Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XE93 TEST (KD-55XE9305) najwyższy model LED LCD 4K HDR od Sony z Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Antoś Pierwszy napisał:

przepraszam za off top , ale niestety w innych wątkach trudno 'doprosić się' o odpowiedź, czy jest możliwość gdzieś dostania jeszcze 55xe9305 jako egzemplarz nowy? nieekspozycyjny ? z góry dzięki za odpowiedź

Może być problem. :(A patrzyłeś po niemieckim eBayu/Amazonie lub podobnych stronach? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.05.2018 o 20:40, Subman napisał:

No też nie do końca tak jest ? Druga ścieżka to tzw. dodatkowa warstwa "ulepszająca" (ang. enhancement layer). Ta dodatkowa warstwa HEVC ma 1/4 rozdzielczości pierwszego streamu video. Po złożeniu streamu HDR10 (1 stream), warstwy enhancement (2 stream) oraz metadanych w specjalnym dekomposerze DV, uzyskujemy pełen stream Dolby Vision:

rpXCCzz

https://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-vision/dolby-vision-white-paper.pdf

Chapeau Bas!

Tak to faktycznie wygląda bo dziś bawiłem się programem MKVTool z "Szeregowcem Ryanem". Wyrzuciłem ścieżkę HDR10 i zostawiłem samo DV - w żaden sposób nie dało się nic obejrzeć. Szary ekran z dziwnymi pixelami.

Teraz kiedy wiemy już na omawiany temat praktycznie wszystko proszę o odpowiedź dlaczego telewizory LG odtwarzają pliki MKV z DV, a nasz SONY nie? Jeśli nie trzeba wybierać ścieżek (bo aby mieć pełne DV potrzeba HDR10 w 4K i DV w FHD) to DV powinno domyślnie być uruchamiane w SONY - a nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem Xe9305 od kilku dni. Mam pewien problem gdy odpalam  grę na PS Pro, obraz się "odświeża". Tak samo jest jak wyłączam grę i wchodzę do interfejsu. Dołączyłem link który obrazuje problem. Z góry dziękuję za informację i pomoc. https://youtu.be/2ZZvZgb3N-Y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Daniel Duszyk napisał:

Witam, jestem posiadaczem Xe9305 od kilku dni. Mam pewien problem gdy odpalam  grę na PS Pro, obraz się "odświeża". Tak samo jest jak wyłączam grę i wchodzę do interfejsu. Dołączyłem link który obrazuje problem. Z góry dziękuję za informację i pomoc. https://youtu.be/2ZZvZgb3N-Y

A podczas grania? Bo jak nie to czy stanowi to problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas grania nie zauważyłem tego problemu tylko podczas włączenia gry lub wychodzenia z gry do interfejsu. Nie miałem takiej sytuacji w innych telewizorach i zastanawiałem się czy to norma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, ecthable napisał:

Chapeau Bas!

Tak to faktycznie wygląda bo dziś bawiłem się programem MKVTool z "Szeregowcem Ryanem". Wyrzuciłem ścieżkę HDR10 i zostawiłem samo DV - w żaden sposób nie dało się nic obejrzeć. Szary ekran z dziwnymi pixelami.

Teraz kiedy wiemy już na omawiany temat praktycznie wszystko proszę o odpowiedź dlaczego telewizory LG odtwarzają pliki MKV z DV, a nasz SONY nie? Jeśli nie trzeba wybierać ścieżek (bo aby mieć pełne DV potrzeba HDR10 w 4K i DV w FHD) to DV powinno domyślnie być uruchamiane w SONY - a nie jest...

Sony prawdopodobnie wspiera DV tylko w konfiguracji "Single Layer", stąd potrzeba przystosowania innych urządzeń do tego wymogu (innymi słowy - niech inni odwalą czarną robotę i przekonwertują nam "Dual Layer" na singla). Oczywiście to znowu tylko przypuszczenia, ale na podstawie dokumentacji całkiem prawdopodobne. Mam nadzieję (głupi jestem :P), że niedługo doczekamy się wsparcia dla duala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Daniel Duszyk napisał:

Podczas grania nie zauważyłem tego problemu tylko podczas włączenia gry lub wychodzenia z gry do interfejsu. Nie miałem takiej sytuacji w innych telewizorach i zastanawiałem się czy to norma. 

Raczej normalne, mam takie zjawisko raz na jakiś czas w trakcie oglądania TV: Film / Sport.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Daniel Duszyk napisał:

Wygląda na przejście z trybu RGB na YUV422 (czy prezentowana gra włączała tryb HDR?) Jakie masz ustawienia konsoli dotyczące obrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzić w modelu XE9305 ile przepracował godzin? Mam możliwość kupić jeden model i chciałbym zerknąć ile już pracował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 hours ago, Toma-San said:

Wygląda na przejście z trybu RGB na YUV422 (czy prezentowana gra włączała tryb HDR?) Jakie masz ustawienia konsoli dotyczące obrazu?

Próbowałem na automatycznych oraz na 2160p rgb lub yuv422. Cały czas przejście obrazu następuje. Zamieniłem też kable (purelink) i cały czas tak samo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Daniel Duszyk napisał:

Próbowałem na automatycznych oraz na 2160p rgb lub yuv422. Cały czas przejście obrazu następuje. Zamieniłem też kable (purelink) i cały czas tak samo. 

Przejście z rgb na yuv422 dla trybu HDR jest całkowicie normalne. Jutro sprawdzę, jak u mnie proces przebiega.

2 godziny temu, user7878 napisał:

Jak sprawdzić w modelu XE9305 ile przepracował godzin? Mam możliwość kupić jeden model i chciałbym zerknąć ile już pracował.

Wyłączasz TV pilotem, a później szybko naciskasz po kolei: i+ 5 volume- power. Pojawi się menu serwisowe, na dole ostatni wiersz jest w formacie aaaa-bbbb-cccc, gdzie aaaa to przepracowane godziny, bbbb to ilość włączeń, a cccc nie pamiętam. :P Wychodzisz homem. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. 6 godzin i 5 włączeń wiec jest ok.
Widać też lekki banding - na piłce nożnej. Poza tym obraz na trybie Kino pro rewelacja. Zostawiam go.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, user7878 napisał:

Dzięki. 6 godzin i 5 włączeń wiec jest ok.
Widać też lekki banding - na piłce nożnej. Poza tym obraz na trybie Kino pro rewelacja. Zostawiam go.

Gratulacje. Świetny TV kupiłeś. ? Jak trochę popracuje, banding powinien zaniknąć.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem... Okazało się, że moje problemy z soundbarem nie wynikały z problemu z nim samym, a prawdopodobnie z HDMI ARC wejściem. Ilekroć nie mam obrazu przez to wejście wystarczy, że zrobię soft reset z pilota i zaczyna wszystko śmigać normalnie. Gdy wyłączę tv muszę każdorazowo powtarzać te czynność po włączeniu. Tylko dzieje się tak przy HDMI rozszerzonym formacie, standard chodzi. Factory reset nic nie pomogl...wychodzi na to ze wejście hdmi mam zwalone? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - prosz eo przypomnienie ktora z opcjow ustawieniach obrazu odpowiada za tzw. efekt teatru, cos jak na brazylijskiej operze.

Wczoraj zaczalem ogladac DARK na Netflixie i bardzo mnie denerwuje ten brak  glebi... A moze ten serial jest tak krecony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Koowall napisał:

Mam problem... Okazało się, że moje problemy z soundbarem nie wynikały z problemu z nim samym, a prawdopodobnie z HDMI ARC wejściem. Ilekroć nie mam obrazu przez to wejście wystarczy, że zrobię soft reset z pilota i zaczyna wszystko śmigać normalnie. Gdy wyłączę tv muszę każdorazowo powtarzać te czynność po włączeniu. Tylko dzieje się tak przy HDMI rozszerzonym formacie, standard chodzi. Factory reset nic nie pomogl...wychodzi na to ze wejście hdmi mam zwalone? 

A sprawdzałeś, czy w sounbarze też nie trzeba włączyć jakiegoś trybu rozszerzonego? No i tradycyjnie przyczyną może być kiepskiej jakości kabel HDMI. 

38 minut temu, ellah napisał:

Panowie - prosz eo przypomnienie ktora z opcjow ustawieniach obrazu odpowiada za tzw. efekt teatru, cos jak na brazylijskiej operze.

Wczoraj zaczalem ogladac DARK na Netflixie i bardzo mnie denerwuje ten brak  glebi... A moze ten serial jest tak krecony?

Spójrz na motionflow. Pierwszy suwak odpowiada za płynność (menu "gładkość"), drugi za rozmycie (menu "czystość").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soundbar też ma wsio włączone ? kable napewno nie, zainwestowałem w Purelinki. Tak jak pisałem, jak zrobię soft reset to chodzi do momentu aż nie wyłączę tv i historia się powtarza... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soft reset czyli długo wciśnięty przycisk włączenia/wyłączenia TV na pilocie? (zielony)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Koowall napisał:

Soundbar też ma wsio włączone ? kable napewno nie, zainwestowałem w Purelinki. Tak jak pisałem, jak zrobię soft reset to chodzi do momentu aż nie wyłączę tv i historia się powtarza... 

A masz najnowszy soft w TV? Też miałem problemy z ARCem, dopóki nowego softu nie wgrałem (bardzo podobne objawy do twoich - po przełączeniu na inne źródło i powrocie do starego ginął mi dźwięk do momentu restartu TV lub ampli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Toma-San napisał:

A masz najnowszy soft w TV? Też miałem problemy z ARCem, dopóki nowego softu nie wgrałem (bardzo podobne objawy do twoich - po przełączeniu na inne źródło i powrocie do starego ginął mi dźwięk do momentu restartu TV lub ampli)

Mam soft ten z bodajże 23/05 czyli najnowszy. U mnie nie ma nic albo jest sam dźwięk bez obrazu z informacją, że format nieobslugiwany, wtedy soft reset i działa. Niestety taka metoda męcząca jest na dłuższą metę, bo nie tak powinno to chodzić... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem dziś TV bo była dostępna jakaś aktualizacja, chyba DOLBY VISION.

Wszystko przebiegło poprawnie tv sam się zresetował, ale patrze teraz uciekły gdzieś apki:

-Player tvn

-ipla itp.   Miał ktoś tak? -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał:

Zaktualizowałem dziś TV bo była dostępna jakaś aktualizacja, chyba DOLBY VISION.

Wszystko przebiegło poprawnie tv sam się zresetował, ale patrze teraz uciekły gdzieś apki:

-Player tvn

Ta z DV była już dawno, teraz inna. Player i Ipla na swoim miejscu są. 

U mnie widzę, że jeżeli mam wyłączoną Bravie Sync to ARC śmiga aż miło. Jak włączę to wtedy są problemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał:

-Player tvn

Nope. U mnie wszystko ok, chociaż na początku TV dwa niespodziewane restarty zanotował. Od jakiegoś czasu cisza i spokój (i oby tak zostało :) )

A apki z ekranu zniknęły, czy z systemu? Może jeszcze jeden restart TV pomoże?

Edytowane przez Toma-San

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nikt nie zauważył bardzo pozytywnej poprawy jakości obrazu po sofcie z DV?

Na moje oko wygląda to jakby włączyli funkcję którą miałem w Sony HX850 czyli uwydatnianie szczegółów i poprawianie krawędzi.

Dziwi mnie tylko, że samo SONY wprowadziło to potajemnie, tak jakby na premierę XE93 chcieli celowo obniżyć jakość obrazu względem Oleda A1.

Porównywałem oba TV obok siebie i właśnie taka różnica je dzieliła na A1 obraz był bardziej detaliczny.

Teraz na Netflixie obraz żyleta a pasek rozdzielczość w TV na standard czyli 20 i ostrość na standardowe 50.

Wcześniej przy standardowych ustawieniach ostrości i rozdzielczości filmy były strasznie rozmyte, ale myślałem, że to wina samego streamu.

Ogólnie rzecz biorąc to co robi ten TV z obrazem to magia i to zarówno w SDR jak i HDR.

Kolejna ciekawostka to jasność trybów HDR. Nie każdy tryb obrazu świeci tak samo.

Uwagę tak naprawdę warto zwrócić tylko na 3 tryby: Kino domowe, Kino Pro, Własny.

Kolejność którą podałem wiąże się z jasnościa czyli Kino domowe najciemniejszy a Własny najjaśniejszy.

Bardzo dobrze wyłapuje się to na grach typu GT SPORT czy Uncharted 4 (mowa oczywiście o HDR)

Bardzo wnikliwe testuję to cudo i zaskakuje mnie każdego dnia :)

Posiadacz 55XE9305 - wersja z fabrycznym androidem 7.0 - kupiony po koniec kwietnia tego roku.

Żeby zobaczyć pełnię możliwości tego TV mocno polecam profesjonalną kalibrację.

Gotowe ustawienia kalibracyjne omijać bo mogą namieszać w kolorach.

Koszt może nie jest mały, ale daje 100% możliwości danego egzemplarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cezary Lenkiewicz - mogli zmienić bibliotekę DV na nowszą, czego efektem jest poprawa jakości obrazu. Skaler w Soniakach rzeczywiście jest najlepszy, więc nawet z SDRa idzie sporo wycisnąć. :) Podejrzewam, że różnice w jasności HDR wynikają z włączonych/wyłączonych wspomagaczy obrazu w różnych trybach - dlatego niektóre wydają się jaśniejsze lub ciemniejsze. Dla gier ze względu na input lag sugeruję zostać przy trybie dedykowanym i w nim zmienić ustawienia na najbardziej odpowiadające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi