Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Obejrzałem z 15 różnych unboxingow tego modelu na yt rozmiar od 49 do 82 i wszędzie są te ochronne pasy po bokach .

Więc jeśli ktoś mówi,że ich tam nie ma to znaczy,że były już ściągnięte...Mój egzemplarz poleci na wymianę 

49,55,65 cali 

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według stanowiska samsunga:

Michał Michalski

09:27:40Podany przez Pana model będzie posiadał tylko folię ochronną na ramkach. Na samej matrycy nie będzie folii.

Sprawdziłem też czas działania matrycy przez smartthings i mam 53h także by to pasowało do teorii o nowości egzemplarza, więc chyba tak jest z tym zapakowaniem. Jeśli chodzi o jakieś rozczarowania to mnie chyba najbardziej rozczarowuje przycinanie się obrazu w sporcie. Niezbyt częste, ale jednak szczególnie na powtórkach w zbliżeniach emitowanych przez dostawcę - nie miałem nigdy czegoś takiego ani w 40j6240 ani w starszym LG. Reszta jest całkiem ok, mam wrażenie, że to TV głównie do filmów - w tym prezentuje się świetnie szczególnie gdy poda się mu dobrej jakości sygnał z HBO, Netflixa czy z pendrive. Telewizor trochę kuleje w sporcie co mnie martwi bo jestem sportofilem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Doktorno1 napisał:

Według stanowiska samsunga:

Michał Michalski

09:27:40Podany przez Pana model będzie posiadał tylko folię ochronną na ramkach. Na samej matrycy nie będzie folii.

Sprawdziłem też czas działania matrycy przez smartthings i mam 53h także by to pasowało do teorii o nowości egzemplarza, więc chyba tak jest z tym zapakowaniem. Jeśli chodzi o jakieś rozczarowania to mnie chyba najbardziej rozczarowuje przycinanie się obrazu w sporcie. Niezbyt częste, ale jednak szczególnie na powtórkach w zbliżeniach emitowanych przez dostawcę - nie miałem nigdy czegoś takiego ani w 40j6240 ani w starszym LG. Reszta jest całkiem ok, mam wrażenie, że to TV głównie do filmów - w tym prezentuje się świetnie szczególnie gdy poda się mu dobrej jakości sygnał z HBO, Netflixa czy z pendrive. Telewizor trochę kuleje w sporcie co mnie martwi bo jestem sportofilem ;)

To ,że Ci tak powiedział pan z Samusnga nie musi być prawda ! 15 unboxingow i wszystkie mają ochrone po bokach,kupując też MU8000 również miałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że doszukiwanie się w każdym aspekcie życia drugiego dna jest delikatną przesadą. Może to wynikać chociażby z rynku, na który adresowany jest dany model (nie produkują tego w jednej fabryce na świecie). Nie widzę sensu w tym, żeby ktoś wyjmował TV, usuwał zabezpieczenie i wsadzał z powrotem TV do pudła. A jakby chciał oszukiwać i sprzedawał używkę mając tego świadomość zamontowałby to zabezpieczenie ponownie (szczególnie, że duże centra dystrybucji mają taką wiedze).

Akurat z tego powodu nie robiłbym szumu, bo i udowodnienie czegoś takiego w moim odczuciu jest niemożliwe. Jeśli TV nie spełnia oczekiwań i masz możliwość zwrotu to na pewno też bym tak zrobił.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, cureman napisał:

Kupiłem synowi Samsunga NU8000 i zastanawiam się czy Samsung co roku oszczędza i robi ludzi w konia? 

Mamy w domu kilka telewizorów Samsunga ( Seria MU8000)  i do grania byłem bardzo zadowolony z obrazu.Do filmów mam Oleda LG

Syn chciał nowszy model  do grania ( ulepszenie trybu gra ) 

Telewizor kupiony Nowy za śmieszne pieniądze w Niemczech (55 cali ) przez Internet więc mam prawo zwrotu do 14 dni ..

Teraz mam pytanie do posiadaczy tego modelu ..

Po wyjęciu telewizora z pudełka nie było żadnej folii na ekranie ( na bokach ekranu nie było też ochronnych pasków, a powinny być) Sprawdzałem na Youtube ten model w DE 49,55,75,82 i wszędzie są te ochronne paski na bokach matrycy. U mnie brak ..

Uruchamiamy  tv i na początek piksel nie świeci.. No nic szybka instalacja Internetu, konta itd .

I co widzę?  Matryca satynowa, kolory i głębia kolorów,czerń, odbicia na matrycy gorsze zdecydowanie od modelu MU8000( który posiadam ) 

W testach było,że kontrast ,HDR lepszy od modelu MU8000 o 20 procent, a tu rozczarowanie totalne .

Samsung nawet nie daje już w modelu NU8000 niebieskiej szmatki do wycierania ekranu ? Ja takiej nie znalazłem. (Na matrycy znalazłem kilka brudnych śladów,a przecież kupiłem nowy telewizor ! ) 

Telewizor leci do zwrotu na Nowy Ale jestem ogólnie rozczarowany modelem NU, No chyba, że trafiłem na jakiś używany i zjechany egzemplarz? 

W jakim sklepie w de kupiles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Mario_80 napisał:

W jakim sklepie w de kupiles?

W Media Expert .

6 godzin temu, Doktorno1 napisał:

Uważam, że doszukiwanie się w każdym aspekcie życia drugiego dna jest delikatną przesadą. Może to wynikać chociażby z rynku, na który adresowany jest dany model (nie produkują tego w jednej fabryce na świecie). Nie widzę sensu w tym, żeby ktoś wyjmował TV, usuwał zabezpieczenie i wsadzał z powrotem TV do pudła. A jakby chciał oszukiwać i sprzedawał używkę mając tego świadomość zamontowałby to zabezpieczenie ponownie (szczególnie, że duże centra dystrybucji mają taką wiedze).

Akurat z tego powodu nie robiłbym szumu, bo i udowodnienie czegoś takiego w moim odczuciu jest niemożliwe. Jeśli TV nie spełnia oczekiwań i masz możliwość zwrotu to na pewno też bym tak zrobił.

Widzisz dziś jeszcze specjalnie pytałem kolegi który również mieszka w DE i miał folię na ekranie i te paski ochronne na bokach. Po drugie mój ekran był popalcowany i miał jakieś ślady,więc na pewno był używany.  Oglądałem z Niemiec kilka unboxingow i wszędzie te paski ochronne były!  Usunięte mogę być że zwrotów bo kupując w necie masz 14 dni na zwrot. Nie robilbys szumu kupując tv i masz wątpliwości?  NA KILKU REGIONACH OGLADALEM I WSZEDZIE JEST OCHRONA NA EKRANIE 

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie który model według was będzie lepszy jeśli chodzi przede wszystkim o gry (PS4 Pro) i oglądanie sportu UE55NU8052 czy QE55Q6FNA ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możecie mi podpowiedzieć jaką wartość powinienem wybrać w ustawieniach Nvidia output color depth? Komputer mam podpięty do Samsunga 55NU8042. Do wyboru mam 8, 10 i 12 bitów. Z tego co przeczytałem na forum ten TV ma panel 8bit + FRC. Poprawnym ustawieniem na Nvidi będzie zatem 8 czy 10 bit? Z góry dzięki za odpowiedź.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PeterB17 napisał:

Czy możecie mi podpowiedzieć jaką wartość powinienem wybrać w ustawieniach Nvidia output color depth? Komputer mam podpięty do Samsunga 55NU8042. Do wyboru mam 8, 10 i 12 bitów. Z tego co przeczytałem na forum ten TV ma panel 8bit + FRC. Poprawnym ustawieniem na Nvidi będzie zatem 8 czy 10 bit? Z góry dzięki za odpowiedź.

Ma 10 bitów Prawidłowe ustawienie na Xbox one to 10  Co za bzdury z tym 8+ nie trzeba wierzyć we wszystko co piszą. 

14 godzin temu, niezmienny napisał:

Wczoraj odebrałem TV z Xkom. Foli na wyświetlaczu brak, dwa paski po bokach ochronne naklejane.

Czyli tak jak mówiłem wcześniej,że powinny być. Pan z Samsunga powiedział...???

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, cureman napisał:

Ma 10 bitów Prawidłowe ustawienie na Xbox one to 10  Co za bzdury z tym 8+ nie trzeba wierzyć we wszystko co piszą. 

Według strony displayspecifications.com też wychodzi, że to 8bit+FRC. A XBOX pokazuje 10 bit, bo właśnie tak ma być. 8 bitów pokazywałoby przy TV z matrycą 8 bit i zapewne analogicznie do tej sytuacji 6bit+FRC

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PrzemekKRK napisał:

Według strony displayspecifications.com też wychodzi, że to 8bit+FRC. A XBOX pokazuje 10 bit, bo właśnie tak ma być. 8 bitów pokazywałoby przy TV z matrycą 8 bit i zapewne analogicznie do tej sytuacji 6bit+FRC

W teście wyraźnie napisano 10 bit, a nie 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie żebym narzekał, kupiłem ten model NU8072 65" z kodem zniżkowym z Vobisie w zeszłym roku w listopadzie, wyszedł mnie wtedy 4699zł, widać, że nawet dzisiaj ostatnie sztuki są w podobnych cenach. Jestem bardzo zadowolony, TV tylko do gier i czasami serial/film.  Do tej pory nie wiem jak to jest z tą matrycą, na stronie displayspecifications.com,  jest napisane 10 bits (8 bits + FRC). Tak na marginesie, witam wszystkich ☺️spacer.pngspacer.png

Edytowane przez skunRace
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, cureman napisał:

W którym teście? w teście z tego portalu widzę tylko informację, że TV obsługuje kolory 10 bit, a to nie to samo. 8 bit+FRC też obsługuje kolory 10 bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cureman napisał:

Gdybyś podesłał linka do tego testu, bo ja widzę tylko specyfikację, jak wkleiłem wyżej i tam jest 10 bits, ale w nawiasie (8 bits + FRC) i sam się zastanawiam jak to jest. Czyli wychodziłoby na to, że to jednak nie "prawdziwe" 10 bits.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, skunRace napisał:

Gdybyś podesłał linka do tego testu, bo ja widzę tylko specyfikację, jak wkleiłem wyżej i tam jest 10 bits, ale w nawiasie (8 bits + FRC) i sam się zastanawiam jak to jest. Czyli wychodziłoby na to, że to jednak nie "prawdziwe" 10 bits.

Czyli co roku Samsung wydaje gorsze modele ? 

W 2017 był MU8000 i tam był 10 bit  w 2018 NU ma już 8 bit. Podobno wer RU8000 jest też słabsza  technicznie od NU8000( słabiej świeci) . Widać,że nowości nie zawsze są lepsze. Ja mój NU kupiłem synowi do grania ( wymiana w trakcie ) i jak znowu przyjdzie używany to szukam innego modelu .

Mam też w domu MU8000 i ten model jest zdecydowanie lepszy od NU8000 

Edytowane przez cureman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NU8000 to chyba następca MU7002 , a nie MU8000. Według testów nie powiedziałbym, że MU8000 jest zdecydowanie lepszy od NU8000. Może z tym TV Twojego syna było coś grubo nie tak, dlatego ktoś go zwrócił, nie miałeś folii, paneli ochronnych :huh: Mój egzemplarz, kupiony w zeszłym roku również miał folię i panele.

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/nu8000

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/mu8000

Ale za to RU8000, w porównaniu do NU8000, pod względem jasności to faktycznie jakaś porażka, aż się wierzyć nie chce, ze to następca. RU8000  HDR Real Scene Peak Brightness 345cd/m, NU8000 529cd/m  :o

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ru8000

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

NU8000 to chyba następca MU7002 , a nie MU8000. Według testów nie powiedziałbym, że MU8000 jest zdecydowanie lepszy od NU8000. Może z tym TV Twojego syna było coś grubo nie tak, dlatego ktoś go zwrócił, nie miałeś folii, paneli ochronnych :huh: Mój egzemplarz, kupiony w zeszłym roku również miał folię i panele.

Ale za to RU8000, w porównaniu do NU8000, pod względem jasności to faktycznie jakaś porażka, aż się wierzyć nie chce, ze to następca. RU8000  HDR Real Scene Peak Brightness 345cd/m, NU8000 529cd/m  :o

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ru8000

Co jest następcą MU8000 jak NU80..to najwyższa seria ? NU90...to jest zakrzywiony Ale ma wszystko identyczne .

Uważam,że MU 8000 ma lepszą powłokę na ekranie ( kolory mocniejsze ) mniejsze odbicia na ekranie.  W NU80...jest powłoka satynowa co niestety odbija się na kolorach i czerni ,odbicia na ekranie są bardziej widoczne na NU ..zresztą sam nie wiem bo NU testowałem chwilę, może rzeczywiście mój był jakiś padnięty? 

W poniedziałek będzie ten z wymiany to dam znać co i jak. W domu mamy w sypialni MU8009 i obraz był zdecydowanie ładniejszy mimo,że NU80...ma większą jasność i mocniejszy HDR.  Sam byłem negatywnie zaskoczony..

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Piszę to co przeczytałem na teście NU8000 z naszego tematu https://hdtvpolska.com/samsung-nu8002-nu8042-nu8072-test-telewizor-lcd-ultra-hd-z-hdr-2018-i-systemem-tizen/?showfull=1

W roku ubiegłym, Samsung był praktycznie numerem jeden w segmencie niedrogich i dobrych wyświetlaczy. Model MU7002 właściwie królował na rynku i w 50% przypadków rozważanych na forum wybór padał właśnie na niego. W tym roku wiemy już, że firma dużo powalczy w kategorii high-end, wraz ze swoim Q9FN. Dzisiaj poszukamy natomiast odpowiedzi, czy następca kultowego MU7002 okaże się równie dobry. Jest nim NU8002 (litera “N” zamiast “M” oznacza modele na 2018 rok, w zależności od sieci sprzedaży mogą to być też NU8042 czy NU8072). Oznaczenia telewizorów “urosły” i seria “8” zastępuje tą z numerem “7”. Analogicznie model NU7002 jest następcą MU6000, ale tym może zajmiemy się następnym razem.

Edytowane przez skunRace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 13.02.2019 o 22:05, Waldo94 napisał:

Pytanie za 100pkt, Nastepca NU80xx to RU8005 czy qled Q60 ??? 

qled Q60 jest prawowitym następcą NU80xx wg @Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że pod kilkoma względami obrazu. Bo QLED ma dużo więcej funkcji od NU czy RU8000. W tym roku jest całkowicie inaczej. Ale o tym przekonacie się po testach gdy już wszystkie się pojawią. Po wakacjach na pewno wszystko się już ułoży w głowach ;) RU8000 idealny dla graczy i do sportu (bo ma 120Hz) względem RU7000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym napisał tak : w rozmiarze 55 cali w życiu bym nie spojrzał już na Samsunga. Po prostu czuć tandetę na każdym kroku. Raz,że z roku na rok odchudzają ten model chociażby z hdmi huba, potem się okazuje,że tryby, matryce nie są wcale takie rewelacyjne, potem,że nie ma asystenta głosowego po pl, a ten po angielsku jest bardziej upośledzony niż siri mówiąca po polsku, do tego wygięcia konstrukcji od powieszenia na uchwytach ściennych, problemy z local dimming etc....

Ja w dobie ogólnorozumianego dobrobytu i klęski urodzaju w wyborze chyba najpopularniejszej przekątnej odradzałbym każdemu samsunga. I teraz i w przyszłosci. I w qledach i zwykłych ledach. Za 4000zł (przyjmuję cenę po premierze kilka miesięcy) można śmiało wybierać między Samsungiem, Sony, LG i chociażby Panasonic. O ile był tu rok temu mega mocny vibe na matrycę VA, 120 Hz itd, o tyle to jest wielka ściema benchmarkowych onanistów. Powtórzę to po raz wtóry na tym forum - matryca VA w tym wykonaniu i przy dywersyfikacji produkcji między Chinami a Indiami czy Tajwanem i obniżaniu cen produkcji skutkuje jedynie pogorszeniem jakości. IPS mają swoje wady, ale tam nie da się już więcej wymyślić i obniżyć kosztów. Jest to zoptymalizowane pod każdym względem, przez co jest trochę mniej żalu o późniejszy obraz. Według mnie (z perspektywy użytkownika 55" 8042) nie ma nic w tym telewizorze dla zwykłego Kowalskiego, co by przemawiało za zakupem, za to jest więcej minusów. O sofcie (żenującym) nie wspomnę. Wielu tu chwali Tizena, za szybkość działania, jednak odbywa się to kosztem upośledzenia systemu. Jest okrojony niczym AOSP w Androidzie. Nie wspiera DTS, nie ma minijack, co i rusz można przeczytać o problemach z rozpoznawaniem źródeł sygnału, ciągłe kombinacje alpejskie z podłączeniem kina domowego... Przecież to nie tak ma wyglądać internet rzeczy. 

Każdy chwali swoje. Jak ktoś kupił, to uznaje swój wybór za jedyny słuszny i broni go rękoma i nogami. A ja patrząc na to wszystko z boku śmieję się, że ktoś, komu sprzedali szmelc (względem poprzednika z serii MU) broni marki. Podpinanie, szukanie kabli lepszych, gorszych... W tej sytuacji to się mija z celem.

Według mnie, o ile w 65 calach cena NU8002 była atrakcyjna, o tyle w 55 calach odradzam każdemu, bo argumenty, które tu zawsze były przytaczane w obronie tego telewizora dla zwykłego użytkownika na nic się zdadzą. Podejrzewam,że jest kupa IPSów, na których obraz wygląda lepiej niż na tej VA, odświeżanie 120Hz może i jest, ale soft nie ogarnia hardware, przez co bez grzebania w ustawieniach piłka nożna to kometa a piłkarze są rozmazani. Dźwięk też jest problematyczny, do tego obsługa modułu CAM, która jest mega nieintuicyjna, brak asystenta głosowego, nawet brak wsparcia mikrofonu dla aplikacji Youtube jest żenadą na maxa. Po ponad pół roku użytkowania jestem w stanie (z pełną odpowiedzialnością) odradzić zakupu następcy, czyli serii RU. Po prostu zwykłemu użytkownikowi lepiej będzie się bawiło LG, w którym jest asystent po polsku i pilot z żyroskopem i akcelerometrem albo w Sony, gdzie jest pełny android i też obsługa głosowa po polsku. Przy tym wsparcie dla appek niemal dożywotnie ;)

Kończę swój wywód, możecie linczować.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja jako posiadacz 65NU8052 jestem tego samego zdania. Samsung u mnie zawsze był synonimem tandety i po zakupie w/w tv nadal tak twierdzę.

Miałem napisać recenzję tego tv, ale nie zasługuje na to. Po prostu szkoda mi czasu na punktowanie jego wad, bo jeśli chodzi o zalety to są dwie:

1. Duży tv w fajnej cenie. 

2. Ładny obraz na statycznych scenach, ale jedynie gdy siedzimy na wprost niego (tylko że ja nie kupiłem obrazu jakiegoś malarza żeby powiesić na ścianie tylko telewizor :/).

Przynajmniej na własnej skórze przekonałem się że ta firma nadal jest do d..y i robi byle co i byle jak. W przyszłym roku wracam do SONY, albo dla sprawdzenia wezmę LG (choć na tej firmie też się już kiedyś przejechałem). No i jak wspomniałeś, ta matryca 120Hz to jakaś farsa.

I jeszcze jedna sprawa. Ostatnio zauważyłem mikroprzycięcia grając na konsoli. Najbardziej widoczne jest to w menu, kiedy przesuwam "kafelki". I nie jest to wina konsoli tylko tego dziada, bo na innych tv tego nie mam :(

Edytowane przez Piotrek Skorupa
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie sporo racji, ja chwaliłem i dalej chwalę, bo jak pisałem kupiłem go w listopadzie zeszłego roku, w bardzo dobrej cenie jak na tamte czasy, gdzie nawet dzisiaj nie jest źle 4699zł za 65". Głównie jako ekran do grania na konsoli i PC (gram naprawdę sporo), siedzę na przeciwko i blisko TV, więc kąty mnie nie interesują, gdy oglądam film, to max dwie osoby, DTS choć to  kpina też mnie nie interesował, bo od tego mam TV Box ze wszystkim (DTS, Atmos itd.) Tak samo minijack, choć to też kpina. Po prostu jako ekran do gier i filmów sprawdza się rewelacyjnie i w tych pieniądzach za 65" nic lepszego nie znalazłem i chyba nawet dzisiaj bym nie znalazł.

@Gmeru czyli następcą NU 8000 jest Q60 ? A czy Q60 a Q60R to to samo, czy R jest gorszy ? Według tego, Q60R też ma nie ciekawą jasność.

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q60-q60r-qled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi