Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że taki Kowalski z reguły kupuje telewizor bo mu się spodobał obraz w sklepie. A jak czyta w Internecie coś na temat wybranego telewizora, to z reguły są to urywki opinii "klientow" na stronie sklepu lub opinie na ceneo. Będąc zielonym trochę jednak trzeba się postarać znaleźć info w necie o realnych wadach oleda w tym wypaleniach. 

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Toma-San napisał:

Tylko ile osób czyta (ogląda) recenzje na rtings, czy u Vincenta? W przeważającej większości recenzji aspekt wypaleń jest wstydliwie pomijany, a przeważająca ilość osób kupuje TV nie robiąc żadnego rozpoznania.

Problem w tym Toma-San, że aby stwierdzić jak bardzo podatne są OLEDy na wypalenia trzeba poświęcić bardzo dużo środków i czasu. Wszystkie recenzje są wykonywane szybko na wypożyczonym telewizorze który trzeba szybko oddać i nie ma czasu na wielomiesięczne testy wypalenia OLEDa i zautomatyzowanie procesu tak jak to zrobił rtings (np. mają specjalne przekaźniki które wyłaczją OLEDa co 5 godzin). Wiadomo, że OLEDy są podatne na wypalenia, ale dopiero rzetelne testy wypaleń jak na rtings mogą uświadomić potencjalnemu nabywcy jak bardzo może być na nie narażony. Dlatego też trochę śmieszą mnie takie radyklane opinie typu - grasz tylko w gry - nie idź w OLEDa, bo Ci się na pewno wypali. Wszystko zależy od tego co się wyświetla na ekranie i jak długo. Są gry w które można grać bezpiecznie latami bez ryzyka, że coś się wypali. Odpowiedzi prostej tu nigdy nie ma, trzeba przejrzeć dokładnie wyniki testów rtings i wtedy sobie samemu oszacować jak duże jest ryzyko wypaleń przy zawartości, która typowo leci na telewizorze.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Subman napisał:

Problem w tym Toma-San, że aby stwierdzić jak bardzo podatne są OLEDy na wypalenia trzeba poświęcić bardzo dużo środków i czasu. Wszystkie recenzje są wykonywane szybko na wypożyczonym telewizorze który trzeba szybko oddać i nie ma czasu na wielomiesięczne testy wypalenia OLEDa i zautomatyzowanie procesu tak jak to zrobił rtings (np. mają specjalne przekaźniki które wyłaczją OLEDa co 5 godzin). Wiadomo, że OLEDy są podatne na wypalenia, ale dopiero rzetelne testy wypaleń jak na rtings mogą uświadomić potencjalnemu nabywcy jak bardzo może być na nie narażony. Dlatego też trochę śmieszą mnie takie radyklane opinie typu - grasz tylko w gry - nie idź w OLEDa, bo Ci się na pewno wypali. Wszystko zależy od tego co się wyświetla na ekranie i jak długo. Są gry w które można grać bezpiecznie latami bez ryzyka, że coś się wypali. Odpowiedzi prostej tu nigdy nie ma, trzeba przejrzeć dokładnie wyniki testów rtings i wtedy sobie samemu oszacować jak duże jest ryzyko wypaleń przy zawartości, która typowo leci na telewizorze.

Pełna zgoda - dlatego osoba ŚWIADOMA zagrożeń prawdopodobnie nie zajedzie sobie oleda. Pozostaje reszta, która po pelikaniemu łyknie marketingową papkę i później budzi się z ręką w nocniku - a wystarczyłoby ostrzeżenie producenta przed potencjalnymi konsekwencjami wraz z instrukcją prawidłowego postępowania. Tyle tylko, że jednocześnie trzeba byłoby się przyznać, że technologia nie jest tak idealna, jak się ją na folderach reklamowych maluje. 

Edytowane przez Toma-San
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Toma-San napisał:

Pełna zgoda - dlatego osoba ŚWIADOMA zagrożeń prawdopodobnie nie zajedzie sobie oleda. Pozostaje reszta, która po pelikaniemu łyknie marketingową papkę i później budzi się z ręką w nocniku - a wystarczyłoby ostrzeżenie producenta przed potencjalnymi konsekwencjami wraz z instrukcją prawidłowego postępowania.

Należy pamiętać, że przynajmniej tutaj na forum, problemy mają właściwie wyłącznie osoby oglądające programy rozrywkowe typu TVN24 i TVP Info. Wiadomo że nie każdy ogląda ;) Nie popadajmy więc proszę w skrajności. 

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam E6 i mimo załączania 0,5-1h dziennie TVN24  nie mam śladu wypalenia (w sumie szkoda bo ponoć wymieniają na lepsze matryce)

więc naprawdę zastanawiam się jak to się udaje zrobić na B7 który niby jest o niebo lepszy pod tym względem

• Haha 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiano85 - programy rozrywkowe :lol:. Oczywiście, że nie każdy ogląda, ale przecież są osoby, które zostawiają włączony TV, "żeby coś grało". No i pamiętaj o HUDach w grach. :P 

Jeszcze raz podkreślę - dla świadomych użytkowników niebezpieczeństwo jest niewielkie. 

@klaus71 - zapętl sobie godzinę programów rozrywkowych z postu Damiano85 i zostaw na dobę lub dwie - wymiana matrycy będzie znacznie bliżej...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Toma-San napisał:

@klaus71 - zapętl sobie godzinę programów rozrywkowych z postu Damiano85 i zostaw na dobę lub dwie - wymiana matrycy będzie znacznie bliżej...

korci ale boję się że skończą się matryce 3d i wcisną mi w najlepszym wypadku jakiegoś e8 

• Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Toma-San napisał:

Uczciwym podejściem do sprawy powinno być umieszczenie przez producentów oledów ostrzeżenia o potencjalnym ryzyku wypalenia paneli, a instrukcja obsługi powinna zawierać rady dotyczące sposobów jego użytkowania - wtedy każdy decydując się na zakup byłby w pełni świadomy ograniczeń technologii i nijako dobrowolnie zgadzał się ponieść dodatkowe ryzyko. Oczywiście zdaje sobie sprawę, jak mało prawdopodobne jest, aby ktokolwiek zdecydował się na taki krok - straty wizerunkowe, niższa sprzedaż nie pozwolą na uczciwe podejście do sprawy. Dlatego niektórzy Kowalscy oglądając od czasu do czasu jakiegoś streama na Netflixsie mogą pomyśleć, że TVN nabyła wspomnianą wcześniej firmę, bo każdy film będzie wyświetlać znane wszystkim logo.

Hipokryzja aż zgrzyta między zębami jak się czyta tego posta. Pozwolisz że użyję Twojej treści, lekko obracając ją w drugą stronę:

Uczciwym podejściem do sprawy powinno być umieszczenie przez producentów LEDów ostrzeżenia o potencjalnym ryzyku że:

• panel będzie miał taki clouding, że jak będziesz oglądał czyste niebo będziesz myślał, że nadciągają burzowe chmury
  • rogi telewizora mogą być tak niedoświetlone, że niewiele w nich zobaczysz
  • smog zaatakuje Twój telewizor i panel po pewnym czasie będzie miał taki DSE, że jak będziesz oglądał mecz trawa będzie wyglądała tak, jakby po niej przed chwilą piaskarka przejechała

, a instrukcja obsługi powinna zawierać rady dotyczące sposobów jego użytkowania - wtedy każdy decydując się na zakup byłby w pełni świadomy ograniczeń technologii i nijako dobrowolnie zgadzał się ponieść dodatkowe ryzyko. Oczywiście zdaje sobie sprawę, jak mało prawdopodobne jest, aby ktokolwiek zdecydował się na taki krok - straty wizerunkowe, niższa sprzedaż nie pozwolą na uczciwe podejście do sprawy.

Od razu lepiej, nieprawdaż?

• Plusik 2
  • Lubię 3
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, klaus71 napisał:

ja mam E6 i mimo załączania 0,5-1h dziennie TVN24  nie mam śladu wypalenia (w sumie szkoda bo ponoć wymieniają na lepsze matryce)

POLACZKOWO 200%

22 godziny temu, klaus71 napisał:

korci ale boję się że skończą się matryce 3d i wcisną mi w najlepszym wypadku jakiegoś e8 

A może by dali W8?????

Janusze dajcie spokój????????????????????????????????

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, gangi007 napisał:

POLACZKOWO 200%

Janusze dajcie spokój????????????????????????????????

ale się wykazałeś mądrością - żenada - właśnie wbiłeś się na niedostępny dla mnie poziom 1000%   :)

W8 tez nie chcę - nie ma 3d  - a ja tam takiej sraczki jak ty nie mam że ramka tv i "statyw" musi być dziełem sztuki - zresztą to w sony żadnym dziełem sztuki dla mnie nie jest

no i że logo musi być "prestiżowe" - bo są sąsiad będzie zazdrościł    :laugh:

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 2
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Hipokryzja aż zgrzyta między zębami jak się czyta tego posta. Pozwolisz że użyję Twojej treści, lekko obracając ją w drugą stronę:

Uczciwym podejściem do sprawy powinno być umieszczenie przez producentów LEDów ostrzeżenia o potencjalnym ryzyku że:

• panel będzie miał taki clouding, że jak będziesz oglądał czyste niebo będziesz myślał, że nadciągają burzowe chmury
  • rogi telewizora mogą być tak niedoświetlone, że niewiele w nich zobaczysz
  • smog zaatakuje Twój telewizor i panel po pewnym czasie będzie miał taki DSE, że jak będziesz oglądał mecz trawa będzie wyglądała tak, jakby po niej przed chwilą piaskarka przejechała

, a instrukcja obsługi powinna zawierać rady dotyczące sposobów jego użytkowania - wtedy każdy decydując się na zakup byłby w pełni świadomy ograniczeń technologii i nijako dobrowolnie zgadzał się ponieść dodatkowe ryzyko. Oczywiście zdaje sobie sprawę, jak mało prawdopodobne jest, aby ktokolwiek zdecydował się na taki krok - straty wizerunkowe, niższa sprzedaż nie pozwolą na uczciwe podejście do sprawy.

Od razu lepiej, nieprawdaż?

Chyba minąłeś się z powołaniem - piękny, poetycki opis wad leda z biedronki, może kiedyś będzie z ciebie jakiś domorosły poeta? Tak czy inaczej, nie jest to sytuacja analogiczna. Oczywiście LED może mieć wymienione przez ciebie w przejaskrawiony sposób wady, tylko że ma je od początku do samego końca. W oledzie natomiast po jakimś czasie stajesz przed sytuacją, kiedy TV staje się niezgodny z zawartą przez sprzedającego i kupującego umową właśnie ze względu na zniszczony panel.

• Dzięki 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Toma-San napisał:

Oczywiście LED może mieć wymienione przez ciebie w przejaskrawiony sposób wady, tylko że ma je od początku do samego końca

Powiedz to wszystkim właścicielom Philipsów, Samsungów itp którym po pewnym czasie wkradł się kurz za matrycę i producent im tego nie uwzględnia w ramach gwarancji. Tzn oferuje jednokrotne czyszczenie, które nie rozwiązuje problemu a tylko chwilowo maskuje  jego skutki. 

Dziwne, że nie jesteś aktywny w wątkach o telewizorach LCD które opisują ten i inne wady tej technologii. Dlaczego tam nie piszesz swoich mądrości, nie podnosisz na duchu towarzyszy niedoli, którzy są właścicielami telewizorów LCD, a trafili trochę gorzej ze swoim egzemplarzem od Ciebie? Co Ci zrobiły te OLEDy, że tak Cię uwierają? Czekaj, nie odpowiadaj, znam odpowiedź: typowa polska zawiść.

• Plusik 1
  • Lubię 4
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Powiedz to wszystkim właścicielom Philipsów, Samsungów itp którym po pewnym czasie wkradł się kurz za matrycę i producent im tego nie uwzględnia w ramach gwarancji.

Dobrze znasz prawdę, a pieprzysz od rzeczy. Dobrze przecież wiesz, że kurz za matryca to nie jest wada każdego LCD, tylko wybranych modeli które zostały w wadliwy sposób zaprojektowane i wyprodukowane. Największy problem miał z tym Samsung, a że sprzedaje on mnóstwo tv to problem wypłynął na powierzchnię i tyle. Łączenie kurzu za matryca z każdym telewizorem LCD jest mega żałosne i to po prostu kłamstwo.

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Somebody101 napisał:

Łączenie kurzu za matryca z każdym telewizorem LCD jest mega żałosne i to po prostu kłamstwo.

Kolejny raz wykorzystam własne słowa przeciwko Tobie:

Łączenie wypaleń z każdym telewizorem OLED jest mega żałosne i to po prostu kłamstwo.

Z wypaleniami mieliśmy do czynienia już od paru lat w telewizorach plazmowych. Na forum jest sporo użytkowników którzy mają jeszcze plazmy i nic im się nie wypaliło. Wniosek: nie każdy telewizor podatny na wypalenia się wypala, tak samo jak nie każdy LCD złapie kurz czy inne problemy po czasie. Dodatkowo dodam, że wszelkie testy pokazują że OLEDy LG od serii 7 są bardziej wytrzymałe na wypalenia od plazm. Jeżeli chciałbyś podważyć te słowa to popatrz tu:

https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Dodatkowo LG wymienia w ramach gwarancji każdego wypalonego OLEDa. Tego samego niestety nie można powiedzieć o zakurzonych LCDkach.

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, efel napisał:

Łączenie wypaleń z każdym telewizorem OLED jest mega żałosne i to po prostu kłamstwo.

Oczywiście że nie jest to kłamstwo. Wypalenia w oledzie to nie jest kwestia egzemplarza. Zapoznaj się z zasadą działania telewizorów w tej technologii i zrozumiesz że jest to nieodłączna cecha tych tych tv. Pozostaje jedynie kwestia sposobu użytkowania danego tv i albo będziemy mieli szczęście i wypalimy oleda jeszcze na gwarancji, albo odwleczemy to w czasie. 

11 minut temu, efel napisał:

Dodatkowo LG wymienia w ramach gwarancji każdego wypalonego OLEDa.

Owszem, póki nie zmienia swojej polityki to po pierwsze, a po drugie - fajnie że wymieniają, jednak gwarancji na to mamy TYLKO 2 lata. Zleca niewiadomo kiedy a potem martw się człowieku.

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Toma-San napisał:

Oczywiście LED może mieć wymienione przez ciebie w przejaskrawiony sposób wady, tylko że ma je od początku do samego końca. W oledzie natomiast po jakimś czasie stajesz przed sytuacją, kiedy TV staje się niezgodny z zawartą przez sprzedającego i kupującego umową właśnie ze względu na zniszczony panel.

Kurzu i muszek nie masz od samego początku, a dotyczy on w mniejszym lub większym stopniu praktycznie wszystkich producentów LCD.
Philips odrzucał roszczenia, twiedząc że to smog: http://www.wykop.pl/ramka/3806257/w-tv-philips-zabrudzaja-sie-matryce-media-markt-i-producent-nie-uznaja-problemu/ i że nie jest to wada TV, bo podświetlenie u wszystkich producentów LCD musi być odpowiednio chłodzone. Samsung podobnie: https://hdtvpolska.com/forum/topic/33554-czyszczenie-matrycy-tv-lcd-samsung/ , choć ostatnio chyba zmienili politykę i jeden raz tak jak napisał efel wyczyszczą matrycę.

Problem z "robakami" za matrycą występował też w Sony:
https://community.sony.pl/t5/smart-tv/problem-z-matryca-telewizora-co-na-to-sony/m-p/2021288
https://community.sony.pl/t5/smart-tv/muszka-pod-matryca-kdl-50w829b/td-p/1975590

ma_ko też miał dziwny problem w topowym Panasonicu DX900, choć nie wiadomo czy to było zabrudzenie, czy też coś innego : https://hdtvpolska.com/forum/topic/37323-panasonic-tx-65dx900-dx900-test-ultra-hd-premium-lcd-led/?page=29

A wszystko to wystąpiło po pewnym czasie po zakupie. I można zadać to samo pytanie. Nawet jak producent wyczyści/naprawi matrycę w ramach gwarancji (LG bezproblemowo wymienia wypalone OLEDy), to co zrobić z muszkami/kurzem za matrycą LCD, gdy to się stanie po gwarancji...

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Powiedz to wszystkim właścicielom Philipsów, Samsungów itp którym po pewnym czasie wkradł się kurz za matrycę i producent im tego nie uwzględnia w ramach gwarancji. Tzn oferuje jednokrotne czyszczenie, które nie rozwiązuje problemu a tylko chwilowo maskuje  jego skutki. 

Dziwne, że nie jesteś aktywny w wątkach o telewizorach LCD które opisują ten i inne wady tej technologii. Dlaczego tam nie piszesz swoich mądrości, nie podnosisz na duchu towarzyszy niedoli, którzy są właścicielami telewizorów LCD, a trafili trochę gorzej ze swoim egzemplarzem od Ciebie? Co Ci zrobiły te OLEDy, że tak Cię uwierają? Czekaj, nie odpowiadaj, znam odpowiedź: typowa polska zawiść.

:o  Wybrałem dobrego LEDa dokonując bardzo świadomego wyboru technologii pod moje potrzeby i zawiść(????) nie ma tutaj nic do rzeczy. Dodam, że przechodziłem z wyjątkowo moim zdaniem udanego modelu TV plazmowego.

Ależ @Subman. Jestem w stanie wypalić KAŻDEGO oleda, pokazuje to pierwszy test na rtings. Nie chcesz chyba wmówić mi, że w każdym LEDzie pojawią się muszki i kurz?

Wystarczy spojrzeć na kilka wątków otwartych na tym forum, żeby przekonać się, że wypalenia są znacznie większym problemem niż ledowa fauna i flora.

I tak ogólnie - telewizor każdej marki może się zepsuć, użytkownicy oledów dostają dodatkowo w ramach gratisu szanse na permanentne wypalenie ekranu.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Subman napisał:

Nawet jak producent wyczyści/naprawi matrycę w ramach gwarancji (LG bezproblemowo wymienia wypalone OLEDy), to co zrobić z muszkami/kurzem za matrycą LCD, gdy to się stanie po gwarancji...

Jeśli telewizor zamieszkały owady to po gwarancji można go przekształcić w jakieś terrarium np. Być może w tej roli będzie sprawdzał się lepiej niż w roli wyświetlacza ;)

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Damiano85 napisał:

Jeśli telewizor zamieszkały owady to po gwarancji można go przekształcić w jakieś terrarium np. Być może w tej roli będzie sprawdzał się lepiej niż w roli wyświetlacza ;)

:D Wypalonego oleda można użyć, jako wyjątkowo drogi i duży przycisk do papieru. :P 

• Plusik 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Toma-San napisał:

Ależ @Subman. Jestem w stanie wypalić KAŻDEGO oleda, pokazuje to pierwszy test na rtings. Nie chcesz chyba wmówić mi, że w każdym LEDzie pojawią się muszki i kurz?

Jak u kogoś takie towarzystwo muszkowe w domu jest powszechne i lubi podświetlenie w LCDkach to być może i byłoby w stanie wleźć pod każdą matrycę LCD ;) Nie wiem tego :D Widziałem natomiast na własne oczy w rodzinie bardzo "zachmurzonego" Samsunga w pobliżu kominka i wiem że ten kurz/zabrudzenie nie mógłby się pojawić w takich samych warunkach na OLEDzie, więc nie przekonuje mnie Twój argument, że telewizor każdej marki może się zepsuć, a dodakowo OLEDy mogą się wypalić. Może rtings powinien zrobić też test z muszkami i ze smogiem na wybranych telewizorach LCD i OLEDach aby się przekonać jak to jest naprawdę ;) Ciekawy jestem jakie byłyby wyniki po roku takich testów :D 

• Lubię 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie bede krytykował jakości wykonania bo zdarzaja sie całe serie swietnie wykonanych LCD w szczególności sony, mam OLED 2x wyminiana matryce i świadomosc ułomności , dla mnie argumentem zsadaniczym jest że choćby zwolennik LCD stanal na uszach i zaczal spiewac po koreansku bogurodzice, nie przekonan mnie do totalnie nie do uzytku oswietlenia krawedziowego i niezlego podswietlenia strefowego zaledwie w dwoch modelach tv. Dziekuje i tyle w temacie. Obraz przy podswietleniu krawedziowym jest NIE DO OGLADANIA jezeli ktos uzywał OLED. Tyle i dla mnie w ogole nie ma dyskusji. AHA przemawial były wlasciciel LCD z tylnym podświetleniem

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mjasinsk napisał:

Obraz przy podswietleniu krawedziowym jest NIE DO OGLADANIA jezeli ktos uzywał OLED

Z tego mega przekolorowanego zdania wynika, że twoim jedynym LCD w domu to była najtańsza manta. 

11 minut temu, mjasinsk napisał:

mam OLED 2x wyminiana matryce i świadomosc ułomności ,

Chyba nieświadomie w tej dyskusji zrobiłeś antyreklame pracodawcy submana. Fajnie że ci wymienili 2 razy matryce na gwarancji. Szkoda tylko, że po 2 latach gwarancji jak następnym razem coś się wypali twój tv za ładnych pare(nascie) tysięcy będzie nadawał się na śmietnik. Lub ewentualnie jak ktoś wyżej trafnie napisał jako większy przycisk do papieru.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Subman napisał:

Jak u kogoś takie towarzystwo muszkowe w domu jest powszechne i lubi podświetlenie w LCDkach to być może i byłoby w stanie wleźć pod każdą matrycę LCD ;) Nie wiem tego :D Widziałem natomiast na własne oczy w rodzinie bardzo "zachmurzonego" Samsunga w pobliżu kominka i wiem że ten kurz/zabrudzenie nie mógłby się pojawić w takich samych warunkach na OLEDzie, więc nie przekonuje mnie Twój argument, że telewizor każdej marki może się zepsuć, a dodakowo OLEDy mogą się wypalić. Może rtings powinien zrobić też test z muszkami i ze smogiem na wybranych telewizorach LCD i OLEDach aby się przekonać jak to jest naprawdę ;) Ciekawy jestem jakie byłyby wyniki po roku takich testów :D 

Gdybyśmy oddychali muszkami, to może rzeczywiście byłby to problem. :P  Sięganie po argumenty z pogranicza fauny i flory jest hmm.. czymś podobnym, jak chwytanie się brzytwy w trakcie tonięcia.

@mjasinsk - ale wiesz, że są ledy z innym podświetleniem, niż krawędziowe? :P 

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisał przecież, że miał direct leda.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Toma-San napisał:

Wybrałem dobrego LEDa dokonując bardzo świadomego wyboru technologii pod moje potrzeby i zawiść(????) nie ma tutaj nic do rzeczy

Pisząc o zawiści nie komentuję Twojego wyboru tego czy innego telewizora. Komentuję Twoje zachowanie na forum i wyjątkową aktywność i zajadłość w wątkach o OLEDach. 

21 minut temu, Toma-San napisał:

Wystarczy spojrzeć na kilka wątków otwartych na tym forum, żeby przekonać się, że wypalenia są znacznie większym problemem niż ledowa fauna i flora.

Tylko że ta aktywność wątków o wypaleniach to między innymi Twoja sprawka i całego Waszego kondominium Samsungowo-Sonego. Użytkowników którzy mieli wypalone oledy było na forum mniej niż tych z zakurzonymi LCDekami 

• Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi