Barnaba 1 073 Napisano 25 Kwietnia 2022 Godzinę temu, pmcomp napisał: Do doopy porównanie bo widać gołym okiem że w obu przypadkach balans bieli jest inny. Co oznacza, że parametry ekspozycji przy obu zdjęciach były inne albo oba projektory są inaczej skalibrowane czy ustawione. Na tych zdjęciach zupełnie nie o to chodzi i te parametry akurat są nieważne dla ukazania "problemu" 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Do doopy porównanie bo widać gołym okiem że w obu przypadkach balans bieli jest inny. Co oznacza, że parametry ekspozycji przy obu zdjęciach były inne albo oba projektory są inaczej skalibrowane czy ustawione. Kolory oczywiście mogą być przekłamane (aparat / foto itp) ale chodziło mi o pokazanie ogólnie pewnego zjawiska i raczej nie skupiłabym się na nich - w 540 można trochę wyciągnąć detale poprzez kalibrację / wgranie krzywej gamma dla obrazów masterowanych do 1000nit , ale nie osiągnie się takiego efektu jak w przypadku z dynamicznym mapowaniem tonów. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maserlap 13 Napisano 25 Kwietnia 2022 Ładnie wykrzesuje te przejścia tonalne na statkach. Fakt, wygląda to trochę na dziwnie "prześwietlone" na zdjęciu, ale fajnie pokazuje cał myk DTM, gdzie tło pozostaje smoliście czarne, a cienie na jasnych elementach żyją swoim życiem, bez oznak clippingu 😉 Hmm, i co, widać teraz fakturę kartonu na tych modelach? 😆 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Barnaba napisał: Na tych zdjęciach zupełnie nie o to chodzi i te parametry akurat są nieważne dla ukazania "problemu" Owszem, wiem. Tylko oglądając zdjęcia nie wiadomo dlaczego obraz na zdjęciu dwa jest lepszy od tego na zdjęciu 1. Mi na zdjęciu 1 np. brakuje ... rozdzielczości. Pierwszy obraz na pierwszy rzut oka wygląda na zbyt ciemny albo ze złą gammą. Porównanie dwóch projektorów łeb w łeb jest bardzo trudne. trzeba mieć salkę podzieloną kotarą na dwie części, z dwoma projektorami i dwoma ekranami. Dopiero wtedy zdjęcia robione w trybie manual tak aby obiektyw widział oba ekrany dadzą materiał porównawczy. W każdym innym przypadku, szczególnie takim jak ten, są to jedynie "odczucia" fotografa. Ja nie neguję, że frame addapt HDR jest gorszy od zwykłego HDR bo nie jest ale przedstawianie takich zdjęć do udowodnienia tej tezy zaprzecza całkowicie poprawnej metodologii. Pozdro 6 godzin temu, szewi napisał: Kolory oczywiście mogą być przekłamane (aparat / foto itp) ale chodziło mi o pokazanie ogólnie pewnego zjawiska i raczej nie skupiłabym się na nich - w 540 można trochę wyciągnąć detale poprzez kalibrację / wgranie krzywej gamma dla obrazów masterowanych do 1000nit , ale nie osiągnie się takiego efektu jak w przypadku z dynamicznym mapowaniem tonów. To prawda ale, wybacz, te zdjęcia dla mnie świadczą wprost o chęci udowodnienia danej tezy bez zachowania metodologii porównania. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Może kiedyś się uda zrobić takie porównanie profesjonalnie jak w Kansas City, ale to byłaby spora operacja logistyczna. Tu nie chodziło o porównanie projektorów, ale z grubsza żeby pokazać o co chodzi w dynamicznym mapowaniu tonów, które wyciąga sporo więcej detali w ciemnych partiach obrazu. Zdjęcia nie najlepsze, więc niech będzie że mogą co najwyżej posiłkować odczucia kiepskiego fotografa (Ostrości tez bym tu nie porównywał, bo tak można powiedzieć ze drugie zdjęcie jest nieostre, a 3000 właśnie ostrością stoi) Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 25 Kwietnia 2022 4 minuty temu, szewi napisał: Może kiedyś się uda zrobić takie porównanie profesjonalnie jak w Kansas City, ale to byłaby spora operacja logistyczna. Tu nie chodziło o porównanie projektorów, ale z grubsza żeby pokazać o co chodzi w dynamicznym mapowaniu tonów, które wyciąga sporo więcej detali w ciemnych partiach obrazu. Zdjęcia nie najlepsze, więc niech będzie że mogą co najwyżej posiłkować odczucia kiepskiego fotografa (Ostrości tez bym tu nie porównywał, bo tak można powiedzieć ze drugie zdjęcie jest nieostre, a 3000 właśnie ostrością stoi) Myślę, że znakomita większość dokładnie wie o co chodziło w Twoim porównaniu i na co w nim zwracać uwagę i do tego celu porównanie było jak najbardziej spełniające swoje zadanie. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 25 Kwietnia 2022 Dokładnie. Uprzedziłeś mnie. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) Podsumowując wystarczyło zrobić dwa zdjęcia na RS3000 tej samej klatki obrazu: jedno z włączonym DTM i drugie z wyłączonym DTM. Przy tych samych parametrach ekspozycji aparatu w trybie manual, ze statywu. I juz porównanie byłoby wiarygodne. Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maserlap 13 Napisano 26 Kwietnia 2022 To chyba nie jest takie proste, trzeba wziąć jeszcze na poprawkę fluktuacje Mocy 😁 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, pmcomp napisał: Podsumowując wystarczyło zrobić dwa zdjęcia na RS3000 tej samej klatki obrazu: jedno z włączonym DTM i drugie z wyłączonym DTM. Przy tych samych parametrach ekspozycji aparatu w trybie manual, ze statywu. I juz porównanie byłoby wiarygodne. Tu znalazłem marketingowy materiał ze strony JVC. Ale to marketing. Ma ktoś własną fotkę zrobioną jak napisałem? Chyba, że wolicie takie porównania: he, he, he ... Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Kwietnia 2022 Eee, to już jest czepianie się szczegółów.JVC ma świetny obraz, w każdym modelu projektora i tylko potrzebne są teraz wartościowe treści a nie liczenie gwiazdek na niebie. Sorry Szewi.Takie jest moje zdanie, z całym szacunkiem do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 26 Kwietnia 2022 30 minut temu, raf7705 napisał: JVC ma świetny obraz, w każdym modelu projektora i tylko potrzebne są teraz wartościowe treści a nie liczenie gwiazdek na niebie. Całkowicie masz rację. Różnica między 540 a 3000 jest tylko mniej więcej taka, jak jazda porządnym japończykiem klasy średniej i np. bmw 750 😁 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 26 Kwietnia 2022 Cieszmy się życiem. Nie zawsze cyferki są najważniejsze;) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) 20 minut temu, montas napisał: Cieszmy się życiem. Nie zawsze cyferki są najważniejsze;) Moja dzisiejsza kreacja - life is good : Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez sebna 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maserlap 13 Napisano 26 Kwietnia 2022 Cebula? 😛 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) 3 minuty temu, maserlap napisał: Cebula? 😛 Grzyb nuklearny . W każdym bądź razie kopała jak jeden Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 26 Kwietnia 2022 JVC DLA-NZ8 (o którym pisałem w lutym) przybył wcześniej i od ponad miesiąca cieszy nowego właściciela. Zdążyłem się z nim zapoznać podczas seansów. Z odczuciami/opisem poczekam na kalibrację i zrobienie batcave'a z pomieszczenia (choć nawet teraz, to nie jest złe pomieszczenie). Wstępne wrażenia jak najbardziej pozytywne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Kwietnia 2022 Cieszmy się życiem. Nie zawsze cyferki są najważniejsze;)Codziennie takie robię dla żony .Co ciekawe, sama też potrafi zrobić ale twierdzi, że moje lepiej smakuje 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 26 Kwietnia 2022 48 minut temu, raf7705 napisał: Codziennie takie robię dla żony . Co ciekawe, sama też potrafi zrobić ale twierdzi, że moje lepiej smakuje Zdjęcie albo się nie wydarzyło . Żartuje ale wrzuć coś bo ja dopiero zaczynam i to co wkleiłem było może 4, które przypomina coś co można pokazać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Kwietnia 2022 Mi tam malunki średnio wychodzą, chodzi o smak Na zdjęciu widać, że za długa była faza napowietrzania a za krótka, teksturowania mleka.Albo za długo czekałeś ze zrobieniem zdjęcia . U Sebny, lepsza gładkość powierzchni mleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) @montas @sebna smacznie wyglądają te kawy U mnie czas na espresso lungo Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 27 Kwietnia 2022 Mi tam malunki średnio wychodzą, chodzi o smak Na zdjęciu widać, że za długa była faza napowietrzania a za krótka, teksturowania mleka.Albo za długo czekałeś ze zrobieniem zdjęcia . U Sebny, lepsza gładkość powierzchni mleka. Mój komentarz był do zdjęcia kolegi, Montas. Sebna u Ciebie mleko gładziutkie, tylko coś balans bieli na zdjęciu, coś nie teges, bo wszystko żółte się zrobiło.(Pewnie dodatkowe źródło, sztucznego światła). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
burz 84 Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) Szkoda, że umarły testy, a chłopaki z hdtvpolska skupili się na reklamówkach - dla przykładu, ostatni prawdziwy test projektora JVC był w 2017 roku (RS540)!!! Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez burz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 28 Kwietnia 2022 Na tym modelu skończyły się dobre projektory, to i testować przestali 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 28 Kwietnia 2022 18 godzin temu, raf7705 napisał: Mój komentarz był do zdjęcia kolegi, Montas. Sebna u Ciebie mleko gładziutkie, tylko coś balans bieli na zdjęciu, coś nie teges, bo wszystko żółte się zrobiło. (Pewnie dodatkowe źródło, sztucznego światła). Tak masz rację. Samsung robi swoje cuda. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach