Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pytanie do oglądających ME na kanale TVP 4K na platformie C+. Na jakich ustawieniach oglądać? Mam  wrażenie, że na wszystkich ustawieniach w HDR postacie mają twarze przeciągnięte w zielony kolor. 4K + HDR na na filmach z netflixa super, ale to 4K w HDR na C+ to beznadzieja dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jest skopane tylko na DVB-T2 jest ok, to nie jest kwestia żadnych ustawień.

Edytowane przez prodarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, prodarek napisał:

Bo jest skopane tylko na DVB-T2 jest ok, to nie jest kwestia żadnych ustawień.

Ale co jest skopane na C+? Wczoraj, szczególnie w 2 połowie, było bardzo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, prodarek napisał:

Ale może już dzisiaj jest ok nie wiem trzeba by sprawdzić

No właśnie skończyłem jedyny dzisiejszy mecz Belgia - Rosja i fakt, problem zauważyłem.

Dziwne, że wczoraj mi się podobało - może efekt pierwszego zauroczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś się zastanawiał czy naziemna TVP 4K działa na LG B7, albo w ogóle się zastanawiał czy B7 obsłuży kanały telewizji naziemnej DVB-T2 HEVC, to odpowiadam:

tak, wszystko działa tak jak powinno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy do TV z 120 hz matrycą ale hdmi 2.0b jestem w stanie dostarczyć jakikolwiek sygnał 120 hz? Czyt to skompresowany np. yuv 4.2.0 czy o niższej rozdzielczości?

A może takie tv po hdmi przyjmują wyłącznie 60 hz max a matryce upłynniają do 120 hz.

Swoja drogą hdmi 2.0b nie jest w stanie przyjąć pełnego sygnału 4k 60 hz HDR i obraz taki musi być kompresowany np. do yuv 422 ale gdyby  go skompresować do yuv 420 (120 hz) lub puścić pełne rgb ale w 1440p i 120 fps. Czy komuś kiedykolwiek udało się przyjąć jakikolwiek sygnał 120 fps na tv z hdmi 2.0b?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, quakeslu napisał:

Witam

Czy do TV z 120 hz matrycą ale hdmi 2.0b jestem w stanie dostarczyć jakikolwiek sygnał 120 hz? Czyt to skompresowany np. yuv 4.2.0 czy o niższej rozdzielczości?

A może takie tv po hdmi przyjmują wyłącznie 60 hz max a matryce upłynniają do 120 hz.

Swoja drogą hdmi 2.0b nie jest w stanie przyjąć pełnego sygnału 4k 60 hz HDR i obraz taki musi być kompresowany np. do yuv 422 ale gdyby  go skompresować do yuv 420 (120 hz) lub puścić pełne rgb ale w 1440p i 120 fps. Czy komuś kiedykolwiek udało się przyjąć jakikolwiek sygnał 120 fps na tv z hdmi 2.0b?

Za pomocą HDMI 2.0b bez problemu prześlesz sygnał 120 Hz w 1080p jak i 1440p z HDR.

4K@120 Hz jest teoretycznie możliwe przy chromie 4:2:0 bez HDR, ale szczerze nie widziałem żadnego telewizora który by to potrafił, bo takiego trybu nie przewidywała specyfikacja HDMI. Więc teoretycznie się da, ale w praktyce nie wiem czy jest jakiś TV na którym coś takiego działa bez problemów (czyt. jest używalne).

W naszym przypadku na B7 bez problemu działa tylko 120 Hz w 1080p. Oczywiście z RGB i HDR. Szkoda, że nie obsługuje 1440p, ale to weszło później w nowszych modelach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, efel napisał:

Za pomocą HDMI 2.0b bez problemu prześlesz sygnał 120 Hz w 1080p jak i 1440p z HDR.

4K@120 Hz jest teoretycznie możliwe przy chromie 4:2:0 bez HDR, ale szczerze nie widziałem żadnego telewizora który by to potrafił, bo takiego trybu nie przewidywała specyfikacja HDMI. Więc teoretycznie się da, ale w praktyce nie wiem czy jest jakiś TV na którym coś takiego działa bez problemów (czyt. jest używalne).

W naszym przypadku na B7 bez problemu działa tylko 120 Hz w 1080p. Oczywiście z RGB i HDR. Szkoda, że nie obsługuje 1440p, ale to weszło później w nowszych modelach. 

W nowszych modelach z hdmi 2.0b czy juz hdmi 2.1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, quakeslu napisał:

W nowszych modelach z hdmi 2.0b czy juz hdmi 2.1?

Tego nie wiem. Podejrzewam że w tych z HDMI 2.1.

Jeżeli chodzi jeszcze o TVP 4K, to polecam zmienić język audio (ikonką w prawym górnym roku) na ten drugi. Pierwsza ścieżka domyślnie przy przełączaniu kanału to jest Dolby Digital 2.0. Druga to jest ponoć Dolby Atmos (czy tak jest nie wiem bo nie mam sprzętu), ale na pewno to jest dźwięk wielokanałowy bo u mnie odtwarza to jako 5.1 gdzie komentatorzy są w kanale centralnym a cały stadion w pozostałych kanałach ładnie rozłożony. Efekt jest naprawdę dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie są 3 ścieżki do wyboru i ta 3 przesyła sygnał Dolby Atmos - zgodnie z informacją na moim amplitunerze.

Efekt rzeczywiście jest fajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem właśnie 3 matrycę wymienioną na gwarancji, ponownie z tytułu wypaleń. Muszę powiedzieć, że nie było żadnych problemów ze strony LG z wymianą, serwisant od razu przyjechał z nową matrycą. Natomiast zaznaczyłem i na infolinii i przy wizycie serwisanta, że 2gi raz jest ten sam problem oraz, że chyba jest coś nie tak skoro po dwudziestu paru godzinach wyświetlania (łącznie, nie za jednym razem) jednego contentu (Tetris effect) mam powypalane elementy na matrycy. Serwisant na to: "ja tu jestem po to żeby wymienić matrycę i nic więcej, może Pan składać reklamację do LG dotycząca elektroniki telewizora ale już i tak jest po gwarancji, ma Pan tylko gwarancję na matrycę", no to ja mówię, że skoro 2gi raz jest ten sam problem to 3cia matryca z dużą dozą prawdopodobieństwa też się wypali i czy LG ma ochotę mi wymieniać co półtorej roku matrycę na nową, serwisant: "no to będzie miał Pan dożywotnio wymienianą matrycę". Komedia :)

Aaa no i oczywiście było pieprzenie serwisanta po raz kolejny, że zrobiłem tylko 7 razy długie czyszczenie matrycy :D

Edytowane przez lukasz89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, lukasz89 napisał:

Dostałem właśnie 3 matrycę wymienioną na gwarancji, ponownie z tytułu wypaleń. Muszę powiedzieć, że nie było żadnych problemów ze strony LG z wymianą, serwisant od razu przyjechał z nową matrycą. Natomiast zaznaczyłem i na infolinii i przy wizycie serwisanta, że 2gi raz jest ten sam problem oraz, że chyba jest coś nie tak skoro po dwudziestu paru godzinach wyświetlania (łącznie, nie za jednym razem) jednego contentu (Tetris effect) mam powypalane elementy na matrycy. Serwisant na to: "ja tu jestem po to żeby wymienić matrycę i nic więcej, może Pan składać reklamację do LG dotycząca elektroniki telewizora ale już i tak jest po gwarancji, ma Pan tylko gwarancję na matrycę", no to ja mówię, że skoro 2gi raz jest ten sam problem to 3cia matryca z dużą dozą prawdopodobieństwa też się wypali i czy LG ma ochotę mi wymieniać co półtorej roku matrycę na nową, serwisant "no to będzie miał Pan dożywotnio wymienianą matrycę". Komedia :)

Bardzo dziwne, że tak szybko się wypala. By to były dokładnie sesje w tetris? Codziennie i nic innego nie było puszczane? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Kolam napisał:

Bardzo dziwne, że tak szybko się wypala. By to były dokładnie sesje w tetris? Codziennie i nic innego nie było puszczane? 

Mam dokładnie 24 godziny zrobione w Tetris na przestrzeni około 4 miesięcy, gramy z żoną co jakiś czas pojedynki, max godzinka do półtorej przy jednym posiedzeniu. Nie gramy codziennie, ja gram codziennie ale jestem graczem singlowym i gram w różne gry więc nie ma mowy o tym, że tłukę jedną grę przez kilkaset godzin dzień w dzień. Co ciekawe na starej matrycy już mi się zaczynał robić delikatny obrys belki z wynikiem z TVP, oglądałem z euro jakieś 3/4 wszystkich meczów więc po tym też widać, że coś jest mocno nie tak :) tutaj co prawda dzień w dzień się oglądało przy grupowych meczach ale potem zawsze wskoczył jeszcze jakiś serial, czy granie na konsoli. Poza tym to i tak śmieszna ilość godzin żeby się miało cokolwiek wypalać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, lukasz89 napisał:

Mam dokładnie 24 godziny zrobione w Tetris na przestrzeni około 4 miesięcy, gramy z żoną co jakiś czas pojedynki, max godzinka do półtorej przy jednym posiedzeniu. Nie gramy codziennie, ja gram codziennie ale jestem graczem singlowym i gram w różne gry więc nie ma mowy o tym, że tłukę jedną grę przez kilkaset godzin dzień w dzień. Co ciekawe na starej matrycy już mi się zaczynał robić delikatny obrys belki z wynikiem z TVP, oglądałem z euro jakieś 3/4 wszystkich meczów więc po tym też widać, że coś jest mocno nie tak :) tutaj co prawda dzień w dzień się oglądało przy grupowych meczach ale potem zawsze wskoczył jeszcze jakiś serial, czy granie na konsoli. Poza tym to i tak śmieszna ilość godzin żeby się miało cokolwiek wypalać...

Przesuwanie pikseli wł i luminancja loga? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Kolam napisał:

Przesuwanie pikseli wł i luminancja loga? 

Przesunięcie obrazu włączone cały czas, ale nie mam takiej opcji jak luminacja loga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.07.2021 o 11:41, lukasz89 napisał:

ma Pan tylko gwarancję na matrycę", no to ja mówię, że skoro 2gi raz jest ten sam problem to 3cia matryca z dużą dozą prawdopodobieństwa też się wypali i czy LG ma ochotę mi wymieniać co półtorej roku matrycę na nową, serwisant: "no to będzie miał Pan dożywotnio wymienianą matrycę". Komedia

Ewidentnie masz coś innego popsutego w TV, prawdopodobnie mechanizm kompensacji w ogóle nie działa i stąd ten cyrk. Poczekaj do wymiany czwartej matrycy i napisz parę maili do LG do centrali, że masz dość bawienia się w wymiany matrycy non stop, skoro ewidentnie widać że to coś z elektroniką telewizora jest nie tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dostalem dzis aktualizacje do mojego C7. Wersja06.00.05. Czy ktos wie ,co ona psuje? Troche strach robic aktualizacje 4ro letniego tv.Boje sie zeby LG mi go nie usmiercilo😁😁😁.Dzieki za odpowiedzi

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe bo 6.00.05 to dość już stary firmware. Aktualizacja faktycznie była i mój B7 chodzi teraz na 6.00.20

Niestety nie ma żadnych informacji co ta aktualizacja zmienia/poprawia/psuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak wcześniejsze modele były bardziej podatne. Ja mam B7 ponad 3 lata i nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od 4 lat intensywnie używany i wszystko jest ok. Tyle że ja unikam statycznych obrazów

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ma ponad 4 lata i nic. Od jakiegoś pół roku intensywnie katowany konsolą i również żyje. Ale ja nie oglądam kanałów informacyjnych, generator filmy i rozrywka. W moim przypadku słabością okazuje się pilot bo wycieraj się opisy na przyciskach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tracer10 napisał:

Tak między nami czy model B7 nie jest najgorszym Oledem pod względem wypaleń?

Najgorsze były pierwsze przymiarki Sony albo Samsung. Drogie, małe i awaryjne. Szybko sobie dali z tym spokój. Później nastąpiły nowożytne czasy, czyli opatentowanie przez LG metody produkcji paneli która jest stosowana do dzisiaj. Najgorsze były pierwsze dwie serie czyli 9xx a potem przeszli na numerację obecnie znaną czyli 6 (B6, C6 ) itp gdzie producent podawał tą trwałość matrycy z czapy na poziomie 30 tys godzin. Od 7mek w górę już się chwalą 100 tys godzin. 

Realnie to wygląda tak, że seria 7 faktycznie znacząco się poprawiła pod kątem wypaleń. Na forum było dużo więcej informacji o wypalonych oledach serii 6 niż serii 7, mimo że seria 7 się sprzedała w dużo większej ilości egzemplarzy ze względu na cenę.

Później doszły jakieś drobne pierduty czyli sterowanie funkcją wygaszania logo (sama funkcja była już chyba nawet w serii 6, ale nie dało się sterować) i większy subpiksel czerwony. Od paru generacji zmniejszają po cichu i po trochu jasność, żeby jeszcze bardziej poprawić trwałość na wypalenia. Na ile te zmiany poprawiły tę wytrzymałość nie wiadomo. Nie wiadomo też jak wytrzymałe panele produkuje nowa fabryka w Chinach, którą uruchomiono niedawno. 

Podsumowując: moja B7mka również działa po 4 latach bez wypaleń i bez problemów, nie dając mi żadnych argumentów na jej wymianę.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi