Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko dlaczego akurat łączysz oled i utratę kalibracji. Telewizory różnych marek i technologii psują się z najróżniejszych powodów. I zwykle wtedy kasa w błoto
Trzy razy splunąłem przez prawe ramię zanim napisałem, że projektory też się psują i też są wymieniane
Jasne. Oczywiście. Ja nie krytykuje ani LG ani oleda. Napisałem spontaniczne odczucie.
W innych markach nie wiem jak jest. Bo tego nie ślędzę. Ale z całym szacunkiem do oled/LG. Wymiana tv to przecież klient nic nie traci (oprócz czasu i nerwów) A nawet zyskuje nowy udoskonalony model. I tu wtrącam tą kalibrację. Nikt mi tego nie zapłaci. Tylko o to mi chodzi. O tym nikt nie wspomina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, STELVIO napisał:

Jasne. Oczywiście. Ja nie krytykuje ani LG ani oleda. Napisałem spontaniczne odczucie.
W innych markach nie wiem jak jest. Bo tego nie ślędzę. Ale z całym szacunkiem do oled/LG. Wymiana tv to przecież klient nic nie traci (oprócz czasu i nerwów) A nawet zyskuje nowy udoskonalony model. I tu wtrącam tą kalibrację. Nikt mi tego nie zapłaci. Tylko o to mi chodzi. O tym nikt nie wspomina.

Nie tłumacz się tak namiętnie ;) Nic nie pisałem o LG, tylko ogólnie o tv i projektorach w kontekście utraconej kalibracji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś złożyłem rękojmie, ma przyjechać serwisant z lg i zatwierdzić wadę. Zaznaczyłem zwrot gotówki ewentualnie wymiana na nowy tv. Zobaczymy,dam znać co dalej.

Wysłane z Honor 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym najlepiej sprawdzić wypalenia? Jest jakiś konkretny szablon? Za 3 miechy kończy się mi gwarancja i nie chciałbym przespać jak coś się zaczyna dziać

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej widać na czerwonej planszy, potem zeielona,  niebieska,  żółta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, LV426 napisał:

Najlepiej widać na czerwonej planszy, potem zeielona,  niebieska,  żółta. 

Magenta wydaje się najlepiej pokazywać ewentualne kłopoty.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A mnie wymienili samą matrycę nie dali nowego TV  
Drugie wypalenie i nie dali nowego TV?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, JohnnyCash napisał:

Drugie wypalenie i nie dali nowego TV?

Pierwsza wymiana

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak rękojmia poszła bardzo szybko nawet nie miałem wizyty serwisanta. Dziś zadzwonili z lg że mają dla mnie nowy tv. Kazali sobie wysłać fotki usterki, tabliczki znamieniowej i paragonu. No no zaskoczyli mnie mile.., ponieważ to pierwsza usterka.

Wysłane z Honor 9

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pierwsza wymiana
Nigdy nie wymieniają TV przy pierwszym wypaleniu... Do naszych TV matrycę póki co są...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nigdy nie wymieniają TV przy pierwszym wypaleniu... Do naszych TV matrycę póki co są...

No nie zawsze w moim przypadku właśnie za pierwszym razem, dostanę nowy tv. Zgłaszałem rękojmie u sprzedawcy.

Wysłane z Honor 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No nie zawsze w moim przypadku właśnie za pierwszym razem, dostanę nowy tv. Zgłaszałem rękojmie u sprzedawcy.

Wysłane z Honor 9

Jeśli serwis odbił, że nie mają matryc to dostałeś nowy, dobrze dla Ciebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli serwis odbił, że nie mają matryc to dostałeś nowy, dobrze dla Ciebie default_smile.png

Trafiłeś ale i tak bym walczył o wymiany na nowy. Dobrze się skończyło.

Wysłane z Honor 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trafiłeś ale i tak bym walczył o wymiany na nowy. Dobrze się skończyło.

Wysłane z Honor 9

Wymiana na nowy wbrew pozorom nie jest najlepszym rozwiązaniem :) Wymieniając matrycę masz gwarancję na matrycę na 24m-ce, więc użytkujesz, aż znów się wypali i wtedy wymiana TV na jeszcze nowszy model :) Po drodze oczywiście może zepsuć się coś poza matrycą i zaczyna się trochę loteria co pierwsze, ale wiadomo, że im większe ryzyko tym większa stawka do wyjęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę. No albo dostajesz nowy sprzedajesz i kupujesz 65 cali ewentualnie jak go zatrzyma to mam pewność że gwarancja potrwa 24 miesiące i też dostanę nowszy model. Więc opcji jest więcej.

Wysłane z Honor 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, JohnnyCash napisał:

Wymiana na nowy wbrew pozorom nie jest najlepszym rozwiązaniem :) Wymieniając matrycę masz gwarancję na matrycę na 24m-ce, więc użytkujesz, aż znów się wypali i wtedy wymiana TV na jeszcze nowszy model :) Po drodze oczywiście może zepsuć się coś poza matrycą i zaczyna się trochę loteria co pierwsze, ale wiadomo, że im większe ryzyko tym większa stawka do wyjęcia :)

Wymiana na nowy tym bardziej resetuje gwarancję (warto zachować potwierdzenie wymiany z datą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wymiana na nowy tym bardziej resetuje gwarancję (warto zachować potwierdzenie wymiany z datą)
Po za tym to nie istotna sprawa co jest lepsze nowy telewizor czy matryca ważne że u lg fajnie to działa. Ale najlepiej by było żeby tv służył parę lat. Zero stresu i straty czasu.

Wysłane z Honor 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.01.2020 o 22:54, starsky86 napisał:

Na czym najlepiej sprawdzić wypalenia? Jest jakiś konkretny szablon? Za 3 miechy kończy się mi gwarancja i nie chciałbym przespać jak coś się zaczyna dziać

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Czerwona plansza na niej najlepiej widać wypalenia

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź też magente a najlepiej wszystkie kolory podstawowe czerwony, zielony, niebieski i również szary. Kazdy z kolorow moze pokazac wypalenia subpikesli innego koloru, ale najszybciej wypala sie kolor czerwony.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tu po raz pierwszy bo mam problem właśnie z tym modelem. Chciałbym was prosić o opinię

w Grach w rozdzielczości 4k HDR - ekran zaczyna bardzo mocno mrugać białym światłem
( w rozdzielczości 1080 to się nie dzieje ) 

krótki filmik jak to wygląda:

https://drive.google.com/open?id=1COVaAls8GjL4cqYikSHM42BCaP-sfP0Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. działa komuś udostępnianie ekranu z telefonu ??

nie przez aplikację bo ta działa, że szkoda gadać

2. mam czasami problem z odpaleniem TV z pilota i wyłączeniem, to nie wina baterii i guzika, 😕 może ktoś coś podobnego przerabiał ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi