Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Mateusz Kajda napisał:

Po kalibracji jest taki sam problem czy nie ma różnicy? 

Też jestem ciekaw .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem tą scenę na fz800 (po kalibracji) na profilu dziennym jest taka sama masakra ( jak na zdjęciu) ale na nocnym już jest ok może nie idealnie ale da się to normalnie oglądać.

Więc sporo zależy od ustawień tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest idealnie, ale u  takich artefaktów jak u Kolegi to u siebie nie widzę. Jest dużo lepiej.

P.S.

Udało się załączyć

Zdjęcie nie odzwierciedla obrazu. Widać mrowienie od iso aparatu, nie widać szczegółów, itd. Chodzi o pokazanie mniej więcej różnicy

bb.jpg

p.p.s

oglądam na FZ800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mateusz Kajda napisał:

Witam u mnie też była tragedia 

20190415_205735.jpg

która to minuta? później zobaczę jak u mnie to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Barnaba napisał:

która to minuta? później zobaczę jak u mnie to wygląda

W okolicy 42-43 minuty.

7 godzin temu, Groszek napisał:

Nie jest idealnie, ale u  takich artefaktów jak u Kolegi to u siebie nie widzę. Jest dużo lepiej.

P.S.

Udało się załączyć

Zdjęcie nie odzwierciedla obrazu. Widać mrowienie od iso aparatu, nie widać szczegółów, itd. Chodzi o pokazanie mniej więcej różnicy

p.p.s

oglądam na FZ800

Mam identycznie na trybach nocnych, na dziennych już niestety sypie artefaktami.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż u mnie na B8 większość sceny rozmowy Johna z Samem w tych podziemiach aż boli w oczy, naprawdę masakra, 'ciężko' to się oglądało (próbowałem różnych ustawień ale poprawa była minimalna) także tragiczne źródło to masakryczny obraz ALE patrząc na zdjęcie Groszka na FZ800 (jeżeli to jest faktycznie stop klatka z HBO GO) to różnica ogromna , i znowu widzę , że Panas znacznie lepiej sobie radzi z materiałami mocno skompresowanymi (któryś raz już widzę porównanie tych samych stop klatek 'słabych materiałów' pomiedzy lg a panas) no ale z czegoś różnica w cenie musi wynikać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam, że nawet przeszła mi przez myśl sprzedaż tego OLEDa po tym wszystkim. Po prostu nie jestem przekonany czy nadaje się do moich zastosowań. Ja oglądam głównie seriale po streamie (Netflix itd.) i lokalne pliki po Plexie, ale też w 1080p. Filmy w 4K również (nawet z Netflixa w DV+DA jest miodzio), ale to jest powiedzmy 20-30% całego materiału. Plus oczywiście jakiś meczyk 2x w tygodniu i rzadko jakieś TV.
Jestem załamany jak to wygląda :( Chyba poczekam do aktualizacji, która ma zredukować makrobloki/migotanie i wtedy podejmę decyzję. \

PS. Różnica jest niesamowita między LG a Panasonic w tej scenie, u mnie wygląda to identycznie jak u kolegi @Mateusz Kajda

Edytowane przez klu16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zauważyliście, że artefakty ciemnych scen są mocno widoczne wieczorami?

Teraz włączyłem scenę z Gry o Tron, gdzie wczoraj była padaka (oglądałem wieczorem), a dzisiaj po 10 przy jasnym pomieszczeniu nie widać nic z poziomu kanapy (podchodząc do telewizora widać małe migotania) 

Normalne zachowanie, czy jakieś czujniki oświetlenia wariują u mnie? 

LG B8 55”

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz włączyłem scenę z Gry o Tron, gdzie wczoraj była padaka (oglądałem wieczorem), a dzisiaj po 10 przy jasnym pomieszczeniu nie widać nic z poziomu kanapy (podchodząc do telewizora widać małe migotania) 
LG B8 55”
Jest jasno i nie widzisz detali. Tyle.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, mbartelik napisał:

LG B8 55”

To samo mam na fz800 tryb dzienny i zero problemów, wcześniej na dziennym była masakra. Zapewne jakiś wpływ ma na to jasność w pokoju. Możliwe też że wieczorami serwery HBO Go są przeciążone i bitrate jest obcinane.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, klu16 napisał:

Powiem Wam, że nawet przeszła mi przez myśl sprzedaż tego OLEDa po tym wszystkim. Po prostu nie jestem przekonany czy nadaje się do moich zastosowań. Ja oglądam głównie seriale po streamie (Netflix itd.) i lokalne pliki po Plexie, ale też w 1080p. Filmy w 4K również (nawet z Netflixa w DV+DA jest miodzio), ale to jest powiedzmy 20-30% całego materiału. Plus oczywiście jakiś meczyk 2x w tygodniu i rzadko jakieś TV.
Jestem załamany jak to wygląda :( Chyba poczekam do aktualizacji, która ma zredukować makrobloki/migotanie i wtedy podejmę decyzję. \

PS. Różnica jest niesamowita między LG a Panasonic w tej scenie, u mnie wygląda to identycznie jak u kolegi @Mateusz Kajda

A to nie jest tak,że HBO i HBO GO nadają poprostu w ujowej jakości. W porównaniu do C+ nie mówiąc już o Netflix. 

1080p na HBO to trudno uświadczyć. ( operator INEA )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A to nie jest tak,że HBO i HBO GO nadają poprostu w ujowej jakości. W porównaniu do C+ nie mówiąc już o Netflix. 
1080p na HBO to trudno uświadczyć. ( operator INEA )
Powiem Ci, że ja co chwilę mam takie problemy, bo po prostu nie ma seriali w lepszej jakości. Sporo plików odtwarzam przez Plex, bo nie wszystko jest na Netflixie, a i tu zdarza się materiał w słabej jakości z tymi samymi problemami (pisałem kilka stron wcześniej o słabej jakości w The Blacklist).

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Groszek napisał:

P.S.

Udało się załączyć

bb.jpg

p.p.s

oglądam na FZ800

To raczej nie jest zdjęcie z apki HBO GO, bo w systemie smart Panasonic nie ma tej apki, także nie wpadajcie w panikę. Na fotce nie widać loga stacji, więc niech kolega potwierdzi na czym to oglądał zanim wyciągniemy wnioski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To drugie - ale inna sprawa, że obróbkę obrazu LG mógłby mieć na wyższym poziomie jeśli chodzi o radzenie sobie ze źródłem kiepskiej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To drugie - ale inna sprawa, że obróbkę obrazu LG mógłby mieć na wyższym poziomie jeśli chodzi o radzenie sobie ze źródłem kiepskiej jakości.
Otóż to, ale to kwestia dobrego oprogramowania, więc jest nadzieja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zwykłym LED 4k od LG nic takiego się nie dzieje... Dwa razy droższy OLED nie potrafi sobie poradzić z upscalingiem? 

Gdybym wiedział przed zakupem, że są takie jaja to w życiu bym nie kupił.

Druga sprawa to data produkcji, kupowałem w Euro RTV AGD w marcu, a telewizor jest z listopada 2018... tak słabo się sprzedają? Wiadomo jakie oprogramowanie ma naprawić problem? Aktualnie mam 04.10.36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, mbartelik napisał:

Druga sprawa to data produkcji, kupowałem w Euro RTV AGD w marcu, a telewizor jest z listopada 2018... tak słabo się sprzedają? Wiadomo jakie oprogramowanie ma naprawić problem? Aktualnie mam 04.10.36

Ja kupiłem tydzień temu w neo i ma 2/2019. Soft 04.10.35, nowszego nie znajduje

Edytowane przez michalb77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nic dziwnego że wepchnęli ci tv z ubiegłego roku te sklepy podobnie jak konkurencyjne mają z góry rozkazy żeby sprzedawać towar zaległy czyt. "starszy"  jeśli z góry nie powiesz ma być z produkcji tego roku, to wepchną ci starszy model choć szczerze nie wydaje mi się żeby była jakaś różnica między nimi, co nowego/lepszego mogli tam wprowadzić przez te kilka mc.
Technologicznie nie ma żadnej różnicy. Wgrany może być jedynie nowszy soft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, NEW_ORDER said:

Ale do starszego (wcześniej wyprd.) też można zaktualizować soft do nowszej wersji, więc w praktyce różnicy nie ma.

To chyba oczywiste, więc nawet o tym nie wspominałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, darekgra napisał:

W okolicy 42-43 minuty.

Mam identycznie na trybach nocnych, na dziennych już niestety sypie artefaktami.

U mnie w trybie "kino" (fabryczny) wersja z amazon wygląda tak: 

(na żywo znacznie lepiej niż na poniższej fotce)

GOT.jpg

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, michalb77 napisał:

Ja kupiłem tydzień temu w neo i ma 2/2019. Soft 04.10.35, nowszego nie znajduje

Dziwne... też b8 55?

1 godzinę temu, NEW_ORDER napisał:

Pewnie nie dla każdego :)  Pozdrawiam

Również wątpię, żeby coś ze strony hardware zmienili, ale już szukam wszędzie. No bo irytuje to mocno...

———

Macie w ogóle jakieś porady, żeby zniwelować problem? Póki co jadę na fabrycznych ustawieniach każdego trybu obrazu. 

D346B281-87D6-48B4-B14C-5B3B1F4B7D03.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych pasów rozumiem w oryginalnym materiale nie ma? Ja widzę dwie opcje - oddać do sklepu albo dzwonić po serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi