Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

X9s 

Jest na Amazon takie cóś jak Orbsmart. Chyba to samo , a kosztuje 940 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kupiłeś zły model, najniższy model z Dolby VS10 to Z9X. Każdy model wyżej to jakiś dodatek w postaci kieszeni hdd, wyjść analogowych, hdmi input itd.

Edytowane przez D4r3KS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jego najważniejsza funkcjonalnośc: Funkcjonalny komputer Android Mini PC. Można zainstalować dowolną aplikację na Androida, w tym: Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, Dokumenty Google, Arkusze Google, Polaris Office, Skype, ES File Explorer. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, D4r3KS napisał:

To kupiłeś zły model, najniższy model z Dolby VS10 to Z9X. Każdy model wyżej to jakiś dodatek w postaci kieszeni hdd, wyjść analogowych, hdmi input itd.

OK kurczę - kupiłem Z9X.  Nie mam pojęcia dlaczego tak napisałem? Chyba słownik nie jest taki mądry, choć ostatnie posty piszę z telefonu i jest to mordęga w porównaniu do kompa ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Barnaba napisał:

OK kurczę - kupiłem Z9X.  ;)

O fajnie! Gratulacje! Będzie nas więcej. Użytkuje Z9X ponad rok czasu i dla mnie to świetny player. Może doczeka się jakiegoś wątku na forum, gdzie będziemy mogli podzielić się swoimi doświadczeniami/wskazówkami?

p.s.

Koło lipca będzie testowany z JVC DLA-NZ8 ;)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Groszek napisał:

O fajnie! Gratulacje! Będzie nas więcej. Użytkuje Z9X ponad rok czasu i dla mnie to świetny player. Może doczeka się jakiegoś wątku na forum, gdzie będziemy mogli podzielić się swoimi doświadczeniami/wskazówkami?

p.s.

bardzo dobry pomysł, tez chętnie dołączę do tematu  :) no i koniecznie opisz jak się sprawuje nz8. 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Groszek napisał:

A możesz w krótkich żołnierskich słowach napisać dlaczego ten, a nie NX9? Zakładam, ze dalej są w podobnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Barnaba napisał:

A możesz w krótkich żołnierskich słowach napisać dlaczego ten, a nie NX9? Zakładam, ze dalej są w podobnej cenie.

Wystarczy jedno słowo = laser :)

Między tymi dwoma też bym bez zastanowienia brał NZ8 (plus ma nieco lepsze DTM, jeżeli wierzyć ludziom z USA - i pewno większy potencjał, żeby było jeszcze lepsze z kolejnymi wersjami Firmwareu).

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, sebna napisał:

Wystarczy jedno słowo = laser :)

Między tymi dwoma też bym bez zastanowienia brał NZ8 (plus ma nieco lepsze DTM, jeżeli wierzyć ludziom z USA - i pewno większy potencjał, żeby było jeszcze lepsze z kolejnymi wersjami Firmwareu).

Można dać inny argument - tez jedno słowo: obiektyw :)

RS3000 / NX9  ma jeden z najlepszych obiektywów -  ten sam który był w topowym  Z1 / 4500. 

Dzięki tej soczewce  o średnicy 100mm składającej się z 18 szklanych elementów nie pomylisz tego projektora z żadnym innym projektorem (tzn wróć - możesz go pomylić z RS4100 który tez ma dużą soczewkę :)

TO nie jest tez tak ze ta soczewka to tylko wygląd zewnętrzny, bo np w odniesieniu do NX7 ja różnice w ostrości i jasności wydziałem od razu z kilku metrów w których z reguly oglądam. 

Oczywiście NZ8 tez ma swoje niezaprzeczalne argumenty "za" :) Dla mnie jednak jakbym miał keidys zmieniać alternatywa byłby NZ9 / RS4100 właśnie ze względu na obiektyw. Po prostu ciężko by mi było się przesiąść na mniejszą soczewkę.  

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, szewi napisał:

Można dać inny argument - tez jedno słowo: obiektyw :)

RS3000 / NX9  ma jeden z najlepszych obiektywów -  ten sam który był w topowym  Z1 / 4500. 

Dzięki tej soczewce  o średnicy 100mm składającej się z 18 szklanych elementów nie pomylisz tego projektora z żadnym innym projektorem (tzn wróć - możesz go pomylić z RS4100 który tez ma dużą soczewkę :)

TO nie jest tez tak ze ta soczewka to tylko wygląd zewnętrzny, bo np w odniesieniu do NX7 ja różnice w ostrości i jasności wydziałem od razu z kilku metrów w których z reguly oglądam. 

Oczywiście NZ8 tez ma swoje niezaprzeczalne argumenty "za" :) Dla mnie jednak jakbym miał keidys zmieniać alternatywa byłby NZ9 / RS4100 właśnie ze względu na obiektyw. Po prostu ciężko by mi było się przesiąść na mniejszą soczewkę.  

A widzisz, zapomniałem o soczewce. To jest bardzo prawdziwy argument ale i tak bym wziął laser dla spokoju ducha :) (chociaż to oczywiście kwestia indywidualnych preferencji i priorytetów).

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tez argument kompletnie irracjonalny ale ten projektor (RS3000 / NX9) zwyczjenie cieszy oko nawet jak jest wyłączony właśnie przez ten obiektyw - wyglada jak HAL w odysei kosmicznej :D

Edytowane przez szewi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, szewi napisał:

Jest tez argument kompletnie irracjonalny ale ten projektor zwyczjenie cieszy oko nawet jak jest wyłączony właśnie przez ten obiektyw - wyglada jak HAL w odysei kosmicznej :D

Oby tylko przyjaźniejszy ;):D. Ale będziesz wiedział jak by Ci się, któregoś dnia zdecydował rzucić na głowę ;) 

Myślę, że każdy z tych wyborów by cieszył :). Pytanie czy ktoś woli wygodę nie wymieniania i nie martwienia się lampami oraz pełnie możliwości 5min po odpaleniu czy być może lepszą jakość ze względu na premium obiektyw.

Myślę, że nie ma wyjścia i trzeba kupować NZ9, żeby nas pogodzić :D

(problemy pierwszego świata :D:D )

Edytowane przez sebna
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, sebna napisał:

A widzisz, zapomniałem o soczewce. To jest bardzo prawdziwy argument ale i tak bym wziął laser dla spokoju ducha

Każdemu wolno kochać ... inaczej ;)

Czy już sfinalizowałeś zakup, bo coś wspomniałeś o lipcu?

Jeśli nie, to udaj się w jakieś miejsce, gdzie możesz obejrzeć jakikolwiek obraz z tego obiektywu. Różnica jest powalająca.

A może lepiej tego nie rób, bo będziesz musiał - w imię miłości do lasera - kupić NZ9 :)

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, sebna napisał:

Oby tylko przyjaźniejszy ;):D. Ale będziesz wiedział jak by Ci się, któregoś dnia zdecydował rzucić na głowę ;) 

Myślę, że każdy z tych wyborów by cieszył :). Pytanie czy ktoś woli wygodę nie wymieniania i nie martwienia się lampami oraz pełnie możliwości 5min po odpaleniu czy być może lepszą jakość ze względu na premium obiektyw.

Myślę, że nie ma wyjścia i trzeba kupować NZ9, żeby nas pogodzić :D

(problemy pierwszego świata :D:D )

Zdecydowanie przyjaźniejszy :) Co do nz9 zgoda, ale tak myślę ze na nasze spory może poradzić tylko zakup madVR bądź Lumagen :D Jakie daje to rezultaty pokazało porównanie projów z Kansas City gdzie RS420 na niewielkim ekranie wspomagany madVR stanął w szranki z NZ8 :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O fajnie! Gratulacje! Będzie nas więcej. Użytkuje Z9X ponad rok czasu i dla mnie to świetny player. Może doczeka się jakiegoś wątku na forum, gdzie będziemy mogli podzielić się swoimi doświadczeniami/wskazówkami? p.s. Koło lipca będzie testowany z JVC DLA-NZ8   

Też, ten kupiłem.Rozważałem ten z kieszenią na dysk ale w sumie po co...Jak wszystkie filmy są na serwerze, czasem coś na płycie. Było by super jakby w nim działało wyszukiwanie i ściąganie napisów online. Tak jak na Apple TV.

Egreat ma taką funkcję ale jedynie ściąga napisy chińskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Barnaba napisał:

A możesz w krótkich żołnierskich słowach napisać dlaczego ten, a nie NX9?

Niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie. Nie ja będę właścicielem, projektor będzie w rodzinie  :)

Właśnie wróciłem, od przyszłego posiadacza NZ8, przetestowaliśmy Z9X na materiale 3D (oled 3D) i tak:

Bez problemu czyta iso płyt 3D (menu płyty, itp.), bez problemu je odtwarza, ustawienia głębi, itp. działają. Bez zarzutu. Co mi się bardzo podobało całe menu Z9X działa w 3D, okładki na poster wall'u w 3D wyglądają świetnie.

Bez problemu połączył się sieciowo z SMB2, bez problemu połączył się po BT z słuchawkami Apple AirPods Max. Z ciekawości pobawiliśmy się usb. Bez problemu "puściliśmy" audio przez usb, Z9X podłączony był (po usb) do dacka DCS (ciekawy mariaż ;) )i on dalej robił robotę. VS10 bardzo się podobał. Tyle w skrócie.

Przepraszam za drobny OT, następny w lipcu/sierpniu po testach z NZ8. ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To raczej, normalne.

Zdziwił bym się, jak by obsługiwał.
Liczyłem na DV z netflixa na proju. Czytałem że jeszcze z rok temu działał na tym sprzęcie.
Ps. MiBox za 250zł wypuszcza hdr/atmosa tylko DV brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Entuzjaści zidoo, zróbcie osobny temat, bo tu śmietniczek się robi.

No to na zakończenie ;) dodam, że właśnie doczytałem, że playerek nie obsługuje profilu 7 DV, czyli UHD BD.

Chyba romansik skończy się szybko i przeproszę się z vertex2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A śmietniczek z Vertex 2 i projami laserowymi...?

Też tego nie powinno tu być.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Barnaba napisał:

No to na zakończenie ;) dodam, że właśnie doczytałem, że playerek nie obsługuje profilu 7 DV, czyli UHD BD.

To doczytaj bardziej.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Barnaba nowe SOC Realteka wspierają playback poszczególnych profili DV P4, P5, P7 i P8 .

Nie obsługują video w FEL (full enhanced layer) do tego jest potrzebny drugi dekoder HEVC. DV (baza) jest zakodowana w MEL (minimal enhanced layer). FEL to rezydual między 12-bitowym i 10-bitowym sygnałem. 

Z grubsza w DV są 3 warstwy:

- podstawa czyli base layer to HDR10

- i 2 warstwy enhancement layers: MEL (Minimal Enhanced Layer)  i FEL (Full enhanced layer czyli wspomniany rezydual).

FEL jest procesowany przez Realteka ale nie jest dekodowany przez drugi dekoder HEVC bo go nie. ma, tylko przez wewnętrzne RPU (reference processing unit.

Faktycznie chyba lepiej założyć osobny temat :)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, szewi napisał:

@Barnaba nowe SOC Realteka wspierają playback poszczególnych profili DV P4, P5, P7 i P8 .

Nie obsługują video w FEL (full enhanced layer) do tego jest potrzebny drugi dekoder HEVC. DV (baza) jest zakodowana w MEL (minimal enhanced layer). FEL to rezydual między 12-bitowym i 10-bitowym sygnałem. 

Z grubsza w DV są 3 warstwy:

- podstawa czyli base layer to HDR10

- i 2 warstwy enhancement layers: MEL (Minimal Enhanced Layer)  i FEL (Full enhanced layer czyli wspomniany rezydual).

FEL jest procesowany przez Realteka ale nie jest dekodowany przez drugi dekoder HEVC bo go nie. ma, tylko przez wewnętrzne RPU (reference processing unit.

Faktycznie chyba lepiej założyć osobny temat :)

Lol nice! Szacunek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.02.2022 o 23:22, montas napisał:

Czy to prawda że ten ZX9 nie obsługuje Netflixa?

W dniu 8.02.2022 o 23:55, montas napisał:

Liczyłem na DV z netflixa na proju. Czytałem że jeszcze z rok temu działał na tym sprzęcie.
Ps. MiBox za 250zł wypuszcza hdr/atmosa tylko DV brak.

Tak Netflix działał parę miesięcy bez problemu i przestał,można przez przeglądarkę ale to katorga ,z9x mam od czasu premiery ale odkąd używam Madvr,zidoo tylko do 3d z projektora sporadycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi