Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

przymierzam się do zakupu, wiem że jest problem z DTS a jak sprawa wygląda z dzwiękiem AC3? Odtwarza? Są jeszcze jakieś formaty oprócz DivX z którymi sobie nie radzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@umpero

No i jak tam, udało ci się znaleźć dobre ustawienia do piłki nożnej?
Jaki masz firmware w telewizorze?
Słyszałem, że najnowszy poprawia problemy z płynnością.

Edytowane przez jonny2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.08.2018 o 21:07, Will5on napisał:

Dzisiaj do mnie przyjechał. Gdzie jest ta funkcja overscan? Nie mogę znaleźć za cholere

Wejdź na
https://hdtvpolska.com/samsung-nu8002-nu8042-nu8072-test-telewizor-lcd-ultra-hd-z-hdr-2018-i-systemem-tizen/
CTRL+F, wpisz "overscan"  i masz już wszystko podane jak na tacy.

ps. Temat coś pod upadł, posiadacze TV milczą :( a tu człowiek chciałby się, jak najwięcej dowiedzieć, np jak tam z płynnością poszło, czy z innymi problemami.
Podobno na najnowszym firmware jest lepiej.

Ktoś coś??

Edytowane przez jonny2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.08.2018 o 17:08, jonny2003 napisał:

@umpero

No i jak tam, udało ci się znaleźć dobre ustawienia do piłki nożnej?
Jaki masz firmware w telewizorze?
Słyszałem, że najnowszy poprawia problemy z płynnością.

u mnie na 8070 firmvare 1134 najnowsze ale duzej poprawy nie widze jesli chodzi o pilke

ja mam wylaczone Auto motion plus i czysty obraz na auto, tak chodzi najlepiej przynakmniej widze pilke biala a nie szara przy szybkich scenach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kupować w takim wypadku TV z matrycą 100Hz jeśli się wyłącza redukcję rozmycia?

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Fjubens napisał:

Po co kupować w takim wypadku TV z matrycą 100Hz jeśli się wyłącza redukcję rozmycia?

a ogladales z ta redukcja rozmycia ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteście zainteresowani zakupem, to teraz jest bardzo dobry moment. W MediaMarkt jest promocja, która trwa do 27.08.2018!

65NU8042 za 5799zł
55NU8042 za 3799zł
49NU8042 za 3499zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym się jeszcze wstrzymał. Spadek cen serii N jest tak szybki, że niedługo osiągniemy niższe ceny niż za M. Warto poczekać, bo będzie taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

82" też bardzo staniał. Za kilka tygodni będzie stał u mnie. Fajnie by było go kupić za mniej niż 12k zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że na wiosnę będzie dało się go kupić za 9999 ;) Jak kupisz to daj znać czy nie ma dużego problemu z cloudingiem podczas nocnych sensów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już kupiłem 55NU8042 za 3799 w MEDIA MARKCIE i jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny to jestem bardzo zadowolony.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podejrzewam, że na wiosnę będzie dało się go kupić za 9999 default_wink.png Jak kupisz to daj znać czy nie ma dużego problemu z cloudingiem podczas nocnych sensów.
Raczej nie będę czekał tyle czasu. Clouding pewnie będzie tak jak w 75H6400 czy innych dużych TV w takiej cenie, ale wszystko poniżej 75-80" jest za małe do salonu. Coś za coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(cross post)

Panie i Panowie. Od dłuższego czasu śledzę dyskusje o Sony XF90 i Samsungu NU80**. W sklepie dwukrotnie przekonywano mnie do Samsunga QE55Q7 - jednak relacje jakich wiele głównie z 2017 roku nie zachęcają, czy przekonują. Czy jest jeszcze jakiś TV z przedziału 52-57"", na którym będą podłączony pod N-kę obejrzę zarówno sport, jak i film, bezproblemowo połączę się z wifi i obejrzę Netflixa. Często TV jest włączony na statycznym kanale informacyjnym, także nawet sami sprzedawcy mający doświadczenie z produktami z ekspozycji OLED na razie odradzają. Stary TV jeszcze zipie, ale jest na ostatniej prostej (14 lat Sharp made in Japan :). Nie "gram w gry" :).

Żeby nie było OT, w mojej - podkreślam - opinii XE90 ma dyskwalifikujące wady takie, jak zrywający kontakt z siecią, brak Netflixa, znikająca piłka (sport), beznadziejny system smart.
NU80 - w zasadzie taki rozsądny stosunek cena <> jakość. Niezły smart, ale do futbolu też specjalnie się nie nadaje.

I jak już jestem zdecydowany do zakupu wpadam na ślad kolejnej wtopy u któregoś z w/w producentów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, akcent napisał:

(cross post)

Panie i Panowie. Od dłuższego czasu śledzę dyskusje o Sony XF90 i Samsungu NU80**. W sklepie dwukrotnie przekonywano mnie do Samsunga QE55Q7 - jednak relacje jakich wiele głównie z 2017 roku nie zachęcają, czy przekonują. Czy jest jeszcze jakiś TV z przedziału 52-57"", na którym będą podłączony pod N-kę obejrzę zarówno sport, jak i film, bezproblemowo połączę się z wifi i obejrzę Netflixa. Często TV jest włączony na statycznym kanale informacyjnym, także nawet sami sprzedawcy mający doświadczenie z produktami z ekspozycji OLED na razie odradzają. Stary TV jeszcze zipie, ale jest na ostatniej prostej (14 lat Sharp made in Japan :). Nie "gram w gry" :).

Żeby nie było OT, w mojej - podkreślam - opinii XE90 ma dyskwalifikujące wady takie, jak zrywający kontakt z siecią, brak Netflixa, znikająca piłka (sport), beznadziejny system smart.
NU80 - w zasadzie taki rozsądny stosunek cena <> jakość. Niezły smart, ale do futbolu też specjalnie się nie nadaje.

I jak już jestem zdecydowany do zakupu wpadam na ślad kolejnej wtopy u któregoś z w/w producentów :(

"NU80 - w zasadzie taki rozsądny stosunek cena <> jakość. Niezły smart, ale do futbolu też specjalnie się nie nadaje."

Nie wiem dlaczego ludzie piszą, że ten TV nie nadaje się do futbolu.
Nie jestem fanem piłki nożnej i nie oglądam tego, ale specjalnie oglądałem trochę filmików, obserwując piłkę i nie widzę tam jakichś problemów w stylu znikającej piłki czy jakiegoś klatkowania

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

82" NU w Euro RTV AGD za 12k zł :D Grubo

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 55 cali nu8042 w sobotę. W zasadzie wszystko było ok ale w niedzielę zauważyłem, że kilka minut po włączeniu slychac pojedyncze "pstrykaniecia" z lewej dolnej części telewizora. Aktualnie telewizor jest włączony od 15 minut i słysze ten dźwięk co 1-2 minut czy ktoś ma podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akcent Tak samo jak Ty śledzę oba wątki dotyczące tych telewizorów, sam od lat mam poczciwego Samsunga le37c650 działa już 8 lat, wiem jedynie że im więcej się zaglebiam to mam większy dylemat. Sony kusi lepszym Hdr, Dolby vision, uplynniaczem motion flow i opinią marki premium natomiast samsung stosunkiem cena-jakość, szybkim tizenem z apka hbo go  z tymże brak w nim złącza słuchawkowego a szkoda bo mam głośniki edifiera pod to wejście... Mam czas więc spokojnie czytam oba wątki ? pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie tv Samsunga od 2018 r. najprawdopodobniej nie będą w stanie odtworzyć (same z siebie) video przygotowanego kodekami XviD i DivX. I raczej nie ma nadziei, że da się to zmienić np. aktualizacją oprogramowania. W przypadku modeli Samsunga z roku 2017 odtworzenie DivX może być możliwe, ale XviD już wtedy nie był najpewniej obługiwany. Jest to dziwna decyzja, ponieważ np. LG lub Sharp mogą w/w kodeki odtwarzać, a już na pewno jeżeli chodzi o XviD. Tym bardziej dziwna, że XviD ma najpewniej wciąż status wolnego oprogramowania i był tak przygotowany, aby na słabym sprzęcie możliwe było odtwarzanie video w dobrej jakości. dodam, że XviD / DivX nie jest także odtwarzany najpewniej przez tv z 2018 r. Philipsa i TLC. W przypadku tv z Androidem można to obejść instalując jakiś zastępczy odtwarzacz z Google Play (jeżeli jest tam oczywiście dostęp), jak np. MX Player albo VLC, ale to tak raczej metodą prób i błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś oglądałem ten TV w MediaExpert gdzie miałem możliwość pobawienia się ustawieniami obrazu.

Tryb film

Podświetlenie 40 / 50

Jasność 0

Kontrast 50 / 50

Ostrość 0

Gamma 0 

Enhanced Contrast Niski

Barwa - Ciepły 1

Hmm obraz tak jakby za mgłą niestety był.

Mam w domu Samsung F6500 i mam podobne ustawienia i także obraz jest lekko za mgłą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystkie tv Samsunga od 2018 r. najprawdopodobniej nie będą w stanie odtworzyć (same z siebie) video przygotowanego kodekami XviD i DivX. I raczej nie ma nadziei, że da się to zmienić np. aktualizacją oprogramowania. W przypadku modeli Samsunga z roku 2017 odtworzenie DivX może być możliwe, ale XviD już wtedy nie był najpewniej obługiwany. Jest to dziwna decyzja, ponieważ np. LG lub Sharp mogą w/w kodeki odtwarzać, a już na pewno jeżeli chodzi o XviD. Tym bardziej dziwna, że XviD ma najpewniej wciąż status wolnego oprogramowania i był tak przygotowany, aby na słabym sprzęcie możliwe było odtwarzanie video w dobrej jakości. dodam, że XviD / DivX nie jest także odtwarzany najpewniej przez tv z 2018 r. Philipsa i TLC. W przypadku tv z Androidem można to obejść instalując jakiś zastępczy odtwarzacz z Google Play (jeżeli jest tam oczywiście dostęp), jak np. MX Player albo VLC, ale to tak raczej metodą prób i błędów.
Kup MiBox za 200 zł albo inną podstawkę i otworzy Ci wszystko co będziesz chciał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu NU8002, mam parę filmów z kodekiem 720p xvid czy mogę zapomnieć o ich odtworzeniu z USB? Czytałem, że jest brak możliwości ale czy z 720p też nie poradzi sobie wyżej wymieniony TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka dni Samsunga UE43NU7472 i nie dało się odtworzyć video zakodowanego XviD'em i DivX'em. Tych kodeków nie ma wymienionych jako obsługiwanych w instrukcji obsługi tego modelu. Przy próbie odtworzenia pojawia się komunikat w rodzaju format nieobsługiwany. Z centrum pomocy Samsunga dowiedziałem się, że to może dot. wszystkich modeli z 2018 r. i że raczej nie da się tego naprawić aktualizacją. Więc w twoim przypadku najlepiej byłoby ściągnąc PDF ze strony Samsunga z pełną instrukcją do pożądanego przez ciebie modelu i przestudiować zamieszczoną w tej inst. tabelę z obsługiwanymi formatami video. A potem / albo można jeszcze po prostu wgrać na pendrive kilka róznych plików video (w tym zakodowanych XviD i DivX) , podejść do sklepu i zapytać o możliwość sprawdzenia czy odtworzą się na wybranym modelu tv (modelach tv różnych marek). Ja tak zrobiłem wymieniając w/w Samsunga na LG.

Ja podchodzę do tego tak: po co mi przystawka, podstawka czy inny dongle, skoro i tak sporo płacę za nowy tv. Po co mi płacenie kolejnej sumy za podstawkę, dublowanie Smart Tv i odtwarzaczy wideo, zwiększanie liczby kabli, pilotów, pudełek, instrukcji, gwaracji itd. - chcę taki tv, żeby odtwarzał możliwie dużo formatów, zwłaszcza jak mam w nich filmy. Oczywiście odtwarzanie w/w formatów nie jest jedyną sprawą decydującą o wyborze danego tv. No i co zrobić jak przystawka też odmówi mi odtworzenia jakiegoś formatu - mam wtedy kupić podstawkę do przystawki, czy co?

Edytowane przez Kanapon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przystawka to o wiele większe możliwości, szybkość działania czy przepuszczanie Atmos/DTS:X do kina domowego (Shield TV np.) Wiadomo, że nie musisz jej mieć tak samo jak zewnętrznych kolumn/sounbara, ale te dwie opcje dzieli przepaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi