Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie mam w domu xd93 oraz c7v, oba 65". Potwierdzam efekt bandingu w c7v w serialu MarcoPolo, nie duzy ale jest. W sonym brak tego efektu.

Ale ja z czym innym.

Mianowicie, pierw kupilem xd93, mam sloneczny salon z duzymi oknami a polmat matrycy w sonym najlepiej niweluje efekt odbic na matrycy. Niestety, chyba nie jestem w stanie pogodzic sie z podswietleniem krawedziowym(wszystko jest ok, dopoki nie zajdzie zmierzch). <kupilem i postawilem obok c7v, wszystko pieknie kolory, katy, itp. ale :( w dzien widze na matrycy krajobraz z za okna, a wieczorem odbicie lamp, ale za to piekna czern i brak jasych plam. Tak zle i tak nie dobrze. Nosze sie z zamiarem jeszcze jednej proby, mianowicie kupienia zd9, i tu moje pytanie czy ten model moze pomoc na moje bolaczki- jasne plamy na ciemnym tle w xd93 lub starszny efekt lustara w c7v? Czy zabawa w zwroty i zamiawiania nie ma sensu i lepiej wybrac jeden z dwoch ktore mam w domu?(zd9 jest na zamowienie 3 tygodnie) .

Przepraszam za pisownie, ale nie posiadam polskiej czcionki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, lonxx26 napisał:

Mianowicie, pierw kupilem xd93, mam sloneczny salon z duzymi oknami a polmat matrycy w sonym najlepiej niweluje efekt odbic na matrycy. Niestety, chyba nie jestem w stanie pogodzic sie z podswietleniem krawedziowym(wszystko jest ok, dopoki nie zajdzie zmierzch). <kupilem i postawilem obok c7v, wszystko pieknie kolory, katy, itp. ale :( w dzien widze na matrycy krajobraz z za okna, a wieczorem odbicie lamp, ale za to piekna czern i brak jasych plam. Tak zle i tak nie dobrze. Nosze sie z zamiarem jeszcze jednej proby, mianowicie kupienia zd9, i tu moje pytanie czy ten model moze pomoc na moje bolaczki- jasne plamy na ciemnym tle w xd93 lub starszny efekt lustara w c7v? Czy zabawa w zwroty i zamiawiania nie ma sensu i lepiej wybrac jeden z dwoch ktore mam w domu?(zd9 jest na zamowienie 3 tygodnie) .

Rozumiem że pod tymi "jasnymi plamami" masz na myśli efekt halo ? Tak czy inaczej - w porównaniu do XE93, ZD9 będzie przede wszystkim lepiej radził sobie właśnie z efektem halo wieczorami, choć równomierność podświetlenia matrycy jest wciąż jedynie średnia - ekran jest ciemniejszy przede wszystkim w rogach. Jednak jeśli chodzi o kąty to będzie to samo - nawet pod niewielkim kątem obraz będzie ulegał degradacji podobnie jak na XD93. Pamiętaj też, że jak będziesz oglądał pod kątem to ten efekt halo i tak się pojawi na ZD9. Jeśli chodzi o równomierność matrycy, to OLED będzie tu nie do pobicia. To samo z czernią i kątami, ale to już chyba wiesz. Może po prostu zainwestuj w zasłony i lepiej rozmieszczone oświetlenie ? :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ile teraz trzeba zapłacić za c7 ?

Na allegro chodził po 12800 ale sprzedawca był dla mnie nierzetelny. Zero kontaktu. Wolałem dopłacić i wziąłem z pewniejszego źródła - RTV Max. Na Ceneo aktualnie poniżej 14k

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.Wczoraj 65c7v zainstalował nową aktualizację 04.70.06. Zauważyłem nowy tryb obrazu; technicolor ekspercki.Co to jest i czy jeszcze coś nowego dodali ?

Hmm, u mnie mimo sprawdzenia aktualizacji wisi 03.60.09 i ani myśli znaleźć coś nowego

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprostuje tylko ze posiadam Sony XE a nie XD jak wczesniej omylkowo napisalem.

Szczerze nie na taka odpowiedz liczylem :( Mialem nadzieje ze ZD9 bedzie antidotum na efekt halo w xe93 i refleks na matrycy w c7v.

Domu nie przerobie dla tv :)

Bende musial chyba isc na kompromis, szoda tylko ze placac wcale nie male pieniadze nie mozna byc w pelni zadowolonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, lonxx26 napisał:

Szczerze nie na taka odpowiedz liczylem :( Mialem nadzieje ze ZD9 bedzie antidotum na efekt halo w xe93 i refleks na matrycy w c7v.

Dla mnie był to główny powód (idealna czerń, brak halo, bardzo dobre kąy) dla którego wybrałem OLEDa, a nie ZD9. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XE93 oddany, na razie zostal Lg c7v. Zamowilem tez ZD9, musze sam sie przekonac ktory bedzie lepszy w moim salonie. Sony przyjedzie za 3 tygodnie wiec mam troche czasu aby przetestowac LG ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

A który sprzedawca daje tak długi czas na prywatne testy ?

Współczuję temu kto potem dostanie taki ,,nowy" telewizor.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W norwegii, duze sieciowki daja 30 dni na zwrot jesli jest sie w jaki kolwiek sposob nie zadowolonym z zakupu mozna zwrocic produkt bez podania przyczyny i ponoszenia jakichkolwiek kosztow. Tak zwany " otwarty zakup".

2 minuty temu, vader_4747 napisał:

Współczuję temu kto potem dostanie taki ,,nowy" telewizor.

Przypuszczam ze tv odsylany jest do producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może mi potwierdzić, czy film w 4K + HDR puszczony z dysku twardego odtwarza napisy? Jakbym nie kombinował w ustawieniach odtwarzacza napisów brak. Inne filmy w 1080p napisy odtwarza prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plik z napisami musi być nazwany tak samo jak film. Napewno działa z napisami z rozszerzeniem srt (utf-8).

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vaGRAnt
I jak tam nowy C7 ? Jakieś pierwsze wrażenia ? Czy też wciąż testujesz ? :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Subman napisał:

@vaGRAnt
I jak tam nowy C7 ? Jakieś pierwsze wrażenia ? Czy też wciąż testujesz ? :)

Pierwsze wrażenia? Ja pie...le, ale wielki! :P W sklepie a we własnym pokoju to całkiem inne wrażenie robi, szczególnie jak się go zestawi z 50'tką która jeszcze wisi :)

50" vs. 65"

Wykonanie świetne, ta 'cienkość' ekranu zaszokowała kumpla, jak wyciągaliśmy go ze styropianów ;) Coś tam wstępnie poustawiałem tak pi razy drzwi. Ale obraz mimo wszystko robi ogromne wrażenie. Dało się to zauważyć w grach, nawet tych, które nie mają wsparcia HDR. Testować wiele nie testowałem, póki co 2 filmy w 4K i HDR (Strażników Galaktyki vol.2 i Marsjanina) i efekt powiem: no no tak to ja mogę oglądać! Za to najbardziej mi kopara opadła jak włączyłem inFamous: Second Son w HDR. Po prostu WOW! Te efekty płomieni - coś pięknego! Wiadomo - w chwili obecnej och i ach, to normalne. Z czasem pewnie będę zauważał niektóre niedociągnięcia wieku dziecięcego tych OLED'ów, lecz po miesiącu użytkowania raczej już nie wrócę do LCD :)

Póki co - jest rewelacyjnie :) Teraz tylko oczekiwać Xbox One X (Scorpio Edition) i zacznie się granie w 4K. W między czasie zostało mi powieszenie tego "plaskacza" na ścianę ( w innym wątku szukam uchwytu) oraz wymiana amplitunera. Ale to w 99% czułem że będę musiał go wymienić. Niby ma wsparcie do 4K ale już DHR10 nie. Wyszło to jak tylko włączyłem grę w tym trybie na PS4 - momentalnie dostałem informację - brak urządzenia na wejściu HDMI. Obecnie konsole (bo mam jeszcze PS3 - taki fetyszysta ze mnie :P) póki co podłączone są bezpośrednio do TV a sam dźwięk leci na ampka po ARC.

1 godzinę temu, leszekgd napisał:

Plik z napisami musi być nazwany tak samo jak film. Napewno działa z napisami z rozszerzeniem srt (utf-8).

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Faktycznie, działa w srt. Z przyzwyczajenia po poprzednim telewizorze wrzucałem pliki txt i banglało.Dzięki

Edytowane przez vaGRAnt
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, vaGRAnt napisał:

Pierwsze wrażenia? Ja pie...le, ale wielki! :P W sklepie a we własnym pokoju to całkiem inne wrażenie robi, szczególnie jak się go zestawi z 50'tką która jeszcze wisi :)

Szybko się przyzwyczaisz :) Ja się przyzwyczaiłem już po mniej więcej tygodniu po przejściu z Kuro 50" :) 

47 minut temu, vaGRAnt napisał:

Testować wiele nie testowałem, póki co 2 filmy w 4K i HDR (Strażników Galaktyki vol.2 i Marsjanina) i efekt powiem: no no tak to ja mogę oglądać! Za to najbardziej mi kopara opadła jak włączyłem inFamous: Second Son w HDR. Po prostu WOW! Te efekty płomieni - coś pięknego! Wiadomo - w chwili obecnej och i ach, to normalne. Z czasem pewnie będę zauważał niektóre niedociągnięcia wieku dziecięcego tych OLED'ów, lecz po miesiącu użytkowania raczej już nie wrócę do LCD :)

Dobre HDR z 4k na dobrym telewizorze zawsze robi pioronujące wrażenie :) Gratuluję zakupu !

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, KARTON napisał:

Panowie C7  55 cali w MM za 7999zł. Cena się robi po dodaniu do koszyka.

No chyba jednak nie działa taka promocja w MM po dodaniu do koszyka. Może wyjątkowo trafił się model powystawowy na zasadzie sprzedaży outletowej.

Za to na stronie Saturna jest obniżona cena do 8 923,30 zł.

Edytowane przez KaMario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakby to powiedzieć ...

IMG_20171027_143653[1].jpg

A jak dodam dwa do koszyka to pojawiają się dwie sztuki więc chyba nie wystawka

A b7 JEST ZA 8999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, KARTON napisał:

No jakby to powiedzieć ...

IMG_20171027_143653[1].jpg

A jak dodam dwa do koszyka to pojawiają się dwie sztuki więc chyba nie wystawka

No bo teraz już cena nawet bez wrzucania do koszyka jest 7999 zł ;-)

Widocznie system jakiś czas trawił nową cenę.

01.jpg

Edytowane przez KaMario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy u kogos z uzytkownikow c 7 wystąpily może juz powidoki  lub wuypalenia np. Od paskow na kanalach informacyjcnych ? W modelach "6" coraz więcej przypadkow powidokow czy wypalen. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KARTON
Powidoki są którkotrwałe i od początku tak samo podatne, więc nie można powiedzieć że jest więcej przypadków powidoków. Co najwyżej może być więcej użytkownikó OLEDów, którzy to raportują. Co do wypaleń , tak - jest nie mała liczba zgłoszeń wypaleń 6 serii i jest ich też coraz więcej bo ten proces zaczyna się dziać dopiero po odpowiednio długim wyświetlaniu statycznych elementów. W 7 serii jak do tej  pory nikt nikt nie zaraportował jeszcze wypalenia się OLEDa 7 serii ani tu, ani na amerykańskim forum avs (przynajmniej ja nie znam takiego przypadku). Na liczniku mojego C7 jest już ponad 2000 godzin i nie ma wypaleń, a kanały informacyjne lecą codziennie przez 2-3 godziny. Jasność jest jednak u mnie ustawiona na 50. Co do powidoków, to w 7 serii powidoki są zdecydowanie mniejsze i krócej trwają niż w 6 serii. W codziennym użytkowaniu C7 (filmu UHD, netflix, nc+ w tym programy informacyjne) nigdy nie zauważyłem powstanie widocznego powidoku.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.  Ile masz cali? Teraz są dobre ceny C7 w 55'. Ponizej 8 tys to dwa lata temu trzeba bylo zaplacic za eg910. U mnie będzie głównie nc+, netflix ,.filmy z dysku. Gdzies czytalem o slabej ostrosci materialu z nc+ na b7??? ( mam turbo dekoder)  I wez tu bądź mądry kazdy chwali swoje. Jedni oled , jedni samsung MU70.. 

A inni sony z androidem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Subman napisał:

Na liczniku mojego C7 jest już ponad 2000 godzin

No to wychodzi 200 dni po 10 godzin.Kiedy został kupiony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KARTON
Posiadam 65" model C7. Jest mnóstwo różnych aspektów za i przeciw OLEDom i tak samo jeśli chodzi o LCD. Jeśli chodzi o same aspekty obrazu, to kluczowe są tu bardzo dobre kąty w OLED, bardzo dobra równomierność, bardzo dobre kolory, o 2 rzędy wielkości szybsza matryca OLED (przydatne w grach i czasami w szybkim sporcie) no i oczywiście idealna czerń i nieskończony kontrast. Jeśli chodzi o LCD, to myślę, że w tym roku najlepszy jest Sony, głównie ze względu na bardzo dobry postprocessing słabszych materiałów (to może być przydatne w nc+). Plusami LCD jest też większa jasność, ale OLED nadrabia to według mnie dzięki idealnej czerni. Obraz na OLED na nc+ w dobrych jakościowo kanałach FHD (TVN, Polsat, TVP) jest więcej niż przyzwoita, choć w Sony dzięki powyższym mechanizmom postprocesingu obraz będzie wydawał się lepszy (ostrzejszy). Netflix ostatnio coraz więcej produkcji wydaje w 4k i z HDR i stąd różnice w ostrości pewnie się zacierają. W bardzo dobrych jakościowo materiałach UHD z Blu Ray lepszy będzie już obraz z OLEDa, bo mechanizmy postprocesingu już nic więcej nie będą w stanie poprawić.
PS. Oglądałem właśnie przed chwilą na C7 kilka pierwszych epizodów Planety Ziemii 2 w UHD w HDR10 - no po prostu jedno, wielkie WOW :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Subman napisał:

@KARTON
Powidoki są którkotrwałe i od początku tak samo podatne, więc nie można powiedzieć że jest więcej przypadków powidoków. Co najwyżej może być więcej użytkownikó OLEDów, którzy to raportują. Co do wypaleń , tak - jest nie mała liczba zgłoszeń wypaleń 6 serii i jest ich też coraz więcej bo ten proces zaczyna się dziać dopiero po odpowiednio długim wyświetlaniu statycznych elementów. W 7 serii jak do tej  pory nikt nikt nie zaraportował jeszcze wypalenia się OLEDa 7 serii ani tu, ani na amerykańskim forum avs (przynajmniej ja nie znam takiego przypadku). Na liczniku mojego C7 jest już ponad 2000 godzin i nie ma wypaleń, a kanały informacyjne lecą codziennie przez 2-3 godziny. Jasność jest jednak u mnie ustawiona na 50. Co do powidoków, to w 7 serii powidoki są zdecydowanie mniejsze i krócej trwają niż w 6 serii. W codziennym użytkowaniu C7 (filmu UHD, netflix, nc+ w tym programy informacyjne) nigdy nie zauważyłem powstanie widocznego powidoku.

Jak mozna to kiedy kupiles ile cali i gdzie. Za ile to nie istotne ceny sie zmieniaja z dnia na dzien w chwili obecnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi