Skocz do zawartości
Gmeru

Jaki telewizor dla gracza? Przegląd wyświetlaczy 2016 do konsoli Ultra HD (4K, HDR, szeroka paleta barw)?

Rekomendowane odpowiedzi

Philips to omijać szerokim łukiem, Sony ma IPS, więc z zasady jest gorszy od praktycznie dowolnego VA, dlatego nie polecam.
WSony VA dopiero od xe80 i to nie wiem czy w każdym calarzu. Natomiast jeśli szukasz dobrej relacji cena/osiągi Sony to nie powinien być Twój wybór.
Ktoś ostatnio kupował 55mu70.. za bodaj 4200.
Akurat xe80 też ma ips. A xe70 w wersji 55" powinien być na va.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, vader_4747 napisał:

Akurat xe80 też ma ips. A xe70 w wersji 55" powinien być na va.

Ten który widziałem na 99% była na va (być może było to xe85), natomiast w wypadku xe70 głowy nie dam, bo już czasu sporo minęło, ale jednak wydaje mi się że tam IPSy był. 

PS. Zaczynam się bać czy Sony nie rzeźbi w niższych seriach z panelami jak Samsung :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten który widziałem na 99% była na va (być może było to xe85), natomiast w wypadku xe70 głowy nie dam, bo już czasu sporo minęło, ale jednak wydaje mi się że tam IPSy był. 
PS. Zaczynam się bać czy Sony nie rzeźbi w niższych seriach z panelami jak Samsung :/
Musiał to byc xe85. A co do xe70 to też mnie trochę zdziwiło jak w kilku testach widziałem matrycę va.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie można znaleźć informacje na temat odpowiedników modeli Ameryka-Europa? Jest jakaś strona? Posiadacie jakaś bazę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, telewizor do Xboxa one X. Budżet 3,5-4 tyś. Około 50 cali i matryca VA. Samsung MU7002 w wersji 49 calowej, będzie ok? Albo jest coś jeszcze w tym przedziale cenowym.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

pora wymienić mój 32-calowy zabytek na coś nowszego. 12_slight_smile.png

Chciałbym Was prosić o pomoc przy wyborze telewizora. Celuję w 48-50 cali, 4k, najlepiej hdr. TV głównie do PS4 (nie jest to wersja PRO, ale chciałbym mieć ten TV na kilka lat - stąd 4k). Wiadomo, czasami będzie służyć do obejrzenia czegoś w TV (ale na pewno priorytet większy na konsolę). Opcje smart TV będą mi potrzebne. TV będzie wisieć na scianie (jeśli ma to znaczenie). Budżet do 3k. Nie jestem jakimś mega freakiem jeśli chodzi o obraz - po prostu skoro jest do wydania 3k chciałbym wybrać jak najlepszą opcję.

Robiłem wstępne rozeznanie w Euro RTV AGD i innych. Doradzali mi Panasonic TX-49EX620E (in put lag podobno na zadowalającym poziomie). https://www.euro.com...-49ex620e.bhtml

Ale wiadomo jak z tym doradzaniem w sklepach... co o tym sądzicie? Czy są jakieś ciekawe alternatywy? Będę wdzięczy za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 46" w małym pokoiku 1.3m od ekranu siedzę. To naprawdę jest ok, jeśli chodzi o rozmiar.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co lepsze? Philips 55PUS6561 czy SONY KD-55XE7005? Sony w tym rozmiarze ma matrycę VA. Budżet miał być 3000 ale i tak oba modele są droższe więc nic ponad to nie wchodzi w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję TV głównie do gier (PS4 Pro, Xbox One S, PC) z dobrym HDR w rozmiarze 49" do 5000 zł. Moją uwagę zwróciły dwa TV:

1.Sony 49XE9005

2.Samsung 49MU9002 (dla tego modelu nie znalazłem w sieci testów)

Odległość od TV max 2m. Pokój pomalowany cały na czarno.

Jestem otwarty na inne modele, ale koniecznie z dobrym HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xbox one x. Najwięcej gier w UHD na nim będzie. Do tego ma odtwarzacz bluray UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a niby czemu więcej będzie?

wydadzą na niego exlusivy z ps4? 

bo w multiplatformowych jak zrobią tryb UHD na xb1x to i pewnie na ps4pro tez bedzie (z lekko scietymi ustawieniami)

1 godzinę temu, mazurv napisał:

a lepiej kupić xboxa one czy ps4? troche raczkuję w tym temacie. co byście polecili?

poczytaj o najlepszych grach wydanych na xb1 i ps4 -(na ps4 to jest wiele exclusivów z ocenami 9-10)

jak nie jarają cię exclusivy z PS4 i VR  to XB1X jest lepszą opcją

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, klaus71 napisał:

a niby czemu więcej będzie?

Bo jest mocniejszy?

16 minut temu, klaus71 napisał:

wydadzą na niego exlusivy z ps4?

A co ma piernik do wiatraka? To jest forum techniczne, więc raczej tutaj liczy się jakość obrazu, a nie ilość eksów.

17 minut temu, klaus71 napisał:

bo w multiplatformowych jak zrobią tryb UHD na xb1x to i pewnie na ps4pro tez bedzie (z lekko scietymi ustawieniami)

Nawet tytuły ekskluzywne first party sony mają problem z 4k na ps4 pro, więc tym bardziej nie ma co liczyć na multiplatformy w takiej rozdzielczości, nie licząc mało wymagających tytułów typu Fifa czy indyki.

Zresztą przykłady już są. Taki Shadow of mordor śmiga na Xbox One X w natywnym 4K, a na ps4 pro nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, vader_4747 napisał:

Bo jest mocniejszy?

i co z tego - i tak każda gra będzie miała na ps4pro tryb 4k

10 minut temu, vader_4747 napisał:

Co ma piernik do wiatraka? To jest forum techniczne, więc raczej tutaj liczy się jakość obrazu, a nie ilość eksów.

bo o ile na XB1 nie ma w praktyce wielu tytułów exclusive (a już tych wybitnych to jedna ręka starczy do policzenia) o tyle na PS4 jest tego całkiem sporo

12 minut temu, vader_4747 napisał:

Nawet tytuły ekskluzywne first party sony mają problem z 4k na ps4 pro, więc tym bardziej nie ma co liczyć na multiplatformy w takiej rozdzielczości, nie licząc mało wymagających tytułów typu Fifa czy indyki.

Zresztą przykłady już są. Taki Shadow of mordor śmiga na Xbox One X w natywnym 4K, a na ps4 pro nie.

wiadomo ze na ps4pro to nie bedzie pełne 4k tylko jakieś przycięte

ale kwestia podstawowa jak to będzie wyglądać finalnie - jak duża bedzie różnica

taki Shadow of mordor śmiga na Xbox One X w natywnym 4K jest być może wypompowany promocyjnie - wszystko będzie o tyle lepsze?

poza tym czy wygląda lepiej od Horizon Zero Dawn ( który wg Ciebie jak rozumiem  jako "tytuły ekskluzywne first party sony mają problem z 4k na ps4 pro") ?

to że dadzą coś w 4k - a nie 3k to 1/10 sukcesu - często na tv  wielkiej róznicy się nie zobaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, klaus71 napisał:

i co z tego - i tak każda gra będzie miała na ps4pro tryb 4k

Gry na ps4 pro mają tak zwany tryb enhanced, który nie oznacza wsparcia dla rozdzielczości 4K.

14 minut temu, klaus71 napisał:

bo o ile na XB1 nie ma w praktyce wielu tytułów exclusive (a już tych wybitnych to jedna ręka starczy do policzenia) o tyle na PS4 jest tego całkiem sporo

Na xbox one jest bieda straszna niestety. Mnie interesują tylko Halo i Gears of War z tytułów ekskluzywnych.

15 minut temu, klaus71 napisał:

taki Shadow of mordor śmiga na Xbox One X w natywnym 4K jest być może wypompowany promocyjnie - wszystko będzie o tyle lepsze?

Patrząc na różnicę w mocy obliczeniowej to raczej tak. Aczkolwiek też nie ma gwarancji, że wszystko będzie śmigać w 4k, ale na pewne odsetek tego typu gier będzie znacznie większy i zawsze jakość będzie na korzyść xboxa, tak jak w ,,zwykłych" wersjach tych konsol technicznie wszystko lepiej wyglądało na ps4.

16 minut temu, klaus71 napisał:

poza tym czy wygląda lepiej od Horizon Zero Dawn ( który wg Ciebie jak rozumiem  jako "tytuły ekskluzywne first party sony mają problem z 4k na ps4 pro") ?

Horizon jest piękny, ale nie działa w natywnym 4k, dlatego napisałem, że tytuły sony mają problemy z osiągnięciem tej rozdzielczości. Nie zmienia to jednak faktu, że multiplatformy lepiej będą wyglądały na Xbox One X. Także patrząc pod względem czysto technicznych możliwości to OneX będzie w stanie lepiej wykorzystać potencjał UHD niż PS4 Pro. Do tego dostajemy odtwarzacz blurayUHD, co także jest dużym plusem, o ile jeszcze się go nie posiada.

A co do jakości i ilości eksów, to wiadomo - tutaj sony jest aktualnie górą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i na XB1X będzie działać myszka natywnie w grach (oby nie zrezygnowali) - fajnie że idą w tym kierunku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, vader_4747 napisał:

Horizon jest piękny, ale nie działa w natywnym 4k,

Co nie przeszkadza mu być najładniejszą konsolową produkcją i taki Shadow of Mordor nawet w 8K niewiele w tej kwestii zmieni.;) W ogóle kompletnie nie kumam tego całego parcia na gry 4K. HDR i szeroka paleta to są elementy, które robią nieporównywalnie większą różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi