość powierzchni mleka.

Mój komentarz był do zdjęcia kolegi, Montas. 

Sebna u Ciebie mleko gładziutkie, tylko coś balans bieli na zdjęciu, coś nie teges, bo wszystko żółte się zrobiło.

(Pewnie dodatkowe źródło, sztucznego światła).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że umarły testy, a chłopaki z hdtvpolska skupili się na reklamówkach - dla przykładu, ostatni prawdziwy test projektora JVC był w 2017 roku (RS540)!!!

Edytowane przez burz
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, raf7705 napisał:

Mój komentarz był do zdjęcia kolegi, Montas. 

Sebna u Ciebie mleko gładziutkie, tylko coś balans bieli na zdjęciu, coś nie teges, bo wszystko żółte się zrobiło.

(Pewnie dodatkowe źródło, sztucznego światła).

Tak masz rację. Samsung robi swoje cuda.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi